Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ujkova píše:
Ahoj jsem bez auta stejne tak pritel.Ja osobne auto nechci.Kdyz potrebuju odveze me kamkoliv otec ci brachove.
Takže sice auto nevlastníš, ale máš ho téměř kdykoliv k dispozici. To podle mě neznamená „nemít auto“.
Jen doplním, ze po. městě nejezdíme, jen když jedeme z města ven. Benzín měsíčně mě vyjde na necelou tis, někdy měně. Jezdíme spis v lete, v zimě skoro vůbec. Takže to auto mámě opravdu jako přepravu na místa, kam se blbě dostává jinou dopravou, nebo když jedeme někam na víkend.
@gabki píše:
Treba se jen bála, proto neudelala.no ja na vyletu nejezdim, mala to moc nezna, jako jo tam v lete je pout-dojedem vlakem, a sestru mam ve velkomeste, jsme u ni o prazdninach vzdy tyden, tam si mala uzije, ale pak se tesime strasne domu na zahradu. jinak bych do auta šla, ale ty penize na provoz nejsou, a v rodine ani auto nikdo nevlastni.do skolky pesky do sosedni vesnice, zpatky jede bus, vsude pesky, cekat na vlak ci bus zima, nezima, nekdy zpozdeni…jo i to je zivot
máš těžší podmínky, než lidé co žijí ve městě, kde je vše po ruce, nebo v dosahu MHD. Třeba na auto časem dojde. Je fakt, že pak člověk zpohodlní a kolikrát jezdí autem i tam, kam by došel (bohužel vlastní případ)
@pechy01 Nevyšel by tě líp taxík? ![]()
Ne vážně, když si vezmeš necelou tisícovku měsíčně za benzín, roční pojistku, pořizovacé cenu, náklady na servis (byť občasné) a amortizaci, tak to tak mnohdy vychází líp ![]()
Auto je hlavně neskutečná svoboda… nemusíš hlídat čas, nemusíš mít strach, že ti něco ujede, můžeš si kdykoliv cokoliv odvézt, dovézt, zavézt se tam, kam potřebuješ… kdy chceš, kdy tě napadne, kdy si vzpomeneš… a můžeš jet i tam, kam bys odkázaná na hromadnou dopravu třeba ani nedojela…
@jessikka no nevysel a já potřebuji auto kvůli dětem k dispozici a navíc na ty chatě jsem pak sama, tohle leto se trema. V lete projezdime samo víc. V zimě nám spis stoji, to je pravda. Ale od jara do podzimu ho využijeme. Jen ty dovoleny co chystame. A nikdo v okolí nemá na půjčení auto, kam by se vesly tři děti ![]()
Nikdy jsme nemeli auto a zijeme
Příspěvek upraven 12.09.24 v 22:33
@Regina Hero píše:
Auto je hlavně neskutečná svoboda… nemusíš hlídat čas, nemusíš mít strach, že ti něco ujede, můžeš si kdykoliv cokoliv odvézt, dovézt, zavézt se tam, kam potřebuješ… kdy chceš, kdy tě napadne, kdy si vzpomeneš… a můžeš jet i tam, kam bys odkázaná na hromadnou dopravu třeba ani nedojela…
to je přesné! Škoda, že se v určitém úhlu pohledu dá svoboda považovat za luxus, který si ne každý může dovolit.
Je fakt, že pokud člověk v dnešní době žije na vesnici, tak je auto spíše nutností a prostor k mírné polemice dává pouze otázka počtu aut v rodině.
@Lette píše:
máš těžší podmínky, než lidé co žijí ve městě, kde je vše po ruce, nebo v dosahu MHD. Třeba na auto časem dojde. Je fakt, že pak člov:-) ěk zpohodlní a kolikrát jezdí autem i tam, kam by došel (bohužel vlastní případ)
Kdyz jsem byla jeste kdysi se svym ex tak jsem snim do auta sedla malokdy, jednou pro me prijel do prace a nijak jsme se nepohodli sem rekla ze domu jedu vlakem:-) a byla jsem tam driv nez on automobilem:-)
ovsem to bylo vyjimecně:-(
Si vzpominam na film Stebou me baví svet.:-) Tam taky jeli stoliko detmi vlakem na hory.nebo se jezdili zajezdy, kazdy nevlastnil auto, tak se clovek podival po vlasti česke. ja se sestrou jezdila s dedou a jako decka mame projeteho až až:-) rada nato vzpominam, asi žiju stale tu komunistickou éru.
@gabki jo a taky vlaky a autobusy jezdili do každé zapadlé vísky co hodinu…
Ještě si vzpomínám, jak jsem jezdila se dvěma dětmi s kočárkem, látkovými plenkami k babičce… cesta, která autem trvala méně než půl hodiny byly dvěma autobusy a vlakem téměř tříhodinová… když mi ujel autobus, musela jsem hodinu čekat, když měl zpoždění autobus, ujel mi vlak…
Před šesti lety jsem jezdila do práce do sousedního města… autem sotva dvacet minut, vlakem i s cestou na nádraží u nás a s čekáním hodinu a půl… měsíční náklady dvanáct stovek za vlak, tři stovky za městskou u nás a denně dvacet minut pěšky od nádraží v sousedním městě do firmy… autobus tam nejezdil, musela bych do města a tam přesednout na druhý, takže ještě platit za MHD tam… takže náklady na malé auto byly téměř stejné jako na veřejnou dopravu, jen měl člověk dvě hodiny denně k dobru… když má člověk dítě ve školce a funguje na plný úvazek, tak to jinak než autem nestíhá…
Jo a když tenkrát se zase tak moc mimo republiku cestovat nedalo… dnes můžeš naštěstí cestovat téměř všude, kam se ti zamane… a s autem máš mnohem víc možností… když vezmu, kde všude jsme byli, tak s dětmi bychom to bez auta nedali… což taky není nepodstatný rozdíl… ![]()
Osobně si život bez auta neumím představit. Zrovna tento týden jsem jezdila s dítětem po doktorech a bez auta bych všechno vyřizovala neskutečně dlouho a složitě. Taky výlety na více dní, které hodně podnikáme si neumím představit bez auta. Je to díra na peníze, záleží, zda ti to pohodlí za to stojí. Nám rozhodně ano. A nejvíc mě vytáčí, když někdo říká, že auto je zbytečnost a že ho nepotřebuje a pak chodí a hledá, kdo by ho odvezl, kdo by půjčil auto na víkend s tím, že zaplatí palivo
Auto není jen o tankování. Opotřebovává se, mění se pneu…
Známá ve městě taky. Všechno má v dosahu dopravy nebo pěšky, ke známým jezdí vlakem. Oni ale celkově žijí takový „jiný“ způsob života. My bysme bez auta být nemohly - nedostala bych se k doktorce, do školky nikam… nebo dostala, ale bylo by to na celý den… Musíme mít auta dvě.
@cverunka To mě připomíná pár lidí z práce. Autobusy tam jezdily lidem na směny, my v kanceláři jsme měli smůlu… věčně někdo stál na vrátnici a chytal, kdo by ho svezl a vesměs lidi, co na auto měli…
O doktorech mi ani nemluv, jeden den s dětmi, další den s kočkou, pak školka…
to byl týden…