Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ja bych chtela take jeste jedno, asi jsem ale blazen, kdyz nezvladam ty dve. Tatinek dal ale stejne stopku, ma toho uz plne kecky.
tak on je ideální věkový rozdíl mezi dětmi tak od tří let nahoru… patnáct je úplně nejlepší…
Prostě nic se nemá přehánět… když to nejde jedním způsobem, musíš najít schůdnější cestu… za rok bude zase všechno úplně jinak… u čtvrtého dítěte budeš mít zase o kus víc jasno, co a jak dělat, co nedělat a co naopak udělat…
@Anonymní píše:
Ja bych chtela take jeste jedno, asi jsem ale blazen, kdyz nezvladam ty dve. Tatinek dal ale stejne stopku, ma toho uz plne kecky.
To se jeste muze zmenit. Ve dvou letech je najednou pohoda a pak se staci jeden den spolecne dojmout nad tim, jak uzasne mame deti, a pak dalsi den romanticky vecer a je na ceste treti ![]()
@Mango_Lassi píše:
A proč si to komplikuješ výletem k vodě? To by mě v životě nenapadlo. Chodím maximálně na hřiště. To bohatě stačí
Protoze mam rada leto a opalovani a starsi syn ma rad koupani a doufala jsem, ze az budou kluci spat, tak budu mit treba dve hodinky pro sebe. A take se neudela doma bordel, kdyz nejsme doma a nemusim varit… Tak jsem si myslela, ze si to uzijem.
A ono to na hristi neni o moc lepsi no.
@Mango_Lassi píše:
A proč si to komplikuješ výletem k vodě? To by mě v životě nenapadlo. Chodím maximálně na hřiště. To bohatě stačí
k vodě jo, ale ve dvou dospělých při dvou dětech…
@Mango_Lassi píše:
Me ta tutina hrist zase ubiji. Ono je to vsude podobne/stejne narocne, tak za me aspon zmena ![]()
@Mango_Lassi ty mas tu chuvu i na hriste, ne? Nebo si to spatne pamatuji? Zrovna jsem na tebe myslela dnes, ze to nakonec neni tak prasteny napad, jak mi to prislo, kdyz jsem tu diskusi cetla ![]()
@BloomingGorgeous píše:
Me ta tutina hrist zase ubiji. Ono je to vsude podobne/stejne narocne, tak za me aspon zmena
Podobně náročné u vody, kde musíš hlídat dítě a na zabezpečeném hřiště? To jako vážně?
Moje cíle jsou teda skromnější, než se strhat a pak si stěžovat, že to nezvládám. Jako my jsme na mateřské oba s chlapem, ale nenapadla nás taková šílenost, než se neustále stresovat někde na koupališti nebo kde. Vždyť z toho nikdo nic nemá
@BloomingGorgeous píše:
Me ta tutina hrist zase ubiji. Ono je to vsude podobne/stejne narocne, tak za me aspon zmena
já neměla nikdy ráda hřiště… raději jsem vzala kočár a skončila někde v lese… a nebo jsem jela ke kámošce… a taky jsme dělaly srazy s ostatními maminkami, bylo nás kolem deseti matek s dětmi plus mínus ve stejném věku a pravidelně jsme dělaly srazíky všude možně… v herně v sousední vesnici, kterou jsme si pronajaly samy pro sebe, v ZOO, na jaře a na podzim jsme vyrazily vždy na týden někam na chatu… a děti jsme si tak nějak pohlídaly navzájem, když některá potřebovala pár minut orazit, večer jsme se sešly v herně s chůvičkami a daly si víno… jo, to byly časy…
@Anonymní píše:
@Mango_Lassi ty mas tu chuvu i na hriste, ne? Nebo si to spatne pamatuji? Zrovna jsem na tebe myslela dnes, ze to nakonec neni tak prasteny napad, jak mi to prislo, kdyz jsem tu diskusi cetla
Jojo, mám chůvu, když musí chlap pracovat.
@Anonymní píše:dekuji. Take jsi to zazila? Kdy se to tak zlepsilo?
Tam jde spis o to, ze ta hriste a koupaliste nejsou cela ve stinu a syn proste chce, abych si hrala s nim… Jenze to nejde, to mi zase rve mladsi. Ve vysledku si neuziju ani jednoho. Starsi se vzteka, pripadne se na me nalepi a nudi se, misto, aby si hral. A kdyz uz si hraje, tak ho musim hlidat, takze se vlastne za cely den nevenuji mladsimu a vse se zuzuje jen na cil, aby ani jeden z nich nebrecel. Stejne dost casu probreci jeden nebo druhy
A nositko si v techhle vedrech nelajznu.
Prostě to chce je trošku „synchronizovat“. Ze začátku je to trošku fuška ale ona se ti „námaha“ a vrátí.
(Zvládli jsme to se čtyřma dětma během dvou let). Neboj to dáš.
![]()
@KKatka23 píše:
@MisaHanuska tak nejsme jediní blázni![]()
![]()
my budem mít tři děti za tři roky
![]()
![]()
U nás čtyři za dva roky.
![]()
@Regina Hero píše:
já neměla nikdy ráda hřiště… raději jsem vzala kočár a skončila někde v lese… a nebo jsem jela ke kámošce… a taky jsme dělaly srazy s ostatními maminkami, bylo nás kolem deseti matek s dětmi plus mínus ve stejném věku a pravidelně jsme dělaly srazíky všude možně… v herně v sousední vesnici, kterou jsme si pronajaly samy pro sebe, v ZOO, na jaře a na podzim jsme vyrazily vždy na týden někam na chatu… a děti jsme si tak nějak pohlídaly navzájem, když některá potřebovala pár minut orazit, večer jsme se sešly v herně s chůvičkami a daly si víno… jo, to byly časy…
To zni skvele. Ja si s kamaradkami taky pomaham, ve dvou jsou ty krize mensi. Kdyz uz nekde musim dvacet minut stat a zirat, tak si aspon popovidam ![]()
@Fofrník píše:
U nás čtyři za dva roky.![]()
![]()
Jako dvoje dvojcata? Nebo se 2 manzelkama? ![]()
To je naprosto normální. Já měla těžkou krizi zhruba do 10 měsíců mladší dcery. Ta byla šíleně uřvané mimino, tak náročná, že jsem neměla čas a energii na nic dalšího. Nespala, řvala, věčně nespokojená, uspávání boj. Teď ve 14 měsících už je ‚jen‘ vzteklá a nesamostatná
Ale je to výrazně lepší. Zbožňuje starší sestru a aspoň na chvíli se spolu zabaví. Starší dcera chodí na dopoledne do školky, takže také ulehčení. Sama k vodě bych si s nimi netroufla. My příliš nechodíme ani na hřiště, starší dcera tam nesnese jiné děti a navíc ještě občas potřebuje asistenci, takže bych lítala mezi nimi jako list ve větru. Co to jde, tak trávíme dny u našich na zahradě, kde se mohou vyřádit, je nás tam na ně víc a je to celkově snesitelnější.
@Mango_Lassi píše:
Podobně náročné u vody, kde musíš hlídat dítě a na zabezpečeném hřiště? To jako vážně?
Moje cíle jsou teda skromnější, než se strhat a pak si stěžovat, že to nezvládám. Jako my jsme na mateřské oba s chlapem, ale nenapadla nás taková šílenost, než se neustále stresovat někde na koupališti nebo kde. Vždyť z toho nikdo nic nemá
Moje vetsi dite je schopne se prizabit kdekoli, klidne i na oplocenem hristi. Tak vzit male dite k jezeru samozrejme je silenstvi, ale dovedu si predstavit i mista, kde to vyjde celkem nastejno. Ja jsem ve strehu nepretrzite vsude tak jako tak. My jezdime nekolikrat tydne na vylety, me ta rutina okolo domu ubiji nejvic. Z toho nejsem jenom unavena, ale jeste otravena.
Moje dcera, kdyz je na miste, ktere nezna, je take vice pri zdi a tim si uzijeme vice zabavy.
Manzel je taky casto se mnou doma a musim rict, ze mi to ve dvou nepripada mene narocne, nez kdyz jsem sama. Vim, ze to nezni logicky, ale proste to tak je.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.