Jaké rady od prarodičů ohledně výchovy dětí vás dostaly?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
3.2.11 21:42

Já se teda bavím :palec: Přidám taky jednu radu od souseda, je to docela dobrej chlap, ale rád si přihne a byl u nás v ltě na grilovačce a ptal se mě jestli mi muž odsává mlíko 8-o když jsem nechápala, tak říkal, že to se má, že je to zábava a za druhý se to musí aby se mi udělalo další :roll: No myslela jsem že ko nakopu :cert: Je to dost intimčo, tak radši inko :oops:

• Citovat
  • Upravit
50725
3.2.11 22:44
Uju píše:
No, tak já taky přidám. Tchýně s tchánem, mi zakazovali jít o šestinedělí ven a tchýně do mě chtěla lejt plnotučné mléko s rohlíkem nekecám s půlcentimetrovým plátkem másla, když jsem se dozvěděla o jijich přístupu k šestinedělkám, tak jsem raději zdrhla a řekla, že tam teda rozhodně nebudu. Jinak moje matka je nejspíš proti autosedačkám. Pořád má pusu plnou řečí typu, je tam zkroucená a když někam jedem, tak jsem si dokonce všimla, že dceru v zadu uvolní z pásů ať si může lehnout jak je ji pohodlněji :zed: :zed: :zed:
Takže když jeden měkam s babičkou a ta se nakybluje do zadu, tak nejenom-že hlídám dceru ale i svou matku :evil:

Tak to já bych u nich byla šťastná, já jsem poporodu měla na máslo a mléko šílenou chuť :mrgreen:

O tom šestinedělí mi to furt vykládala dětská doktorka a strašila mě zánětem prsu :roll: Přitom jedním dechem dodávala, jak už v šestinedělí sama chodila na dlouhé procházky s kočárem :zed:

Anonymní, o kojení tatínků je náhodou na kojeni.net celá sekce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
3.2.11 23:09

kdysi mi tchýně taky občas dávala rady, ale respektovala mě. Některý vaše příhody jsou fakt k zasmání nebo k vzteku, ale mnohdy si to moc berete. Ono to bývalo dřív jinak a nemuselo to být všechno špatně.
Třeba zkroucená zádíčka ve vajíčku, nedivte se těm babičkám, vždyť mají pravdu. Původně se kdysi dodržovalo šestinedělí tak, že žena ho proležela v posteli.
Nebo jak tady jedna maminka psala, že babička se bála, když mimču mačkala hrudníček, aby se nevyplo srdíčko…babča o tom nic neví,jsou to nové metody.Mě je babči úplně líto, když si představím, že má strach o mimi a nemyslí to zle :wink:
Mamči, buďte rády, že ty babičky máte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
3.2.11 23:26

No holky to je fakt nářez, se bavím :-P :-P :-P .
Já mám tchýni celkem v pohodě, ale jediné co řeší je kojení - ty ještě kojíš a proč? dej mu sunar ( malému je 9. měsíců) a říkám proč bych mu dávala UM když mám mlíko a ona už je velkej už by měl pít sunar:-)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1288
3.2.11 23:50
Mufina píše:
radsi anonym píše:
To nemluvim o tom,ze jeji deti byly na nocniku uz od 3 mesicu 8-o
Tak to byli předchůdci bezplenkové metody :mrgreen:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
4.2.11 00:40

jejda to bylo přelouskat 10 stránek. Zezačátku jsem se hodně bavila, pak už jen nevěřícně kroutila hlavou.
Jen od str 9, co se řeší šestinedělí a názory rodičů a babiček. No nevím, já dostala podobné instrukce i před rokem.

Ž e se v 6 nedělí nemá chodit ven, ale ne kvůli mimi, ale právě kvůli matce. Navíc že krev, která odchází je „infekční“ očistkama a odpočinek je důležitý právě pro mámu, aby měla klid, dost mlíka apod… a už v porodce do nás hustí hlavně nedávat mimino k sobě na podložku, na tkeré je pánev, kdyby ukáplo krve, ať nenakazí mimčo…ale teda čím konkrétně nevím.

POkud je toto mýtus, pak jsou teda mladé školené sestřičky a PA opravdu 100 let za opicemi. :nevim:

Jinak luxusní diskuze :D :D :lol: :palec:

Naštěstí toto fakt neřeším a řešit nemusím.takové rady fakt nedostávám. Jen si sem tam manžel rýpne,ž e je Kačka lenošek, protože ona jeho dcera chodili v 7 m kolem nábytku do 9 m sami a on, že byl ve 12 m bez plínek, protože musel do jeslí a jinak to tenkrát nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
4.2.11 07:49
lleennttiillkkaa píše:
Jooo o tom, že v šestinedělí nikam nesmím jsem slyšela celý těhotenství.

a proč se nikam nesmí?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
4.2.11 08:05
Markit.Hl píše: Ž e se v 6 nedělí nemá chodit ven, ale ne kvůli mimi, ale právě kvůli matce. Navíc že krev, která odchází je „infekční“ očistkama a odpočinek je důležitý právě pro mámu, aby měla klid, dost mlíka apod… a už v porodce do nás hustí hlavně nedávat mimino k sobě na podložku, na tkeré je pánev, kdyby ukáplo krve, ať nenakazí mimčo…ale teda čím konkrétně nevím.

Tak já nevím, ale já jsem žádný velký odpočinek v šestinedělí nepotřebovala. Jo, byla jsem unavená, ale to by se rozhodně nezlepšilo kdybych trčela měsíc a půl doma, já nevydržím doma ani 2 dny bez možnosti jít ven (leda když mám horečky). A když byly malé 3 týdny tak jsme jeli k našim na Moravu (160 km) a úplně v pohhodě. Moje máma teda nic o nechození ven v šestinedělí navěděla :nevim:
Jinak to, že jsou očistky infekční tu snad nikdo nezpochybňoval, nebo jsem si teda nevšimla :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Mufina
4.2.11 08:16
revu píše:
kdysi mi tchýně taky občas dávala rady, ale respektovala mě. Některý vaše příhody jsou fakt k zasmání nebo k vzteku, ale mnohdy si to moc berete. Ono to bývalo dřív jinak a nemuselo to být všechno špatně.
Třeba zkroucená zádíčka ve vajíčku, nedivte se těm babičkám, vždyť mají pravdu. Původně se kdysi dodržovalo šestinedělí tak, že žena ho proležela v posteli.
Nebo jak tady jedna maminka psala, že babička se bála, když mimču mačkala hrudníček, aby se nevyplo srdíčko…babča o tom nic neví,jsou to nové metody.Mě je babči úplně líto, když si představím, že má strach o mimi a nemyslí to zle :wink:
Mamči, buďte rády, že ty babičky máte.

To je právě to RESPEKTOVALA TĚ. To se o mojí tchýni říct nedá, protože já jsem mladý blbeček (je mi 32) a ona je starší a proto všechno ví :roll: Takže logicky, když ona nerespektuje mě, těžko budu respektovat já ji.
A to že by dřív něco nebylo špatně? No já nevím, ale konkrétně za dob našich matek podle mě bylo všechno postavený na hlavu - zatím jsem nenarazila na jedinou věc, o které bych mohla říct, „jo tohle mi připadá rozumný, to taky budu dělat“. I když samozřejmě chápu, že to mysleli dobře a jednali v dobré víře, jen prostě zapomínali na selský rozum, či jak to tak říct a to je velká škoda.

• Citovat
  • Upravit
27265
4.2.11 09:57
mabit píše:
lleennttiillkkaa píše:
Jooo o tom, že v šestinedělí nikam nesmím jsem slyšela celý těhotenství.
a proč se nikam nesmí?!

No co jsem se dočetla, tak šestinedělky jsou náchylnější k nemocem.
No asi dřív ty šestinedělky chodily třeba dojit krávy no a když si sedla na tu stoličku, která je běžně v tom chlívě, tak mohla něco chytit spodkem a umřít.
Akorát teda mě by zajímalo, kdo by dal mýmu chlapovi 6 týdnů dovolený :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
4.2.11 10:08
radsi anonym píše:
Mabit,musim se smat,promin!!Uz vidim,jak ma tvuj kluk privazany krk :lol: .Moje tchyne ma takovych napadu,ze bych kolikrat praskla vzteky.Ale ja ji vzdycky slusne poslu nekam,protoze nema cenu se sni dohadovat,ji nepresvedcim,ze to,co placa je nesmysl.
Tak treba:nas malej ma odstale ouska,neni to nic hrozneho si myslim,ale ma.A tchyne mi rekla,at mu obvazuji usi satkem,ze se mu ty usi casem srovnaji!!Ze to pry uz ma vyzkousene v mladi na nejakem diteti,nebo co :roll: .
Nebo,ze nemam kluka cesat na patku,protoze se mu pak udela na vlasech takove to „prasatko“ a uz takhle bude mit vlasy porad!!Nedokaze pochopit,ze to je proste samotnym rustem vlasu,ne cesanim.
Je toho vice,az si vzpomenu,zase napisu.
Radsi anonym,chodi sem take svagrova :roll: .

Začala jsem teprve číst,ale budu mět(podle tebe) blbou poznámku.Vlasy si opravdu zvyknou,třeba na pěšinku.Vím to z vlastní skušenosti.Za mlada jsem nosila pěšinku uprostřed a i když už dlouhá léta si ju češu jinde,piřát se mi dělá vprostřed takovej hrb.

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.2.11 10:19

Děvčata,nečetla jsem všechno,ale dohoním to.
Chtěla bych říct jen tolik,že každá generace pečovala o děti jinak.I my četly knížky a některé rady maminek se nám zdály postavené na hlavu.I já radila a občas se divila.Je to přirozené.
Myslím si,že už jen kvůli jisté úctě ke starším stojí za to,nekomentovat,eventuelně vysvětlit,že doba je jiná.
My radilky to myslíme dobře a že je to dnes jinak,občas holt nechápem.
Co jsem ale stačila zaregistrovat je,že v rozmezí tří let se od spousty tehdejších rad upustilo a pomalu,ale jistě se vrací k tomu,jak jsme to dělaly my.

• Citovat
  • Upravit
bamba
4.2.11 10:24
revu píše:
Mamči, buďte rády, že ty babičky máte.

Moje bába večer porodila a na druhý den ráno šla na pole.Nemusí se ležet,ale šestinedělka je oslabená těhotenstvím a porodem,tím pádem náchylnější chytnout nějakou nemoc,např.chřipku.To je důvod,proč by na sebe měla být opatrnější.

• Citovat
  • Upravit
14721
4.2.11 10:54
Háta_x píše:
Přesný! Když jsem mu jí frkla na klín, ať jí dá napít ze skleničky, chtěl utíkat, že to neumí. Jsem ho usadila, že malá to umí tak ať jí kontroluje, no a byl úplně na měkko a držel jak beran :huban: Taky chtěl odcházet při přebalování a tak, tak jsem ho usadila a on normálně ronil slzy dojetím, že to nikdy neviděl a že je to krásný a že tenkrát chlapi s dětma takhle do styku nepřišli.
domisek.b píše:
Háto, s tím chováním mi to připomělo mýho tátu, ten si nikdy nepochval ani mě ani bráchu když jsem byly malý, protože se nás bál. Tak když jsem byly z porodnice doma a poprvé přijely na návštěvu tak jsem mu malou vrazila do náruče, no seděl jak když spolkl prmno a bál se i nadechnout, od tý doby se nebojí a pokaždý když malou vidí tak natahuje ruce, že chce chovat :mrgreen:

Koukám, že mám opravdu výjimečného tchána. Když se můj muž narodil (1969), chodil s kočárkem na procházky , chodil s ním v noci po bytě, když řval a prý si hodně hráli :palec: Nekecá, podobný přístup má i k vnučce. Akorát si ji poprvé pochoval až držela hlavičku, předtím se bál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
4.2.11 11:24

Pro Bamba :
Několik poznámek. Tzv. vír ve vlasech není z česání (my tomu říkáme líznutí od telátka a máme to v rodině). Malá ještě skoro nemá vlásky a už je vidět, že jí telátko lízlo :-)
Tvoje bába možná šla na pole, moje babička teda ne. To je ošklivý, jak říkáš babičce.
Někde jsem to četla, že dřív šestinedělky ležely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí