Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:Říkat nemusíš nic, ale konej. Jednoduše zalehni a péči o děti i tebe přenech manželovi. Nechystej snídaně, svačiny, nevař, lež a starej se o své zdraví. Je potřeba pochopit myšlení chlapů, bo co si má myslet, když se plně postaráš o rodinu, pak mu dáš…vždyď ti vlastně nic není. A až si tímto zaděláš na mnohem větší problém a už nebudeš schopna to zvádat, označí tě za lenivou a půjde o dům dál, bo co s babou, která je nemocná.
Co k tomu říct? Já vím.
@Inaris píše:
Byl prostě jinak vychován. Děkuj jeho matce.
Možná, ale už není dítě a zakladatelka taky ne. Výchova matkou je jedna věc a fungování v současné rodině druhá. Neházela bych vše na hlavu matky.
@Inaris píše:
Bohužel (někdy tedy bohudík - jako v Tvém případě) to, co člověk prožije v mládí v původní rodině ho neskutečně silně ovlivňuje. To se píše v každých pedagogických skriptech a je to v životě setsakramentsky poznat.
A jinak jsem to poděkování samozřejmě myslela s mírnou nadsázkou.
Ne, že bych s tebou nesouhlasila, ale u mě to funguje úplně jinak, než to fungovalo u mých rodičů. Můj otec skákal, jak matka pískala a s jejich přibývajícím věkem to otec čím dál míň snášel. Na takovém principu jsem opravdu nepracovala.Jde spíš o vzájemnou úctu o pochopení a vnímání partnera jako osobnost.Je to velmi jednoduché ho navést na svou vlnu bez toho, že já budu poroučet a on skákat. Chlap musí mít pocit, že to co dělá je z jeho vlastní vůle a pak je spokojenost na obou stranách.
Pravdou je, že marodit v tchýnině domácnosti je za trest. S jednou jedinou výjimkou. Hádejte. To se právě zastaví svět.
Faktem ale je, že táta byl to samé, rozlišoval pouze stav k umření a všechno ostatní byla simulace. Když jsem byla doma, nebyl důvod, abych neuklidla barák, o učení ani nemluvě. On sám, ikdyž byl hodně nemocný, třeba měl ledvinovou koliku, tak jak spráskaný pes nikoho nebudil a tiše sám trpěl někde v koutku ve sklepě. Mladšího bráchu jednou odvezli do špitálu lítačkou, protože dva dny si ho nikdo nevšiml, zkolabolval na dehytraci ve vysokých horečkách. (Už jsem bydlela jinde.)
Chtěla jsem říct, že v současném bolavém stavu nějak nemám zastání právěže ani u tchánovců (ne že bych o to stála), ale ani u vlastní rodiny.
@bamba píše:
Tybydlíš s tchýní?
Nene, to jen že tchán je nemocný a nikoho to tam nějak nezajímá. Naopak tchýně když je nemocná, tak tím „nikoho neobtěžuje“. Měla úraz, ale to jí neomluvilo od toho (její slova), aby nevystrojila hostinu na výročí.
@Anonymní píše:
Chtěla jsem říct, že v současném bolavém stavu nějak nemám zastání právěže ani u tchánovců (ne že bych o to stála), ale ani u vlastní rodiny.
Jde o tebe, jak se k tomu staví tchánovci, nebo tvý rodiče je irelevantní. Jde o tvůj život, tvou rodinu.Budu se opakovat, ale jaké si to uděláš, takové to budeš mít.
Promluv ai s nim o tom jeste jednou a rekni ze ti neni dobre a ze potrebujes klid, aby jsi se uzdravila. Skolku vyres s kamaradkou stejne stareho ditete, zkus ji poprosit a snidani nedelej. Detem rekni at si vezmou jogurt, pripadne popros jejich tatinka, aby jim snidani pripravil(jestli vstava a odhazi driv, takat ji pripravi, vsak se nezkazi). A nevim jak dlouho budes jeste nemocna, ale dyztak si najdi pani na uklid, ostatni at dela manzrl, muzes trochu zapojit i deti, treba nadobi do mycky s tvym dozorem aby neco nerozbili.
Drzim palce at si brzy zdrava ![]()
Uvědom si, že nikdo ti nic nedá, jestli je tchýně ochotna na úkor svého zdraví dělat i nemožné, nejsi povinna ji následovat.
@Anonymní píše:
Máme hospodářství. Když si to pořizoval, řekla jsem, že se ale o to bude starat sám, že to nechci a že tam dělat nebudu. Takže se stará o tohle. Není to tak, že by přišel v pět z práce do bytu a seděl před televizí a čekal na večeři.
To jsem rada, ze to neni budizknicemu, myslela jsem si, ze to asi nebude. Ale trosku to tak z tveho pocatecniho prispevku vypadalo. Takze ma praci a jeste se stara o hospodarstvi? Nebo „jenom“ hospodarstvi? Vis co, ono je to v celku jednu, pokud ti zdravotni stav brani vylezat z postele, tak z ni nevylezej a hotovo. To je ted priorita. Jak mate stare deti?
@bamba píše:čili jsem v pr… Omlouvám se. Vím, jak to myslíte, radila bych to samé. Jen se k tomu neumím postavit sama.
Jde o tebe, jak se k tomu staví tchánovci, nebo tvý rodiče je irelevantní. Jde o tvůj život, tvou rodinu.Budu se opakovat, ale jaké si to uděláš, takové to budeš mít.
@bamba píše:
Uvědom si, že nikdo ti nic nedá, jestli je tchýně ochotna na úkor svého zdraví dělat i nemožné, nejsi povinna ji následovat.
Taky souhlas. Nektere zeny jsou takove obetave, ze z nich mas pocit viny. Ona je to vlastne takova jejich nevedoma strategie, aby je lidi obdivovali jake jsou ony hrdinky a dokonale usluzne zeny. Ale opovaz se jim to rict:-) Ja to znam z rodiny, i kdyz si te osoby nesmirne vazim (a to ne proto, ze se obetuje pro druhe), tak prost chapu, ze me tak trosku vydira:-)
@Anonymní píše: čili jsem v pr… Omlouvám se. Vím, jak to myslíte, radila bych to samé. Jen se k tomu neumím postavit sama.
Vím, že to není jednoduché, jsem už starší a život mě naučil. Dnes už vím, že nejdůležitější člověk jsem já, pak můj manžel a až potom děti. Myslet na druhé a sebe odsunout na vedlejší kolej je hodně nerozumné.
Promin, ale jsi. Musis si dupnout a hotovo. Oni neumrou hlady atd.