Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To já mám tchýni ze zlata… bydlí tak 200m od nás a funguje na „zavolání“, starší vodí do školky abych ráno nemusela oblékat mladší a když potřebuji, tak stačí zavolat, dítě dovézt a ona ráda pohlídá + si bere děti sama od sebe, vždy teda jen jedno (obě na jednou už jsou na ní už moc
). Podotýkám ale, že je v důchodu a manžel je dost pracovně vytížený a do péče o děti se nezapojuje vůbec. Nebýt tchýně, už by mi hráblo,…
@AstraG ale to už jsou asi děti starší a vaši v důchodu, ne?
@hrdas Brala bych Vas za babicku hned a byla bych Vam nesmirne vdecna. ![]()
Moje mama me deti videla jen 2× za zivot a to je jim uz 5 let a druhemu 4 roky.
Moje tchyne je zlata, ta by i pohlidala, ale bydli 700 km daleko, takze se vidime tak 2-3× rocne. ![]()
Takze ja hlidani nemam vubec zadne.
Tak 1× za měsíc. V létě na týden, ale dcera už je větší, předškolák. V roce a půl max na pár hodin a to tak, že jsme k ní přijeli, já dítě vykoupala, nakrmila, uložila do postýlky a tchýně hlídala než jsme s manželem přišli. To bylo tak 1× za 2 měsíce. Tchýně říká, že už si své děti vychovala. Je už v důchodu, jiné zájmy moc nemá. Kouká do 2 do rána na tv a vstává až v 9 nebo 10. Jenže dcera jako malá byla vzhůru v 5 a tak jsem jí stejně musela hlídat než tchýně vstane. Teď už si sama dojde do obýváku a pustí si pohádky. Říkala, že už je zvyklá na svůj klid a pohodlí. Dítě jí tam rozhrabe polštáře na gauči, nadrobí v kuchyni, nacáká v koupelně a na to už není zvědavá.
Klid. My mame prarodice teda 100 km daleko, ale tchani tak 1× za ctvrt roku na vikend a o prazdninach na 1 tyden v kuse. Moje mamka tak na cely vikend jednou za 6 nedel treba. Jednou tydne mi prijde docela luxusni.
@hrdas Prosím tě, vůbec si nedělej výčitky. Budeš se starat moc, bude to špatně. Když málo, zas to bude špatně.
Jednou týdně? Podle mě jsi fakt vzorná babička!
Co bych za hlídání jednou týdně dala…
Je to její dítě, ne Vaše. Máte práci a svůj život, na který máte právo a nemusíte se nikomu zodpovídat, že děláte, a nebo naopak neděláte, to či ono, dle něčích představ. 1× týdně, je krásné, co by za takový zájem jiní vnoučci dali. Máte spolu hezký vztah, co si o pocitech promluvit?
@sunshine125 píše:
To já mám tchýni ze zlata… bydlí tak 200m od nás a funguje na „zavolání“, starší vodí do školky abych ráno nemusela oblékat mladší a když potřebuji, tak stačí zavolat, dítě dovézt a ona ráda pohlídá + si bere děti sama od sebe, vždy teda jen jedno (obě na jednou už jsou na ní už moc). Podotýkám ale, že je v důchodu a manžel je dost pracovně vytížený a do péče o děti se nezapojuje vůbec. Nebýt tchýně, už by mi hráblo,…
To je hezké. Dáš jí pod stromeček nějaký hezký dárek ať ví že si jí vážíš? ![]()
Příspěvek upraven 20.12.17 v 09:34
@hrdas ja mam 3 deti, moje mama sama ze sve iniciativy neprijede, nehlida vubec, letos spolu s jejim manzelem meli vsechny tri nekdy na jare na jeden vecer. Predstavovala by si, ze to bude probihat tak, ze prijedeme na 2-3 hodiny posedet k nim do obyvaku nebo na zahradu a zase vypadnem
Tchyne ma deti moc rada, bereme ji spolu na vylety, pracuje, ale deti vetsinou 1×tydne vidi, s nejstarsim chodi do kina, na prochazky, zvladne i vsechny 3 pohlidat treba vecer.
Myslim, ze jak to popisujete, je to uplne fajn, me osobne by prislo uzasne, kdyz by jednou mesicne moje mama vzala deti treba do zoo a kdyz by jednou tydne deti videla treba na odpoledne…
Já mám tchýni naprosto zlatou, od miminek mi s dětmi hodně pomáhala (máme dvojčata). Ze začátku je brala na procházky, jezdila se mnou po doktorech, když měla volno a manžel nemohl, pak od 2 let jsem začala chodit si přivydělávat, tak také často hlídala. Na noc děti měla poprvé až ve třech letech - ale děti jsou dvě a ona sama, dřív si prostě netroufla. Teď (dětem je 4,5) je tak 2× v týdnu vyzvedává ve školce a cca každý druhý víkend u ni spí - ted už si to s ní domlouvají sami, mě to většinou jen oznámí ![]()
Ale nutno dodat, že má práci fakt v pohodě, kolikrát je tam místo 8h třeba jen 4 a pak ji pošlou domů, bydlí v bytě, další vnoučata nemá, takže má spoustu volného času..uznávám že mám tchyni poněkud nadstandardní ![]()
@Anna766 já si na ní vzpomenu kdykoliv během roku, na to nemusí být Vánoce
na ale ano, dárky pro ní mám ![]()
@hrdas Za jedno odpoledne týdně bych bývala byla vděčná.
Upřímně, základ je, aby ses Ty cítila dobře a aby ses nějak nestrhla. Děláš, co můžeš, a pokud ještě chodíš do práce atd., tak je jedno odpoledne akorát.
Umím si představit, pokud kolem vnoučat od dcery hopkuješ víc, že to snachu mrzí - že může mít třeba pocit, že máš její děti „radši“…
Pokud ale máš pocit, že se k těm dětem chováš přiměřeně, tak neřeš a ignoruj.
@janinat to je pravda, jen je trochu urážlivá, je takový benjamínek u nich v rodině, ale beru ji jaká je, jen mě tohle mrzí. Do ničeho se jí nepletu, bez ohlášení nezvoním, jen prostě pokud to není podle toh, jak by si to představovala, tak je na ní vidět nespokojenost. Ale říkám si, i když mě to mrzí, nebudu to rozdmychávat.
@Slečna Ferka Ne, dcera ještě bydlí u nás, je to zatím jediné vnouče…