Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Auto nemám a ani do budoucna neplánuju. Čekají mě „větší“ investice, tak jsem musel volit priority - a na stěhování a přivezení koupeného nábytku je dost těch, co třeba Tansita nebo Transportera za úhradu pronajmou. Co se týká nákupů potravin a drogerie, tak na zádech jsem zvyklý tahat až 30 kilo, takže u mě dobrý…
No a co se týká situace, že bych založil rodinu… No nevím, našla by se vůbec taková? Takže toto řešit nemusím.
Já znám obojí, život bez auta v Praze (cca 20 let), a s autem posledních několik let.
My jsme jako rodina žili celý život v Praze bez auta, dojížděli jsme na chatu tramkou a autobusem.. Často to bylo hodně náročný, třeba když jsme sklízeli ovoce a tahali ho po kilech v taškách domů společně s našimi 4 zvířaty. ![]()
Co jsem s manželem, máme auto, skoro všude jezdíme autem. Máme dvě děti, a usnadňuje nám to život každý den - velké nákupy, manžel je v práci za 20min, bez auta by jel 50min, tzn. že by s námi trávil o hodinu času méně každý den. ![]()
Když se o tom bavíme, všechno by se nějak dalo, ale teda na dovolenou autobusem už si ani nedovedu představit. ![]()
Znam oboji. dobu asi pred 3roky jsme auto nemeli. Jenomze bydlime na vesnici to mame do města cca 10minut takze sice fajn, ale i ty nakupy. To bylo desne…Manzel cestoval denne 3hodiny dohromady takhle to zabere hodku a ctvrt a neceka na zadne spoje… Ja nemam ridicak, ale život nam to usnadnuje. Muzem za tchyni, muzem kmkoliv. Takhle by to nehrozilo nejde o věci ale jenom o to ze 35minut zabere cas nez dojedem na nadrazi. A pak je to vlakem přes dve hodky…Takhle tam jeden 1,5hodky…
Jako bydlet ve meste tak auto nepotrebujem i manzel to mel 10minut na vlak takze auto se nevyplatilo. Ale ted uz jo.
A ze to stoji vic nestoji salinkarta mesicni manžela prisla na 1500.Nafta 3000 mame tam i nakupy. Jezdi ve dvou. Takze to zrout není aspoň ne na vesnici.Ve meste jo.
Já taky dřív všude chodila pěšky a MHD (na menším městě). Auto mel manžel. Pak jsme se přestěhovali na kraj města, máme dvě děti a manžel začal dojíždět do většího města za prací
(45 minut cesty autem).
Takže najednou auto bylo „nutností“. Už jen jet s detmi k dr na duhou stranu mesta, obstarat větší nákup, rodinu mám 200km daleko…
Neumím si to bez auta představit. A už vůbec si neumim představit někoho prosit o odvoz nebo o půjčení (ani bych nevěděla koho).
Pro me je dulezita hlavně ta nezávislost na manželovi.
Občas závidím lidem, co nepotřebují auto, kolik toho auto sežere, kolik peněz skrz ně uteče to je příšerné.
Ale já bych už bez auta asi nedokázala žít
, už ani neumím jet autobusem ![]()
bydlíme na vsi a asi bych tam umřela bez auta, autobus moc nejezdí, vlak tam neni a já mám spoustu povinností a vymýšlím děcku různé výlety, takže bez auta by to nešlo ![]()
no a chlap má kvůli práci druhé ![]()
Osobně si život nedovedu představit. Sama zatím nemám řidičák, ale už brzy mít snad budu. Bdlím ve menším městě, přítel o 10km dále takže nebýt auta tak se pomalu ani nevidíme. Rodina je také sice kousek, ale autem je to pohodlnější. Takže moc obdivuji všechny co to bez auta zvládají ![]()
Já auto taky nemám. Bydlíme v městě do 5000 obyvatel. Všechno kupuju v Lidlu, který máme kousek od domu. Všchno, co potřebujeme, máme ve městě a když se dojíždí do většího města, tak je to 10 minut autobusem (zastávka je hned u domu a jezdí co půl hodinu). Auto koupíme jen v případě, že by partner měnil práci a musel dojíždět někam, kam by byl špatný spoj.
Bydlím dva km od hranice prahy a do školky vozime 12km. jenže bus to objíždí jinou stranou a cesta tak trvá 50 minut. Autem 10-15minut. Takže mimo Prahu si život bez auta neumím představit.
Ja sama auto nemam a az tak ho nepotrebuju, sama s ditetem moc necestuju a kdyz, tak MHD to zvladame, ale ze bychom vubec auto nemeli, to si predstavit neumim teda.. jednak nakupy, vylety, taky chlapova cesta do prace by byla tak o pul hodiny delsi bez auta a svoje rodice bych navstevovala asi hodne poskrovnu, protoze s dvouletym deckem a hromadou veci cestovat 5h, vlakem, busem, tak to dekuji, nechci..
casem mame v planu auta dve, ja z toho buhvijak nadsena nejsem teda, ridim malo, ale uvidime…
Do 32 jsem byla bez auta, problém to byl akorát kvůli těm nákupům, se kterýma jsem se táhla.
Teď mám auto asi dva roky, tak Ti napíšu výhody toho nemít auto, jak to zpětně vidím já:
1. neplatíš žádné poplatky - povinné ručení, dálniční známka, havarijní
2. ušetříš za benzín
3. s autem je stále něco - jednou vyměnit letní/zimní gumy, jednou doplnit kapaliny, potřetí začnou haprovat brzdy, pak zase něco s převodovkou (teď mluvím o ojetinách)
Když to spočítám, tak auto je černá díra na peníze a protože hodně jezdím, tak mi neustále svítí „hladový voko“. Měsíčně utratím za benzín cca. 3.000,– (jezdíme hodně na výlety), ročně mě poplatky se vším všudy i s opravami vyjdou cca. na 20.000,– Kč. Takže nic moc levného.
Myslím, že ve větším městě se bez auta dá žít, všude dojdeš nebo skočíš na bus/tramvaj/metro a dojedeš. Horší, pokud jsi z vesnice, kde je dojezdová vzdálenost větší a spoje jedou 1× nebo 2× za den. To je potom auto spíš nutností.
@e_l_a_a_a_a píše:
Do 32 jsem byla bez auta, problém to byl akorát kvůli těm nákupům, se kterýma jsem se táhla.Teď mám auto asi dva roky, tak Ti napíšu výhody toho nemít auto, jak to zpětně vidím já:
1. neplatíš žádné poplatky - povinné ručení, dálniční známka, havarijní
2. ušetříš za benzín
3. s autem je stále něco - jednou vyměnit letní/zimní gumy, jednou doplnit kapaliny, potřetí začnou haprovat brzdy, pak zase něco s převodovkou (teď mluvím o ojetinách)Když to spočítám, tak auto je černá díra na peníze a protože hodně jezdím, tak mi neustále svítí „hladový voko“. Měsíčně utratím za benzín cca. 3.000,– (jezdíme hodně na výlety), ročně mě poplatky se vším všudy i s opravami vyjdou cca. na 20.000,– Kč. Takže nic moc levného.
Myslím, že ve větším městě se bez auta dá žít, všude dojdeš nebo skočíš na bus/tramvaj/metro a dojedeš. Horší, pokud jsi z vesnice, kde je dojezdová vzdálenost větší a spoje jedou 1× nebo 2× za den. To je potom auto spíš nutností.
hladový voko ![]()
Nemáme auto, měla jsem takovou starou kraksnu, ale před porodem odešla do věčných lovišť a momentálně na živení auta nemáme prachy. Přítel řidičák nemá a mě to přijde zbytečný. Bydlíme ve velkým městě, naproti baráku máme nemocnici, penny, 2 lékarny, hřiště a když si dojdu 500m na náměstí, tak tam mám vlastně všechno. MHD se krásně dostanu do Prahy. Pro nás opravdu zbytečnost. Když něco potřebuju odveze mě mamča (jednou týdně na velký nákup) a jinak je to pro nás zbytečný luxus, na který teď nemáme. Nevim kdo by to živil ![]()
@mejdylko píše:
Nemáme auto, měla jsem takovou starou kraksnu, ale před porodem odešla do věčných lovišť a momentálně na živení auta nemáme prachy. Přítel řidičák nemá a mě to přijde zbytečný. Bydlíme ve velkým městě, naproti baráku máme nemocnici, penny, 2 lékarny, hřiště a když si dojdu 500m na náměstí, tak tam mám vlastně všechno. MHD se krásně dostanu do Prahy. Pro nás opravdu zbytečnost. Když něco potřebuju odveze mě mamča (jednou týdně na velký nákup) a jinak je to pro nás zbytečný luxus, na který teď nemáme. Nevim kdo by to živil
To je rozumný přístup. Řada lidí nemá co do pusy, ale leckdy zbytečně z pohodlnosti živí auto.
@Burj Chalifa píše:
To je rozumný přístup. Řada lidí nemá co do pusy, ale leckdy zbytečně z pohodlnosti živí auto.
někdy i dvě
Neměl jsme auto ještě před 2 roky. S klukama jsme jezdili vlakem a busem, jinak v Praze MHD. Nákupy jsme si odnosili. Ale když jsem pak chtěla s klukama na chatu, musela jsem si auto půjčit, tak už jsme pak rozhodli, ze si ho pořídíme. Ted mužů kdykoliv vzít děti a jet na chatu a i na dovoleny, kde nic nejezdi. Ale mit třeba jen jedno dite, tak auto nemame dodnes. To bych si na tu chatu došla s jedním batohem. Se trema detma bych to už tohle leto nedala ![]()