Jak často pijí alkohol vaši puberťáci?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1934
16.6.19 15:32
@Monchichik píše:
@fera21 No rozdíl je právě ten, že od 18 let může a do té by podle zákona ne ;). A já si fakt na dodržování zákona celkem potrpím :mrgreen:.

A podle jakého zákona nesmí mladší 18 let pít alkohol? To by mě schválně zajímalo. O takovém jsem ještě neslyšel. Já znám jen ten, ve kterém se píše, že se mladistvým nesmí PRODÁVAT alkohol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
16.6.19 15:43

@Tomkins No tak to si mě fakt překvapil a máš pravdu ;) tohle mě nikdy nenapadlo zjišťovat, protože prostě mám zažité, že děti do 18 let nesmí pít. Ale oni vlastně můžou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pandulka
16.6.19 17:02
@Tomkins píše:
A podle jakého zákona nesmí mladší 18 let pít alkohol? To by mě schválně zajímalo. O takovém jsem ještě neslyšel. Já znám jen ten, ve kterém se píše, že se mladistvým nesmí PRODÁVAT alkohol.

Podle zákona se nemá alkohol k osobě mladší 18 let jakkoliv dostat. Jestliže osoba mladší 18 let alkohol konzumuje tak to znamená, že někdo jiný, kdo této osobě alkohol poskytl porušil zákon. Zákon tedy logicky neříká, že do 18 nelze pít, protože předpokládá, že tato situace nemůže nastat (tedy bez porušení zákona).
*Samotné „pití“ zakázané není, je zakázaný prodej a podávání alkoholu - ten se vztahuje na prodejce alkoholických výrobku (379/2005 Sb.), pokud by alkohol podal dítěti rodič bude se odpovědnost řešit přes zákon o rodině a trestní zákoník.

Prakticky se dítě nemá jak k alkoholu dostat, ale pití jako takové zakázané není - a to hlavně proto, že když zakážete pití, tak budete muset postihovat toho, kdo pije.

Samozřejmě existují země, které mají zavedenou prohibici - ale pokud chceme žít v systému práva, které především chrání, musí se všechny normy nastavovat tak, aby byly nežádoucí jevy eliminované a předcházelo se jejich negativním důsledkům, které mají dopad na větší část společnosti.

Negativnější než to, že dítě požije alkohol, pro společnost je, že existuje někdo, kdo dětem alkohol podává a proto se postihuje podávání, čímž se eliminuje požívání a především se trestná ten, kdo je mentálně dostatečně vyspělý na to, aby věděl, jaké důsledky jeho konání bude mít.*

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.6.20 02:00
@Monchichik píše:
Ne, nepustila bych ho. Na víkend s kamarády na chatu, to je tak o průser, ještě s chlastem. Dokud jsem za něj zodpovědná já, tak má smůlu. A ani bych mu netolerovala jakékoliv pití alkoholu…Já jsem prostě zastáncem toho, že do 18 let pít nebude a ani ochutnávat to nebude ;).

dle mého subjektivního názoru jste jedna z těch matek které drží svým dětem glock-18 u hlavy pokud se jeden den neučí, potom dítě nebude vědět co v osmnácti dělat :)

• Citovat
  • Upravit
2144
26.6.20 02:13

Hele, já taky byla dost divoká, ale věděla jsem, kde je hranice. Jsem z muzikantského prostředí, takže diskotéky třeba neprobíhaly, zato třeba různý jazzový kluby, festivaly, hraní s big bandem (už v době základky), zájezdy s orchestrem (na konzervatoři), a mezi muzikanty se samozřejmě strašně paří :mrgreen:. Naši mě pouštěli, ač to moc dobře věděli, ale taky věděli, že si nikdy nedovolím, aby to došlo do stádia policajti, apod. Nějaká sklenička se zas tolik neřešila, samozřejmě jsem si leckdy dala i víc, než by sami dovolili - zas jsem bydlela na internátu, tak se na tolik nepřišlo :mrgreen:. Ale věděli, že ve společnosti muzikantů moc nemají páky mě od toho držet. Každopádně to bylo lepší s vědomím, že si dám v těch šestnácti dvojku, než mě držet jak v klášteře, protože cestu bych si stejně našla. Moje mamka měla tuhle přísnou výchovu a moc to nepomohlo. Na gymplu byla jak utržená ze řetězu :mrgreen:. Určitě ale záleží nejvíc na každé individualitě, někdo nezná meze, jiný ví, kam už prostě ne a pak je možno mu nějakou důvěru dát. Neříkám vyloženě podporovat v alkoholu, ale třeba ho někam pustit. Ale taky jsem moc dobře věděla, že nějakej průšvih a začne vojna, takže zlejt se někde a dopracovat to na záchytku, tak jdu z intru (tím i ze školy) domů, a jela bych jak fredka :lol:.

Edit: zapnutej telefon a info kde jsem, dodržení časů, apod. bylo samozřejmostí :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
26.6.20 07:10
@Anonymní píše:
dle mého subjektivního názoru jste jedna z těch matek které drží svým dětem glock-18 u hlavy pokud se jeden den neučí, potom dítě nebude vědět co v osmnácti dělat :)

Tak to ses netrefila…moje dítě se denně neučí…nepotřebuje to…a v 18 bude vědět, co dělat, protože bude končit druhák na střední škole…takže půjde do třeťáku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72
1.7.20 19:23
@Anonymní píše:
Ahoj, zajima me jak casto chodi vasi pubertaci pit alkohol nekam s kamarady? A v kolik se vrací domu? Chodi hodne nekam na diskotéky?
Muj syn je v deváté tride(16 let) a na konci roku chce jet na cely vikend s kamarady na jednoho kamarada chatu a zeptal se me jestli mu nekoupim nejaky alkohol 8o. Ja jsem rekla, ze rozhodne ne a ze ho nepustim. Pustili by jste ho vy?
Jednou se totiz muj synator dost ztriskal a u jsme byla na policii..
Prosim zanechte anonym, nebo diskuzi smažte, chodi jsem synova macecha a nechci mit z toho od ex-manzela dusno.

Vím, že diskuze je staršího data, ale jsem zhruba ve věku vašeho syna, tak se chci taky vyjádřit… mám spoustu kamarádů, kterým rodiče ten alkohol fakt koupí, což je špatně! V životě jsem nebyla na diskotéce, na Silvestra jsem měla dvě skleničky šampáňa.. Mezi mými vrstevníky jsem za slušňáka, 8o Nemyslím si, že by byl problém lok piva, ale když už se jednou ztřískal… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí