Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Určitě se zkus naučit, aby ti i malý usínal sám (ono to chce nervy a být pevně rozhodnuta, ty děti to vycítí ![]()
a pak se domluvit s tchýní, že chceš vše zastat sama a nějaký den v týdnu, že se bude malému věnovat ona (i ona si zvykne, neboj), hlavně je třeba taky podpodry manžela
@Miselka66 píše:
Pokud mohu poradit, spoléhej se hlavně na sebe ne na tchýni, jsou to Tvoje děti a potřebují Tě. To starší bude na to mladší žárlit a když bude problém, tak zas poběží k babičce. Já patřím k těm tzv. odloženým dětem. Mám mladší sourozence a na mne hold nebyl čas, musela jsem si vždy nejak poradit, nikdo se mi nevenoval a když byl problém, pomohla babička. Pak jsem si vždy říkala, že to ona musí být moje máma protože ta moje fungovala jen pro sourozencea bohužel, ani po letech se můj vztah k mámě nezměnil k lepšímu
![]()
Jak casto jsi u babicky byla? Ja jsem treba letni prazdniny pravidelne travila s dedou a tetou na chalupe, nasi museli pracovat..ale jako odkladani mi to neprislo. To jsi tam musela byt skoro porad, ne? Jinak souhlasim s tim, ze deti maji byt hlavne u mamky, babicky na obcasnou vypomoc. Jak to ale vidim treba v okoli, tak vetsinou kdyz deti povyrostou a jsou samostatnejsi uz takovy zajem travit treba cele odpoledne s prarodicema nemaji.
Poslední věta byla myšlená ironicky.
Nezlobte se, ale tady na emiminonu, mi někdy přijde, že máte patent na všechno, všechno znáte nejlíp, všude jste byli, vše viděli, každýmu vidíte až do žaludku, dokážete poznat jakej člověk a co má doma už z úvodního příspěvku
.
Knížku mám doma, ale jsou děti, které prostě sami spát nebudou. V dnešní době je totiž strašně divné, když někdo uspává dítě. Mladší samozřejmě režim má, díky tomu asi spí celou noc.
Takže děkuji všem, které se snažily poradit a ne jen hodnotit. Tušila jsem, že to takhle nějak dopadne, protože slovo tchýně v některých vyvolává ochranitelský syndrom. No nic, mějte se.
@Boriska píše:
Určitě se zkus naučit, aby ti i malý usínal sám (ono to chce nervy a být pevně rozhodnuta, ty děti to vycítí
a pak se domluvit s tchýní, že chceš vše zastat sama a nějaký den v týdnu, že se bude malému věnovat ona (i ona si zvykne, neboj), hlavně je třeba taky podpodry manžela
S tim usínáním jsem to zkoušela se starším, Estivila, asi jsem moc měkká, prostě jsme to nedali. No, možná se jednou zas odhodlám a vyjde to.
@statecna.oslice píše:
S tim usínáním jsem to zkoušela se starším, Estivila, asi jsem moc měkká, prostě jsme to nedali. No, možná se jednou zas odhodlám a vyjde to.
je třeba vydržet
, já jsem čerstvě naučila usínat samotné v jejich postelích naše dvojky, kterým budou v dubnu 3
trvalo jim to necelý týden a to ti malý ještě neutíká z postýlky
,když byli mladší, taky jsem to trénovala v malých postýlkách, když se rušilo usínání při kojení
@Miselka66
To je mi lito
. Ale nemyslím, že by byl odložený, že bych se mu nevěnovala. Určitě preferuje mě před babičkou, ale tohle je prostě věk, kdy tohle děti dělají (volají babičky). Přes den si spolu hrajeme, mazlíme, prostě vše, spíš musí čekat mladší, než starší…
Jestli muzu poradit..ne kritizovat, tak to je dobre zkouset, treba se se starsim uz na necem domluvit..ze muze mit otevrene dvere, rosvicenou lampicku atd..Nase deti (pokud by bylo po jejim) mne chteji mit neustale pri uspavani u sebe, jeste se hadaji, ke komu si lehnu
Taky jsem celkem mekka, tatinek je daleko duslednejsi a u nej to funguje.
V predposlednim prispevku mas pravdu, taky mi prislo, ze te kritiky bylo nejak moc. Nekdy se napsane veci spatne pochopi. Je mi jasne, ze veta o tchyni, ktera stava v noci k detem byl vtip.
Lexxie no babička s náma bydlela, takže to bylo každou chvíli, když máma šla do práce a tak..ale tam nešlo jen o to hlídání. Víš, když má díte problém a rodič mu nepomůže, tak se pak citově naváže na někoho kdo ho vyslechne, pomůže. Máma si pak našla nového amanta a tím začalo zpousta problémů, no a babička byla ta co mne vyslechla, pomohla. Máma hold vždy upřednostňovala kluka pred holkou
tak já měla smůlu:-) Ale mám kamarádku, do 6 let trávila hodně času s babičkou a taky si k ní vytvořila silnější vztah než k mamince. Je to škoda, když se to takhle pokazí
Můj případ je už i trošku jiné kafé ale myslím že pokud si zakladatelka nestanoví pravidla, tak to může skončit všelijak ![]()
Statecna. oslice Já věřím že se prckovi věnuješ, jen si dělej věci tak jak uznáš za vhodné a nenech si do toho kecat a poučovat tchýní a budeš v pohodě:-) Jinak moje dítka jsem taky musela pracně uspávat, někdy i více než půlhodiny, takže to dobře znám:-) ![]()
@statecna.oslice Ahoj oslice, asi trochu chápu jak to myslíš s tou tchýní. Já mam tchýni jen přes náves. Ona není špatná jen má prostě jiný názory na výchovu a malýho jí moc často nepůjčuju do nedávna spíš vůbec. A od tý doby, co jsem jí ho půjčila je v něčem lepší a v něčem horší. Spíš se mi zase potvrdilo, že podám prst a sežere ruku. Teď za námi chodí každej den na krám kam chodíme ve stejnou hodinu (i přesto, že tam třeba stojím a kecám s kamarádkama) a furt se ptá kdy zase bude hlídat a tak. Takže vím jak to může bejt otravný. Ale já si s tím teda umim poradit. Až jednou zase budu mít pocit, že je toho moc tak jí to prostě řeknu, že prostě chci s malym trávit čas já po svym. Ona je teda taková, že to dost pochopí ale chápu, že o to víc pro tebe musí bejt iritující, že nevíš jak jí to vysvětlit když tě ponižuje. Musíš si prostě nastavit pravdila nebo jí nějak přečůrat. Před 3 dny jsme třeba zase byli u krámu a s Honzulkou jsme si něco vyprávěli a skončili jsme, že děti jsou večer doma protože je tma. No a tchýně se toho hned chytla, a nevim proč, ale začala řikat: Honzíčku a kdo venku chodí když je tma? Já čuměla jak blb a zní pak vylezlo, že když je tma choděj venku čerti. Tak jsem se nasrala a řekla, že ne, že nechoděj venku, že když je tma tak číhaj u babičky v kůlně
A ona si to příště rozmyslí to řikat. Nevim proč chce moje dítě takhle nesmyslně strašit ale vytrestá to jenom jí protože pak kluk nebude chtít chodit k ní
Nevim jestli ti to pomůže ale můžeš se tomu aspoň zasmát, že to máme tak nějak podobný
Jako radu bych ti určitě dala, to co už bylo zmíněno, že teď trénujete na nočník a že bys prostě chtěla mu s tím pomoct ty a tak
dej vědět jak to dopadlo ![]()
@statecna.oslice píše:
Poslední věta byla myšlená ironicky.Nezlobte se, ale tady na emiminonu, mi někdy přijde, že máte patent na všechno, všechno znáte nejlíp, všude jste byli, vše viděli, každýmu vidíte až do žaludku, dokážete poznat jakej člověk a co má doma už z úvodního příspěvku
.
Knížku mám doma, ale jsou děti, které prostě sami spát nebudou. V dnešní době je totiž strašně divné, když někdo uspává dítě. Mladší samozřejmě režim má, díky tomu asi spí celou noc.
Takže děkuji všem, které se snažily poradit a ne jen hodnotit. Tušila jsem, že to takhle nějak dopadne, protože slovo tchýně v některých vyvolává ochranitelský syndrom. No nic, mějte se.
Možná příště popřemýšlet jak ten úvodní příspěvěk napsat líp, protože tohle zní fakt šíleně:
Prostě si myslím, že by se sní měl teď vidět v těch nejnutnějších případech, jako je uspávání malýho. Žádný celodenní návštěvy, procházky (ať hlídá mladšího) a večer dát jen kaši (v tu dobu mladšího uspávám). Nevím na jak dlouho, jak dlouho by nočník potřeboval mít zažitej, prostě na neurčito.
Tak buď to máš takhle a nebo jsi to jen nešťastně napsala…Tohle fakt zní jak kdyby ti tchýně měla být po vůli jen když ty pískneš a potřebuješ a pak se hned zas pakovat, když už jí nepotřebuješ…
@statecna.oslice píše:
Poslední věta byla myšlená ironicky.Nezlobte se, ale tady na emiminonu, mi někdy přijde, že máte patent na všechno, všechno znáte nejlíp, všude jste byli, vše viděli, každýmu vidíte až do žaludku, dokážete poznat jakej člověk a co má doma už z úvodního příspěvku
.
Hele klídek já mám děti 3 a 5timěsíčního uspávám na rukách a dvouapůlletáka uspávám taky-sám neusne.Jde to jen nesmíš být líná
a stihnu k tomu spoustu dalších věcí ![]()
@Crystal87 píše:
Hele klídek já mám děti 3 a 5timěsíčního uspávám na rukách a dvouapůlletáka uspávám taky-sám neusne.Jde to jen nesmíš být línáa stihnu k tomu spoustu dalších věcí
Asi tak nejak. Me teda dvouleta usina sama, ale 4mesicni ne, taky to musim nejak udelat, do toho tu lita 4letak. Taky nekdy musim kojit, na coz mimino potrebuje klid. Proste jsi to na zacatku nastavila blbe, misto abys ty deti szila dohromady, tak jedno soupes k babicce. Nebo alespon podle toho, jak to popisujes, to tak je. Podle me, kdyzbys prevzala tu zakladni zodpovednost za vsechny denni ukony u obou deti zpet na sebe, zmizely by i problemy s dvojitou vychovou atd. Babicce bych zkusila vysvetlit, ze chces, aby deti zkusily zit jako sourozenci se vsim vsudy. Ze je vidat samozrejme muze, ale u tebe, nebo vzit klido nektere z deti ven, ale ne jako soucast denni rutiny
. Samo bych nezakazovala vzit si vnouce i k sobe domu, ale tak nejak zdravym rozumem a ne kazdy den (od rana do vecera)
.
A nemysli, ja nemam nikterak poslusne ci klidne (to uz vubec ne) deti. Proste jsme si museli vsichni nejak zvyknout.
@statecna.oslice píše:
Poslední věta byla myšlená ironicky.Knížku mám doma, ale jsou děti, které prostě sami spát nebudou. V dnešní době je totiž strašně divné, když někdo uspává dítě. Mladší samozřejmě režim má, díky tomu asi spí celou noc.
A co jsi chtěla slyšet? Proč si teda zakládáš diskuzi?
Podle mě jsi taky mírně neschopná, pokud potřebuješ pořád babičku za zadkem, i na uspávání a krmení ![]()
Tchýně by měla mít nastavené mantinely, mě by teda dost narušovalo život a rytmus s dětmi, kdyby mi tu trvale několikrát denně někdo oxidoval. Není normální, aby malého volala k sobě dolů vždy, když vysává apod. Domluvila bych se s ní třeba dvakrát týdně na určitou hodinu a zbytek bych si zařídila sama. O mimořádnou pomoc bych prosila jen, když jsou děti nemocné nebo v podobné vyjímečné situaci. Kdyby chtěla dítě někdy mimo plán, bylo by vhodné se dopředu domluvit. A pokud to u vás tak funguje, tak se nediv, že Ti kecá do výchovy.
A nepřijde mi vhodné řešení ani si schválně domlouvat program mimo domov. Prostě babičce dítě nedám a dítěti vysvětlím, že teď za babičkou nepůjde.
Mám 3 děti, školáka předškolačku a kojence. Školák má kroužky, kojence kojím a zvládáme to..Taky jsem třeba četla dětem knížky a u toho mimino u prsa, ale je to život.
@statecna.oslice píše:
.
Právě že ti do žaludku nikdo nevidí a hodnotíme situaci podle tvých příspěvků, a upřímně zrovna ten úvodní pro nezasvěceného vyznívá tak, že je syn většinu času, někdy i celé dny, u tchýně ![]()
Pak v dalším příspěvku píšeš, že to tak není, že ho někdy hlídá jednou týdně, někdy častěji, ale že ho tam neodkládáš, jen když uspáváš mladšího… To mi hlava nebere, tak buď tvůj mladší toho moc nenaspí
, nebo některé dny zvládáš uspávat s oběma a jindy musíš někoho volat??? A pokud ho má tchýně 1× za týden, tak co chceš omezovat? Nepřijde mi, že by to bylo moc (tolik vidí babičku i naše děti a to s náma nebydlí) a mohla ho za tak krátkou dobu výchovně „zkazit“ ![]()
Chtělas poradit, většina holek včetně mě ti napsala jen svůj názor, co si myslí, že je u vás špatně (a docela jsme se shodly), jenže to asi nebylo to, co jsi chtěla slyšet ![]()
Já za sebe žádný patent na nic nemám, mám 2 průměrné děti s rozdílem 22m, obě jsem uspávala a mladší (27m) ještě uspávám, má plíny a nočník zná pouze teoreticky, takže opravdu žádný zázrak
Nemám nikoho, kdo by přiběhl, když nestíhám. Je to někdy boj, ale zvládnout se to dá. Pokud se rozhodneš se s tchýní nějak domluvit a víc se snažit sžít s OBĚMA svýma dětma, budu ti fandit ![]()