Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ja si myslim, ze mladsi bude snad pohodar. Ja mela narocneho starsiho (doted je to vzeklina), mladsi je naopak zlate miminko, kdyz na nej ma clovek cas, je to smisek. Ja si nedovedu predstavit, ze by se kluci narodili v opacnem poradi. To bych nedala
Mám to taky tak. Ale stejně nějak nedokážu být v klidu. Pořád si říkám, že to není možný a čekám, kdy to propukne a začne ten hrozný teror jako u starší. Jako kdyby vedle mě někdo stál 24 hodin denně s napřaženou rukou a já nevěděla jestli a kdy mi dá tu facku. ![]()
@Anonymní píše:
Ja si myslim, ze mladsi bude snad pohodar. Ja mela narocneho starsiho (doted je to vzeklina), mladsi je naopak zlate miminko, kdyz na nej ma clovek cas, je to smisek. Ja si nedovedu predstavit, ze by se kluci narodili v opacnem poradi. To bych nedala
Dala. Jen je to fakt ta horší varianta. Já jsem byla naivní a nepřipouštěla jsem si, že budeme mít náročné dítě. Malovala jsem si druhou klidnou holčičku, jednu už jsme doma přeci měli, tak druhá bude stejná. Pak přišel šok a to vystřízlivění bylo kruté. Nic se mi nedařilo, denně jsem psala manželovi zoufalé sms, že to dítě zase jen řve a řve, že už to nedám. Já se divím, že se se mnou nerozvedl
Bylo to opravdu dost náročné. Hlavně když už to jedno dítě doma bylo. A nešlo se mu věnovat a dělat nějaké extra buřty. Prostě jsme přežívali, všechny 3 vedle sebe, den za dnem. Hrozně dlouho jsem neviděla světlo na konci tunelu. Nevěřila jsem, že bude lépe. A ono je, fakt o moc. Máš doma tu snesitelnější variantu, kdy miminko je relativně bezúdržbové a nějak se zabaví. Jen na sebe nebuď tak náročná. Nemusíte trávit celé dny venku, já bych si to ani neuměla představit. Tablet a pohádka v tv taky ještě nikoho nezabila. Někdy nic lepšího, než pustit pohádkou, sedět vedle dítěte a koukat do blba ![]()
Musíš staršího trochu osamostatnit. Já měla štěstí, že můj byl samostatnej od začátku (naopak přísavka je ten malej) rozdíl mám 2r 4m. Na zimu nám zase vyšlo období, kdy malej už chtěl lézt nebo obcházet a nechtěl bejt v kočáre. a venku humus. Jako já ho do toho i chvíli dala, ale to bylo celkem hned na převlečení. Takže taky žádná sranda a malej mi doslova visel na noze. Doma, venku… jen s bráchou se na chvíli zabavil. Já byla taky na prášky, ale dočkala jsem se jara, mohli jsme už normálně na hřiště a hned je všechno lepší.
No a velkej taky rád děti, takže chtěl být na hřištích nebo tak. Ale s těmi detmi si vystačil a nepotřeboval mě pak k tomu, což bylo super.
Jinak jsme taky z Prahy, pokud chceš vodu a trochu stínu, tak Prokopák, Hládkov nebo Thomayerovy sady v Libni, v Malešicích (ty druhé dvě neznám osobně). Na p13 ještě Panská zahrada, ale ta je bez stínu.
V centru fajn hřiště v Kinského zahradě.
Chuchelský háj má hřiště a zvířátka na jednom místě a je to celé více méně ve stínu, děti zaručeny ![]()
Teď se má trochu ochladit, tak bude líp i miminku.
@Regina Hero MHD u nás jezdí často, jenže v těchto vedrech
auto teda nechceme, zase jen kvůli tomu si to kupovat nebudeme.
@kacka52 píše:
Dala. Jen je to fakt ta horší varianta. Já jsem byla naivní a nepřipouštěla jsem si, že budeme mít náročné dítě. Malovala jsem si druhou klidnou holčičku, jednu už jsme doma přeci měli, tak druhá bude stejná. Pak přišel šok a to vystřízlivění bylo kruté. Nic se mi nedařilo, denně jsem psala manželovi zoufalé sms, že to dítě zase jen řve a řve, že už to nedám. Já se divím, že se se mnou nerozvedlBylo to opravdu dost náročné. Hlavně když už to jedno dítě doma bylo. A nešlo se mu věnovat a dělat nějaké extra buřty. Prostě jsme přežívali, všechny 3 vedle sebe, den za dnem. Hrozně dlouho jsem neviděla světlo na konci tunelu. Nevěřila jsem, že bude lépe. A ono je, fakt o moc. Máš doma tu snesitelnější variantu, kdy miminko je relativně bezúdržbové a nějak se zabaví. Jen na sebe nebuď tak náročná. Nemusíte trávit celé dny venku, já bych si to ani neuměla představit. Tablet a pohádka v tv taky ještě nikoho nezabila. Někdy nic lepšího, než pustit pohádkou, sedět vedle dítěte a koukat do blba
Starsi je na tabletu hodinu az dve rano, abych se vyspala. Vstava totiz mezi patou a sedmou, nehlede na to, v kolik jde spat. Tak to zas s tim tabletem nechci prehanet. Pres den jen, kdyz je nemocny.
@Ornwen píše:
Musíš staršího trochu osamostatnit. Já měla štěstí, že můj byl samostatnej od začátku (naopak přísavka je ten malej) rozdíl mám 2r 4m. Na zimu nám zase vyšlo období, kdy malej už chtěl lézt nebo obcházet a nechtěl bejt v kočáre. a venku humus. Jako já ho do toho i chvíli dala, ale to bylo celkem hned na převlečení. Takže taky žádná sranda a malej mi doslova visel na noze. Doma, venku… jen s bráchou se na chvíli zabavil. Já byla taky na prášky, ale dočkala jsem se jara, mohli jsme už normálně na hřiště a hned je všechno lepší.
No a velkej taky rád děti, takže chtěl být na hřištích nebo tak. Ale s těmi detmi si vystačil a nepotřeboval mě pak k tomu, což bylo super.Jinak jsme taky z Prahy, pokud chceš vodu a trochu stínu, tak Prokopák, Hládkov nebo Thomayerovy sady v Libni, v Malešicích (ty druhé dvě neznám osobně). Na p13 ještě Panská zahrada, ale ta je bez stínu.
Teď se má trochu ochladit, tak bude líp i miminku.
V centru fajn hřiště v Kinského zahradě.
Chuchelský háj má hřiště a zvířátka na jednom místě a je to celé více méně ve stínu, děti zaručeny
Diky, tohle vse mam z ruky, bydlim na Budejovicke, tak bych spis potrebovala neco v okoli. Maji ted stavit nejake dobre vodni prvky v pankrackem parku, tak snad to stihnou jeste letos…
@Ornwen Jinak on kdyz najde nekoho, s kym si hraje, tak je take samostatny. Jenze to clovek dopredu nevi… A osamostatnit jinak moc nejde, sedi na dece a knoura… ![]()
@Anonymní píše:
Starsi je na tabletu hodinu az dve rano, abych se vyspala. Vstava totiz mezi patou a sedmou, nehlede na to, v kolik jde spat. Tak to zas s tim tabletem nechci prehanet. Pres den jen, kdyz je nemocny.
Starší je také ranní ptáče. Vstává kolem 6, pro mě vražedná hodin. Jede jako fretka až do 8 večer, kdy konečně usíná. Ráno má zapnuté pohádky, u kterých si většinou hraje. Také jsem se ráno potřebovala dospat, když mladší vstávala ještě 5-8× v noci. Někdy musí člověk ustoupit ze svých zásad a myslet i na sebe. Já jsem vždycky večer, když obě děti usnuly, byla zaplavena láskou pohledem na ta zavřená očka a pusy
A jsem vlastně pořád. Jak večer usnou, spadne ze mě všechna tíha dne.
@Anonymní píše:
@Ornwen Jinak on kdyz najde nekoho, s kym si hraje, tak je take samostatny. Jenze to clovek dopredu nevi… A osamostatnit jinak moc nejde, sedi na dece a knoura…
to máš pravdu, neví. Můj taky když nikdo na hřišti není, tak si pohraje a chce hned pryč. Ale třeba teď už si vystačí i s bráchou. Mají spolu fakt super vztah na to, jak jsou malí.
A na hládkově jsi z budějárny za 30 minut.
@Anonymní píše:
My jsme museli tablet zrušit. Ve 2,5 letech si dělal Playlisty na youtube, stahoval si hry a dokázal to hrát hodně dlouho, mně k ničemu nepotřeboval. Teď ho má zcela výjimečně
Bohužel se mi budí menší mezi 5-6, toho pohádkama neumlčím, a já to taky nemusím. V noci se stále aspoň jednou budí a v 7 už chce jít ven (ano, ten malej. Nosí mi botičky
)
Taky máme veselo.
@Mango_Lassi píše:
@Regina Hero MHD u nás jezdí často, jenže v těchto vedrechauto teda nechceme, zase jen kvůli tomu si to kupovat nebudeme.
no právě… v těch vedrech a ještě MHD… to je sado maso… ![]()
Bydleli jsme jednu dobu na vesnici, jezdil tam sice vlak, no ale i tak… já nejsem ten dochvilný typ, co je na nádraží už dvacet minut před odjezdem, většinou vše stíhám na poslední chvíli, do vlaku pomalu naskakuji za rozjezdu, což se s dětmi lehce vylučuje… teď už jsou holky naučené na sprint po městě, když letíme někam do kroužku, protože já zásadně chodím všude jak Fantomas…
takže bez auta ani ránu… a taky jezdíme autem na dovolenou, na výlety, všude… teď sice bydlíme v centru města, takže to auto tak nepotřebujeme na tu běžnou denní činnost, ale předtím bych si ani neuměla představit udělat třeba velký nákup pro v té době pětičlenou rodinu, kdybych u toho měla jet vlakem do města a vézt to dole v kočárku nebo na zádech v krosně a kočárek s miminem a tříleté dítě k tomu…
@kacka52 píše:
Starší je také ranní ptáče. Vstává kolem 6, pro mě vražedná hodin. Jede jako fretka až do 8 večer, kdy konečně usíná. Ráno má zapnuté pohádky, u kterých si většinou hraje. Také jsem se ráno potřebovala dospat, když mladší vstávala ještě 5-8× v noci. Někdy musí člověk ustoupit ze svých zásad a myslet i na sebe. Já jsem vždycky večer, když obě děti usnuly, byla zaplavena láskou pohledem na ta zavřená očka a pusyA jsem vlastně pořád. Jak večer usnou, spadne ze mě všechna tíha dne.
jo, to je bezva pocit… a neplatí to jen u mimin a batolat, holkám teď bude 10 a 7 a tyhle pocity zažívám stále… a pohled na spící děti… k nezaplacení… ![]()
@Ornwen píše:
to máš pravdu, neví. Můj taky když nikdo na hřišti není, tak si pohraje a chce hned pryč. Ale třeba teď už si vystačí i s bráchou. Mají spolu fakt super vztah na to, jak jsou malí.A na hládkově jsi z budějárny za 30 minut.
Tak hodinu vcetne chuze a prestupy s kocarkem… To je na celodenni vylet a 2+ hodiny na ceste. To bych padla uz uplne… Navic podle fotek je to celkem na slunicku, to bych mela stejny problem, jak jinde…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Tak tech 12 hodin minule bylo v pohode, take u vody. Jenze jen diky tomu, ze jsem tam byla s kamaradkou, co ma stejne stare dite, takze si kluci vyhrali spolu a my jsme jen z dalky dozorovaly, kecaly a hlidaly mladsiho. Ani se mi v 8 vecer nechtelo domu, jak to bylo fajn.