Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Monchichik píše:
@markytka3 já nevidím žádný přínos v tom, aby pil něco, s čím se dají v pohodě čistit záchody a motory…colu může, ale ne denně…k žádné závislosti na hrách ho to asi nepotáhne, má dva starší sourozence, kteří taky hráli a závisláci z nich nejsou…brambůrky může taky jen občas
hele a ty fakt 14letemu klukovi urcujes, co smi a nesmi pit a jist? on nema svuj rozum? kdyby jsi mu to nezakazovala, tak na nicem jinem nejede? nebo ma nejaky problem s tloustkou? mam kolem sebe plno rodin s takto velkymi detmi a fakt, se nikdo k nim nechova jako k miminum. ano, chapu, ze ve 14 letech se maji deti alkoholu vyhybat jako cert krize, o koureni nemluve, ale jako stat mu za zady a rikat: "Ne Mirecku, dnes colu ne, je streda a vis ze jsi mel v pondeli sklenicku… nenapadlo te, ze ten tvuj nejmladsi na tom playstationu utika pred realitou vecneho pruzeni (mozna je to u vas jinak, bo z pismen to mnohdy vyzniva jinak ne realita, ale jak to tu pises, to na mne pusobi)
@Dana112 píše:
Vzdyt ty sama k nim patříš, ty taky chlastas
Ja si dam sklenicku vina nebo piva k jidlu. Jednou za uherak, to není chlastani…
@markytka3 No u nás to takt fungovalo, ne nadarmo se říká, odříkaného chleba, největší krajíc
Měla naší důvěru a bylo na ní, jak s tím naloží. Ale jak píšeš, děti co nic nesmějí, se urvou, neříkám že všechny ale ve velké většině ano. Teď už tý naší koze bude 19náct, tak už jede na svoje triko. Už na nás sociálka nepřijde ![]()
@Pandulka píše:
jojo..zatímco témata o tom, jak chlap chlastá a následně je agresivní tu není ani jedno.. to se vůbec neděje. Ale bacha na nebezpečný počítač, ten ohrožuje mnoho životů…
Já doufám, že naše nenarozené dítě bude mnohem spíš hráč na pc, než zoufalý ochlasta, co se bude ožírat aby zapadl do party a ještě to bude považovat za normální
A diskusu o tom, že jsou ženský zoufalý, že ten jejich chodí pravidelně vylejt se do hospody s kamarádama a považujou to za normální..ty tu taky vůbec nejsouPříspěvek upraven 27.05.19 v 17:00
to reagujes na mne?
holka, ty asi nerozumis moc psanemu textu, ze. absolutne nepochopila o cem pisi, ntb. ty nekde ctes, ze bych se nekde zastavala chlapu ochlastu
znas to rceni, mluviti stribro, mlceti zlato.. pro tve chapani - reaguji na to, ze i z hrani her a vysedavani u PC jsou zavislaci, nikde nepisi, co je mensi a vetsi zlo. btw. pro mne jakakoliv zavislost je skodliva
takze prosim vydechni a precti si vse znova
![]()
@Monchichik píše:
@_.Emilyyy Za měsíc mu bude 15 a fakt nikam v pátek večer nechodí…a tady takhle staré děti na maturáky nechodí, co by tam dělaly? majáles se tady nevyskytuje
Chodi na maturaky, moje dcera tam chodi s partickou ![]()
@arinecka píše:
@markytka3 No u nás to takt fungovalo, ne nadarmo se říká, odříkaného chleba, největší krajícMěla naší důvěru a bylo na ní, jak s tím naloží. Ale jak píšeš, děti co nic nesmějí, se urvou, neříkám že všechny ale ve velké většině ano. Teď už tý naší koze bude 19náct, tak už jede na svoje triko. Už na nás sociálka nepřijde
no na mne jeste jo
ale ten risk, ze me deti jsou samostane, mohu jim od skolkoveho veku duverovat, vim, ze se v zivote neztrati, to mi za to stoji. je fakt, ze obcas musim mit hodne velke „koule“, abych jim to povolila
ale pak se dmu pychou, jak to zvladli.
vzdy rada rikam: duvera plodi duveru, ja na miste autorky bych byla hodne rada, ze ten nacek ma ke me takovou duveru, ze me poprosi o piti, koupila bych mu par lahvoni, rekla, at si vecer krasne uzije a chova se tak, abych se za nej nemusela stydet ![]()
@Monchichik píše:
@Pandulka výhoda playstationu aspoň u mého mladého, který hraje online s celým světem je, že umí anglicky tak, že zírá i učitelka angličtiny…on je teda šikovnej na jazyky, ale navíc se nestydí ani mluvit, mele tady stejně jako českya ať radši hraje než aby se poflakoval po sídlišti a vymýšlel kraviny…
to me deti umi taky, hraji tusim minecraft a clash royal a nevysedavaji u toho cele dny. o tom, zda se budou poflakovat po sidlisti nebo ne, zalezi i na nich. ti moji si naordinovali kazdy v tydnu 6 krouzku, po skole se jede bud na trenink (3× tydne) nebo na nejakou keramiku, anglictinu, vareni apod… vecer prijedem dom, jdou se umit, do pyzama a pak na 1-2 hodky parit (domluvi se od cca 5ti let, syn umel skoro drive mluvit anglicky nez cesky ), takze ver, ze aby umel anglicky, neni treba dennodenne vysedavat cela odpoledne u pc. me, jako mame by vadilo, ze me dite nic jineho vyjma uceni a hrani her, neumi
ale jak jsem predeslala jiz drive, kazdy ty sve deti vede jinak.
@arinecka píše:
Když byla škola, tak normálně, občas ani nikam nešla protože se musela učit, když ale šla a věděla že je druhý den škola, tak cca do 21hod byla vždy doma. O prázdninách déle, jak kdy, někdy o půlnoci, někdy ve dvě. Chodila do vedlejší vesnice za kamarádama, každý den jí hromadně vyprovázeli domů, to byla moje podmínka, že sama ani omylem. Fungovalo to perfektně, nikdy nebyl problém. Vždycky říkala jak jsou její kamarádi z nás paf, že jí všechno dovolíme a s ničím nemáme problémTak když nedělala průsery, tak jsme neviděli důvod jí držet doma, mladá je jen jednou
Fakt jo? ![]()
Tak ja teda co vim, tak vetsina rodicu tohle dovoluje
.
To u nas je to tak, ze kdyz je pryc s kamaradama treba do 2 do rana, tak jim muj partner dela takovyho taxikáře a to ho poprosila sama dcera ![]()
@markytka3 píše:
to reagujes na mne?holka, ty asi nerozumis moc psanemu textu, ze. absolutne nepochopila o cem pisi, ntb. ty nekde ctes, ze bych se nekde zastavala chlapu ochlastu
![]()
![]()
znas to rceni, mluviti stribro, mlceti zlato.. pro tve chapani - reaguji na to, ze i z hrani her a vysedavani u PC jsou zavislaci, nikde nepisi, co je mensi a vetsi zlo. btw. pro mne jakakoliv zavislost je skodliva
![]()
![]()
takze prosim vydechni a precti si vse znova
![]()
![]()
Neboj, psaný text chápu. Ani ho nemusíš vylepšovat tolika smailíky, nejsme na mimibazaru..naopak to text dost znepřehledňuje..
Já jen nechápu, že někoho dokáže „pobuřovat“ hraní her s tím, že poukazuje na to, že z těch dětí můžou vyrůst pařmeni, co sedí i v dospělosti moc u pc…a naopak ho nechává klidným, když jeho pubertální děti pijí (dokonce je v tom podporuje a mnohdy se tím ještě chlubí) a vůbec se nevzrušuje tím, že z takových často vyrostu hospodšt povaleči a ochlastové (a že takových znám mnohonásobně víc, než těch hráčů). Já si jen říkám, čím vším si lidi ještě začnou omlouvat to, že jejich nezletilé dítě pije alkohol, čímž porušuje zákon a hlavně si ničí zdraví. Nic míň, nic víc..
@_.Emilyyy píše:
Fakt jo?
Tak ja teda co vim, tak vetsina rodicu tohle dovoluje.
To u nas je to tak, ze kdyz je pryc s kamaradama treba do 2 do rana, tak jim muj partner dela takovyho taxikáře a to ho poprosila sama dcera
No to u mych rodicu na vsi, 18 tilety kluk vozil autem domu sve nezletilé kamarady a samozrejme mel nalito a tak skončili v rybníku.. a 16-tilety prisel o malem o zivot, ale nastesti ten plnolej zavolal pomoc..
Takze ja jsem pro, aby rodice jeli pro deti autem, nez aby oni jeli s nejakym nezkušený řidičem..
A nekdy muze jet rodic od treba Patra, pak od Jirky atd ![]()
Příspěvek upraven 27.05.19 v 17:54
@ivašot. píše:
Taky to tak vidím. Já tu pivní kulturu, kdy je pomalu ostuda ve společnosti nepít, nějak nemusím.
Kdyby jen pivní. Já měla dojem, že se to trochu zlepšuje…ale když to tu čtu, tak se vracím zpět do reality ![]()
@Pandulka píše:
Neboj, psaný text chápu. Ani ho nemusíš vylepšovat tolika smailíky, nejsme na mimibazaru..naopak to text dost znepřehledňuje..
Já jen nechápu, že někoho dokáže „pobuřovat“ hraní her s tím, že poukazuje na to, že z těch dětí můžou vyrůst pařmeni, co sedí i v dospělosti moc u pc…a naopak ho nechává klidným, když jeho pubertální děti pijí (dokonce je v tom podporuje a mnohdy se tím ještě chlubí) a vůbec se nevzrušuje tím, že z takových často vyrostu hospodšt povaleči a ochlastové (a že takových znám mnohonásobně víc, než těch hráčů). Já si jen říkám, čím vším si lidi ještě začnou omlouvat to, že jejich nezletilé dítě pije alkohol, čímž porušuje zákon a hlavně si ničí zdraví. Nic míň, nic víc..
njn, holt spolecnost je ruznoroda, nekdo pari alkohol, jiny hry. v obojim pripade, pokud je to prilis je to spatne. me osobne, kdyby me deti nic jineho nedelaly, nez parily hry, tak to by mne hodne poburovalo, proto maji tablety od 2 let, aby jim to neprislo vzacne. do toho vsak jedeme i jine aktivity a holt, az jim bude tech 16 a budou chtit jit na zabavu, tak z toho nebudu delat vedu. u nas na vesnici od ukonceni zakladky chodi starci a starky a pochybuji, ze nekdo z rodicu si mysli, ze pri secvikach sedi u kofoly
prijde mi, ze mnozi mamy zde uplne zapomely, jake je to byt mlady. a to neplati jen o zabave, deti buzeruji za znamky a samy radsi vysvedceni schovaly
a tak je to se vsim ![]()
@markytka3 hele fakt jo, já mám totiž ten dojem, že od toho jsem rodič
a nemůže pít a jíst něco, co domů nekoupím
já to nezakazuju, já to prostě nekoupím a on ví, že nechci aby to pil často, sám si to nekoupí…já ho fakt neprudím, celkem vše, co chce dostane, je fakt hodnej, dobře se učí, nelumpačí, poslouchá, se psem chodí ven dobrovolně
problém s tloušťkou nemá, je hubenej a vysokej a hezkej
na pc a playstation ho naučili starší bratři, baví ho to, mě to nevadí, závislej není, občas mu ho zakážu za známky a v klidu to přežije ![]()
@_.Emilyyy tady chodí na maturáky středoškoláci, děti ze základky fakt ne…
@markytka3 já nikde nepíšu, že nic jiného neumí…bavíme se o tom, že se nikde nepoflakuje povenku s partičkou, nevysedává tam denodenně celé odpoledne, a to, že se super rozmluvil v angličtině tomu připisuju jako jediné plus
tvůj syn uměl dřív anglicky lépe než česky asi tím, že mluvil s rodilým mluvčím, ne? těžko ho to naučí ve školce…hele, já jsem spokojená s tím, jak žijí jeho starší sourozenci, o tohohle se taky nebojím…