Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vykáme..Jen manžel mému tátovi tyká, protože se skamarádili ohledně svých koníčků..
(že tys ho vzala na milost, tak už se přiznej)
Já je oslovuji jménem, tykání mi nabídli po svatbě a je teda pravda, že trvalo skoro rok co jsem si na to zvykala.
Ahoj. Tchýně mi nabídla ať jí říkám maminko, nebo jménem. Vybrala jsem si jméno. Tchán si nechá stále vykat
a tchyně rodiče mi taky nabídli tykání, ale já neslušně na další návštěvě zase vykala - přecijne ten věkový rozdíl a ucta… A navíc tam jezdíme tak 5× do roka
A Muj manžel mluví o mojí mamce jako o mamce… Ale jí snad nikdy neoslovil
Mamka mu nabídla křestní jméno, ale stejně by jí říkal příjmením.
mahdalka píše:Terrad píše:Nám právě taky ne.A kdyby to třeba slyšela moje máma,tak by jí to mohlo být i líto
Já jim tykám a oslovuju je tedy jménem i manžel moje rodiče. Maminko, tatínku by mi nešlo přes pusu.
Hele, moje máma po svatbě, když táta nabízel manželovi tykání a oslovování křestním jménem, podiveně hlesla, že snad maminko, tatinku. Tak jsme ji vyvedli všichni z omylu, že to asi nepůjde…
A myslím, že jí to líto není. Nejde o to jak si říkáme, ale jak se k sobě chováme! ![]()
Manžel mým rodičům tyká (nabídli mu to na svatbě) a oslovuje je babi a dědo, před narozením prcka oslovoval jménem.
Já tchánovcům vykám a oslovuju pane a paní
Dost mě to štve, ale oni sami mi neřekli, jak je po svatbě oslovovat a o tykání není řeč vůbec.
Já jim vykám a říkám jim babino a dědo od začátku
a můj mojí mamce říká mamko ![]()
Ťouk píše:
Manžel mým rodičům tyká (nabídli mu to na svatbě) a oslovuje je babi a dědo, před narozením prcka oslovoval jménem.
Já tchánovcům vykám a oslovuju pane a paníDost mě to štve, ale oni sami mi neřekli, jak je po svatbě oslovovat a o tykání není řeč vůbec.
Hele, stejně jako u nás (až na to, že mě to neštvalo). Když se narodilo dítko, tak jsem začala říkat: „Půjdeš se pochovat za babičkou?“ apod. (jako i malýmu miminku
) A i jsem tak pomalu začala oslovovat (babi/dědo). Nikdy to neřešili, nikdy si neřekli, jak jim mám říkat, nikdy se neohradili, že babi/dědo ne, já zůstala u vykání a tak je to podle nich asi v pořádku (je to na vesnici, tchán vykal i vlastní máti, takže já to tak beru, že to je u nich zvykem).
Mně manželovi rodiče nabídli tykání. Tykám jen mamince a říkám jí jménem. Tchánovi vykám, protože manžel mu taky vyká (tatínek je nevlastní, vlastní zemřel, mají to tak prostě nastavené). Manžel našim vyká, mě to tahá za uši, ale on tvrdí, že by mu to nešlo přes pusu. Když o nich mluví, říká paňmáma a pantáta ![]()
Jinak, tchýni mám moc ráda, ale říkat jí maminko bych teda nemohla. Moje maminečka milovaná je jen jedna ![]()
Ťouk píše:
Já tchánovcům vykám a oslovuju pane a paníDost mě to štve, ale oni sami mi neřekli, jak je po svatbě oslovovat a o tykání není řeč vůbec.
Tak to máme taky stejné. Mě nevadí teda vykání, ale to, že je oslovuju pane, paní… Takže jsou to pro mě pořád cizí lidi a nějak do toho nemůžu zapasovat prcka, který jim bude tykat, že.
Před malým teda oslovuju někdy dědo, babi.
Manžel našim taky vyká, on s tím problém nemá, oslovuje taky pane, paní.
Jinak tchýni bych teda taky mamko neřekla. Přijde mi to prostě divné, když to není moje máma ![]()
Manžel říká mým rodičům jménem, já jeho mámě taky jménem, tcháná oslovuji příjmením a samozřejmě vykám. Nikdy mi nic jiného nenabídl. Mimochodem k tomu, abych tchánovcům říkala maminko a tatínku mám stejný postoj jako tvůj přítel.
Já tchánovi tykám a říkám mu jménem,ale občas mu řeknu tati (můj táta už nežije,tak mám asi potřebu to říct a tchán je super).S tchýní se nestýkáme,ale chtěla, abych ji říkala mami…v jejím případě bych tím urážela svoji milující maminku ![]()
Můj manžel mé mamce tyká a oslavuje jménem a někdy ji řekně bábrdlo
Mají moc pěkný vztah,jsou jak kamarádi ![]()
já to beru tak,že jsem jim odvedla syna,mám s ním děti a tudíž patřím k nim do rodiny a stali se mými druhými rodiči a jelikož jsou starší 60.let tak mi to oslovování jménem nejde do huby,pro mě je lepší říkat mamko a taťko a nejlepší je babi a dědo
Mé tchýni říkám Jaruš protože se známe už déle jak já s manželem a tchánovi říkám taťko.Můj manžel mojim rodičům ani nevím jak říká.doma o nich mluví jako o mamce a taťkovi ale v reálu ani nevím,vůbec jsem to nezaznamenala
ale spíš jmény bych řekla.