Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pikola píše:
Já zase nechápu ženský co to doma s dětma baví 3 nebo 4 roky
Tak to je prece normalni? Travit cas se svymi detmi? Nebo ne? U vas asi ne. Odnosit, hodit do skolky, nejlepe x krouzku a vecer dat spat. A dite vyrusta vedle vas.
@Janli píše:
@Jana206 nejde přece o to, jak to prožíváme. Jde o to, jak se stavíme k prožitkům ostatních. Každá máme jiný děti, jiný možnosti a jinou povahu. Vůbec takovýhle diskuze o honění trika založenýho na ukazování, že já jsem lepší než ostatní, ukazují na povahu a intelekt danýho jedince… Nesoudím jestli je někdo lepší nebo horší než já, prostě to má doma jiný…Příspěvek upraven 20.07.20 v 12:18
Ano, souhlas. K diskuzi jsem se vyjádřila už od začátku. Byla založena na tom, aby se to tu po pár příspěvcích začalo hádat. Triko si na nikom nehonim. Vidím ty problémy, které situace přinesla společnosti. Ale mela jsem štěstí, že nás se ty problémy dotkly jen minimálně. Spíš naopak, ta spousta volného času mě a dětem pomohla ve všech směrech. Můj příspěvek patřil k uzivatelce, kterou jsem zmínila. Potěšilo mě, že má někdo na karantenu pozitivní vzpomínky jako my, protože o tom se veřejně moc nemluví. Ale zákaz napsat to do diskuze by být neměl. O tom by diskuze měly být.
U nás teda pohoda. Dcerka nebyla ve školce už od února kvůli nemoci. Mladší jen spala, tak jsem se jí mohla věnovat. Teď už mladší potřebuje pozornost, ale holky se mají rády, tak pohoda. Mladší špatně nese odchod starší jak jsou pořád spolu. Ale jsme na vsi máme dům, zahradu a bazén což je sakra rozdíl oproti bytu. Sestra má byt a dva kluky a tam bylo celkem peklo jak se nikam nemohlo. Určitě hodně záleží i na povaze dětí já mám holky zlaté a chci s nima být co nejvíc. Manžel byl doma dva dny v týdnu a bylo to málo. Jinak je hodně vytížený, tak pro nás opravdu změna, ale k lepšímu. Dá se říct, že tady na vsi si nikdo nestěžoval. Ženský konečně taky chlapy doma a né jen v práci. Karanténa se tu držela měsíc jinak to tu fungovalo “normálně “ děti na hřišti Atd. Jen roušky.
Ségru chápu, kluci jsou oříšek i bez karantény a ona v první linii bez pomůcek Atd. chlap se staral a na ní čekala druhá šichta doma.
@stinga píše:
@Terodaktil stále jsi neodpověděla na to, kolik máš dětí ty
Mam deti dve, jedno skolkove a druhe chodi do skoly ![]()
@Terodaktil píše:
To, ze byla mimoradna situace a velka spousta mamin, div nebrecela, ze musi byt se svyma detma doma 😳 z meho pohledu to bude i tim, ze dnesni vychova je jaka je a hodne z nich ty svoje zlaticka nezvlada a obtezuje je pak s nimi travit cas.
Něco podobného jsem tady napsala do jedné diskuze, kde se matky už nemohly dočkat otevření škol. Ihned se seběhlo hejno potrefenych hus ![]()
@Terodaktil píše:
Tak v dobe karanteny jsme mely vsechny „stejne“ moznosti ne? 😂 sedet doma na zadcich se svymi detmi. Kdo mel jinou moznost, ktera by byla zavidenihodna? A obdiv necekam, to je prave to. Kazda jsme si udelaly deti, kazda tolik kolik uznala za vhodne.
Obdiv za co? Ze si udelam deti a pak brecim, ze s nimi musim travit cas? Nebyly to roky, ale mesice a nektere se div nesesypaly.
Třeba dát děti do školní skupiny, školky nebo babičce na hlídání.
@Terodaktil gratuluji jsi dokonalá matka a žena. Všechny ostatní jsou nemožné a vůbec by neměly existovat. Tak teď už jsi spokojená a můžeme tuto diskuzi uzavřít?
![]()
@Sue2008 píše:
@Terodaktil tak ono záleží, jakou formu karantény máš na mysli. U striktní formy, kdy opravdu sedí rodina zamčena doma, v našem případě v bytě, kdy se manžel snaží v jednom pokoji pracovat a já se v druhém snažím zabavit naše 2 dcery (4 a 1,5)…no o to se obejdu. Pokud jde jen o to, že prostě nebude školka, ale budeme mít svobodu pohybu (aspoň na výlety, procházky), tak v tom nevidím problém (třeba dcera jo, ta mi kolikrát i brečela, že je ji smutno po kamarádech a chce do školky).
Přesne, taky to tak vidím, když mužeme behat kam. chceme nejsou mi deti vubec zadnou pritezi, jde opravdu o to, ze kdyby jsme museli sedet doma v byte, tak ten socialni kontakt by chybel uplne vsem ![]()
@lucenka píše:
Něco podobného jsem tady napsala do jedné diskuze, kde se matky už nemohly dočkat otevření škol. Ihned se seběhlo hejno potrefenych hus
Zmeškala jsi 31 minut oproti mému typu.
@Terodaktil píše:
Nebavim se o maminach, ktere pracuji
Ono je to uplne jedno. Treba by si to i matka na MD osobne uzivala, ale kdyz vidi dite uvykle kolektivu, ktere ji doma fnuci, ze nemuze do skolky/skoly… Moje deti ve volnem case prahnou po muzeich, bazenech apod., miluji svoje krouzky a bum ho, vsechno zavrene. Za karanteny neslo nic z toho. Pridej si mozny pocit strachu, financni nejistotu - to vse deti z rodicu vyciti… Ne, pro vetsinu nebyla nenadala karantena shury dany cas, ktery si slunickove uzijou s detmi
. Mne bylo uzko z pocitu nejstarsi dcery, ktere nebezela skola… A to ja umim i z mala vytvorit zabavny program, mam prupravu z mnoha let volnocasove pedagogiky, spousta maminek toto neumi, ale nejsou snad proto spatne
.
Neco jineho by byly narizene placene dva mesice prazdnin bez obav, omezeni… To by chtel byt doma kdekdo.
Příspěvek upraven 20.07.20 v 12:35
@thalasan píše:
@Terodaktil gratuluji jsi dokonalá matka a žena. Všechny ostatní jsou nemožné a vůbec by neměly existovat. Tak teď už jsi spokojená a můžeme tuto diskuzi uzavřít?![]()
Urcite nejsem dokonala matka, nemusite tady prekrucovat
ja se jen podivuji nad tim, ze si nekdo udela deti a pak ho obtezuji ![]()
@Terodaktil píše:
Urcite nejsem dokonala matka, nemusite tady prekrucovatja se jen podivuji nad tim, ze si nekdo udela deti a pak ho obtezuji
A jaký je tedy smysl diskuze? ![]()
@Terodaktil píše:
Ahoj, chci se zeptat proc je tolik maminek, ktere maji problem byt doma s detma? Myslim po cas karanteny. Nemyslim ty, ktere pracuji, ale ty ktere maji moznost byt doma a jsou jim deti na obtiz? Jsou nestastne, ze je maji doma, tesi se az se otevrou skolky atd. Ctu to denne v diskuzich, nejvic kdyz byla karantena… proc jste si ty deti tedy delaly?
Zcela cynicka, ale uprimna odpoved na tvoji otazku: jednim z duvodu bylo i to, aby se o me mel kdo postarat ve stari, vydelavat mi na duchod a zdravotni pojisteni. A bylo by fajn, kdyby moje deti vydelavaly na me a ne na ty, kteri si z vlastni pohodlnosti deti treba neporidili.
@Leo44 píše:
Protože tyto matky ty děti akorát obtěžují a zvykli si na klid kdy mají děti doma a teď najednou oni chtějí todle a tamsto… prostě podle mne ty matky co jsou na nervy z toho že mají děti doma by si je neměly ani delat
A na to se delaji nejake testy? Jak se zjisti, ze budes z deti na nervy? ![]()