Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Děkuju za podporu děvčata, když já jsem založením spíš realista než optimista, takže raději počítám s horší variantou a pak je to o to krásnější, když to výjde
. Jinak zavést si asi nechám 2,protože mi říkali, že mám mrazáčky z roku 2009 a to se mrazilo nějakou míň dokonalou metodou, tudíž výsledky jsou horší. I když jak jsem psala, představa dvojčátek mě upřímě děsí, máme dvoje v rodině a je to mazec ![]()
@glorča píše:
Děkuju za podporu děvčata, když já jsem založením spíš realista než optimista, takže raději počítám s horší variantou a pak je to o to krásnější, když to výjde. Jinak zavést si asi nechám 2,protože mi říkali, že mám mrazáčky z roku 2009 a to se mrazilo nějakou míň dokonalou metodou, tudíž výsledky jsou horší. I když jak jsem psala, představa dvojčátek mě upřímě děsí, máme dvoje v rodině a je to mazec
Ahoooj holky, tak ja na screeningu ok, všechno je tak jak má být, ukazovala mi srdíčko, žaludek, ruce nohy..prstíky…dělala i nějaké to šíjové projasnění nebo jak se tomu říká a všechno je naprosto v pořádku tak jak má být…ale výsledky z krve…nejsou úplně nej…prý mám jeden hormon zvýšeny a jeden sníženy…tak nějak mi to řekla…a normální riziko na downa je 1:880 dle mého věku a já mám díky té krvi 1:220, tak mi doporučila pohovor s genetikem…tam jdu ve středu…a prý se asi bude čekat na ty tripl testy v tom 16tt a uvidí se jak ty dopadnou a potom mě možná budou hnát na odběr plodové vody…nemáte s tím některá zkušenosti…pořád věřím, že to bude o. k. .....ale přeci jenom to ve mě hlodá, dle ultrazvuku jsem byla 13+2 a dle PM 13+1 dál mi tam do textu napsala že přítomnost nosní kosti snižuje stávající riziko aneuplidie přibližně 3×, ale nějak se se mnou nepárala, že by mi vše nějak extra vysvětlovala a ukazovala to ne byla taková studena…a necitlivá…prostě divná…i ten ultrazvuk by se dal prožit jinak…pouštěla nahlas srdíčko…ale neřekla ani slovo…spoustu věcí jsem si musela domýšlet…no doufám, že příště natrefím na jiného Dr…a holka co odcházela předemnou tak dokonce plakala…tak to mě fakt vystrašilo…
Ahoj Andelko, děkuji ti za držení palečků! Hele neboj, triple testy vychází poměrně často špatně a nic to neznamená, u tebe ta hodnota není nejhorší(bývá ten poměr i o hodně menší a děti jsou zdravé),a když byl ultrazvuk v pořádku(nosní kůstka, srdíčko, i šíjové projasnění)tak si myslím, že si můžeš v klidu oddechnout. Víš lékařka tě musí poslat k dovyšetření, musí se krýt, kdyby nebylo pak něco v pořádku, pořádně se vyptej na té genetice(připrav si otázky co tě zajímá)a pokud ti doporučí odběr plodové vody, je to na tobě, ale počkala bych ještě na UZ ve 20 týdnu, tam opět sjedou srdíčko a měří kosti…Ale neboj se, opravdu si myslím, že když bylo na uz vše O. K,tak je mimi zdravé
!Za mě, já už bych se snažila odběru plod.vody vyhnout, zvlášť když to naše otěhotňování je tak problémové ![]()
@glorča píše:
Ahoj Andelko, děkuji ti za držení palečků! Hele neboj, triple testy vychází poměrně často špatně a nic to neznamená, u tebe ta hodnota není nejhorší(bývá ten poměr i o hodně menší a děti jsou zdravé),a když byl ultrazvuk v pořádku(nosní kůstka, srdíčko, i šíjové projasnění)tak si myslím, že si můžeš v klidu oddechnout. Víš lékařka tě musí poslat k dovyšetření, musí se krýt, kdyby nebylo pak něco v pořádku, pořádně se vyptej na té genetice(připrav si otázky co tě zajímá)a pokud ti doporučí odběr plodové vody, je to na tobě, ale počkala bych ještě na UZ ve 20 týdnu, tam opět sjedou srdíčko a měří kosti…Ale neboj se, opravdu si myslím, že když bylo na uz vše O. K,tak je mimi zdravé!Za mě, já už bych se snažila odběru plod.vody vyhnout, zvlášť když to naše otěhotňování je tak problémové
Ahoj, já do toho nechci moc mluvit ale… Někde jsem na netu vyčetla (cca 2 měs. zpět), že odběr plodovky se nechá obejít nějakýmy odběry krve a je to snad ještě přesnější… Rozhodně bych se zeptala i kdyby to měla být totální blbost (ta krev) ale pořád lepší krev než plodovka, dle mého názoru. Já mám ve svém okolí 2 holčiny které měli podobný problém jako ty, ale přišly na to až v 16.tt. Když bylo údajně riziko min. tak si děťáko nechali a výsledek byl katastrofální… Pořád mi to leželo v žaludku a když jsem šla nedávno na testík který máš za sebou teď ty, tak jsem se na to ptala, jaká je pravděpodnost atd. Dr říkala, že tento 1. test je daleko přesnější cca na 90%. Napovídala toho fakt hodně až jsem se začala ztrácet. Ale jelikož vše bylo ok, tak jsem to zároveň i vypouštěla. Ale o nosní kůstce mluvila jako o velkém pozituvu a říkala i o nějakém procentu o falešně poz. výsledku! Tak nevím jestli jsem tě potěšila, nebo vyděsila ještě víc. Ale každopádně přeji ať vše dopadne dobře a směřujete to ke zdárnému konci!
No a ty holčiny…měly také špatné výsledky krve a ultrazvuk o. k??? Jak vysoké bylo riziko nevíš??? No je to těžké…ale počkám na výsledky v tom 16tt a kdyžtak pak případně na ten ultrazvuk v tom 20tt to jsem taky četla, že tam by se to mělo poznat na tom ultrazvuku…a až pak bych asi případně šla na ten odběr plodové vody…nevím…třeba změním názor…uvidím…a uvidím, co mi řekne ten genetik.
No ale také jsem četla o holce co měla naprosto všechny testy vždycky o. k. a přesto se jí narodil down…a nikdo to ani netušil…a taky říkájí, že i po tom odběru té plodové vody to není 100% tak že nevím co si mám myslet… ![]()
Ono je to asi taky trochu jedna paní povídala. jÁ zase slyšela, že plodovka je tutovka, anebo si to z nějakého důvodu myslím. Ty holčiny otěhotněly normálně a tohle jim řekli v 16tt nebo 20tt. Nevim přesně. Ta 1. holčina prý také měla něco zvýšeného (asi také v krvi), ale prý to bylo v normě. Výsledek je dítě v ústavu s těžkým postižením (byla to holčička). Ta 2. holčina měla také něco zvýšeného (také asi krev) a co říkala, tak ty hodnoty měla vyšší než ta holčina číslo 1. Ale dr. jí ujistili, že je to ok - v normě. Výsledek je dítě v ústavu s těžkým postižením a srdeční vada (také holčička) Nevím jaké měli hodnoty, protože mi to bylo hloupé se vyptávat. Jen vím, že ta holčina č. 2. říkala, že jí dr. říkal a proč jste nešla na ten screening ve 13.tt?!!! Že se to sice platí, ale je to lepší. Ona odvětila, že když to nevěděla, tak na to těžko mohla jít. Nicnéně ta holčina č. 1. pronesla, že když se to stane jednou, tak víckrát už ne a odmítla podstoupit dodatečně jakokoliv gen. testy. Prý jí to řekla dr. S holčinou č.2 jsem mluvila osobně a byl to mazec. Rodila v Krči a prý přístup byl hrozný!!! Nicméně bych to asi nechala na genetikovi a nechala si udělat všechny vyšetření. Měj namysli, že je tam i procento falešně pozitivního testu! Nechci ani zlehčovat zákrok na plodovku, ale prý je to už někde jinde než to bývalo dříve… Takhle mě poučila dr. na utz krerý máš právě za sebou. A jelikož jde o dítě, tak bych se asi i informovala o různých pracovištích a volila bych " to nejlepší"!!! Ale hezky se mi to píše, fakt nevim co bych dělala kdyby to řekli mě. Moc ti držím pěstičky ať to dobře dopadne.
Já vím, je to hrozně těžké…člověk neví čemu má věřit, každopádně moc děkuji za podporu…a uvidím co mi řeknou dál a hlavně ten genetik ve středu a podle toho se rozhodnu…
Uvidím jak dopadnou ti tripl testy ty už budou za chviličku…no kéž by dobře, ale moc tomu nevěřím…
@lumpas píše:
Ono je to asi taky trochu jedna paní povídala. jÁ zase slyšela, že plodovka je tutovka, anebo si to z nějakého důvodu myslím. Ty holčiny otěhotněly normálně a tohle jim řekli v 16tt nebo 20tt. Nevim přesně. Ta 1. holčina prý také měla něco zvýšeného (asi také v krvi), ale prý to bylo v normě. Výsledek je dítě v ústavu s těžkým postižením (byla to holčička). Ta 2. holčina měla také něco zvýšeného (také asi krev) a co říkala, tak ty hodnoty měla vyšší než ta holčina číslo 1. Ale dr. jí ujistili, že je to ok - v normě. Výsledek je dítě v ústavu s těžkým postižením a srdeční vada (také holčička) Nevím jaké měli hodnoty, protože mi to bylo hloupé se vyptávat. Jen vím, že ta holčina č. 2. říkala, že jí dr. říkal a proč jste nešla na ten screening ve 13.tt?!!! Že se to sice platí, ale je to lepší. Ona odvětila, že když to nevěděla, tak na to těžko mohla jít. Nicnéně ta holčina č. 1. pronesla, že když se to stane jednou, tak víckrát už ne a odmítla podstoupit dodatečně jakokoliv gen. testy. Prý jí to řekla dr. S holčinou č.2 jsem mluvila osobně a byl to mazec. Rodila v Krči a prý přístup byl hrozný!!! Nicméně bych to asi nechala na genetikovi a nechala si udělat všechny vyšetření. Měj namysli, že je tam i procento falešně pozitivního testu! Nechci ani zlehčovat zákrok na plodovku, ale prý je to už někde jinde než to bývalo dříve… Takhle mě poučila dr. na utz krerý máš právě za sebou. A jelikož jde o dítě, tak bych se asi i informovala o různých pracovištích a volila bych " to nejlepší"!!! Ale hezky se mi to píše, fakt nevim co bych dělala kdyby to řekli mě. Moc ti držím pěstičky ať to dobře dopadne.
Víš, ono ti žádný test na 100% nezajistí, že miminko bude zcela zdravé, ale právě že tripl testy bývají často více méně orientační, dokonce u dvojčátek bývají prý většinou špatné a právě ten screening ve 12-13 týdnu bývá spolehlivý(ultrazvuk a vyšetření srdíčka, nosní kůstky a šíjové projasnění).Zkus se na té genetice nebo té své lékařky zeptat na to, že se ti ze začátku uchytila obě embryjka, pak se 1 nevyvíjelo, jestli tím nemůže být tripl ovlivněný a házet horší výsledek…Ono jak píšeš, udává se při odběru plodové vody riziko potratu 1:100,mě říkal dr. že už je to míň(1:200).Já na odběru plodovky byla, právě proto, že se mi lékař zapoměl zmínit o placeném screeningu a já na to přišla pozdě. Pak se lékařce ve 20 týdnu na Uz nelíbilo, že mám 2 cévný pupečník(normálně jsou 3 cévy)a musela jsem se rozhodnout. Šla jsem, ale mít výsledek z 12 týdnu, nešla bych. Bohužel u tebe je situace trošku jiná, takže opravdu vše rozeber s lékařkou které věříš a neboj, ať se rozhodneš jak chceš, uvidíš, že bude vše O. K,protože ty už si to opravdu zasloužíš!
No, mě zase, když mi udělali 1.screeaning, tak mi doktor řekl, ať se na výsledky vůbec neptám, protože mi nic neřeknou, až ten 2.je důležitější-myslím kolem 20.týdne? Pak se ty hodnoty nějak sčítají, nebo co. Takže odběry z 1. vyšetření bych nějak vážněji nebrala…
@ivodička píše:
No, mě zase, když mi udělali 1.screeaning, tak mi doktor řekl, ať se na výsledky vůbec neptám, protože mi nic neřeknou, až ten 2.je důležitější-myslím kolem 20.týdne? Pak se ty hodnoty nějak sčítají, nebo co. Takže odběry z 1. vyšetření bych nějak vážněji nebrala…
@Andel007 Dokavad mimi nechováš, strach bude furt, i když budou odběry v pořádku, zase budeš sledovat pohyby, potom ke konci těhu už to bude záhul…zase bude strach, aby bylo vše při porodu v pořádku - mluvím z vlastní zkušenosti ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.