Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mango_Lassi píše:
Nesouvisí to náhodou celkově se společenskou rétorikou, že dítěti je nejlíp s mámou? Za komunistů každá byla údernice, pracovat za každou cenu, pak se to otočilo opačným směrem, školky se zredukovaly a teď jen vidíme dozvuky tohoto trendu.
Holky tohle ale není vůbec pravda, nevím jak jste staré (já dost) a za mě teda v jeslích i školce probíhaly ranní filtry a do školky se ani náhodou dítě s rýmou, kašlem, nedej bože zavšivené (tak tehdy to byl opravdu průšvih) nedostalo. Možná proto to v pohodě fungovalo pro ty zdravé.
Příspěvek upraven 15.02.22 v 09:13
@samida naprosto souhlasím. Já taky chodila do jeslí za socíku a ráno kontroly zda dítě je opravdu ok. Pokud ne tak matka na OCR, ale aspoň ji nikdo nevyhrožoval vyhazovem.
@mokkk píše:
Jenže jako co uděláš? Kolik diskuzí už tady proběhlo třeba i na téma, že školky mají v létě skoro dva měsíce zavřeno a stejně se nic nezměnilo. Kdyby se mělo něco změnit, šla bych se mobilizovat hned.. Jak se chovají školky má v rukou zřizovatel a co řekne starosta, je u nás slovo boží. A proti ředitelce nepůjde, když si ji tam sám dosadil. Odhlásit dítě, aby je to zasáhlo a „museli zavřít“, to nikdo neudělá, když je desetkrát levnější než soukromá. Kdyby byly školky pod státem, něco by se asi dělat dalo, ale takhle si každý myje ruce.. Ani se nejde spojit proti něčemu, co je všude jiné. Jako dobře si to zařídili.
Co udělám? Je někde založená nějaká asociace rodičů skolkovych dětí? Řeší se toto téma na vládě, stejně jako se řeší veřejné kojení? Pokud vím, tak žádná taková asociace není. To je první věc, která by se měla udělat. Začít veřejně o problému mluvit. No a následně pak chtít jasná pravidla pro fungování. Nikde přeci není psáno, že MŠ musí spravovat jen obce, klidně se to může změnit. Jenže ke změně je potřeba diskuse a hlasitě o problému mluvit. A to se bohužel neděje. Raději se řeší, zda můžou ženy kojit v bance…
@Mango_Lassi píše:
Nesouvisí to náhodou celkově se společenskou rétorikou, že dítěti je nejlíp s mámou? Za komunistů každá byla údernice, pracovat za každou cenu, pak se to otočilo opačným směrem, školky se zredukovaly a teď jen vidíme dozvuky tohoto trendu.
S tím souhlasím. Dnes musí být dítě do 4 let non-stop jen s matkou, ale v 5 už musí být minimálně 10 hodin v kolektivu.
z extrému do extrému.
Můžu se optat. Měly jste stejné pochopení pokud takhle třeba byla často učitelka vašich školních dětí na OČR?
My to zažili v první třídě u jednoho z dětí. Mladá učitelka mající školkove dítě a snad byla víc na OCR než ve škole. ![]()
Ta třída pak měla smůlu i na dalšího učitele. Samozřejmě pak měli mezery ve vzdělání v některých předmětech. S tou třídou moc nikdo nepracoval jako s celkem, když třídní moc neměly.
Tak trošku na prd.
Příspěvek upraven 15.02.22 v 10:05
@Oriseka píše:
Ja delala ve skolce, ktera bezela cele leto. Byla otevrena 1 trida a ucitelky a deti se v ni vystridaly. Nebyl to zas tak velky problem. Alespon si ucitelky mohli vybrat dovolenou i mimo hlavni prazdniny. Deti nebylo moc. Hodne se bylo na zahrade nebo celkove venku. Kdyz se chce, tak vsechno jde. Je pravda, ze zrizovatel nebyla obec. Ja bych byla i pro delsi otviracku skolky, aby se vyresil problem lidi, co delaji dele. Bylo by to slozitejsi vymyslet, ale verim, ze by to slo. Zase ty ucitelky, co by delaly do pozdeji by prisly pozdeji nebo by treba nekdy mely volno. Flexibilnejsi davani/vyzvedavani deti do/ze skolek. Jenomze ono se nechce. Lidi jsou na neco zvykly a funguje to tak dlouho. Vzdy budou existovat i argumenty proti. On se clovek vsem nezavdeci.
Tak tohle slyším od učitelky v MŠ poprvé. Většinou je to samé NEJDE, NEJDE. Jak kolovrátek. Fakt šílené. Ale když je někde diskuse ohledně platů, tak řvou, jak jsou na samém chvostu. Což i chápu a mrzí to, ale na druhou stranu za co by chtěli lepší ohodnocení? Za to, že doslova vyhánějí děti ze školky už v 15 hodin? Že absolutně nepracují pro rodiče?
@roba18 stačí se podívat na platové tabulky, navíc krom práce přímo mají i nepřímou činnost. Já osobně bych zodpovědnost za 25 dětí za 31 k btto fakt mít nechtěla. Navíc často s naprosto nesoudnými rodiči. ( i v porovnání kdy tady na emininu každý bere minimálně 70k).
U nás ke školka do 17 hodin a děti tam odpoledne normálně jsou.
@roba18 neni to vsude stejne, nejsou vsechny ucitelky stejne, a to ani v ramci jedne skolky. Bacha na generalizaci.
@roba18 píše:
Co udělám? Je někde založená nějaká asociace rodičů skolkovych dětí? Řeší se toto téma na vládě, stejně jako se řeší veřejné kojení? Pokud vím, tak žádná taková asociace není. To je první věc, která by se měla udělat. Začít veřejně o problému mluvit. No a následně pak chtítjasná pravidla pro fungování. Nikde přeci není psáno, že MŠ musí spravovat jen obce, klidně se to může změnit. Jenže ke změně je potřeba diskuse a hlasitě o problému mluvit. A to se bohužel neděje. Raději se řeší, zda můžou ženy kojit v bance…
Viz vytucneno: kdyz uz resime rymu (nemoc/nenemoc), tak tam to proste jasny nevymezis, vzdycky, vzdycky to bude na uvazeni konkretni ucitelky. My mame v pravidelch „silne nachlazene deti si nechte doma i bez teploty“. Ale to, co uz je silne nachlazeni a co je jeste ok, taky posuzuje kazda ucitelka podle sebe. A na tenhle problem u zdravotniho stavu, kde musis odhadnout hranici, narazis pokazde, tam zadne jasne pravidlo moc nepomuze se bojim. (A ano, jsem ucitelka, ktery ryma a zakaslani nevadi.)
Jsem taky máma věčně nemocných dětí, ale asi na rozdíl od vás to nevidím jako zákeřnost učitelek - to mé děti nejsou zdravé, to já jsem zodpovědná za jejich zdraví a učitelky na to mají v dnešní době právo..
Mám na vás otázku. Jste ochotné nechat své rýmečkové dítě každý týden testovat? I teď? Protože on ani ten omicron není žádná sranda..
@Králičice píše:
Jsem taky máma věčně nemocných dětí, ale asi na rozdíl od vás to nevidím jako zákeřnost učitelek - to mé děti nejsou zdravé, to já jsem zodpovědná za jejich zdraví a učitelky na to mají v dnešní době právo..Mám na vás otázku. Jste ochotné nechat své rýmečkové dítě každý týden testovat? I teď? Protože on ani ten omicron není žádná sranda..
Ja jo, Klidne.
@kocourGarfield píše:
@roba18 stačí se podívat na platové tabulky, navíc krom práce přímo mají i nepřímou činnost. Já osobně bych zodpovědnost za 25 dětí za 31 k btto fakt mít nechtěla. Navíc často s naprosto nesoudnými rodiči. ( i v porovnání kdy tady na emininu každý bere minimálně 70k).
U nás ke školka do 17 hodin a děti tam odpoledne normálně jsou.
Platové tabulky znám a neříkám, že mají vysoké mzdy. Ale jaké jsou požadavky na učitelku ve MŠ, stačí střední škola. Uživatelé, kteří zde na fóru uvádějí platy nad 80k mají VS, několik cizích jazyků, IT dovednosti, zkušenosti ze zahraničí. Rozhodně to nejsou lidé, kteří vystudovali SŠ a opírají se v pracovní době o dětský domeček na zahradě, jak to některé učitelky v MŠ dělají.
@sakota - tak to zkus nabídnout učitelkám.. U nás byli třeba po prodělání učitelky shovívavější.. ![]()
@sakota píše:
@roba18 neni to vsude stejne, nejsou vsechny ucitelky stejne, a to ani v ramci jedne skolky. Bacha na generalizaci.Viz vytucneno: kdyz uz resime rymu (nemoc/nenemoc), tak tam to proste jasny nevymezis, vzdycky, vzdycky to bude na uvazeni konkretni ucitelky. My mame v pravidelch „silne nachlazene deti si nechte doma i bez teploty“. Ale to, co uz je silne nachlazeni a co je jeste ok, taky posuzuje kazda ucitelka podle sebe. A na tenhle problem u zdravotniho stavu, kde musis odhadnout hranici, narazis pokazde, tam zadne jasne pravidlo moc nepomuze se bojim. (A ano, jsem ucitelka, ktery ryma a zakaslani nevadi.)
Jasně s nemocemi je to jednak o úsudku, ale i slušnosti lidí. Mě jde spíše o ty tlaky na vyzvedávání, zavřené školky celé 2 měsíce apod.
@roba18 píše:
Jasně s nemocemi je to jednak o úsudku, ale i slušnosti lidí. Mě jde spíše o ty tlaky na vyzvedávání, zavřené školky celé 2 měsíce apod.
Tak zavrene skolky- ucitelky maji 8 tydnu dovolene a nemuzou si ji vybirat presrok. tak co s tim? Nekdy si ji vybrat musi. Ale souhlasim, ze s nejakym proszridavanim, by se mesic v lete pokryt dal, ale pak by to byla hlidarna, ne nejaky velky vzdelavani. A taky na vyzvedavani neuznavam a nesouhlasim s nima, v tom jsme za jedno.