Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jahuhudka píše:
@lucenka co když vysvětlíš a dítě řekne prostě končím, studovat nebudu, mám chlapa, stěhuju se. Zajímá mě, jak by to měli ostatní, protože já bych aspoň na to středoškolské dost tlačila (aspoň výuční list)
ja myslim, ze jsi delala dobre. Boze, v 17 clovek nema rozum ale za to ma pocit, ze ho ma a casto dela rozhodnuti, ktera pak silne lituje. A kdybys decko netlacila, asi by se ti v pozdejsim zivot nepodekovalo. Reklo by: byl(a) jsem blba/y, ale tys mi maminko mela domluvit. Proc si se prosim te nezajimala? Mela si mi dat poradke pres drzku, abych se vzpamatoval(a).
Ja rozhodne s usmevem nedovolim, aby si dite zpackalo zivot. Nicmene, jakmile bude mit tu stredni dokoncenou a bude hotovy clovek (coz po maturite bude), tak budu respektovat prani. Chces studovat, dobre, mas mou podporu. Nechces studovat, taky dobre, da se zit i bez vysokoskolskeho diplomu. Chces se nastehovat k tomu cloveku, ktery je pro tebe naprosto nevhodny? Fajn, ale promluvme si predtim a nezapomen, ze az si budes chtit popovidat, kdyz te bude neco trapit, tak muzes kdykoliv za mnou prijit.
Nektere zkusenosti jsou holt neprenosne, clovek si tu tlamu musi nabit sam.
@jahuhudka píše:
@lucenka co když vysvětlíš a dítě řekne prostě končím, studovat nebudu, mám chlapa, stěhuju se. Zajímá mě, jak by to měli ostatní, protože já bych aspoň na to středoškolské dost tlačila (aspoň výuční list)
A jak bys tlačila? Zamkla doma? Já bych se snažila vysvětlit, proč je dobrý mít nějakou školu.
@lucenka píše:
a co to spíš dělat tak, že dítěti se vysvětlí, jaké následky může mít jeho rozhodnutí. Ono už si to posoudí samo. Táím beru toho puberťáka 15+. Mamka mě v tomhle věku do ničeho netlačila a jsem a to ráda. Naopak mám spolužačku, kterou rodiče donutili jít na střední, na kterou nechtěla. Kecali jí do všeho. A pro rodiče to dopadlo podobně, jako v případě zakladatelky. A holčina stejně dělá v oboru, který chtěla studovat původně.
Moji kamarádku matka tlačila na střední do samých jednicek ze všeho, myslela to dobře, ale v dceři se zvedl takový odpor ke vzdělání, ze nevedela, co si ma vybrat za vš, nevěděla, co ji baví. Nakonec s bidou dodelala bakalare a na mgr. se vyflakla, i když by na to mela
@lucenka píše:
A jak bys tlačila? Zamkla doma? Já bych se snažila vysvětlit, proč je dobrý mít nějakou školu.
Nevím asi direktivně, spoléhala bych na svoji autoritu. Rozhodně bych ale tlačila aby nějakou školu udělali. Právě si říkám co když by to udělalo starší dítě. Když by mladší vidělo, že na pohodu, rodice ti v klidu přijmou, nevnimalo by to jako signál, že je to taky dobrá cesta? Měla bych tedy staršího jasně definovat, že dělá něco fakt špatně?
@unuděná píše:
Já pevně doufám, že dítě vychovávané v tom, že dokončená střední škola je základ, takhle revoltovat nebude a bude to mít jako standartČas ukáže. U nás to tak fungovalo, nikdy jsem si nepřipouštěla, že bych mohla NEMÍT maturitu. Na druhou stranu vejška už u nás v rodině bylo něco „nadstandartního“ a pod tímto dojmem jsem dosažení vysokoškolského vzdělání po pár pokusech nechala.
mam to podobne, deti vychovavam tak, aby proste melo uz ted a standart, ze stredni skola je normalni dalsi stupen skoly, tak jako se prechazi z prvniho stupne na druhy, tak z druheho na stredni. povidame si, jak az budou vetsi, pojedeme spolu vsichni na novy zeland (moc bych si prala, aby nabraly zkusenosti i v cizine) - oni studovat, ja pracovat, jak budeme cestovat,… a jen doufam, ze nepotkaji nejakou „pinglici“, co nebude uznavat vzdelani a oni zaslepeni laskou vseho nechaji…
U nás už je čtvrtou generaci naprosto jasno, ze VS, jen se konkrétně bavíme, jakou. Rozhodně tedy nejsou dlouze, na co je dobrá škola
takže momentálně vede doktor na zachránce, k vánocům asi budeme kupovat skelet. Co bych pro studium dítěte neudělala, ze ![]()
@jahuhudka Já bych netlacila. Jako jo, řekla bych si své, ale tak nějak v klidku. Moc nevěřím tomu, že by nějaký nátlak u rozhodnuteho dítěte pomohl. To by vedlo jen k tomu, že by se dítě naštvalo a udělalo by si to po svém beze mě. Tak spíš bych mu řekla, proč se mi to nelíbí, ale vzala bych to a ptala bych se, co chce teda dělat, jak to má promyšlené. Takže bych se s rozhodnutím snažila smířit a pomoci dítěti k životu, jaký si přeje. A řekla bych mu, že kdyby chtělo, domů se může vždy vrátit. Podle mě je lepší, když se dítě v klidu odstěhuje od rodičů, normálně se s nima baví, může se za nima přijít pro radu, pro pomoc, než dítě, které z domova uteče a přeruší kontakt. Takhle to dítě bude alespoň trochu pod nějakým dohledem. A co se školy týče, tak to nebude ani první ani poslední člověk, který bude mít jen zakladku. Jo, není to nejlepší, ale i tak se dá žít. Vyzkouší si to a buď zjistí, že mu to vyhovuje, nebo mu to vyhovovat nebude a zjistí, že bude lepší se do školy vrátit. Škola jde dodělat i později. A ne vždy musí být přerušení na škodu. Člověk může naopak zjistit, co chce v životě dělat.
@jahuhudka píše:
Zakladatelka je magor to je jasný, ale tahle diskuze mě přivedla na hodně otázek.
Do kdy dítě vychováváme, tlačíme do věcí o kterých si myslíme, že je pro jejich dobro
Učení nasobilky? Co když chytrý dítě odmítne po ZŠ jít dál do školy. Nutit?
Co když v 16-17 chce odejít za chlapem? Zakazovat?
Když odejde a máte mladší dítě, nechcete, aby opakovalo staršího sourozence stojíte před dilematem, když dovolím a tvářím se, že pohoda, mladší bude mít dojem, že je to normálka..
Snad rozumíte.
Pro mě to je v okamžiku, kdy se, hlavně mentálně, ode mě zcela, nebo z větší části, osamostatní (nemyslím nutně fyzicky, že se odstěhuje). Ale v okamžiku, kdy se on se bude cítit zralý nést za sebe a svá všechna plnou zodpovědnost. Asi nejde vůbec o věk.
Za sebe můžu říct, že z tohoto pohledu, výchova mých rodičů skončila u mě nejpozději v 15 letech, spíš dřív.
@jahuhudka píše:
Nevím asi direktivně, spoléhala bych na svoji autoritu. Rozhodně bych ale tlačila aby nějakou školu udělali. Právě si říkám co když by to udělalo starší dítě. Když by mladší vidělo, že na pohodu, rodice ti v klidu přijmou, nevnimalo by to jako signál, že je to taky dobrá cesta? Měla bych tedy staršího jasně definovat, že dělá něco fakt špatně?
Také bych spoléhala na svou autoritu a vlastní příklad
Myslím, že oba to vnímají jako samozřejmost. Ale přemýšlela jsem, co bych dělala, kdyby si už na střední školu některý „postavil hlavu“ a asi by záleželo na okolnostech. A došl jsem k závěru, že kdybych viděla, že třeba je na něco opravdu nadaný a má k tomu velký vztah a baví ho to (př. třeba řemeslo nějaké, nebo něco uměleckého, což na střední škole studovat něco uměleckého pokládám za kravinu
jen osobní názor) tak bych asi ho nepřemlouvala a nenutila nijak „mít maturitu“ a tak. Jsem asi liberální matka ![]()
@warita píše:
ja myslim, ze jsi delala dobre. Boze, v 17 clovek nema rozum ale za to ma pocit, ze ho ma a casto dela rozhodnuti, ktera pak silne lituje. A kdybys decko netlacila, asi by se ti v pozdejsim zivot nepodekovalo. Reklo by: byl(a) jsem blba/y, ale tys mi maminko mela domluvit. Proc si se prosim te nezajimala? Mela si mi dat poradke pres drzku, abych se vzpamatoval(a).Ja rozhodne s usmevem nedovolim, aby si dite zpackalo zivot.Nicmene, jakmile bude mit tu stredni dokoncenou a bude hotovy clovek (coz po maturite bude), tak budu respektovat prani. Chces studovat, dobre, mas mou podporu. Nechces studovat, taky dobre, da se zit i bez vysokoskolskeho diplomu. Chces se nastehovat k tomu cloveku, ktery je pro tebe naprosto nevhodny? Fajn, ale promluvme si predtim a nezapomen, ze az si budes chtit popovidat, kdyz te bude neco trapit, tak muzes kdykoliv za mnou prijit.
Nektere zkusenosti jsou holt neprenosne, clovek si tu tlamu musi nabit sam.
Podle mě, pokud se opravdu rozhodne, ho nedonutíš dostudovat (úspěšně) střední školu. Nebo mě nenapadá jak by šlo vyloženě donutit? A „dáním přes držku“ (vím, že to byla nadsázka) to by bylo jen kontraproduktivní, podle mého názoru, to by vyústilo jen v odchod z domova, nebo jiný extrém.
@janat píše:
Také bych spoléhala na svou autoritu a vlastní příkladMyslím, že oba to vnímají jako samozřejmost. Ale přemýšlela jsem, co bych dělala, kdyby si už na střední školu některý „postavil hlavu“ a asi by záleželo na okolnostech. A došl jsem k závěru, že kdybych viděla, že třeba je na něco opravdu nadaný a má k tomu velký vztah a baví ho to (př. třeba řemeslo nějaké, nebo něco uměleckého, což na střední škole studovat něco uměleckého pokládám za kravinu
jen osobní názor) tak bych asi ho nepřemlouvala a nenutila nijak „mít maturitu“ a tak. Jsem asi liberální matka
Ty ale kalkuluješ se situací, že by chtělo opustit SŠ s maturitou a jít na řemeslo, co kdyby prostě po základce nechtělo nikam?
@jahuhudka píše:
Ty ale kalkuluješ se situací, že by chtělo opustit SŠ s maturitou a jít na řemeslo, co kdyby prostě po základce nechtělo nikam?
To si nějak nedovedu představit. Ani jeden z nich si to nedovede představit a myslím, že pokud nespadne do nějakých problémů, tak asi žádný dítě, z normálních sociálních poměrů nechce nikam? Jako, že by zůstalo ležet doma a nešel ani pracovat? Napadá mě, že by třeba jelo někam pracovat brigádně. Nebo neznám asi žádný případ, takže nevím, co bych dělala ![]()
Já svůj příspěvek myslela spíš tak, že od ukončení základky a teda střední školy asi bych nenutila vyloženě k něčemu.
@janat no právě některé psaly, že věří své výchově, a že od cca 14-15 let by dítě nenutily k ničemu, že ví co dělá. Tak si říkám, že i slušně dítě se může třeba blbe zamilovat nebo co ja vím. Já bych teda řádila jak černá ruka. Jinak syn si vybral SŠ nebavila ho, byl naštvaného, že se tam nic nového nenaučil. Až na VS je šťastnej Dcera dodělává SŠ, ale zatím ani neví co by chtěla. S oběma mluvím i jim říkám, když myslím, že dělají chybu a občas jsem naštvaná, že syn je mezek a jede po svém (no ale nechávám ho) je mu 21.
@jahuhudka píše:
To si vubec neumim predstavit, ze dite 15 et prirozene vedes nikoli k discipline ci co to tady zakladatelka mektala, ale k touze po vedeni, vseobecnemu prehledu, pohledu, ze zamestani muze byt i povolani a muze cloveka naplnovat i jinak, nez jen ze dostane cash. A ted by prisel s timto? Bych se bala, ze bere drogy nebo ze ma dusevni nemoc. Opravdu bych se po prvotnim soku a revu roztrasla strachy
![]()