Jak zvládnout let? Mám strach z létání.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
192
9.6.19 14:54

@Ou tyjo tak na to budu zejtra na letisti myslet!
Jinak jeste jeden tip - divej se na stevardy, jak jsou klidny a usmivaji se. Pomuze pomysleni, ze oni jsou v praci. Tak jako ja jsem denne taky v praci, ale treba v kanclu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.19 15:30

Mě pomohl až kamrád pilot, všechno mi do podrobna vysvětlil, jak letadlo funguje a jak je malá pravděpodobnost, že by spadlo, jak u všech možných závad se dá situace řešit, že letadlo dokáže přistát i bez obou motorů. Samozřejmě poslední dvě letecké nehody s Boeingem 737 Max mě zase hodně vyděsily, ale uklidňujeme to, že tyhle letadla jsou uzeměné, dokud nebude celý problém vyřešen. Jo a taky mi pomáhá aplikace na meditaci Calm, kde mají i přímo meditaci pro strach z létání. Já lítám každý druhý týden, takže jsem se musela naučit s tím nějak žít..

• Citovat
  • Upravit
14934
9.6.19 17:20
@Ou píše: „Nesmím se bát. Strach zabíjí myšlení. Strach je malá smrt přinášející naprosté vyhlazení. Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam strach odešel, nic nezůstane. Zůstanu pouze já.“

Strach je čistě v tvojí hlavě. Pokud ho externalizuješ - tedy že to je něco, co není tvoje vlastní a že to je jen nějaký symptom, tak se snáze ignoruje.

Prostě to ber jako že prší, no tak ty se bojíš. A holt se přizpůsob - vezmi si deštník/prášek a pokračuj v tom co si měla v plánu.

Nějaká poblbaná fobie ti přece nebude určovat život.

Cím méně pozornosti tomu budeš věnovat, tím méně ten strach nakrmíš a tím slabší bude. A naopak. Čím víc se budeš nípat v katastrofických scénářích, tím víc strach krmíš a tím víc si z tvého života zkusí urvat.

Tak tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.6.19 17:47

Jinak pokud člověk nemá víc úzkostných okruhů, které se spouští a je to fakt vázané jen na to letadlo, tak na to dobře funguje hypnoza.

Pokud by těch fobií/úzkostá bylo víc, tak už se případně po té, co nepomže ignorace vyplatí nějaká systematičtější psychoterapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
9.6.19 19:29

@Annabela11
Pokud nechceš prášek ani alkohol, tak zbývá jen chlapa držet za ruku a zhluboka dýchat. Pomalý nádech a pomalý výdech.

• Citovat
  • Upravit
16186
9.6.19 19:47

@Annabela11 já létání miluju a forsáž při vzletu úplne nejvic :palec: nicméně, odkdy koukám na Letecké katastrofy jsem paradoxně ještě klidnější, protože vím, ze letecké neštěstí nikdy není o jedné věci, ale o souhře několika často desítek věci :nevim: (pokud tedy si zrovna někdo nehraje s raketami… 8) ) taky díky tomu vím, ze letadlo “nesundá” z oblohy turbulence a ač je blesk nebezpečný, také mu příliš neublíží (několikrát jsem tam nahoře zažila tropickou bouřku). Mě to povědomí o tom jak letadla funguji a na co všechno jsou dimenzovaná fakt hodilo ještě do většího klidu :palec: což oceňuji zejména teď, když už máme děti, které necháme doma, abychomobcas s manželem podnikli nějakou tu únikovku :lol: a taky si říkám, ze co se má stát, to se stane :palec: v salónku si lupneme 2-3 drinky a hurá na to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
9.6.19 19:54

Zítra letím taky. Pokud je to dlouhý let, tak bych si lupla 2 kinedrily, ty mne do 1,5 hodiny uspí. jinak přemýšlím o tom, kolik tisíc letadel je zrovna ve vzduchu a v pohodě.
Není dobré se koukat na filmy s katastrofami, já viděla v poslední době Sully-dopadlo dobře a Let 93-nedopadl dobře.

Příště řešit víc dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
9.6.19 19:57

@neila Forsáž? Tu běžné letadla nemají, ne?
No viděli jsme, jak letadlo sundalo hejno nějakých kachen, a zrovna nedávno se mluvilo o blesku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
9.6.19 20:00

Lítání nesnáším, nepomáhá mi nic a dopovat se prášky odmítám. Vždycky se těším na chvíli, kdy je letadlo bezpečně zaparkované na letišti. Od chvíle, co jsem viděla jeden díl leteckých katastrof, mi vadí, i pojíždění po letišti :zed: nejhorší je cestování s klukem, protože ten vždycky vytáhne ten informační letáček, co dělat v případě nouzového přistání, a chce to se mnou rozebírat. Takže jsem na něj akorát protivná, protože minimálně na start se snažím uzavírat do svojí ulity, kdy se snažím myslet na něco úplně jiného.

• Citovat
  • Upravit
36556
9.6.19 20:04

Lítání ráda nemám a kromě prášků a alkoholu, ideálně v kombinaci, nefunguje nic :nevim: :lol:
Jak jsem stará, zkusila jsem fakt všechno. Potíž je, že na placebo (Bachovy kapky) nevěřím, tak na mě nezbírá. Kurzy, rozhovory s pilotama, kognitivně behaviorální terapie, asistovaný let… Efekt 0.

Prostě se bojím, tak se lehce sjedu. Co už… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6019
9.6.19 20:11

Já se prvních 15 minut, někdy dýl, někdy míň, modlím :)
Pokud nejsi věřící, zkus nějaké opakování naučených textů - básniček třeba. Ono ti to zaměstná hlavu. Když se na to budeš soustředit, trochu to pomáhá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
9.6.19 20:22

Vzhledem k tomu, že nelítám každý týden si ten Neurol nebo Rivotril prostě lupnu. Jednou jsem zažila dospělýho chlápka s hysterákem v letadle a ten si asi nelupnul. Já mám největší úzkost odlepit se z domu a jak přejdu přes kontrolu je to dobrý nebo dobrý, lepší. Já si představuju motivačně cílovou destinaci, pouštím si to jako film. Zabavím se tím a odvedu pozornost a pak si ráda prohlížím letušky :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
9.6.19 22:48
@jenny.fields píše:
@neila Forsáž? Tu běžné letadla nemají, ne?
No viděli jsme, jak letadlo sundalo hejno nějakých kachen, a zrovna nedávno se mluvilo o blesku.

no ano, máš pravdu. Jednou jsem měla možnost usednout do stíhačky, tam to bylo a bylo to ohromující a od té doby to mám pořád tak nějak spojené se dosažením vzletové rychlosti a samotným vzletem… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
11.6.19 14:00

@Annabela11 tak co, jak jsi to prezila?
Ja jsem si na svuj let dala xanax, takze vzlet jsem stravila v polospanku :potlesk: a pak jsem usnula tesne po vzletu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hegy
11.6.19 14:11

Taky mě to čeká…já si vezmu neurol, sluchátka do uší (budu poslouchat muziku) a klapky na oči…abych nic neviděla a neslyšela…„drcněte do mě, až budeme přistávat“…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová