Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mango_Lassi píše:
A kam jezdíte na výlety v tomhle vedru? Jsem ráda, že v 7 večer vylezeme vůbec ven, jinak jsme pod klimatizací
Do lesu, lesoparku, na farmy, nastevy, zamek, tury, pikniky, poute, krouzky atd. Snazim se zajistit pestry program. Starsi je vybehana a unavena, vracime se do vychlazeneho domu. Deti chodi v 7 spat, takze pro me je vylezat v 7 vecer docela pozde, ze bych je trvale drzela doma… Pro me neprijatelny. Je teprve zacatek cervna, v lete muze byt klidne o 10 stupnu vic.
Léto 2 roky zpět, mimino 3 měsíce, starší necelé 3 a k tomu 8 leté dvojčata(vyvdané, na celé léto u nás)…teď vlastně nevím, jak jsem to přežila já a všechny děti… Celkově jsem na sebe hodná. Vše beru jako dočasnou fázi…tak letos nebudeme jezdit k vodě…hledám tu nejsnadnější cestu a nepřipadám si neschopně, že nejsem jako ostatní vyplesklá denně na koupáku. Nechodím moc na hřiště apod., kde pořád musím korigovat všechny…les, k přírodnímu koupání, aby si i pes přišel na své…potok a stavění hrází, tahák pro všechny věkové kategorie
Přesuny na zahradu k prarodičům. Vanička čabrátko na balkoně…Hlavně si klást pouze malé cíle a věřit v lepší zítřky. Hodně sil!
@paandatko píše:
Mam dvoumesicni a triletaka. V tehle vedrech byvame vetsinou doma. Jdeme ven rano a odlolednejen pokud se ochladi treba po bource. Mala taky slatne snasi horka, ale doma spi dobre. Kdyz jde spat, navesim ji mokre plenky kolem postylky. Udelam rychly obed, v tehle vedrech mame nejradsi jen testoviny s necim, platek s bramborem.
A jdu si hrat se starsim. Malujeme, stavime lego, zavodime. Kdyz mel kolem tech dvou, tak ho bavilo varit se mnou na zemi v kuchyni. Nebo jsme spolu uklizeli.
Pri predstave, ze s nima nekde jdu sama, tak jsem vyrizena a vecer na masli.
Přesně, tak nějak to probíhá u nás. Lego duplo, dřevěná železnice, vláčky. Člověk se těší na léto a nic z toho ![]()
@Anonymní píše:
Diky, snad mas pravdu.Ja si z toho vseho beru, ze musim zvolnit, nebyt porad venku a slevit ze svych naroku. Mozna obcas pres den i pustim televizi nebo neco, abych mela i ja nejake podnety, abych se doma neunudila k smrti (u nas doted televize ani nic takoveho z principu pres den nebezelo a byli jsme maximum casu venku).
Dobre napady jsou i bazenek na balkon a otirani mimina vlhkou plinou (doted jsem ho v nejhorsim polila vodou, ale nadseny z toho nebyl). A cast casu budeme travit v hernicce i tec v lete, no - je tam klimatizace.
Proste musim zmirnit a zacit relaxovat. Kdyz jsem vynervovana, neni to dobre pro nikoho.
Kdyz ja si vzdycky predstavuju, jak to bude fajn a jak nejlepsi pro deti je byt venku. Jenze ono je asi dulezitejsi, abych ja byla v pohode a neprenasela ten stres na deti.
Urcite se snaz si veci usnadnit. Byt v pohode je pro matku zaklad, na tom vse stoji.
@Burj Chalifa píše:
na druhou stranu, když si to někdo takto nasází, tak nač litovat.
No to je taky fakt ![]()
@BloomingGorgeous píše:
Do lesu, lesoparku, na farmy, nastevy, zamek, tury, pikniky, poute, krouzky atd. Snazim se zajistit pestry program. Starsi je vybehana a unavena, vracime se do vychlazeneho domu. Deti chodi v 7 spat, takze pro me je vylezat v 7 vecer docela pozde, ze bych je trvale drzela doma… Pro me neprijatelny. Je teprve zacatek cervna, v lete muze byt klidne o 10 stupnu vic.
U nás se chodí spát v 10.30. Nesnáším brzké vstávání, takže ráno vstáváme všichni tak po deváté.
A nemáme auto, takže se podívám, kam můžeme dojet MHD. A nějaké zámky a túry nevím, myslím, že by ho nebavilo, ale zkusím to ![]()
@Cuddy píše:
Zakladatelkou, vím, kdo jsi a dnes jsem na tebe myslela. Potkali jsme se v diskuzi o sourozenecké kočárku, dnes jsem děkovala za ten nápad ho koupit, jinak by mě nervy dostávaly pořádně zabrat. Máme druhé dítě doma pár dní, tak teprve najizdime na nějaký systém, ale jak to děláš třeba s kojením venku? To ti starší dítě poslušně sedí na dece a neprchá pryč? Zatím také moc neumím řešit to sluníčko, pokud není dítě v kočárku, tak no neumím nijak zastínit, takže já třeba neumím vyřešit ani starší na písku, mladší v náručí na sluníčku. Natož někde u vody, to jsem pro letošek vzdala.
Fakt? Jak to vis?
Ja uz mam sourozenecke kocarky dokonce 2, jeden nad sebou a jeden vedle sebe. Je to ohromna uleva. Kdyz jedeme jen tak ven, beru Phil and Teds bez pridavneho sedatka a starsi sedi mladsimu u nohou. A kdyz na cely den, tak Easywalker, aby se oba vyspali v klidu. Take si to bez nej nedokazu predstavit. Pak mam doma jeste monokocar po prvnim, takze celkem 3 kocarky a za kazdy z nich jsem rada, kazdy se hodi na neco jineho. Ja jsem zastance toho si ten zivot maximalne zjednodusit
Pak ty kocarky prodam snad za stejnou cenu, jak jsem je koupila.
Ja mam stesti, ze starsi neni utekar (vetsinou), takze kdyz ma zabavu (=jine dite, ktere je ochotne si s nim hrat a zaroven se zrovna nemlati, na hristi), tak jen dozoruji z deky. Take ho ted hlidam mnohem mene, nez driv… proste jen prubezne kontroluji, ze nezmizel (kdyz nejsme tedy u vody, tam se snazim hlidat porad, ale take to neni 100 procentni). Ted je to kojeni tedy problem, protoze mladsi ma novinku, vyzaduje, abych pri kojeni chodila a to na verejnosti vypada fakt blbe.
Co se tyce zastineni, tak nosim s sebou velky penovy puzzlak 50×50 cm a na ten miminko pokladam, nebo si na nej na zem sedam - a pokud neni stin, stinim kocarkem, nebo pri kojeni i jen vlastnim telem. Plus ma syn od narozeni kloboucek, kterym stinim pri kojeni oblicej. A cely je namazany padesatkou kremem, protoze proste neni mozne se slunicku vyhnout uplne. Samozrejme se snazim, ale… Nebo nosim na stineni skladaci destnik, ale ten jsem jeste nepouzila.
@Anonymní píše:
Taky skvely napad! Balkon s bazenkem. Beru a budu realizovatjeste sehnat nekoho na navstevu, aby se zabavili spolu.
To jsem rada
mala to miluje i tak, hlavne, ze muze cabrat ![]()
@Cuddy … Nebo si treba vezmu piknikovou deku, placnu ji primo na pisek do mista, kde stini takovy dreveny domecek, co je na piskovisti a jsme tam. To ma tu vyhodu, ze jsme blizko starsimu, ale da se to praktikovat jen, kdyz je tam malo deti. Take se uz stalo, ze mladsi dostal davku pisku rovnou do obliceje.
@Anonymní píše:
@Mango_Lassi my jsme se seznamili s nejakyma maminkama jeste v praci, s dalsima pres emimino, s dalsima na hristi, nebo pres ty maminky, ktere jsem uz znala. S nekterymi uz se nevidam, nebylo to ono, vidame se s temi, ktere jsou mi sympaticke a mame podobne aktivity. Vylozene sympaticka na caste vidani je mi jedna, zbytek je fajn, ale na vidani jednou za cas.Ona cloveku chybi spolecnost, kdyz tatinek je porad v praci. Tobe nechybi nekam vyrazit jen tak s kamaradkou a pokecat, i kdyz mas muze doma?
Právě že vůbec ne. Mně na pokec s ženskými stačí EM, v reále se jim spíš vyhýbám a mateřská témata mě vůbec nezajímají. Ani nepotřebuju se scházet s nikým s EM. Stačí virtuálno ![]()
U nás dcera dva a půl roku, syn tři měsíce. Dcera usíná až v 10 večer, v 5 ráno se definitivně budí syn (dcera pak až mezi 6 a 7). Vedra nesnášíme všichni tři. Vyrazit někam na celý den… to určitě. Loni v létě mívala dcera úpaly i když byla celý den u babičky na zahradě ve stínu v neckách s vodou. Z toho mám hrůzu, že bych musela opečovávat mimino a k tomu zvracející dítě s horečkou. Chodíváme nejčastěji jen po blízkém okolí a na jediné zdejší hřiště kde je stín. Ambice nemám absolutně žádné. Každý večer jsem ráda, že jsme přežili další den a snažím se všechno vytěsnit.
S příchodem druhého dítěte jsem do počítače stáhla Mikimauzův klubík a valíme klubík.
@Anonymní píše:
Diky, snad mas pravdu.Ja si z toho vseho beru, ze musim zvolnit, nebyt porad venku a slevit ze svych naroku. Mozna obcas pres den i pustim televizi nebo neco, abych mela i ja nejake podnety, abych se doma neunudila k smrti (u nas doted televize ani nic takoveho z principu pres den nebezelo a byli jsme maximum casu venku).
Dobre napady jsou i bazenek na balkon a otirani mimina vlhkou plinou (doted jsem ho v nejhorsim polila vodou, ale nadseny z toho nebyl). A cast casu budeme travit v hernicce i tec v lete, no - je tam klimatizace.
Proste musim zmirnit a zacit relaxovat. Kdyz jsem vynervovana, neni to dobre pro nikoho.
Kdyz ja si vzdycky predstavuju, jak to bude fajn a jak nejlepsi pro deti je byt venku. Jenze ono je asi dulezitejsi, abych ja byla v pohode a neprenasela ten stres na deti.
Nemůže být vše dokonalé. Někdy je prostě lepší ubrat a nedávat si žádné cíle. Dny prostě přežívat. Také jsem přežívala každou hodinu, očima sunula ručičky u hodin a modlila se, ať už je večer a všichni to ve zdraví přežijeme. Měla jsem pocit, že jsem neschopná, když nezvládnu dvě děti. Nezvládla jsem s dětmi ani uvařit, to bylo fakt nemožné. S mladší je to stále hodně náročné, ale něco jednoduchého už dáme spolu
Mně mladší řvala i v kočáru, takže procházky byly taky náročné. Celkově ten první rok byl fakt na pytel.
@kacka52 píše:
Nemůže být vše dokonalé. Někdy je prostě lepší ubrat a nedávat si žádné cíle. Dny prostě přežívat. Také jsem přežívala každou hodinu, očima sunula ručičky u hodin a modlila se, ať už je večer a všichni to ve zdraví přežijeme. Měla jsem pocit, že jsem neschopná, když nezvládnu dvě děti. Nezvládla jsem s dětmi ani uvařit, to bylo fakt nemožné. S mladší je to stále hodně náročné, ale něco jednoduchého už dáme spoluMně mladší řvala i v kočáru, takže procházky byly taky náročné. Celkově ten první rok byl fakt na pytel.
Ja si myslim, ze mladsi bude snad pohodar. Ja mela narocneho starsiho (doted je to vzeklina), mladsi je naopak zlate miminko, kdyz na nej ma clovek cas, je to smisek. Ja si nedovedu predstavit, ze by se kluci narodili v opacnem poradi. To bych nedala ![]()
Zakladatelko, děkuji za rady. A jinak v mých očích jsi buď hrdina nebo blázen, těžko říct, ale 12hod venku, to bych nedala. Já se prvnímu dítěti také extra věnovala, stále něco vysvětlovala, teď evidentně nastane období, kdy na to nebudu mít buď čas, nebo trpělivost.
@Mango_Lassi píše:
U nás se chodí spát v 10.30. Nesnáším brzké vstávání, takže ráno vstáváme všichni tak po deváté.
A nemáme auto, takže se podívám, kam můžeme dojet MHD. A nějaké zámky a túry nevím, myslím, že by ho nebavilo, ale zkusím to
právě proto jsme místo mého malého Swiftíka kupovali druhé velké auto, abych se tam vlezla s dětmi, kočárky a případně i nějakou kamarádkou nebo s většinou dětí… ono se s prťaty docela blbě stíhá třeba autobus nebo vlak, který jede jen jednou či dvakrát za den, když se mimino na odchodu z domu třeba pokadí až na záda a nebo starší dítě najednou musí čůrat, kakat nebo si jen zapomnělo medvěda… s autem je většina takových přesouvacích akcí daleko jednodušší a klidnější…
Jinak třeba naši starší moc bavilo muzeum s vycpanými zvířátky… a mimino jsem měla v babyvaku u sebe… a taky v jeskyních je přes to horké léto moc fajn… ale se dvěma dětmi je to rozhodně lepší ve dvou… mimino v nosítku nebo v šátku a tříleté dítě občas potřebovalo pomoct, třeba když byly větší schody nebo tak…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.