Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama píše:
Tak mi třba napadá, že neí uplně komfortní zajištovat současně plnohodnotnou výuku prvňáka s ročním miminem na krku.Zejména, pokud těch školáků neno i batolat/předškoláků je víc.
Dětem chybí kolektiv, pruděj, ponorka. Člověk si je nepořizoval fakt s tím, že bude mít děti v domškole. To by si to možná s počtem dětí rozmysleli.
Moje slova. Mám doma prvňáka (po prázdninách druhák) a k tomu téměř roční miminko. Když to všechno začalo, malé nebylo ani 7 měsíců. Učit se s tím starším a do toho hlídat batole, které mi už v tu dobu začalo lozit, poté i sedět, všude všechno prozkoumávalo, o ledacos se bouchlo… A asi dva měsíce na to se malá začala stavět a zajímalo ji nejvíc bráchovo učení. To by mě zajímalo jestli existuje nějaká maminka, která by z tohohle nebyla unavená a vyčerpaná… Jako chvilku se to dá, ale 4 měsíce už byla fakt dlouhá doba a jsem ráda alespoň za ty prázdniny.
A vůbec to není o tom, že bych své děti neměla ráda. Své děti miluju a jsou pro mě všechno, ale občas potřebuju „vypnout“ a mít chvíli jen sama pro sebe (např. kafe s kamarádkami) abych byla zase ta usměvavá a všemu naslouchající máma. A v době koronavirové to nešlo - všechno zavřené, zákaz shlukování více osob na jednom místě. Jsem snad horší máma, jen proto, že jsem ráda za trochu volného času bez dětí?
@lucenka píše:
Tak si postav hřiště doma, když tvým dětem tak strašně chybělojak to jenom dělaly děti v minulosti, když hřiště nebyly
A pokud ti vadí přístup státu nk řešení situace, tak nikdo ti nebrání v odstěhování se jinam.
Myslim, ze detem driv nikdo nezakazoval si ven chodit hrat s kamaradama…
@lucenka píše:
Tak rozumný člověk snad ví, že je blbost škudlit peníze na účtui když u Čechů to moc neplatí, vzhledem k pravidelným zveřejňovaným informacím, kolik mají peněz na běžném účtu.
Samozřejmě, oni tenkrát o úspory přišli jen ti hloupí, všichni rozumní po válce investovali, 48. je vůbec nesemlel, a slovy Cimrmana „Viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, tu vám nemůžou vzít…“ Bože, tvoje argumentace je tak tupá…
@sakota píše:
Myslim, ze detem driv nikdo nezakazoval si ven chodit hrat s kamaradama…
Takže děti nemohli a nemůžou mít třeba nějakou infekční nemoc, kdy se nesmějí stýkat s jinými lidmi?
první taková nemoc, která omezí kontakt s vrstevníky je až covid? ![]()
@zrcadlo píše:
Samozřejmě, oni tenkrát o úspory přišli jen ti hloupí, všichni rozumní po válce investovali, 48. je vůbec nesemlel, a slovy Cimrmana „Viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, tu vám nemůžou vzít…“ Bože, tvoje argumentace je tak tupá…
No vidíš, mně zase přijde tupý, pořizovat si děti, aby mě zabezpečily ve stáří.
@lucenka píše:
No tak.jolt děti byly dva měsíce bez kolektivu vrstevníků. To přežijí.
Tak asi to všichni přežili, ztráty na životech nebyly, ale to snad nebylo povinné si užívat sociální izolaci a kus látky na puse? Nebo dřív měly děti zákaz chodit ven? Já si to tedy za svůj život nepamatuji a určitě bych radostí neskakala. Ale jo určitě bych to přežila ![]()
@thalasan píše:
Tak asi to všichni přežili, ztráty na životech nebyly, ale to snad nebylo povinné si užívat sociální izolaci a kus látky na puse? Nebo dřív měly děti zákaz chodit ven? Já si to tedy za svůj život nepamatuji a určitě bych radostí neskakala. Ale jo určitě bych to přežila
Tak i dřív třeba infekční dítě nesmělo mezi vrtsevniky
@lucenka píše:
A co s tím?
@Lama Lama píše:Že i v minulosti děti zvládly být bez kontaktu s vrtsevniky. Ale dnešní děti jsou asi nějak vadné a zanechá to na nich následky… Že by chyba na straně rodičů, co se o své děti nezvládnou postarat
A co s tím?
@lucenka Ano, ale je rozdil byt doma, protoze vis, ze jsi vazne/infekcne nemocny, vs. kdyz jsi zdravy, ale nemas jinou moznost.
Ale tady jde spis o to, ze slo o celkove novou situaci, ktera kdyz nekomu nesedla, tak by asi dle zakladatelky mel vlastni deti uskrtit a sebe zastrelit, protoze se nedostatecne pripravil na rodicovstvi
.
@lucenka A nasledky to nakonec na vetsine deti patrne nezanecha, ale co je spatne na tom priznat si, ze clovek i jeho deti situaci zvladaji nedokonale a ne k vseobecnemu uspokojeni
.
@lucenka píše:
Takže děti nemohli a nemůžou mít třeba nějakou infekční nemoc, kdy se nesmějí stýkat s jinými lidmi?první taková nemoc, která omezí kontakt s vrstevníky je až covid?
2 mesice v kuse, kdy jim vubec nic nebylo? Vidis rozdil „jsem nemocnej, je mi blbe, ta jsem dom“ a „nic mi neni a stejne se nesmim s nikym stykat“? Ne, s takovou situaci jsem opravdu nepocitala, kdyz jsem se rozhodovala, zda mit deti.
@Hobitka píše:
@lucenka Ano, ale je rozdil byt doma, protoze vis, ze jsi vazne/infekcne nemocny, vs. kdyz jsi zdravy, ale nemas jinou moznost.Ale tady jde spis o to, ze slo o celkove novou situaci, ktera kdyz nekomu nesedla, tak by asi dle zakladatelky mel vlastni deti uskrtit a sebe zastrelit, protoze se nedostatecne pripravil na rodicovstvi![]()
.
Ale člověk u covidu nemá jistotu, že je zdravý, když nemá příznaky. A holt člověk musí pochopit, že se občas musí uskrovnit. Přijde mi, že lidi v Evropě by ale potřebovali větší facku, aby jim došlo, že přemýšlí roste sobecky a že nemůžou mít vše.
@lucenka píše:
A kvůli tomu zavřeli školu a nemohli ven ani ty zdravé děti? To pochybuji nebo ty jsi to zažila?
Navic nemocné dítě se tak nějak cítí nemocně a víc chápe proč nemůže ven.
No tak.jolt děti byly dva měsíce bez kolektivu vrstevníků. To přežijí.