Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terodaktil píše:
Ahoj, chci se zeptat proc je tolik maminek, ktere maji problem byt doma s detma? Myslim po cas karanteny. Nemyslim ty, ktere pracuji, ale ty ktere maji moznost byt doma a jsou jim deti na obtiz? Jsou nestastne, ze je maji doma, tesi se az se otevrou skolky atd. Ctu to denne v diskuzich, nejvic kdyz byla karantena… proc jste si ty deti tedy delaly?
Hele a jaký je smysl diskuze? Co se potřebuješ dozvědět a s čím potřebuješ poradit?
Jestli ses chtěla dozvědět jen to, že dítě od určitého věku potřebuje i jiné kontakty, než pouze s matkou, potřebuje se socializovat a kamarádit s vrstevníky, tak to už ti to tu ostatní řekly. Stejně tak jak to, že většina dospělých potřebuje k naplnění svých sociálních potřeb také kontakt s dospělými - kolegy v práci, přáteli apod., málokterou naplňuje věnovat 100% času pouze dětem.
A že třeba matka dost často školní výuku opravdu plnohodnotně nenahradí, to taky asi víš.
Mnohé si pořizovaly děti s vědomím, že ty děti budou od určitého věku chodit do školky a školy a ony se mohou vrátit do práce, ne proto, aby s nimi mohly být 10 let doma a starat se o ně.
Nevím, jestli jsi to měla také tak, že jsi dělala z domu 7-8 hodin denně svoji práci a pak ses učila se starším a dělala s ním úkoly a zároveň jsi s mladším dělala všechny činnosti, co dělají v MŠ - tvořila, vyráběla, tančila a zpívala a chodila na procházky a dělala denně obědy a svačinky. Jestli jsi to takto všecko zvládala i s prací, tak jak spoustu jiných, tak na piedestal s tebou.
@pikola píše:a vařila jsi jistě bio a z vlastních výpěstků
@lucenka píše:
Ale on nebyl zákaz vycházení. Takže se člověk mohl projít a nemusel být zavřený 24 hodin denně v bytě, pokud tedy neměl nařízenou přímo karanténu.
Jj v centru města, s rouškou na puse, se školkovym dítětem kolem dětských hřišť opasanych policejní páskou se zákazem vstupu. Hyperaktivní dítě řvoucí, že chce na hřiště a nechce roušku
paráda, přesně jak píše zakladatelka, ještě že máme každá stejné podmínky
![]()
No já bych k tomu i napsala dva citáty, které tedy nevím kdo napsal, ale jsou trefné. 1. Mateřství není soutěžo tom, kdo má moudřejší děti, čistší domácnost, zdravější večeře a krásnější oblečení. Mateřství je tvoje cesta s tvými dětmi. A za 2. Žádné dítě není tak roztomilé, aby jeho matka nebyla štastná, když konečně usne. ![]()
@pikola píše:
Ty prostě nedokážeš pochopit, že ne každého to doma s dětma zavřená baví
Myslím že to chápe, ale že to prostě odsuzuje protože to má jinak. Ona by se možná našla ještě„lepší“ matka než zakladatelka, která by jí nasolila v čem všem by ještě mohla v péči o děti přidat 😂
@Terodaktil píše:
Ano to prave nechapu 😃
Tak to bude chyba na Tve strane. My to zvladli dobre, jak jsem psala, ale spise se tomu divim (
) a ostatni matky naprosto chapu.
@Lama Lama píše:
Uvdomělé, chytré a dobře vychované děti své rodiče zajistí.Zvlášť, když jich na to bude víc.
Nezajistí je pouze hloupé a špatně vychované děti.
A sebe to dítě zajistí kdy? Nebo to nebude mít nárok na to, aby si. poridilo vlastní bydlení a rodinu? ![]()
@Terodaktil tak já ráda trávím čas se svými dětmi, ale ne doma. Sama nejsem doma nijak ráda, hodně času trávíme na kolech, v bazénu, na hřištích různé obtížnosti, v zoo, na horách… V době karantény bylo vše zavřené, zbylo nám to kolo, pole, les… Venku žádné děti, a pokud jsme někoho potkali, mavali jsme na sebe z dálky… Ne, kvůli tomuto jsem si opravdu děti neporizovala, navíc samý děti byly bez kamarádů nespokojene.
@sakota píše:
Jop. V rouskach do auta.tam si je navzdory narizeni sundat a jako padousi jet nekam do lesa. Tam vyskakat a jit se projit. Ale beda jak jsme v dalce nekoho zahlidli, honem nasadit rousky a zdaleka ae vyhnout. Ja nevim jak ty, ale mne tohle jako idealni prostredi a podminky pro stastne, treba spolecenske dite, ktere fakt vnima chybejici kontakt s vrstevniky, neprijde.
A to je tak strašný problém, si tu roušku na chvíli nasadit, že ti to kazilo výlet?
a kontakt s vrstevníky se dal mít třeba i přes net ![]()
@pikola píše:
Projít ano. U nás zavřená hřiště, v parku narváno a 7 letou to moc jen tak bloumat nebaviloles tu nemám, auto nemám a MHD jsem začala jezdit az nedávno. S kojencem na kolo nešlo
ven jsme chodili, ale že by to byla nějaká extra zábava to ne
Tak to je smutný, že jí nedokážeš vymyslet venku zábavu. Ono je hrozný problém stáhnout do mobilu třeba hledání kešek, Pokémony apod. Nebo venku nakreslit panáka a jít s ní skákat apod.
@lucenka píše:
A sebe to dítě zajistí kdy? Nebo to nebude mít nárok na to, aby si. poridilo vlastní bydlení a rodinu?
Moje krásné, chytré, uvědomělé dítě to všechno zvládne levou zadní. Tvoje jedinečné dítě snad ne? ![]()
@lucenka píše:
A to je tak strašný problém, si tu roušku na chvíli nasadit, že ti to kazilo výlet?a kontakt s vrstevníky se dal mít třeba i přes net
Jaj. Jdu svoji ctyrletacce, co brecela po kamaradkach a skolce, nainstalovat nejakej skype nwbo neco. Jen at se uci zavislistem na technice hezky odmala!
@Lama Lama píše:
Moje krásné, chytré, uvědomělé dítě to všechno zvládne levou zadní. Tvoje jedinečné dítě snad ne?
To netuším. Narozdíl od tebe nemám věšteckou kouli a radši se v životě spoléhám sama na sebe ![]()
@Lama Lama píše:
Moje krásné, chytré, uvědomělé dítě to všechno zvládne levou zadní. Tvoje jedinečné dítě snad ne?
Nebude problém spíš na tvém přijímači? Nebo už jsi zapomněla, co je to satira, humor a nadsázka, neřkuli ironie a sarkasmus?