Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S matláním po zdech tě chápu, nedovoluju synovi patlat doma, natož na návštěvě. Souhlasím, že máma měla holčičku umýt (asi po jídle, nebo proč byla zapatlaná). Jinak ale s tím lítáním nic neuděláš ty ani její matka.
@Marlynka píše:
@Katchus tak to ja bych radsi dala diteti na zadek pred lidma nez abych vypadala, ze neumim svy dite usmernit
treba tak mluvim ted, kdyz jeste prcka nemam, ale opravdu doufam, ze budem mit ve vychove pevnou ruku.
Driv bylo uplne normalni, ze dite, kdyz zlobilo, tak dostalo. Myslim, ze nasi generaci to vubec neublizilo, spis naopak nas to (vetsinu) drzelo v lati. Dneska ty deti malem ze nam nelezou po hlave, jak mame trend benevolentni vychovy
@Marlynka píše:
@jdukolem no byli jsme na zahrade a ona litala i dovnitr do bytu.. otevirala si dvere i kdyz jsem je zavrela, tak znova sla a otevrela..
@Gabulle a kdyby slo o to, ze rozhrabe hracky nebo pastelky, tak mi to je jedno, ale ona matlala spinavejma rukama po zdi, takze ted muzem malovat..
ale to decka delaji, my mame momentalne umelecka dila od voskovek vsude a to mame vymalovano mesic. S tim si mela tak nejak pocitat, kdyz sis pouvala dite, nehlede na to, ze to same bude delat into tvoje ![]()
Nečtu další příspěvky, ale - pro malé děcko, kór pokud je aktivní až moc a zlobivé, tak je pobyt v bytě, kde se nemá jak zabavit (bez dalších dětí, hraček, apod.), sám o sobě dost náročný. Samozřejmě že možná máš zrovna kamarádku, která je k dítěti dost benevolentní, ale z mé zkušenosti musím říct, že nejvíc to záleží na povaze dítěte a často se nedá nic dělat, než dítě zabavit, unavit, prostě jen tak hodné být nevydrží…
Nečetla jsem diskuzi, tak jen řeknu svůj názor. Určitě pochopíš, až budeš mít sama děti
Podle mě má úplně normální, živější dítě
Moje malá je taky taková a nemyslím si, že by byla nevychovaná, držím jí zkrátka, nenechám si zdaleka vše líbit, plácnu, když je třeba…U nás doma to mám uzpůsobený tak, že věci, který nechci, aby brala, jsou zkrátka z jejího dosahu a pokud jdeme někam na návštěvu, tak jsem taky ve střehu. Děti zkrátka vše zajímá, jsou živé…Je to určitě lepší, než dítě, který jen sedí a kouká, to bych opravdu nechtěla ![]()
Treba tu tva kamaradka zalozi za chvili diskuzi kamaradka okrikovala me dite
ja chapu tebe ze nemas uzpusobeny byt pro triletaka, ale i dite co se nudi. Urcite nelezlo do supliku kuli smejdeni a maminka ho take okrikla. Lepsi volit jine prostredi, treba se i ted ona citi spatne. Pokud jste dobre kamaradky urcite se tim nenech rozhodit a priste priprav treba nakou zabavu.
@Marlynka hele upřímně, třeba budeš mít štěstí, a budeš mít hodné a klidné dítko…před cca 4 lety jsme měl návštěvu s dítkem, sami jsme byli tehdy bezdětní…probíhalo to podobně jak popisuješ, kluk lítal všude, třískal dveřma, „týral“ psy…byla jsem ráda, že odjeli. A říkala jsem tehdy…pane bože to je spratek
…tak se mi to vrátilo, mám doma to stejné, akorát je to holka ![]()
@ne-silenamatka píše:
To hrozny dite bylo v novem prostredi.Cos cekala?
To sis opravdu myslela, že ta malá bude jen sedět a koukat? No je fakt vidět, že děti ještě nemáš. Neznám žádné takové ![]()
@Bunny puella zcela souhlas. Také mám dítě a tohle mi nedělá, neexistuje. Nevidím důvod, proč by měla devastovat cizí či náš vlastní byt. A taky nevidím důvod, proč bych měla po návštěva šůrovat a malovat byt. Nepozvala bych je už. Když se neumí chovat… Dělám to tak, k nám domů zvu jen ty u kterých vím, že je to ok. Ostatní ne. Nechci po nich aby seděli a koukali, ať si hrají, ale normálně. Mít opatlanou zeď a jiné… to si nedovolí ani moje vlastní dítě doma natož na návštěvě
@Marlynka píše:
Ahoj,
pred hodinou mi odesla navsteva a ja jsem z ni fakt vyrizena.. Prisla k nam ma dobra kamaradka s dcerou 3roky. To, ze je jeji holcicka zivejsi, to jsem vedela, ale ze je takhle zlobiva, to ne! Porad tu nekde litala, vsechno otlapkavala, otevirala dvere, supliky, lednici..provokovala mi psy, no zkratka katastrofa!
kamaradky jsem se ze zacatku optala, jestli ji nebude vadit, kdyz holku okriknu, ze takhle to tady nejde a ona, ze v poradku.. Ale to dite na okrikovani a na prikazy at si jde sednout vubec nereagovala, koukala na me jakobych spadla z visne
A jeji maminka nic, sedi a kouka, obcas ji taky okrikla, ale spis stylem jako kdyz odhanite protivnej hmyz a vite, ze to je zbytecny..
No tak takovou navstevu mit casteji, tak nevim..
Ja teda dite jeste nemam, kazdym dnem se nam ma ale prcek narodit a predstava, ze necham svoje dite na navsteve takhle zlobit, to proste nejdeCo byste delaly vy na mym miste? Nechtela jsem kamaradce nic rikat, nechci se s ni rozhadat kvuli tomu, ze ma nevychovany dite
Ale aby mi tu jeji dcera delala mrdnik a plasila chudaky psy, to taky nejde
Nebo jsem moc precitlivela a tohle je u deti normalni? Co ja si pamatuju, tak kdyz jsem jako dite sla s mamou na navstevu, tak jsem sedela tam, kam me posadili a zarezavala.
Píšeš, co ty si pamatuješ. Jenže do tří let si člověk nepamatuje téměř nic a i další roky jsou mlhavé, takže pokud jsi třeba v šesti sedmi vydržela sedět chvíli na návštěvě, je to rozhodně něco jiného než tříleté dítě. Jinak máš pravdu v tom, že dítě by měl usměrňovat hlavně rodič. Já se navíc na návštěvě ptám, jestli toto chování vadí či nevadí, ale nemyslím si, že by holčička byla extrém, pokud to bylo pro ni nezvyklé prostředí, bez hraček. Navíc se psy, mám klidné dítě, ale mít v bytě psy k dispozici, taky by se neznal a pořád by je chtěl ňuchňat a pod.
Volala bych kamaradku s rozvernym ditetem casteji, at si psici zvyknou, bude se to hodit, az je bude provokovat tvoje dite, nebudou z toho tak paf
Nektere deti jsou proste zivejsi, pred cizimi se radi predvadi, pokud se jim zrovna nikdo nevenuje, tak se nudi a vymysli blbiny. Kdyby ji kamaradka serezala, tak byste si stejne moc v klidu nepokecaly, protoze by dite rvalo a chtelo jit domu. Samozrejme vsechno ma sve hranice, kdyby dite neco rozbijelo, zviratum zamerne ublizovalo, tak je na miste upozornit matku nebo zasahnout.
@Marlynka
moje babička : no, to když jsem s váma někam šla, tak jste hezky seděli potichu a bla bla. Ty děti dneska neposedí ani chvíli, to je hrozný.
Jako asi že holčička otvírala kde co, tak to je krapet víc než bych povolila i já. Ale že pbíhá a vejská… holt je živá. Mmch mělas nějaký hračky? Zabavilas jí něčím? Děti jen tak sedět nebudou… jo dřív jsme seděli a čekali až se matky a babky vykecaj, ale to nám taky střihli pohlavek a na nic se neptali, to ty dneska jen tak neuděláš že jo ![]()
nedočítala jsem příspěvky…
@Gabulle ja chapu, ze deti zlobi, ale nechapu, proc je rodice nechaji zlobit - kdyz uz je to fakt extrem? a kor kdyz jsou na navsteve?
Já teda půjdu proti všem tady a soucítím se zakladatelkou…mám dva kluky (6 a 3 roky), akční dětičky, ale…na návštěvě si nikdy nedovolí cokoli upatlat nebo rozbít nebo dělat brajgl. Prostě jsou na návštěvě a tam se chovají slušně. Já sama to nemám ráda, když k nám příjd ekámoška s dvěma dětma (dva roky a pět let)a po jejich odchodu s emi chce brečet…ale jejich maminka nic. Oni příjdou, vběhnou mi do bytu v botech ve kterých chodili venku. A jejich maminka se směje. Jako, to už jsem zakročila a říkám. zcela mile, že my se doma zouváme ( oni samozřejmě taky) a kámoška na mě, jéžiš, ty toho naděláš. Jasně, venku kdejaký lejno v trávě, flusance od tuberáků a já to mám mít doma na kobrci, jo? Dám dětem nějaké mlsání a kde to skončí? Rozsypané a rozdupané na zemi…mno, po poslední návštěvě v březnu jsem byla hotová a rozmyslím si, kdy je k nám zas epozvu…
Pokud bych já jako rodič viděla, že moje dítě dělá škodu (matlá zdi apod.), tak si ho prostě seberu a usměrním, nejlépe odejdu, když vidím, že to bez domluvy nejde…a netvrďte mi, že jsou tříletý dětičky nechápající jelítka…chápají až moc dobře…
Však je to školkový věk a už vidím, jak tam učitelka trpí tohle chování…hahaha