Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
mamko,taťko oboustranně-co je moje je i tvoje.Dohodli jsme si to na svatbě,ale je to hodně let,takže je to asi staromódní
.
Knihomyš píše:
Křestními jmény a tyká. Oni mu to nabídli, samozřejmě. Já to mám s jeho rodiči stejně.
Po zkušenosti s první tchýní jsem se zařekla, že už nikdy nedopustím, aby mi někdo tykal a já jemu vykala. Smrtelná kombinace, zvlášť, když máte tchyni učitelku![]()
Jinak v hovoru mezi sebou říkáme maminka - bez rozlišení, jako u Davdan. Už se mi podařilo takhle chlapa zmást, protože jsem takhle volala se svou mámou, když koupal malou. Zavěsila jsem, on dokoupal, vrhnul se k mobilu, zavolal svojí mámě a začal se omlouvat, že to nemohl vzít…
Jak je nazývá v mé nepřítomnosti nevím, ale znáte to, jak jde pán po ulici, vidí staršího chlapa, jak stojí před domem a vlní směrem nahoru pravou rukou. Koukne nahoru, z okna se vyklání mladší chlap a vlní oběma rukama. Tak se pán ptá toho na ulici: „Prosím vás, co to děláte?“
„Víte, to je taková znaková řeč - já se zetě ptám: ‚Je tam ta zmije?‘ a on mi odpovídá: ‚Jsou tu obě!‘“
Takže jak ho uvidím vlnit, tak mu ty pazoury urazím!
He he,tak to je dobrý toto
![]()
Tak já se přiznám, že zatím neoslovuji nijak
a to se hodně často stýkáme, s manželem jsem 8 let, z toho jsme svoji dva roky a máme ted osmiměsíčního prcka… kdybych byla v situaci, kdy bych musela oslovit, použila bych asi babi/dědo
můj manžel taky neoslovuje
když o našich mluví, řekne „vaša mamka“, stejně tak i já.....
Tak já i manžel vykáme a oslovujeme paní xy. Když o nich mluvíme před malou, tak řekneme: jdi za babičkou, popros dědu atd. Tchánovci mi nabízeli, abych jim říkala babi a dědo, ale nejsem s tím nějak smířená. Mami a tati už vůbec ne. Moje máma to manželovi ani nenabídla. Asi je to o vztazích.
Můj skoro manžel našim od začátku tyká.Je mu 30 a mamce 43 a jejímu příteli 40..takže jsou si věkově blízko a vykání by bylo asi divné
.Já jeho rodičům vykám a snažím se nijak neoslovovat,protože nevím jak a nikdo mně žádnou variantu nenabídl.Teď když máme mimčo tak občas použiju babi,dědo ale to jen když jsem s něma zároveň s malou.Asi bych jim ani tykat nedokázala,je mezi náma velký věkový rozdíl mně 23 tchýně 60 a tchán vlastně ani nevím kolik
.Schválně o tom podebatuju jak jeho rodičům říkat když se svatba kvapem blíží,ale mami,tati by mně přes pusu nejspíš taky nešlo ![]()