Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hrdas píše:
Chtěla jsem založit nové téma…jsem babičkou 1,5letého krásného vnuka, ale jsem dost vytížená, do práce, ještě mám další aktivity. Vnuka si beru alespoň 1× týdne na odpoledne, protože snacha asi před týdnem teprve přestala kojit, byl u nás zatím jen 2× na noc. Ale už jsme byli na výletech, v ZOO, jen se mě zdá, že by si to snacha přestavovala jinak, že bych ho měla mít častěji. Její rodiče bydlí asi cca 13km od nich, jezdí 1× do týdne, vezmou ho vem na vycházku. Jak jste na to vy s tzv. hlídáním? Máme ještě dceru, prostě to nějak víc nedávám…podotýkám, že se snachou vycházím dobře, doposud žádný konflikt, ale tak nějak jsem to vycítila..
2× ročně, bydlí daleko.. u Tebe - nenechala bych se nutit.
@misuled píše:
Fascinuje mě, jak některé z vás berou jako povinnost prarodičů hlídat vnoučata. A jejich kvalitu posuzujete podle toho, kolik volného času bez dětí vám vytvoří. Oni už své děti vychovali a mají teď právo užít si zasloužený klid. Jako byste neviděly, jak vás dítě vyčerpá ve 30 a jak to musí tím pádem jim dát zabrat v 60.
Dost často vnoučata nehlídají, nebo s nimi netráví žádný čas ti, kteří sami pomoc prarodičů zhusta využívali. Tak to bývá, vypozorováno.
Tak u nás mamka hlídat nemůže, je daleko a nemocná. ale rozkrajela by se pro nás. tchyne hlídá o prázdninách, při nemocech děti, na požádání, ale sama od sebe moc ne.mrzi mě to. bydli od nas 200m.
@cverunka Ano,samozřejmě z tohohle hlediska to úplně chápu. Ale ne že bych to tu ze všech příspěvků cítila takhle
@Kytičkaaa píše:
Já musím říct ještě takový poznatek. Také jsem se setkala s jednou paní, která moc hlídat nechce. Vnouče miluje, ale proste je pohodlná a chce ho vidět často, ale pouze pod dozorem rodičů. Tato paní když měla děti malé, tak ji pomáhala maminka a hlídala pořad! Řekla bych, ze je měla pořad na krku a ona hlídat nechce, ironie. Já chápu, ze si své děti vychovala, ale proste by to mělo nějak fungovat. Ne tak, aby chudáci prarodiče měli vnoučata na krku pořad. Bohužel to pak dopadne tak, ze až oni jako velmi staří budou chtít pomoc, tak jim také nikdo nebude chtít pomáhat a není se čemu divit. Mělo by to být k oboustranne spokojenosti
Pod toto se podepisuju, moje máma to měla přesně takhle, měla k ruce svou babičku a ještě své rodiče, i tchánovce, jako děti jsme se ségrou běžně trávily i třeba 2-3 týdny na chatě nebo jsme jely na dovču s prarodiči, přes týden se nám věnovali, brali nás k lékaři, když jsme byly nemocné, hlídala taky babi…já bych tohle ani ve snu neočekávala od mojí mámy, nejde mi o nějaký servis a pomoc, jen je mi líto, že moje děti mnohem více milují paní co chodí za prachy 2× týdně hlídat než vlastní babičku, která prostě nemá ani 1× měsíčně čas na to, aby zvedla p*del a zajela s dětmi třeba do zoo nebo aspoň někam na hřiště
![]()
@cverunka píše:
Ale takhle to není. Jasně, že člověku bodne, když si může něco v klidu vyřídit bez dětí, ale mě osobně to mrzí spíše za ty děcka, že prostě neznají takový ten čas s babičkou, jako jsem třeba zažvala já. Ano, oni už své děti vychovali, ale velmi často za vydatné pomoci svých maminek a tchýní - což tak nějak neamjí potřebu oplatit na svých vnoučatech. Spíš je to smutné.
přesně…u nás to je naprosto stejně, rodiče mě měli ještě na vysoké, nejen že je moji prarodiče živili, ale pomáhali se vším, babička s dědou nás měli pomalu pořád na krku a já s nimi měla vždy bezva vztah a beru jako samozřejmost, pomoci jim ve stáří…máma má spíš nataženou ruku, ale nepomůže s ničím, jen si stěžuje jak toho má moc a přitom se stará jen sama o sebe.
Moje babička by děti klidně měla často u sebe, ale už je na tom špatně se zdravím, spíš si ji beru na návštěvu a pomáhám já jí než ona mně…jakoby to v té generaci našich rodičů byl nějaký zlom, že už prostě jedou sami na sebe a i když oni měli postaráno tak už prostě své děti a vnoučata nechávají být ![]()
Nikdy si nikdo děcka nevzal, jen moje mamka občas hlídá u nás, při nemoci, ať nemusím na ošetřovák. Jsem samoživitelka a nabourá mi to finance.
Vždycky jde tak o dva dny, využila jsem to párkrát. Že by si někdo vzal děcka ven nebo třeba na víkend nebo prázdniny, jsem nikdy nezažila.
Tchanovci za 5let nikdy. Moje mamka jezdi na 2-4 dny jednou za 3 tydny k nam. Bydlime daleko.
Se snachou v klidu promluv. Ze bys rada casteji, ale casove to nedavas, at se nezlobi. Vhodna slova urcite najdes. Ji to treba nemusi dojit, co vse mas/musis.
A nema smysl se nutit, defacto to neni tva povinnost. Co bych dala za aspon castecny zajem od tchanovcu, co ty venujes vnouckovi.
@Anna766 píše:
Dost často vnoučata nehlídají, nebo s nimi netráví žádný čas ti, kteří sami pomoc prarodičů zhusta využívali. Tak to bývá, vypozorováno.
Tohle je velka pravda, bohužel. Treba moje tchyne take neni zrovna hlidaci babicka. Je to hodna ženská, jen ma hodne svych zajmu a chodi do prace.
Kdyz chci, aby prarodice viděli vnucku, musim se u nich doma otocit s malou ja. Hodku ji pomuchlaji a jdeme domu. A to bydlime ve stejne ulici ![]()
Pritom jeji deti, travily v podstate cele detstvi u babicek.
Ze zacatku jsem se sem tam zeptala, ale uz se davno neptam a respektuju to. Zase abych ji uplne nekrivdila, tak dvakrat, třikrát ji vzala na prochazku kocarkem. To ano.
Jinak v okoli znam takovych babicek vic. Mozna je to tim, ze kdysi chodili lide do duchodu o dost driv, nebylo tolik moznosti se realizovat, kladl se vice duraz na rodinu celkove… Dnes to je proste jine. Je vic prace, stresu ( tim vetsi potreba klidu), vic moznosti pro seberealizaci. Neni tolik kladen duraz na rodinu, jako spis na jedince samotneho.
Uz jen ta Vase aktivita se cení! ![]()
Mam tchyni, v důchodu, deti vidí tak 5 do roka, a to ještě když prijedeme k ni. Zájem nula. A to bydlí od nas 10 kilometrů.
Je o vás moc hezké že se zajímáte. ![]()
@Anna766 píše:
Přesně tak. Já si myslím, že je to tím, že netuší, jaké to je, když nemáš nikoho k ruce a s dětmi si musíš za všech okolností poradit sám, protože to nikdy nezažili a měli vždy postaráno. Nejlepší je, když pak od nich slyšíš, jak to měli těžké, že sami vychovali děti, blabla… A pak babičky řeknou, jak si brali v práci dovolenou, aby hlídali a jak tam měli děcka celé prázdniny. No, někdo prostě rychle zapomíná.
@cverunka píše:Často se to „omlouvá“ tím, i tady to hodně čtu, že to není povinnost.Ano,není. To opravdu není.
Přesně tak. Já si myslím, že je to tím, že netuší, jaké to je, když nemáš nikoho k ruce a s dětmi si musíš za všech okolností poradit sám, protože to nikdy nezažili a měli vždy postaráno. Nejlepší je, když pak od nich slyšíš, jak to měli těžké, že sami vychovali děti, blabla… A pak babičky řeknou, jak si brali v práci dovolenou, aby hlídali a jak tam měli děcka celé prázdniny. No, někdo prostě rychle zapomíná.
Tak já myslím ze to není nikoho povinnost, brát si dite na hlídání, ovšem je fakt ze to potěší ![]()
My máme tchýni s tchanem vedle v domě, takže malá tam jde kdy se ji chce,.. s dedou tráví cele léto na zahradě a s babičkou je taky skoro denně. Ale je to jen proto, ze jsme sousedi. Dokud jsem byla na mateřské, byla jsem s malou převážně jen ja, ona se ode mě nechtěla hnout, teď má 7 let. K mým rodičům spíše jezdíme na návštěvy. Hlídají většinou přes noc, když je potřeba - když je malá nemocna a nebo chceme s manzelem někam vyrazit spolu.. ale to se stane tak 5× do roka, víc ne.. a taky takhle zacali hlídat až po třetím roce,… dřív hlídala mati jen když jsem byla ve škole na zkoušce třeba hodinu. Ono taky záleží na dítěti. Naše malá nechtěla s nikým zůstávat sama beze mě, dokud nezačala chodit do školky, a nezvyklá si i na jiné lidi..
Příspěvek upraven 21.12.17 v 10:47
Brát si pravidelně vnouče jednou týdně na odpoledne je luxus! Pokud máte ještě dceru a své aktivity, rozhodně od nich neustupujte.