Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zrovna včera jsem říkala manželovi, jak je to super mít auta k dispozici. To bychom se tady u nás mezi polnostma ani nehli. Protože tady nejezdí ani špatná mhd, nýbrž vůbec žádná. A busy pouze jedním směrem, akorát naprosto jiným, než máme školku a školu ![]()
Vraceli jsme z návštěvy od babičky a dědy. Tak tam bychom se bez auta nedostali vůbec, byť je to jen 20km.
@pandoslava píše:
Zakladatelko, manžel Ti snad peníze na opravu auta vydělá nebo proč bys na to měla šetřit? ![]()
Anebo rozbité auto prodat a koupit nějakou ojetinu za pár tisíc, jen pro nutné případy?
@dedrichov píše:
Zakladatelko, manžel Ti snad peníze na opravu auta vydělá nebo proč bys na to měla šetřit?
Tak nějak, manžel pracuje v zahraničí, tak snad obratem zaplatí opravu auta, ne.
@pandoslava jsem stejny antitalent na rizeni jako ty
jak ja ti rozumim!
ridicak jsem si udelala pred rokem kvuli skolce, jsme na vesnici a uz to jinak neslo. jezdim jen tu skolku a nakupy, coz mam 5 km a jen parkrat jsem byla nekde dal
kdyz jsem byla jeste nepojizdna a manzel nemohl, chodili jsme hodne pesky a obcas mi vypomohli sousedi nebo kamaradky, zadnou rodinu tu nemam. nemas nekoho takoveho pobliz, treba i za malou uplatu? mam take dve deti a tuk tuk, nastesti jsme jeste nikdy nepotrebovali pohotovost nebo akutniho lekare, deti trapi max ryma. pediatru mame 60 km odtud, nechce se mi menit, dokud to nebude nutne.
@pandoslava vy žijete mimo město? K pediatře přes hodinu je docela masakr
jinak v tomhle asi dost záleží na bydlišti. Někde na venkově daleko od města si to moc nedovedu představit, určitě ne dlouhodobě. My jsme právě kvůli tomu zůstali v dojezdové vzdálenosti v takové lokaci, že buď můžu aspoň busem (nebo i vlakem teda, ale tam je ta zastávka dál, s dítětem s horečkou to absolvovat určitě nejde), nebo můžu teoreticky zavolat taxi (vzdálenost je v pohodě, takže to nebude tak pekelně drahé) nebo mám v dojezdové vzdálenosti do 20 minut autem rodiče z obou stran a několik kamarádů, kteří by mohli přijet kdyby byla nějaká krizovka. Jsme u Prahy a ta má naštěstí ještě jednu výhodu - možnost krátkodobého půjčení auta. Sice ho musíš vrátit zpátky do města, ale když víš že v nejbližší době budeš potřebovat fakt dost jezdit, může se docela hodit. Nákupy je schopen zařídit Rohlík - většinu trvanlivých zásob máme na hodně dlouhou dobu ve špajzce, takže stačí když doveze jen ty čerstvé věci a pár věcí co už stihli dojít, tudíž nákup nemusím řešit. Cenově je v tom sice rozdíl, ale v podstatě minimální pokud to srovnáváš s běžnýma cenama v obchodech. Oproti akčním cenám je to samozřejmě velký rozdíl. Když jsme kdysi nakupovali pravidelně v Bille, Albertu a Kauflandu, tak ten nákup vycházel s Rohlíkem v podstatě nastejno, dokonce v Albertu a Bille občas dráž ![]()
@Nimie Hele, hodinu k pediatrovi to člověk může mít i v Praze… my to tak měli, autem to bylo necelých 10 minut, ale spojení MHD bylo tak blbé, že to fakt člověk jel přes 50 minut a to to šlo rychlou chůzí pěšky zvládnout za 40 minut.
@Popokatepetla píše:
V případě nouze (horečka apod.) bych do kočáru posadila tříleťáka a mimino do nosítka. Nebo nějaké sousedy s autem, kteří by vás k mudr kdyžtak byli ochotní hodit?
Jinak já osobně si život bez auta nedovedu představit, ale jsem asi v jiné situaci, na vesnici kde MHD fakt nehrozí.
Presne tak jsem to delala.
Jednou jsem se 40 vezla na kocaru i 5letou, vzhledem ke stavu fakt neprotestovala. Aspon pak clovek nelita k doktorum s kazdou prkotinou.
@dedrichov píše:
Zakladatelko, manžel Ti snad peníze na opravu auta vydělá nebo proč bys na to měla šetřit?
Tak to mě taky napadlo. Když pracuje v cizině a manželku tu nechal s dětmi samotnou, tak snad alespoň slušně vydělává.
.
@pandoslava v tvém případě k dr rozhodne taxi - zrovna mne to napadlo, vzhledem k tvé diskuzi o křeči břicha, jak to vlastně děláš s tak prisernou dostupnosti k dr
s horečkou v MHD a s přestupy? Vždyť to je děsný. jinak co nejdříve opravit nebo koupit auto - 30k zase není tolik, pokud ma manžel auto v zahraničí, tak ti proste tady musí zajistit dalsi, vždyť mas male děti. Bydlíme asi zhruba stejne - MHD tu sice parkrat za den jede, ale bez dvou aut v rodině si to neumím představit. Nákupy si občas vozit nechám, ale cenu za dopravu nevim
to se mrkni přímo na vaši lokalitu a kdo tam vozí
@pandoslava píše:
@andelka83 Tak my žádné hlídací příbuzné nemáme, takže si musím poradit sama. Mám dvě děti, mimi v kočárku je v pohodě, to k pediatře dovezu vždy, ale tříleťák je problém. Doktorka je autem asi 15 minut, ale spojení MHD je otřesné, musí se 2× přestupovat a když spoje špatně pasují, cestuje se klidně hodinu a to si s nemocným dítětem neumím představit. Časově to vyjde dokonce lépe pěšky, jenomže s nemocným dítětem naprosto nereálné. Na iTesco mrknu, snad je to i u nás. Ještě vloni to bylo v pohodě, protože se vozil v kočárku, tak jsem ho i v nemoci nabalila a jelo se. Teď to nejde, kvůli tomu jsem začala řídit (i přes to, že to z duše nesnáším a nejde mi to), ale bez auta jsem nahraná. Teď jsem koukala na taxíky a je to fakt síla! A ani nevím, jak je to se sedačkami? Malou vezmu ve vajíčku a k tomu budu ještě tahat klasickou velkou sedačku pro tříleťáka? Já ji pořádně ani neunesu, přendával ji vždy manžel
Myslim ze v taxiku muze jet dite bez sedacky.. Spis jde o tebe jestli bys mu to dovolila
ale v nemock asi jo, v autobuse ji taky nema..
Jinak ja teda nemam ani ten ridicak a bydlim na vesnici, a kdyz potrebujem k doktorce tak funguje chlap no..
A kdyby bylo nejhur tak i dedecek ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Nimie Hele, hodinu k pediatrovi to člověk může mít i v Praze… my to tak měli, autem to bylo necelých 10 minut, ale spojení MHD bylo tak blbé, že to fakt člověk jel přes 50 minut a to to šlo rychlou chůzí pěšky zvládnout za 40 minut.
Jo, to věřím že je možné, aby to vycházelo takhle blbě. Ale už i to mi připadá na město dost. My třeba měli pediatru naproti vchodu
, a pak po přestěhování asi o 3 ulice dál. V tom městě mi to připadá asi běžnější, ale možná jsme měli jen štěstí ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Tak nějak, manžel pracuje v zahraničí, tak snad obratem zaplatí opravu auta, ne.
No to je spis na novy auto
stara oktavka a dat do opravy 30litru ![]()
@pandoslava píše:
@andelka83 Tak my žádné hlídací příbuzné nemáme, takže si musím poradit sama. Mám dvě děti, mimi v kočárku je v pohodě, to k pediatře dovezu vždy, ale tříleťák je problém. Doktorka je autem asi 15 minut, ale spojení MHD je otřesné, musí se 2× přestupovat a když spoje špatně pasují, cestuje se klidně hodinu a to si s nemocným dítětem neumím představit. Časově to vyjde dokonce lépe pěšky, jenomže s nemocným dítětem naprosto nereálné. Na iTesco mrknu, snad je to i u nás. Ještě vloni to bylo v pohodě, protože se vozil v kočárku, tak jsem ho i v nemoci nabalila a jelo se. Teď to nejde, kvůli tomu jsem začala řídit (i přes to, že to z duše nesnáším a nejde mi to), ale bez auta jsem nahraná. Teď jsem koukala na taxíky a je to fakt síla! A ani nevím, jak je to se sedačkami? Malou vezmu ve vajíčku a k tomu budu ještě tahat klasickou velkou sedačku pro tříleťáka? Já ji pořádně ani neunesu, přendával ji vždy manžel
no ty kraso. Za me teda, ja bych bez auta nebyla ani chvili. Nerealne. Kor na vesnici.
Takze ja bych okamzite sla koupit jine. Bud starsi, za hotove(ale samozrejme opravy) nebo nechat opravit stare. Jednickovy octavky jsou drzaci, takze bych to dala do opravy.
Jeste me zarazila veta. Jak ty nejsi schopna usetrit?
![]()
Pokud je manzel v zahranici, tak vydelava vic nez tady, takze kdybyste tomu nechanikovi dali 15 tisic ted, 15 tisic pristi mesic, tak by vas to nezruinovalo, ne?
Ahoj, máme tedy jenom jedno dítě, ale jsme bez auta. Po městě do zvládáme MHD, ale jezdíme autobusem nebo vlakem i na výlety a zvládáme to
je to o zvyku
jinak poslední půlrok jezdíme s tchánem na větší nákup jednou za měsíc, beru hlavně pití, džusy, pivo atd., máme často návštěvy a to potom to pití jenom mizí
a potom třeba brambory nebo cibuli, jinak všechno kupuju a nosím ručně
naopak třeba u nás u polikliniky je možné zaparkovat tak v pět ráno nebo v pět večer, autem bych byla ztracená ![]()