Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dámy, když jsem mluvila o šestinedělí v dřívější době, neměla jsem na mysli jen naše babičky a naši zem.
Třeba v Číně, Indii, v arabských zemích…se šestinedělí ctilo a ne proto, že by žena byla nečistá. Pomáhaly porodní báby, které v domácnosti zůstávaly po nějakou dobu, příbuzní, sousedi.
Mimochodem moje babička s dědou neměli žádné hospodářství (nar. 1898 a 1908) Dědeček živil celou rodinu a babička se starala o děti a domácnost. A po porodu rozhodně nespěchala na pole ani do fabriky, ale odpočívala a starala se o miminko.
Ano v těch letech ne všechny ženy pracovaly,většinou byl chlap živitel a ženy byly doma,s tím s tebou souhlasím,ale ne všechny.Právě na vesnicích to bylo jiné.
Tátova máma pracovala v cihelně a do práce šla hned po šestinedělí i s dítětem.
bamba píše:
Nedávno jsem byla na návštěvě u jedněch lidí,kteří bydlí na gruntě.Ne že bych ještě žádnej neviděla,ale tento byl obr.Tak jsem se samozřejmě ptala,proč tak velké chodby,kuchyň.Bylo mi vysvětleno,že se tam vařilo pro čeládku a v síni byl velký stůl,kde se jedlo.
Byla jsem ale i v domku,manželovy mámy,kde se narodilo 10 dětí a nechápu dodnes,jak se do té jedné místnosti vešli.
Jsem starší jak vy a tak jsem měla možnost slyšet yprávění lidí,kteří žili opravdu v bídných podmínkách.
Děti se kojily a když nebylo mlíko,tak dostaly česrvě nadojený od krav.Taky podle toho vypadala úmrtnost dětí. [/citaceOhledně toho kravského mléka. Celá moje tchýně, neměla mléko - přišla o něj a můj chlap jí prý blinkal sunar. Tak mu začala dávat mléko přímo nadojené od krávy - ředěné vodou. Pořád říká, jak je mléko od krávy zdravé, plné vitamínů atd., to , že je tučné, to už neříká a že bych je měla dávat potom malému. Už jsem jí řekla jasně, že jsem alergička a malý to bude mít po mě, takže se budeme vyhýbat mléku, hlavně tomu čerstvému přímo od krávy. Později si může dát kupované, to mi nic nedělalo, ale z toho od nadojeného mi bylo hrozně zle.
Promin bambo,ale moje babicka teda na pole pachla!!!drela do umoru kosti!!Na nohou byla za tmy pred svitanim do tmy..Jeste na stara kolena se opirajic o motyku-kdyz uz nemohla chodit a mela nemocne srdce se vyskrabala na pole a sla okopavat.V sestinedeli ne.Nikde jsem nepsala ze meli x devecek a celedinu!Nebyli velkostatkari se stovkami kusu dobytka.Ale tak tezko vysvetlovat,kdyz nekdo nepripousti jinou variantu.Me je fuk,jak to mela tva baba,moje milovana babicka to mela zase takhle ![]()
Zvlastni,ze do kouta k sestinedelce se chodi jeste ted,plachty koutnice jsou bezne dokladany,kdy byl oddelen kout(ano skutecne v jedne male svetnicce pro deset lidi),bezne tohle doklada literatura i muzea,verim,ze to neni jen pro turisty a nasi predci si to taky nevycucali z prstu..
Ale tak co bylo to bylo,tohle je jinak pekne usmevne tema.
Tchýně je v pohodě, respektuje naše postupy. Moje máma je daleko, mluvím s ní občas, ale určitě by mě nadopovala moudrama taky (ročník 1940, odchovaný 4 děti). Teď se akorát diví, že nekoupu denně a ať to dělám. A kojení víc jak 3 měsíce je podle ní neestetický. Ale to chápu, je naočkovaná tehdejší masovou záležitostí s názvem Sunar:-)
Any,nechtěla jsem se nějak dotknout tebe a už vůbec ne babičky.Napsala jse,že selky na velkých gruntech měly na práci lidi.
Nedalo mi,abych si nevyhledala něco o těch šestinedělkách.
S koutama a plentama jsi měla pravdu,ale ustoupilo se od toho v 90tých letech 19tého století,takže v době,kdy rodily naše babičky,už to bylo trochu jinak.
Nemyslím si,že by nám bába lhala,byla taky nesmírně pracovitá,stejně jak píšeš o své babičce.Holt neuměly žít bez spojení s půdou a bez dřiny.
Bambo-v pohode.Ja mela svou babicku opravdu velmi rada,byla pro me vsim..
Vim,ze koutnice ustupovaly v tehle dobe,nekde se to holt drzelo dyl../a ja se spis orientuju na ty doby starsi,dvacate stoleti je uz pro me prilis mladistve
)Taky byly zajimave povery a nekde se na ne dalo hodne.(treba jedna je i prave o poli a sestinedelce,ze pokud by tam sla,prinesla by neurodu a pohromu v podobe krup a pod..a jsou jeste lepsi zajimavejsi povery k sestin. z tech dob)Dokonce jedna holcina v tehle diskusi psala,ze jeji kamaradka tomu verila jeste ted,v 21..stoleti.-myslim tim,ze sestinedelka nosi smulu,kam prijde..
Takze tak to mame.Preji prijemny vikend a dobry obed. ![]()
Any píše:
Bambo-v pohode.Ja mela svou babicku opravdu velmi rada,byla pro me vsim..
Vim,ze koutnice ustupovaly v tehle dobe,nekde se to holt drzelo dyl../a ja se spis orientuju na ty doby starsi,dvacate stoleti je uz pro me prilis mladistve)Taky byly zajimave povery a nekde se na ne dalo hodne.(treba jedna je i prave o poli a sestinedelce,ze pokud by tam sla,prinesla by neurodu a pohromu v podobe krup a pod..a jsou jeste lepsi zajimavejsi povery k sestin. z tech dob)Dokonce jedna holcina v tehle diskusi psala,ze jeji kamaradka tomu verila jeste ted,v 21..stoleti.-myslim tim,ze sestinedelka nosi smulu,kam prijde..Takze tak to mame.Preji prijemny vikend a dobry obed.
Já si o tom právě četla na netu,jó bylo spousta pověr.
Dělám si rodokmen a tak se právě dost zajímám i o doby,kdy předkové žili,je to zajímavý a úplně mě to pohltilo.
Objíždím i lidi,kteří si ještě pamatují moje prarodiče,bo máma už něžije.
Díky za přání k obědu,už jsme po.Taky přeji hezký víkend.
Babičku ti i závidím,ta moje mě vyloženě nesnážela,byla vůbec taková chladná.Myslela jsem si,že to bylo i tou dřinou,ale asi ne.
Bambo-zkus ten Roznov.Ani ne tak mestecko,jako vesnicku..tam to pohlti jedna dve
Ja to teda znam jen za tech vanoc,kdy jsme tam jezdili s tridou deti,ale bylo to uzasne.Vetsinou tam vypraveli stari lide(nekdy teda i mladsi,ale vetsinou takove ty vetche babicky a dedecci,jako od B.Nemcove
v kazde chaloupce nekdo jiny,s dobovym remeslem s historii chalupy,.Jinak,pravda,i literatury je k tomu dost,a v dnesni dobe internetu se da cist a cist..
A babicka,moje milovana babicka byla opravdu zavidenihodna
.Ja zas mela tvrdou mamu…Ale tak ono je to vzdy o lidech a o vztazich mezi nema..
Hodne uspechu s rodokmenem ![]()
Díky,Rožnov znám,nebydlím od něj tak daleko,takže jsem tam byla několikrát.
Rodokmen je super koníček,člověk se tak hodně dozví,třeba jen z těch matrik a mě i trochu odpověděl na to,proč byla bába taková.Aspoň si to myslím.
Any, Bambo dobré ženske téma
Staré ženské tradice mně berou, ale jak píše Any, začatek minuleho stoleti je moc mladý ![]()
Jednu otázku, pls kde se o tom dá čist a čist?
domisek.b píše:
Přečetla jsem všechny příspěvky a moc jsem se pobavila. Moje skoro tchýně plánuje, že až malý bude 6 měs tak jí k nim dovezu abych mohla chodit do práce a ona jí bude vychovávat, já budu jezdit tak jednou za 14 dní na návštěvu
bydlí 150 km od nás .
No vidis jak je hodna ale moje je lepsi
. Ja se 3 mesice po porodu muzu vratit do prace, muj pritel pujde ma materskou a ona nam bude vychovavat synka. a kdyz jsem se ji ptala co jako pritel bude delat tak v klidu odpovedela, prece se venovat svym konickum a odpocivat
malem me kleplo ![]()
girlie sage píše:domisek.b píše:No vidis jak je hodna ale moje je lepsi
Přečetla jsem všechny příspěvky a moc jsem se pobavila. Moje skoro tchýně plánuje, že až malý bude 6 měs tak jí k nim dovezu abych mohla chodit do práce a ona jí bude vychovávat, já budu jezdit tak jednou za 14 dní na návštěvu
bydlí 150 km od nás .
. Ja se 3 mesice po porodu muzu vratit do prace, muj pritel pujde ma materskou a ona nam bude vychovavat synka. a kdyz jsem se ji ptala co jako pritel bude delat tak v klidu odpovedela, prece se venovat svym konickum a odpocivat
![]()
malem me kleplo
Tak ta to teda měla perfektně vymyšlené
To je teda mazec, co přítel na to? ![]()