Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Marlynka píše:
@Katchus tak to ja bych radsi dala diteti na zadek pred lidma nez abych vypadala, ze neumim svy dite usmernit
treba tak mluvim ted, kdyz jeste prcka nemam, ale opravdu doufam, ze budem mit ve vychove pevnou ruku.
Driv bylo uplne normalni, ze dite, kdyz zlobilo, tak dostalo. Myslim, ze nasi generaci to vubec neublizilo, spis naopak nas to (vetsinu) drzelo v lati. Dneska ty deti malem ze nam nelezou po hlave, jak mame trend benevolentni vychovy
Smajkote ty budeš buď děsně mladá nebo telatko ![]()
Ono třeba to mlácení nepomůže a chce to zpracovat dítko nějak jinak…ale to už je vyšší level, který asi nechapes
@Marlynka píše:
Tak jo, jestli vam to prijde normalni, ok.. diskuzi jsem zalozila spis pro to, abych tu nasla nekoho, kdo mi odkejve, ze tohle neni normalni, jit na navstevu a nechat svy dite litat po cizim byte.. Snad si zachovam rozum i kdyz budu matka a nebudu omlouvat chovani svyho ditete tim, ze mu jsou 3 a ze deti proste zlobi
jak lítala po bytě když jste byli na zahradě? furt to nechápu!
Ale holky no tak. Zakladatelku chápu v tom, že děti je třeba trošku krotit když už je to fakt nad hlavu
Ale samozřejmě máte pravdu v tom, že pokud tam nebyly hračky a dítě se nudilo, tak je normální že zlobilo
Zakladatelka asi chtěla spíš poukázat na to, že mamince to bylo vcelku fuk, že se tak její dítě chová. Já třeba kdybych byla na návštěvě a moje dítě by to už jakože fakt přehánělo, tak bych se určitě snažila ho usměrnit ![]()
A jak by jsi ho chtěla „vychovat“? Fakt myslíš, že tříleťákovi řekneš, aby si sedl a on na vás bude tři hodiny koukat?
Když přijdou tříletý „kámošky“ mojí dcery, tak ať mi to tady prolezou od podlahy až ke stropu, hlavně že neřvou a nemlátí se
Za tři roky budeš zakládat úplně jinou diskuzi, věř mi ![]()
@Marlynka píše:
Tak jo, jestli vam to prijde normalni, ok.. diskuzi jsem zalozila spis pro to, abych tu nasla nekoho, kdo mi odkejve, ze tohle neni normalni, jit na navstevu a nechat svy dite litat po cizim byte.. Snad si zachovam rozum i kdyz budu matka a nebudu omlouvat chovani svyho ditete tim, ze mu jsou 3 a ze deti proste zlobi
Moc ti to preji…
Jeste jednou bych se rada zastala kamaradky, kdyz ti dovolila okriknout malou a nechala to usmirnovani spis na tobe. Na naseho syna take mnohem vic plati upozorneni od cizich. Ovsem kdyby moje kamaradka nedovolila ve svem byte memu diteti na nic sahnout, byla by to ma posledni navsteva u ni.
@jdukolem no byli jsme na zahrade a ona litala i dovnitr do bytu.. otevirala si dvere i kdyz jsem je zavrela, tak znova sla a otevrela..
@Gabulle a kdyby slo o to, ze rozhrabe hracky nebo pastelky, tak mi to je jedno, ale ona matlala spinavejma rukama po zdi, takze ted muzem malovat..
@Marlynka píše:
Ja si du nalejt sklenicku - napis „poznatky“ az pujdes na navstevu ke kamaradce treba zrovna s zivejsim diteme a pochopitelne se svym.
Pochopitelne to TVOJE bude sedet, nebude litat (objevovat!) a bude se plne venovat dospelacky konverzaci a pochopitelne bude poslouchat na slovo.
Dobře chápeš, že je to dítě… ale bohužel málo který dítě má dneska od rodičů nastavený nějáký řád, a pokud nemá mamina snahu dítě zabavit, je to smutné, ale bohužel, každý má svojí výchovu… Třeba jednou budeš taky taková, a nebo taky ne… Jak psaly holky, příště venku a bude to lepší pro tebe, pro malou i pro psy ![]()
@Bavi píše:
Ale holky no tak. Zakladatelku chápu v tom, že děti je třeba trošku krotit když už je to fakt nad hlavuAle samozřejmě máte pravdu v tom, že pokud tam nebyly hračky a dítě se nudilo, tak je normální že zlobilo
Zakladatelka asi chtěla spíš poukázat na to, že mamince to bylo vcelku fuk, že se tak její dítě chová. Já třeba kdybych byla na návštěvě a moje dítě by to už jakože fakt přehánělo, tak bych se určitě snažila ho usměrnit
Jo, tak to já taky. Nesnáším děcka, co v dětským koutku lítají mému skoro po hlavě, chovají se, jakoby jim tam vše patřilo a jsou drzí jak blázen! Já už ted teda ve sslovníku u výchovy syna mám slova : ne, nesmíš, nebouchej holčičku, musíš ji udělat malá, Daníčku, pujč hračku chlapečkovi, tam teda nepůjdeš
Prostě, ano, dávám mantinely, na to si dbám, ale někdy na mě pěkně kašle
ale anžím se.
@Marlynka píše:
Zadne decko jeste nemas a uz vis jak se ma v tomhle veku chovat? At se snazim jak chci, kdyz se dite rozhodne zebide zlobit, tak zlobi i pres upozornovani, nadavani i plesknuti. Kdyz vidim, ze to nekoho obtezuje, jdeme pryc a uz se nikdy nevratim. Nastesti vetsina lidi je normalni a mavne nad tim rukou, to decko nemuze za to ze bylo donuceno jit k nekomu cizimu, kde nema svuj prostor
@ne-silenamatka píše:
Ja si du nalejt sklenicku - napis „poznatky“ az pujdes na navstevu ke kamaradce treba zrovna s zivejsim diteme a pochopitelne se svym.Pochopitelne to TVOJE bude sedet, nebude litat (objevovat!) a bude se plne venovat dospelacky konverzaci a pochopitelne bude poslouchat na slovo.
Konverzace bude probihat v latine ![]()
Pardon, ale musela jsem ![]()
Udržet tříletý dítě v klidu v bytě, kde nejsou hračky, žádná zábava, a nudí se, je nemožné. I kdybys ho ztloukla do kuličky.. k čemu by ti to bylo?
![]()
Jednou si vzpomeň na tuto diskuzi, až budeš mít tříleťáka, fakt. Já to taky viděla víc růžově, tu „výchovu“. Že přeci když budu vychovávat a dítě dobře povedu, nikdy nemůže zlobit.
Ale oni mají svou osobnost a hlavu, a my je někdy můžeme jen usměrňovat. ![]()
A přesně, jak tu už zaznělo, z tohoto důvodu nechodím na návštěvu s dětma k bezdětným kamarádům. Pamatuju si, jak kamarádku „vytočilo“, že si moje dítě ublinklo na plovoucí podlahu.
![]()
Příště jděte někam na procházku. I když ani tím se někdy člověk nezavděčí.. aby ses nedivila, že občas musí kamarádka honit dítě po hřišti. ![]()
@Marlynka píše:
@jdukolem no byli jsme na zahrade a ona litala i dovnitr do bytu.. otevirala si dvere i kdyz jsem je zavrela, tak znova sla a otevrela..
@Gabulle a kdyby slo o to, ze rozhrabe hracky nebo pastelky, tak mi to je jedno, ale ona matlala spinavejma rukama po zdi, takze ted muzem malovat..
ani sednout s ní k tomu písku a plácat za hovoru bábovky nepomohlo? pořád běhala?
@Marlynka Nečetla jsem diskusi, ale za mě: jo, tak to někdy je. Moje dítě je třeba celkem hodný, ale když nemá den, tak prostě neposlechne. Když na ni ječím nebo jí něco brutálně zakážu, tak brečí a vyvádí. Možná taky neumím dítě vychovat, ale nevím, jak bych dosáhla toho, aby mě na návštěvě v prostředí plným zajímavých věcí nechala sedět a povídat si a sama způsobně koukala z okna nebo si hrála s panenkou.
Za mě je řešením hřiště nebo dětský koutek, kde je to baby-proof.