Jste tu někdo bez auta?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
608
26.9.18 10:08

@Tarjei Jasné, to není všeobecně platná věc, že by nové žralo víc. Vlastně to vůbec nemá souvislost. Spíš jsem narážel na trend, že si teď každý druhý koupí auto na ježdění do práce a nejdůležitější parametr je spotřeba a na zbytek nekouká. že je to opráskaný francouz s nešikovně udělaným turbem a životnost je už na nule, to si nezkontrolují (brácha dělal v AAA, tak mi dost povídal, podle čeho lidi vybírají). Tuhle módu nechápu. Nikdo dnes nechce koupit auto, co žere víc jak 6, přitom mnohem víc utratí za data na mobilu a za pivo. Přitom jak správně píšeš, dŕív byla bězná spotřeba 12/100 (moje stará Škoda 105 :D ) a auto co žralo jen 9 bylo zázrak. Já jsem na cizí radu mířil na benzin dvoulitr od Toyoty bez turba, který ale vždycky žere 9-10 :) ale měl pravdu. Autíčko mi to oplatilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
26.9.18 10:11

Chce to prostě jezdit, i za hnusného počasí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
26.9.18 10:15

@honzek86 Nj, to je klasika, lidi neznají pojem celkové náklady. A tak si honem koupí „turbodýzla“, aby s ním po městě najeli sotva 10tis km ročně. A olej, turbo, vstřiky, dpf a podobné ptákoviny do nákladů jaksi zapomenou započítat, hlavně, že to jezdí za 6l. Je to podobné, jak mi všichni vypráví, kolik málo protopí, jenže zapomenou dodat, že od rána topí dřevem jako v pravěku a to dřevo + práci s tím do ceny za otop také nepočítají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
26.9.18 10:16

Ahojki, je to o zvyku. Kdo je bez auta od začátku, tak si zvykne a zvládne to, protože musí. Kdo je zvyklej na auto a pak o něj z nějakého důvodu přijde, tak má problém. Samozřejmě ještě rozdíl město a vesnice.

Já jsem bez auta, navíc sama s holkou, ale v Brně. takže vše MHD. K doktorce s teplotou v kočáru, kvůli tomu jsem schraňovala takové ty skládací golfky snad do pěti let, holka byla drobná, tak by se i vešla, ale nelezu k té doktorce hnedka první den, to jen zavolám, ať o nás ví, a teplotu řeším cca tři dny doma. Když jsem potřebovala napst OČR, tak jsem holku pak dala do golfek, s tím, že ten druhý třetí den už to bylo o něco lepší, a dr napsala zpětně. Nákupy stejně, holka do kočáru, ale máme Alberta vpodsttě za barákem.

Když se stane nějaká akutka v noci, tak normálně se naloží dítko do auta a jede se, já bych musela volat 155,,,, a volala bych, protože na to právo mám. Zrovnatak jsem si je volala, když jsem začala rodit. Takže oproti rodinám s autem čerpám tím pádem asi víc ze zdravotnictví,,,,,, ale stalo se zatím jen při tom porodu, a jednou cca v sedmi letech holky. Naštěstí nemocná nebývá.

S dvěma dětma ale už je to zas něco jiného. No ve vašem případě bych koupila to auto za 30.000, protože jestliže nejste schopni dát dohromady takovou částku, tak nemá smysl, aby manžel pracoval v zahraničí. Tam se snad jezdí za výdělkem. Ale jstliže nevydělá, tak je zbytečný, aby tam byl a nechával tě tady pořád samotnou, ne? nemá to přece smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
26.9.18 10:16

My sice auto máme, ale já zase pro změnu neřídím. Dětskou jsme ještě nedávno měli hodinu cesty mhd. Od baráku jsem jezdila autobusem, pak metrem a pak zase autobusem. Navazování bylo taky příšerné. Ale když člověku nic jiného nezbude, tak to musí zvládnout i s nemocnými dětmi. Nákup jsem řešila tak, že jsem pro to nejnutnější skočila do večerky, kterou jsme měli hned u baráku, když děti spali :oops: a zbytek dovozem z Tesca. Teď jsme se přestěhovali a taky všude courám autobusem, ale jsou tu ještě mnohem horší spoje. Autobusy jezdí 2× za hodinu. A tahám sebou 3 letého a 2 leťáka, takže to vždycky stojí za to :lol: Je to náročné, ale řídit mě to stejně nepřinutí :zed: p

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
26.9.18 10:19

Tak v první řadě bych zkusila odvézt auto do jiného servisu. Protože je možné, že oprava nemusí být tak rozsáhlá,ale vidí ženskou, tak se snaší rýžovat prachy. Já si život bez auta nedokážu představit, ale kdyby nastala tato situace, tak bych se určitě obrátila v krajních situacích na známé a ti by pomohli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4219
26.9.18 10:24

Jsem z vesnice, takže auto je tu nutnost. Autobus tu jezdí 2× denně. Ale když jsem měla auto na delší dobu v servisu, tak mi nabídli půjčit náhradní. Bylo to přes léto, tak jsem odmítla, nepotřebovala jsem vozit dítě do školky a byla jsem doma s druhým. V případě nutnosti mě dovezla rodina, nebo nakoupili co bylo potřeba. Ale to je tím, že moji i partnerovi rodiče bydlí na stejné vesnici. Stejně jsem si připadala jak bez ruky. Prostě když mám auto a něco potřebuju, tak sednu a jedu. TAkhle být odkázaná na někoho, přemýšlet dopředu, kdy budu potřebovat někam jet je pěkně nanic. A to řídím tak pět let, předtím jsem se nechala pěkně vozit :mrgreen: , i když řidičák mám už skoro 20 let :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
26.9.18 10:26
@pandoslava píše:
Nevím, jaké máte 3-leťáky, ale náš kluk má v zimě 4, měří 108 cm a váží skoro 19 kg. Do kočáru se nevejde už nejméně rok. :D

No, spíš nevím, jaký máš kočár :mrgreen: já bych takovéhle dítko dostala do kočáru naprosto s přehledem a ještě by se k němu (sice nepohodlně) vešel sourozenec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
608
26.9.18 10:29
@TMana píše:
@honzek86 Nj, to je klasika, lidi neznají pojem celkové náklady. A tak si honem koupí „turbodýzla“, aby s ním po městě najeli sotva 10tis km ročně. A olej, turbo, vstřiky, dpf a podobné ptákoviny do nákladů jaksi zapomenou započítat, hlavně, že to jezdí za 6l. Je to podobné, jak mi všichni vypráví, kolik málo protopí, jenže zapomenou dodat, že od rána topí dřevem jako v pravěku a to dřevo + práci s tím do ceny za otop také nepočítají.

Aaaaamen :potlesk: no a s tím dotazem tady to je stejný… nikdo do toho problému nezapočítá vlastní čas a práci. Počítat jestli MHD a vlak vyjde levněji než mít auto. Fajn, někomu vyjde. A co ta flexibilita, čas strávený půjčováním auta a prostátý na zastávkách? A cesta samotná je kratší autem. Já si hodinu svého času cením na 450Kč. Když to tam započtu, dobře koupené spolehlivé auto je levnější 8)

PS: Nejlepší je služební vůz pro soukromé účely. Pojistky, olej, opravy, bouračky, většinou i palivo - to vše hradí zaměstnavatel. Optimální varianta. Zase ti to ale vétšinou kompenzují z platu… poŕád to ale vyjde líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
26.9.18 10:43

@honzek86 jasně..já teď řeším, že bych mohla požádat na postiženýho syna o auto ale musím utáhnout provoz…dostala bych v případě schválení 200 táců na deset let…jediný co chci abych se odvážila řídit je auto s automatem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
26.9.18 10:43

@pandoslava nemáš v okolí někoho kdo by tě mohl odvést? Já jsem toto řešila v těhotenství, sice auto máme, ale nemohla jsem řídit, tak pro mě jezdili rodiče a nebo mě odvezl manžel. Případně tu máme kamaráda co by nám auto v nouzi půjčil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101754
26.9.18 10:47
@TMana píše:

Nojo, ale třeba u toho dřeva to nemůžeš takhle počítat, protože je zásadní otázkou, co by dělali, kdyby nestrávili čas s tím dřevem - pokud by místo toho pracovali za peníze, pak máš pravdu, ale pokud by si místo toho okopávali zahrádku nebo leželi u televize, tak oni tím topením dřeva opravdu reálně ušetří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8038
26.9.18 11:07
@dedrichov píše:
Zakladatelko, manžel Ti snad peníze na opravu auta vydělá nebo proč bys na to měla šetřit? 8o

To mě právě napadlo taky. Manžel pracuje v cizině,na vše je sama a ani jí nezaplatí opravu auta. Tak to už pak rovnou může být sama. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8038
26.9.18 11:19

Jinak my bydlíme ve městě. Auto máme,bere si ho muž do práce. Kdybych potřebovala,tak mi ho nechá,ale já ho nepotřebuji. Chodím ráda pěšky. K doktorovi s nemocným dítkem také pěšky,tedy dítko v kočárku. U doktora se blbě parkuje,tedy nenajde se tam místo. Dcerka naštěstí nemarodí. Pokud člověk bydlí na vesnici,tak je to problém. S malýma dětma je to město prostě lepší. My máme kvůli mě automatickou převodovku,ale auto už nám dosluhuje a teď řešíme,zda koupit manuální(musela bych se znovu naučit),anebo automatickou,kterých je ale méně,takže se hůře shánějí a mají vyšší spotřebu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31921
26.9.18 11:33
@pandoslava píše:
@Nimie Ono je tady dost těžké sehnat jakéhokoliv pediatra. Když jsem se hlásila, obvolala jsem jich snad 5 a až tahle mě vzala. Jsou tady dvě blíže, ale ty mají beznadějně plno.
V předchozím bydlišti jsem měla pediatru asi 10 min pěšky, což bylo super, ale MHD tam nejezdila pro změnu vůbec žádná. Tehdy jsem měla kočárkové dítě, tak jsem to neřešila, ale co bych dělala v téhle situaci se 2 dětmi, si taky neumím představit.

Aha :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová