Je postup učitelky správný?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5757
22.2.24 16:45
@Jahru píše:
Nikdo netvdí, že učitelé by měli být vyhozeni pouzena základě dotazníku. Ředitel školy má jistě vícero hodnotících metod a názor rodičů a studentů může být jedním z nich.
A ano, sama připouštím, že názor některých rodičů může být silně subjektivní, ale pokud se takových kritických názorů na jednoho učitele sejde víc, tak je na místě se zamyslet nad tím, na které straně je chyba a jak s ní pracovat. A hned to nemusí být vyhazov. Jenže tohle se rozhodně neděje vždy a všude.

Presne. Ano 1-2-3 rodice mohou byt problemisti, ale pokud jednoho ucitele bude podobne v dane veci hodnotit rodicu 20… je problem jinde nez v rodicich…:), ale jen pro ty, kdo chteji vedet a resit:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
22.2.24 16:53
@hanka.br. píše:
Já jsem vždycky unavená z toho, když odpovím na nějaký konkrétní dotaz a někdo jiný, co to nečte, se toho chytne a rozplizne to do obecné roviny. Reagovala jsem jen a pouze na návrh uživatele, že by dobré učitele platil zlatem a ty špatné vyhazoval - že prý je to geniálně jednoduché. Kritériem je podle něj hodnocení rodičů. Tvrdím jen, že tak jednoduché to není.

To už se tak v internetových diskuzích stává. Výhodou je, že nejsou povinné a svůj čas tady utrácíme dobrovolně :mrgreen:
A mmch, ne vždycky se podaří do jednoho příspěvku nacpat ucelený a kompletní názor. Prostě tě některé věci napadnou, až když příspěvek odklepneš. Holt je to obtížnější, než osobní rozhovor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11032
22.2.24 16:53

Ono jakýmsi hodnocením prochází v současné době poměrně hodně profesí.
Tak proč ne i pedagogové.
Nástroj hodnocení se stal poměrně dobrým ukazatelem k tomu zjistit nejen co se kvalit pracovníka týká, jaké jsou jeho cíle, ale i to jestli mu daná práce taky sedí a nenašlo by se třeba něco vhodnějšího.
Možná by nebylo tolik potíží s nekompetentním personálem, kdyby se na rovinu zjistilo, že daný člověk se na výkon téhle profese nehodí a kolikrát ho to ani nebaví.
To by teprv bylo ve školství pozdvižení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
22.2.24 17:00
@Jahru píše:
No vidíš a ředitel „naší“ školy má koule na to, poslat „dotazník spokojenosti a návrhů na zlepšení“ nejen těm příšerným rodičům, kterří vůbec ničemu nerozumí a do výuky svých dětí nemají co krafat, ale dokonce i těm líným, kritickým, zaujatým a věčně nespokojeným harantům :mrgreen: A světe div se, lezou mu z toho vcelku relevantní postřehy. Možná to bude tím, že ani on ani většina kantorů nemá potřebu a tendenci k rodičům a studentům přistupovat jako k protivníkům, ale jako k partnerům :nevim:

taky mame zpetnou vazbu. Naposledy v pololeti jsem podala 3 otazky, takze vim, co a kde v me tride neklape, se kterym ucitelem a proc maji problem. S cim jsou spokojeni, co se tyce me, a co jim naopak chybi. Vedi, ze jsem rada, kdyz vim, v cem se zlepsit. Ale jsou to osmaci, uz se umi vyjadrit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.2.24 17:02
@Jahru píše:
To už se tak v internetových diskuzích stává. Výhodou je, že nejsou povinné a svůj čas tady utrácíme dobrovolně :mrgreen:
A mmch, ne vždycky se podaří do jednoho příspěvku nacpat ucelený a kompletní názor. Prostě tě některé věci napadnou, až když příspěvek odklepneš. Holt je to obtížnější, než osobní rozhovor.

Souhlasím - prostě je mi tohle téma blízké. Moc ráda si vyslechnu konkrétní návrhy, jak věci zlepšit, ale těch skutečně konkrétních a uskutečnitelných vídám poskrovnu. A lidí, kteří umějí o školství diskutovat věcně, bez urážek a zbytečných negativních emocí ještě méně. Pokud někdo hlásá, že má geniálně jednoduché řešení a já mám k němu logické námitky opravdu neznamená, že je všechno v pořádku nebo že mám s dotazníky rodičů nějaký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
22.2.24 17:02
@matkabagristy píše:
taky mame zpetnou vazbu. Naposledy v pololeti jsem podala 3 otazky, takze vim, co a kde v me tride neklape, se kterym ucitelem a proc maji problem. S cim jsou spokojeni, co se tyce me, a co jim naopak chybi. Vedi, ze jsem rada, kdyz vim, v cem se zlepsit. Ale jsou to osmaci, uz se umi vyjadrit.

To je super :) A i těm dětem to dá do budoucna hodně, ono slušně a alespoň trochu objektivně někoho hodnotit, není jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9798
22.2.24 17:08
@hanka.br. píše:
Souhlasím - prostě je mi tohle téma blízké.Moc ráda si vyslechnu konkrétní návrhy, jak věci zlepšit, ale těch skutečně konkrétních a uskutečnitelných vídám poskrovnu.A lidí, kteří umějí o školství diskutovat věcně, bez urážek a zbytečných negativních emocí ještě méně. Pokud někdo hlásá, že má geniálně jednoduché řešení a já mám k němu logické námitky opravdu neznamená, že je všechno v pořádku nebo že mám s dotazníky rodičů nějaký problém.

Když on neexistuje jeden správný a univerzálně funkční způsob, jak dát všechno do pořádku. Natož jednoduchý :mrgreen: Ale kdybych měla vybrat jednu konkrétní věc, tak je to otevřená komunikace všemi směry (dítě, rodič, učitel, ředitel). Tam kde to funguje, se i problémy řeší mnohem snáz. Ale bohužel, všude to tak není. A zrovna tohle je věc, která se nedá ošéfovat žádnou vyhláškou ani školním řádem, ale závisí na přístupu všech zúčastněných :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.2.24 17:14
@Jahru píše:
Když on neexistuje jeden správný a univerzálně funkční způsob, jak dát všechno do pořádku. Natož jednoduchý :mrgreen: Ale kdybych měla vybrat jednu konkrétní věc, tak je to otevřená komunikace všemi směry (dítě, rodič, učitel, ředitel). Tam kde to funguje, se i problémy řeší mnohem snáz. Ale bohužel, všude to tak není. A zrovna tohle je věc, která se nedá ošéfovat žádnou vyhláškou ani školním řádem, ale závisí na přístupu všech zúčastněných :nevim:

Ano, já vím. Jednoduché to prostě opravdu není a to ví každý, kdo ve školství pracuje. A máš pravdu - je to o přístupu a do vyhlášek to narvat nelze. Pak už jen zbývá jediné - motivovat ty nejlepší schopnosti s přístupem, aby do školství nastoupily. Třeba i tím, že se veřejnost přestane dívat na učitele skrz prsty a uzná, že dobré učitele opravdu pro své děti potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36731
22.2.24 18:41
@hanka.br. píše:
Nemám vůbec nic proti dotazníkům spokojenosti. Mám výhrady k tomu, aby takový dotazník byl ukazatelem toho, kdo je učitel na vyhazov a kdo by se měl platit zlatem.

Zas nesmíš brát vše doslova, psal jsem, že to schválně přeháním! Zrovna vyhazovat by se za dotazník nemuselo, ale odměňovat mohlo, a na základě dlouhodobých ukazatelů spokojenosti z dotazníků a dalších zpětných vazeb pak by se mohlo rozhodovat i o tom, s kým smlouvy prodlužovat a s kým ne! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
22.2.24 18:46
@hanka.br. píše:
Ano, já vím. Jednoduché to prostě opravdu není a to ví každý, kdo ve školství pracuje. A máš pravdu - je to o přístupu a do vyhlášek to narvat nelze. Pak už jen zbývá jediné - motivovat ty nejlepší schopnosti s přístupem, aby do školství nastoupily. Třeba i tím, že se veřejnost přestane dívat na učitele skrz prsty a uzná, že dobré učitele opravdu pro své děti potřebuje.

Opravdu si myslis, ze kdyz se vetsina na neco diva tak, ze to neni dobre je chyba v te vetsine? :mrgreen:. Kdyz si o me vetsina spolupracovniku bude myslet, ze svoji praci nedelam dobre opravdu nebudu hledat chybu v nich:). Bud si jista, ze az budou vetsina ucitelu delat svoji oraci aspon dobre, bude si jich spolecnost vazit:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
22.2.24 18:54

Vzdyt napad odmenovat vice dobre ucitele uz delsi dobu prosazuje. Bezne se statnim sektoru tvori odmeny cca 10% platu, a kdyz se pridava, jde to do tarifu. Ve skolstvi tvori odmeny cca 20% a do tarifu se temer nepridava, nebo vubec nic. A neznamena to, ze kazdy ucitel ma nadtarif 20%. Nekdo vic, jiny nic. Spatne je, ze neni jistota, ze penez na odmeny bude dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.2.24 19:05
@Aglája75 píše:
Opravdu si myslis, ze kdyz se vetsina na neco diva tak, ze to neni dobre je chyba v te vetsine? :mrgreen:. Kdyz si o me vetsina spolupracovniku bude myslet, ze svoji praci nedelam dobre opravdu nebudu hledat chybu v nich:). Bud si jista, ze az budou vetsina ucitelu delat svoji oraci aspon dobre, bude si jich spolecnost vazit:).

Nevím, o jaké většině mluvíš a jak jsi k tomu poměru došla. Celá léta pracuji s rodiči bez konfliktů a bez stížností. Nevím, co po mě chceš. Řekni mi, co dělám špatně a já se nad tím zamyslím. Máš proti mě tisíc výhrad, posíláš mě do Lidlu, tak buď konkrétní a řekni mi, co mám ve své práci změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
22.2.24 19:17
@jege píše:
A proč by recenze museli být anonymní? Na Google, Mapách, Zboží, Heurece také nejsou anonymní, často jsou tam reálné profily anebo ověření uživatelé, takže když se chce, všechno se dá. Dokonce i na Amatérech existuje možnost ověření! ;)

A byl bys schopen definovat ty parametry, na základě kterých by rodiče dávali hvězdičky učitelům v recenzích? Jestli jich dáš 5, co by dávaly smysl… prosím.

• Citovat
  • Upravit
9798
22.2.24 19:29
@Silverine247 píše:
A byl bys schopen definovat ty parametry, na základě kterých by rodiče dávali hvězdičky učitelům v recenzích? Jestli jich dáš 5, co by dávaly smysl… prosím.

jen takový rychlý nástřel bez většího přemýšlení
1/komunikace s dětmi/rodiči
2/výuka (metody, zajímavost výkladu, obohacení učiva, správnost výkladu, způsob práce v hodinách, projekty, poskytování studijních materiálů…)
3/ověřování výsledků (informovanost o písemkách, jasná kritéria hodnocení a jejich dodržování, včasnost oznámení výsledků testu…)
4/přístup k žákům/studentům (individuální přístup, respektování podpůrných opatření, používání trestů…)
5/práce s třídním kolektivem (řešení problémů, komunitní kruhy, řešení šikany, ztmelování kolektivu…)
6/výsledky žáků v soutěžích, olympiádách, u přijímaček (ale tam hodně záleží na tom, jaké žáky učitel vyfasuje. Jiné to bude ve vyloučené lokalitě, jiné na soukromé škole. I když zase v rámci jedné školy by to mohlo být porovnatelné)
a lépe než „hvězdičkování“, tak otevřené/polootevřené odpovědi. Anebo kombinace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36731
22.2.24 19:39
@hanka.br. píše:
Já jsem vždycky unavená z toho, když odpovím na nějaký konkrétní dotaz a někdo jiný, co to nečte, se toho chytne a rozplizne to do obecné roviny. Reagovala jsem jen a pouze na návrh uživatele, že by dobré učitele platil zlatem a ty špatné vyhazoval - že prý je to geniálně jednoduché. Kritériem je podle něj hodnocení rodičů. Tvrdím jen, že tak jednoduché to není.
Reagovala jsi jenom na to, co sis z toho sama vybrala, ovšem já to schválně napsal zjednodušeně, a také jsem na to upozornil, ale to jsi už decentně přeskočila!
@jege píše: Řešení je prosté jak facka, ale nikdo nemá k němu dost odvahy. Vyvážit dobré učitelé zlatem a zlé ze školství vypráskat bičem! Sice jsem to napsal naschvál přehnaně, ale smysl je asi jasný.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová