Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proti mým dětem mi nepřijdou nějak extra vybíravé. A mně mamka dělala místo salátu kaši ještě ve 20. Že se záchod splachuje, myjí se ruce a talíř po jídle nenechává na stole doma říkám několikrát denně už pár let. ![]()
Ja mam teda stesti na dite v tomhle ohledu. Zatim.
Ma dve jidla, ktere mu ani nenandam na talir. Jinak ji vse. Brbla obcas, ale ji. Ja si proste nedovedu predstavit, ze budu varit neco pro kazdeho extra. ![]()
Dite mi taky v roce i ve 2,5 jedlo uplne vse, i takove lahudky jako pohanku, spenat, petrzel atd. a pak se to totalne zhorsilo a pak nastesti trochu zlepsilo. Z polevky mi lovi cokoliv zeleneho. Z masa mi aktualne sni jen ten rizek. Ji jen nektere druhy zeleniny a ovoce. Bramborovy salat taky nechtel. Takze u nas bych mu taky v restauraci objednala kasi(hodnotnejsi nez hranolky) s rizkem, protoze proc si kazit oslavu hladovym ditetem, ktere by se pak docpalo dortem nebo necim jinym sladkym a bylo jeste hyperaktivnejsi. Ma tedy 4,takze trochu doufam, ze treba v deviti bude jist lepe, ale kdovi jestli.
Máš pravdu, je ti do toho úplný houno. Nevidím jediný důvod, proč bys nad tím měla vůbec přemýšlet. Že si dají kaší a řízek? No a co, proč by měli jíst špíz s hranolkama. Hranolky jsou hnus, proč vy nejíte kaši? Moje děti bramborový salát nejí, mají kaši, jednomu je taky 13. A co jako, manžel zase nejí kaši, má rád brambory. Já nejím věpřové a dítě jo, manžel jí kapra a my ne. Jedno dítě miluje mrkev, má plnou polévku mrkve, ale nesnáší zavářku, já mám ráda zavářku i mrkev, tak tam mám zavářku a mrkev, manžel s druhým dítětem bez mrkve se zavářkou. A co jako? A nějaké švagrové, co by ráda do všeho strkala nos je po tom úplný houby.
Myslím, že moc dětí co jí bramborový salát nebude a nevidím na tom nic divného
Moje dítě sice začalo jíst po desátém roce jakože lépe, ale jen z pohledu manžela, jedí spolu hnusy typu klobásy a podobně. My máme s manželem třeba diametrálně odlišné jídelníčky, běžně vařím tři jídla na oběd, sobě, manželovi a dětem. I když straší dítě se přibližuje manželovi a mladší mně, takže někdy jsou to jen dvě jídla. Já nejím, co jí manžel a on nejí, co jím já. Když jsme na návštěvě, zvláště u prarodičů, vaří se podle dětí a my se přizpůsobujeme. Lepší hladová já než děti. Ale u rodičů si klidně mohu udělat své jídlo. Vy snad všichni jíte všechno? Ne, vaříte si to, co máte rádi. Pochybuju, že uvaříte jídlo, co se vám hnusí, abyste se pak nutili to jíst, to určitě
Já jsem tedy nejedla do 25 let máslo a to ani ze zdvořilosti. Do dnes nejim koprovku, křenovou omáčku, plněné papriky, nesnáším na bramborách celý kmín, nevypiju mléko, ani k němu nečichnu, hned se mi zvedá kufr. Uplně nemusím rýži atd atd. Nepřijdu si rozmazlená, ale prostě něco ráda mám a něco ne, něco nedělá dobře žaludku a je mi po tom těžko. Myslím, že lidí co sní opravdu vše je míň, jako těch co nesní vše.
Jo jo holka. Taky jsem byla pyšná jak mi prcek do dvou let jedl všechno. I brokolici si se mnou dal. Teď ji jen něco a opravdu to není tak, že bych okolo něj lítala a říkala… Dupko moje, nepapej když nechceš…pockej ještě s těmi soudy.
Moje děti mají taky jen svá jídla. Navíc jako nejedlici asi 5 druhů.
Stejně tak já nesním všechno. Ano, na návštěvě ze slušnosti ochutnám, i když se budu vnitřně třást odporem, ale malé děti to tak nemají.
Když jsem jedla poprvé u tchyně, snědla jsem vše. Teď už ví, co nejím, tak mi to nenutí nebo klidně nabídne, že udělá alternativu.
Stejně tak moje mamka. Byli jsme pozvaní na husu, manželovi se peklo bokem vepřové.
Přijde mi normální, že každý má své jídlo, které rád a které nerad.
Myslím, že je fajn, když si umí říct, co jim chutná. Mají na to už věk. Já byla právě vychovaná tak, že co se uvaří, to každý jí. A měla jsem celé dětství problémy se žaludkem. Až v pubertě rodina pochopila, že když mám třeba bezmasé období (a nebyl to výmysl, prostě se mi z toho zvedal žaludek), tak mi to nikdo nenutil. Vleklé bolesti břicha byly rázem pryč. Chápu, že není lehký zkombinovat oběd tak, aby se všichni najedli, ale to fakt není tvůj problém. Ty jim nevaříš. A kaše místo bramborového salátu je pro děti dobrá volba. Třeba se zase švagrovci podivovali, že tvoje dvouleté baští majolku, místo abys mu dala kaši ![]()
A není to jedno? nejstarší nemá rád pečené maso, takže pečená kuřecí stehna jí všichni a on si dá jen přílohu. Dcera zase nejí mleté maso, šunku, uzeniny čerstvá rajčata, luštěniny
Taky jí to nedávám, nesnědla by z toho ani sousto. Bramborový salát nedělám 2-3 roky a je to paráda. Jediný komu chutná je manžel a ten řekl že když dělám bramborovou pomazánku na chlebíčky tak tu chut má na chlebíčcích
. Doma nevyvařuji extra, většinou vařím to co sní všichni
. V restauraci to je snad jedno ne kdo si co dá? Tam si taky dáme na co kdo má chut
Místo br salátu dva z dětí měli také kaši, nejstarší měl to co my ![]()
já jsem dodnes nepozřela bramborový salát, nejím žádnou zeleninu syrovou ani vařenou ani žádné ovoce, nejím nic uzeného, zauzeného, žádné pomazánky a spoustu dalších jídel
dcera se vykulila naprosto po mně, ta jí z ovoce jablka a banány, ale navíc kromě kuřat nejí žádné maso
jsme přehnaně vybíravé? ano, asi jsme
dá se s tím něco dělat? ne, nedá
Nečetla jsem celou diskuzi já jsem jako dítě musela jíst vše dokud jsem to nesnedla nemohla jsem od stolu, nebo po X hodinách u stolu jsem spát hladna. Ségra nejmladší nemusela nic co jí nechutnalo. Teď v dospělosti sním vše něco mám ráda něco min ale sním vše. Sestra jí jen ty jídla které si zamilovala jako dítě. Nejí maso, knedlíky, sýry, zeleninu a další podle mě jen proto že jí to rodiče tolerovali. Takže podle mě ano děti by jedli bramb. salát žádnou kaši bych nedělala.
Naše děti taky bramborový salát nejedí, mají kaši. Ale obecně znám jen málo dětí, které jedí (skoro) všechno. Většina dětí je prostě „vybíravých“ a k určitým jídlům si musí samy dojít. Určitě si vzpomeneš na mnoho jídel, které jsi jako dítě nejedla, a teď je máš ráda. Já třeba rajskou, kyselo, smaženici a obecně jídla s houbami, teď si je dám ráda. Můj manžel jako dítě nejedl rýži, teď je to naše nejčastější příloha, spolu s těstovinami, ty mají rády naše děti.
Mně to přijde normální, že každý má svoje chutě. My trávíme společně Štědrý den s širší rodinou a běžně máme na výběr salát, bramborovou kaši, dvě polévky a pak řízek, vinou klobásu a kapra smaženého a kapra na přírodu. Každý má tu svoji nej kombinaci a švagr mi nepřijde zmlsaný, že nejí rybí polévku, ale radši si dá hráškovou. V restauraci si cíleně dáváme každý jiné jídlo, to co jsi si objednala Ty bych nejedla ani já ani děti. celkem bych chtěla mít Tvoje starosti. ![]()