Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Mozna ten spurt ma, take me to napadlo. Ale pak nerozumim, proc pres den pije jen za chuze? A kdyz s nim nechodim, tak klidne nekolik hodin rve hlady, ale neprisaje se :-/ Uz jsem i dnes a vcera dala UM.
mozna mu pritom nejak lip pracuji streva, pripomina mu to jeste pohyby, kdyz byl v brichu, tezko rict
kazdopadne s tim UM radsi opatrne, spis bych dala vodu- v techto vedrech..
@J_Doe píše:
Je to nesmírně těžké období, ale pomine, neboj.Zkus přizpůsobit komunikaci tak, aby to starší chápal. On neví, jak se ne-chdí, ne-hladí, ne-dělá… řekni mu, co má dělat, ne to, co má nedělat. „Chceš pohladit bratříčka? Takhle můžeš…“ Všechno mu ukazovat, předvádět, kolikrát dokola… To jen my dospělí máme pocit, že vše stačí říct jednou, a je to přece jasné…
Na sluníčku bych nebyla zkusila byhc to staršímu vysvětlit, že to nedělá malému dobře. Nedá se deka posunout tak, aby byla půlka ve stínu? Nebo blízko hranice stínu?
Tam jde spis o to, ze ta hriste a koupaliste nejsou cela ve stinu a syn proste chce, abych si hrala s nim… Jenze to nejde, to mi zase rve mladsi. Ve vysledku si neuziju ani jednoho. Starsi se vzteka, pripadne se na me nalepi a nudi se, misto, aby si hral. A kdyz uz si hraje, tak ho musim hlidat, takze se vlastne za cely den nevenuji mladsimu a vse se zuzuje jen na cil, aby ani jeden z nich nebrecel. Stejne dost casu probreci jeden nebo druhy ![]()
A nositko si v techhle vedrech nelajznu.
@Maritina píše:
Ja mam 3 kluky(5 a 2,5 a 1 rok),no co ti mam povidat…Taky jsem na ne prakticky sama..
A nepomaha, ze mas navic toho petiletaka? Ze se ti starsi zabavi spolu? Nebo je to o to horsi? Premyslime jeste o tretim, ale ja si to takhle moc nedokazu predstavit.
@Anonymní píše:
Ahoj,Predem se omlouvam za roman, ale musim se vypsat.
Mam dve deti, kluky, dva a crvrt a trimesicniho. A mam krizi. Nezvladam to, a vlastne ani nevim, proc. Nektere dny jsou horsi, jine dobre, ale dnesek byl krize, ale ne prvni.
Vyrazili jsme na cely den k vode. Starsi neustale chtel, abych si s nim hrala na slunicku (to je stejne i na hristi), mladsi musi byt ve stinu a i tak byl docela prehraty a bylo mu horko, tak brecel (to v techhle hicech breci i doma, nema proste rad teplo - starsimu to nikdy nevadilo). Mladsi cely den skoro nespal (kvuli horku). Nechce mi v tom hicu ani pit, koji se ted jen, kdyz pri tom CHODIM.
Takze jsem litala stin - slunicko - stin - slunicko. Do toho starsi ma obdobi vzdoru, takze naprosto neposloucha, s brachou si hraje tak, ze se to malemu nelibi. Prijde mi, ze uz rikam jen ne, ne, ne, ne, nedelej, nech, nebouchej, nechod, neskakej… Kdyz byl starsi jedinacek, mela jsem cas vse vysvetlit a na vsem se domluvit, ale ted jsem degenerovala na pouhy NE-stroj, na vic nemam silu.
Navic jak mezi nimi porad prepinam pozornost, tak me to dost unavuje a o to jsem protivnejsi.
Drive jsem strasne rada travila se synem nebo i sama cas u vody, na vyletech. Ted snad abych kazdy den travila jen na hristi u baraku, abych mohla hned domu, navic ani to nepomaha (problem slunce na hrisiti x stin pro maleho a stejne maly z horka place i doma, a doma se starsi nudi, takze si „hraje“ s mladsim zpusobem, ktery se mladsimu nelibi)..
děti přece nemáš sama se sebou. Takže logicky to řeš zejména a v první řadě s partnerem, jak Ti odlehčit. Celkově. Nebo se zhroutíš.
@tulipán píše:
Proste unava tvoje, jedno ve vzdoru a druhe dite jeste malicke. Do toho otravne vedra. Ted je nervozni snad kazdy. To se spravi, najdes si rezim, mimino povyroste.
Nejsmutnejsi na tom je, ze ja tyhle vedra miluju. Je to moje nejoblibenejsi obdobi z roku. Letos bude prvni rok, kdy si leto vlastne ano neuziju ![]()
@jenny.fields píše:
Nemáte možnost jet někam k někomu na chatu, na vesnici, pronajmout si chatu, prostě být někde, kde je přirozeněji chladněji, třeba voda. Ideálně babička k ruce?
Mame, ke tchyni na chalupu, az budou prazdniny - je ucitelka… Mozna by to bylo nejlepsi. Ale ja jsem tam permanentne trochu v napeti, necitim se tam jako doma. Ale asi lepsi, nez toto.
Ve stredu jedu k nasim na par dni (take chodi jeste do prace, bohuzel). Cekaji me tri hodiny ve vlaku s detmi, take parada
Uz se tesim.
@Maritina píše:
Ja mam 3 kluky(5 a 2,5 a 1 rok),no co ti mam povidat…Taky jsem na ne prakticky sama..
Proboha jak je možné to zvládnout? ![]()
@vertunka píše:
Ahojky. Mam starsi ditko 2 roky a 4 mesice a mladsi 4 mesicni. A je to na svestku. Den co den jsem s nervama v haji. Nechapu co jsem si jako predstavovala. Starsi ma obdobi vzdoru a mimino neustale rve. Ale porad si rikam, ze ty dobre casy se blizi. Ze to nebude hrozne porad. A to me tak nejak drzi nad vodou. Jinak bych je uz asi hodila do babyboxu. A taky mi hodne pomaha chlap.
To me „tesi“, ze v tom nejsem sama. Prijdu si uz dost neschopna. Mne chlap take pomaha, ale ma toho take dost, z prace chodi az vecer po seste ci sedme a o vikendu si take potrebuje odpocinout, on to snasi jeste hur, nez ja
Pro me jsou vikendy vysvobozeni, ale on je po nich total vycerpany. Chudak…
To byl jen jeden z těch horší dní, neděláte nic špatně - to se prostě děje.
@Ornwen píše:
Vydrž, postupně se to zlepší. Obě moje děti nesnáší vedro, ten větší je teď už z toho jen utahaný, menší má rok a pořád ještě neví, jak se s tím vyrovnat, tak je protivný a blbě spí. Ochlazuju namočenou plínkou (i když byli oba malincí).
Starší se musí naučit si hrát sám a nebo tam, kde jsi ty. Ještě by možná šlo pořídit pro malého plážový stan, akorát nevím, jestli v nich nebývá dusno.
Snažím se neříkat „musíme tohle protože malej něco“ ale buďto obecně, „musíme být ve stínu, aby nám nebylo špatně“ nebo místo malého dám sebe. Prostě aby to nebylo, že všechno je podle mimina.
Teď už malej k bráchovi vzhlíží, musí být u všeho, co brácha dělá a snaží se ho napodobovat. A je to hrozně super je takhle pozorovat.
Vlhka plinka je uzasny napad! Plazovy stan mame, ale je pod nim trochu vetsi horko, nez ve stinu a prcek to nedava ani v tom stinu. Navic to neresi situaci, kdy starsi chce, abych s nim byla ve vode/na hristi. Ono hrat si na dece neni zadna legrace…
Neboj se, krize je naprosto normální. My máme 4 děti v rozmezí šesti let, první děti jsou od sebe 18m. Střídají se dny, kdybych se nejraději nechala vystřelit na Mars, abych měla aspoň chvilku klid, ale většinou je to k nezaplacení. Vydrž! Děti povyrostou, zabaví se spolu a ty budeš mít i chvilku klidu. A kolikrát budeš ještě s radostí vzpomínat, jak to bylo bezstarostné, když byly děti takhle malé ![]()
@Burj Chalifa píše:
děti přece nemáš sama se sebou. Takže logicky to řeš zejména a v první řadě s partnerem, jak Ti odlehčit. Celkově. Nebo se zhroutíš.
On se snazi, ale take toho ma plne kecky. Navic pres tyden je v praci cca do 19h, takze pres tyden je to na me, ale kdyz prijde domu, ani se nenaji, nic a rovnou mi jde pomoct. On tu hranici snesitelnosti ma jeste trosku niz, nez ja, takze po vikendu byva take total ko, i kdyz jsme na to dva a mne vikendy prijdou celkem v pohode, az na to, te partner stresuje ![]()
@Anonymní píše:
Nejsmutnejsi na tom je, ze ja tyhle vedra miluju. Je to moje nejoblibenejsi obdobi z roku. Letos bude prvni rok, kdy si leto vlastne ano neuziju
Ale di ty. Mas zdrave deti, jedno leto vem cert, jsi kratce po porodu, na unavu mas narok. Vsechno se usadi a spravi, uvidis. ![]()
@GabinkaCh píše:
Proboha jak je možné to zvládnout?
na druhou stranu, když si to někdo takto nasází, tak nač litovat.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Mozna ten spurt ma, take me to napadlo. Ale pak nerozumim, proc pres den pije jen za chuze? A kdyz s nim nechodim, tak klidne nekolik hodin rve hlady, ale neprisaje se :-/ Uz jsem i dnes a vcera dala UM.