Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jen dodám, že bydlíme cca 15 km od velkého města.
A teda vodu pijeme také kohoutkovou a minerálky nekupujeme.
Auto mám já i přítel. Bydlíme na vesnici a do místní jednoty chodím maximálně pro rohlíky. Stejně jako plno holek přede mnou - bez auta už si to nedokážu představit! ![]()
@gabki píše:
Si vzpominam na film Stebou me baví svet.:-) Tam taky jeli stoliko detmi vlakem na hory.nebo se jezdili zajezdy, kazdy nevlastnil auto, tak se clovek podival po vlasti česke. ja se sestrou jezdila s dedou a jako decka mame projeteho až až:-) rada nato vzpominam, asi žiju stale tu komunistickou éru.
Tak já si myslím, že to primárně není o tom, čím se pojede na výlet.
U nás je to o tom, jak zařídit běžný chod domácnosti včetně nákupů pro šest až sedm lidí, nebo třeba jak se rychle dostat do nemocnice, když má někdo úraz (vzpomínám si velice živě, jak jsem sháněla auto, když se syn dolámal, ale manžel byl zrovna na služebce, a taky jak jsem s ním a ještě vždy aspoň s jedním dalším dítětem potom, v zimě, musela každý týden jezdit do špitálu, kde se čekalo průměrně 5 hodin, takže další hodinu v tramvaji v naší sestavě jsem si velice ráda odpustila…).
Jinak manžel jezdí do práce MHD, i když to má na dlouho, a já taky nikdy nejezdím zbytečně, když bych to třeba mohla dojít, byť je to kus.
A bývaly i doby, kdy jsem neměla řidičák (dělala jsem ho až před třetím porodem), a byla to hnusná závislost.
Názory typu „nemám auto, ale kdykoli mě odveze příbuzný“, anebo „na co platit drahý provoz vlastního auta, když si můžu půjčit od přátel (kteří ten provoz sami platí)“ mě velice baví.
Kdybych bydlela ve městě tak auto ani řidičák nemám, ale na vsi je to nutnost autobus jezdí tak málo, že bych se ani nedostala včas ráno do práce.
My jsme s manželem také bez auta. Dosud nám to nevadilo. Bydlíme ve velkém městě a v dosahu máme několik spojů MHD, takže v samotném centru jsme do 15 min. Jenže nyní je nás o jednoho více
a auto budeme rozhodně v budoucnu pořizovat. Je fakt, že s kočárkem se v pohodě také dostanu do centra a drobné nákupy jdou také s ním zvládnout. Ale jde hlavně o to, že v létě chceme podniknout dovolenou (zatím v rámci ČR) a to si půlročním dítětem a kopou věcí, které potřebuje, nedokážeme představit, že bychom se měli plahočit vlakem nebo autobusem. Koneckonců i na větší nákupy, odvozy k lékařům nebo příp. v noci na pohotovost (člověk neví, co se může všechno stát…), je auto k nezaplacení. Za mě tedy můžu říct, že jako bezdětnému páru žijícímu ve velkém městě by auto k ničemu moc nebylo, ale s narozením miminka se už stává nutností i v tom městě.
Ahoooj, pročítám diskuzi, protože pro mě bude život bez auta zřejmě nějakou dobu realitou. Dlouho jsem neřídila, ale po narození druhého dítěte jsem začala, protože už se to bez něj nedalo zvládat (manžel navíc odešel pracovat do ciziny, tak jsem s dětmi sama). Zvládám teda jen dvě trasy - do obchodu a k pediatře. Ještě dojedu do školky, ale tam neumím zaparkovat (podélně):D Tak parkuju opět u obchoďáku a odtud dojedme asi 300 metrů. Jsem antitalent, ale to nechci rozebírat.
Manžel má naše auto v zahraničí a já jsem měla k dispozici starou octavii po rodičích, jenže minulý týden mi začala haprovat a před chvílí mi volal servisák, že je něco s převodovkou (to jsem čekala), ale hlavně že by to viděl na výměnu celého motoru a dohromady že to bude dělat přes 30 tisíc. A na to v dohledné době absolutně nejsem schopná našetřit. Takže budu zatím bez auta a nějak nevím, jak řešit např. situaci, že potřebuju se synem k doktorce, která je hodinu cesty busem, když má syn třeba horečku…Maminky, které žijete bez auta, jak to řešíte? Berete si třeba taxi? Co nákupy a nemocné děti -objednáváte si dovoz domů? Jak je to drahé? Nějak v tom neumím chodit a bez auta a manžela jsem nemožná matka!
Bohuzel neporadim, protoze to mam stejne a bez auta si to vubec nedovedu predstavit, nic bych nestihala. Nebo nakupy pro nasi 4 clenou rodinu tahat v ruce, nemozne. Takze neporadim, ale je mi te uprimne lito ![]()
Já mám auto až poslední půlrok. Předtím bez. Naštěstí k dětské doktorce to máme pár zastávek busem, stojí hned u domu a hned před ordinací. Na pohotovost jsme jeli s kočárkem. Naštěstí tak od 3 -4 let to nebylo potřeba,jinak bych řekla rodině nebo taxi. Naštěstí mám blízko babičku, tak buď mi nakoupila,nebo pohlídala nemocné dítě a já jsem šla. Dovoz domů donedávna nebyl,teď máme iTesco. Zas tak drahé to není.
Taky využiji tuhle diskuzi, ale k něčemu jinému. Mám opačný problém, mám auto navíc a prodám ho za 3 tisíce. Je to třídveřák Fiat Punto, benzín, techničák tu nemám, tak ani nevím rok výroby, ale cca rok 2000, STK do 05/2019, je celkem pojízdné, akorát by bylo nutné vyměnit všechny pneu.
@pandoslava Tak já mám řidičák taky, ale k čemu mi je, když manžel s autem jezdí do práce a někdy i na 14 dní služebka… Přesto, že bydlíme s jeho rodiči, mají také auto, bez toho se u nás na vesnici neobejde nikdo, nikdo mi auto půjčit nemůže. Takže já osobně musím taxíkem, když manžel nemůže. Naštěstí mám kamaráda, co jím jezdí, takže mě to vyjde levněji. Co se týče nákupů, tak větší nákupy si nechávám dovážet. Máme tady menší krám, ale to beru maximálně pečivo. Je to tu předražené, takže levněji mě to vyjde s dovozem. Naštěstí školku mám přes ulici. ![]()
@andelka83 Tak my žádné hlídací příbuzné nemáme, takže si musím poradit sama. Mám dvě děti, mimi v kočárku je v pohodě, to k pediatře dovezu vždy, ale tříleťák je problém. Doktorka je autem asi 15 minut, ale spojení MHD je otřesné, musí se 2× přestupovat a když spoje špatně pasují, cestuje se klidně hodinu a to si s nemocným dítětem neumím představit. Časově to vyjde dokonce lépe pěšky, jenomže s nemocným dítětem naprosto nereálné. Na iTesco mrknu, snad je to i u nás. Ještě vloni to bylo v pohodě, protože se vozil v kočárku, tak jsem ho i v nemoci nabalila a jelo se. Teď to nejde, kvůli tomu jsem začala řídit (i přes to, že to z duše nesnáším a nejde mi to), ale bez auta jsem nahraná. Teď jsem koukala na taxíky a je to fakt síla! A ani nevím, jak je to se sedačkami? Malou vezmu ve vajíčku a k tomu budu ještě tahat klasickou velkou sedačku pro tříleťáka? Já ji pořádně ani neunesu, přendával ji vždy manžel ![]()
@pandoslava Čekala bych podporu a pomoc od manžela. U nás vše kolem aut řeší manžel. Tzn. i opravy, má mezi chlapama známé, dává opravovat na fušku k jednomu, já umím tak natankovat a nalepit dálniční známku, asi bych zvládla i kontrolu množství oleje. Co dělat asi neporadím, protože k dětské mudr i do obchodu to mám třeba kousek. Hodina autobusem je fakt hodně. Asi požádat v takových nouzovkách kamarádku ![]()
@pandoslava píše:
@andelka83 Tak my žádné hlídací příbuzné nemáme, takže si musím poradit sama. Mám dvě děti, mimi v kočárku je v pohodě, to k pediatře dovezu vždy, ale tříleťák je problém. Doktorka je autem asi 15 minut, ale spojení MHD je otřesné, musí se 2× přestupovat a když spoje špatně pasují, cestuje se klidně hodinu a to si s nemocným dítětem neumím představit. Časově to vyjde dokonce lépe pěšky, jenomže s nemocným dítětem naprosto nereálné. Na iTesco mrknu, snad je to i u nás. Ještě vloni to bylo v pohodě, protože se vozil v kočárku, tak jsem ho i v nemoci nabalila a jelo se. Teď to nejde, kvůli tomu jsem začala řídit (i přes to, že to z duše nesnáším a nejde mi to), ale bez auta jsem nahraná. Teď jsem koukala na taxíky a je to fakt síla! A ani nevím, jak je to se sedačkami? Malou vezmu ve vajíčku a k tomu budu ještě tahat klasickou velkou sedačku pro tříleťáka? Já ji pořádně ani neunesu, přendával ji vždy manžel
Tříleťáka si dokážu představit v nouzi nacpat do kočáru, kdybys měla dvojkočár anebo přilípnout aspoň tu plošinku na stání.
@pandoslava jsem bez auta celý život, třetí dítě na cestě
ale já teda vše řeším tak, aby to bylo dostupné.. Takže pediatru máme 4km autobusem, gyndu taky, prostě vše vybírat co nejblíž. Kaufland, Lidl, Penny také 4 km, je to vše jedna zastávka autobusem, i s dětma se to dá. Jen zubařku mám daleko (busem a vlakem cesta 3hod) ale to proto, že ji tak mám ještě z bývalého bydliště a nechci měnit, je skvělá. Takže za tou si klidně zajedu, jezdím i se starším synem (5let) a to už se dá.
Co změnit dr, nemáte někoho blíž? Nebo si půjčit auto od známých.. Popř poprosit ať vás tam někdo hodí… Taky nemůžu spoléhat na muže, když mám tyto akce dopoledne a on je celý den v práci.. Samozřejmě pokud to jde, domluvím se s ním a nějak se to udělá, ale ty tu možnost nemáš.. Tak zkusit někoho jiného s autem a časem ![]()
V případě nouze (horečka apod.) bych do kočáru posadila tříleťáka a mimino do nosítka. Nebo nějaké sousedy s autem, kteří by vás k mudr kdyžtak byli ochotní hodit?
Jinak já osobně si život bez auta nedovedu představit, ale jsem asi v jiné situaci, na vesnici kde MHD fakt nehrozí.