Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@JanduleD Tak to ti zatím nepovím, zatím jsem stále 2v1
I ty PULky mám troje různé, ať pozkouším, co nám sedí
Fleecáky mám Anavy a asi budou docela obejmné, ale na to spaní to snad vadit nebude
A vlňáčky mám pletené a ty fakt škrábavé nejsou, narozdíl třeba od vlňáčků Popolini, ty jsou mi na omak fakt nepříjemné..
Jestli měsíc vydržíš, tak pak dodám recenze ![]()
@Dreezy já jsem vážně trubka
vždyť vidím metřík
a jo já jsem míň než ty, tak v pohodě ![]()
@Sisi137 Já myslím, že igelit se dříve do plenek dával, aby se uchovala ta vnější plenka suchá. Dávalo se široké balení, 2-3 pleny a aby to všechno dítě nepročůralo, tak šup tam igelit.
Vkládačka zvyšuje savost pleny - je to savá vrstva navíc. Separačka je slabá vrstva, která odděluje mokrou plenu od kůže miminka. Separačka třeba celulozová (představ si třeba kuchyňkou papírovou utěrku - tak nějak to vypadá) nebývá na dotek tak suchá jako třeba separačka flísová. Ale pořád je to sušší, než dotek přímo na počůranou plenu.
@JanduleD Já mám svrchňáky PUL - Anavy (jednovel.), Bamboolik (jednovel.) a Baby Lucy (vícevel.). Spokojenost se všemi. Mám doma i flísáky, ale zkusila jsem je asi 2× a nepřirostly mi k srdci (klidně prodám, kdybys chtěla). Vyhovují nám PULky, tak nemám potřebu hledat něco jiného.
Mám 4 svrchní a točíme je v pohodě. Vyprané uschnou cca za 2 hodiny.
@tery16 mě docela zaujaly ty Pulky
jen spíš řeším tu velikost. Jestli jednovelikostní a přizpůsobovat je patentkama, nebo podle váhy
Jo jen tak mmch, nevysvětlíte mi někdo nač jsou na pleně patentky, když je na sucháč
jsou jen od bříška k nožkám a unikl mi jejich význam, není tam nikde protikus na secvaknutí ![]()
@JanduleD Já mám dvoje jednovelikostní a dvoje XS (novorozencké), oboje jsou fajn, ty jednovelikostní jí byly hned, ty XS asi až po měsíci a už z nich docela vyrůstá, vycpanou plenu na noc nepoberou.
Ty patentky jsou na úpravu velikosti
Spodní + vrchní do sebe pasují ![]()
@JanduleD Já dávala od začátku nejraději Bamboolika, ani jsem ho nespínala na nejmenší velikost. Udělá to větší zadeček, ale pěkně to pobere každou plenku. Nemusíš přemýšlet, jestli se ti na plenu vejdou tyhle nebo tamty kalhotky. Anavy jsem se oblíbila až kolem 3. měsíce. Do té doby se mu nějak ohýbaly na bříšku a dřel ho sucháč. Teď jsou naše nejoblíbenější. Ty Baby Lucy mám S a vytáhla jsem je před Vánocemi (cca mezi 4. a 5. měsícem a dáváme je doteď (8 kilo, 6,5 měsíce)
@JanduleD Bamboolik svrchňákama určitě neuděláš chybu-sedí už fakt malým miminkům a pěkně pak i batolatům (mám vyzkoušeno na obojím
). Ten flís kolem nožiček je příjemný, je fakt, že je to umělina a jsou děti, co ho nesnesou, ale moc jich není-no, kdybys měla teda zrovna Ty smůlu, tak Bambooliky prodáš vždycky dobře, jsou to fakt asi nejlepší svrchňáky. Anavy jsem měla kdysi taky, ale nějak mi nepřirostly k srdci, když už nebyly potřeba, prodala jsem je. Ještě mi rukama prošly Best Bottom, ty jsou taky docela fajn, hezky sedí miminku, občas je taky dávám-ale jsou tužší než Bamboolik, ten PUL je tam dvojitý, takže jsou fakt spolehlivé (což hodně oceníš až bude dítě pouštět opravdu velké dávky), ale asi se nenosí tak příjemně. Dál Blueberry Coveralls, ty jsou ale veliký, lepší je držet si je v hlavě pro případ, že budeš mít velký tlustý dítě nebo že se neodplenkuje moc brzo a budeš potřebovat ještě ve dvou, třech letech na noc pořádný gatě.
jinak co se jedno vs. vícevelikostních kalhotek týče, tak podle mě když si dobře vybereš, tak stačí jednovelikostní. Ale pokud bys chtěla vícevelikostní, tak doporučuju kouknout na veselepleny.cz na značku Bambiroxy a jejich „novorozenecké“. Jsou totiž taky ještě na úpravu velikosti a sedí (píšou) tak do 9kg váhy, takže nejsou na pár použití. Jsem s nima moc spokojená, ale budu je prodávat, protože používám na malou zatím jen SIO systémy, ne kalhotkovky, takže je nevyužiju.
Holky super, moc díky za rady
spíš asi uvažuju nad těma jednovelikostníma svrchňákama, že by mi teoreticky mohly vydržet celé látkování, pokud teda nezačnou provlhávat. A zcela evidentně Bamboolik mezi mamčama vede
A ještě mě napadlo, dáváte některá vv na kalhotkový sklad? Nemá se do toho dát ještě vkládačka? Přijde mi, že by to mohlo malou mezi nožkama tlačit ![]()
@JanduleD Co jsem ve skuponě látkovaček na FB, tak tam spíše vede značka Petit Lulu - jak PUL tak i jejich systém SIO… oproti Bamboolíkovy třeba… Ale záleží samozřejmě na každém. Já si Petit Lulu nakoupila tak jsem zvědavá, vypadají skvěle, už se těším až je budeme mít naprdýlce ![]()
PL má teď dokonalej ten SIO systém, mnohem praktičtější než Bamboolik, mnohem spolehlivější než Anavy…prostě samý pozitiva. Svrchňáky PL nemám, tak ty neposoudím, nicméně ty Bamboolikový jsou fakt perfektní, na tom se shodne asi 9z10 látkařek a jako bonus do nich jdou ty SIO jádra od PL vpínat naprosto perfektně, takže značka ideál.
@C.H. na tříměsíční to vypadá takhle (1. fotka), mnohem lepší, než Haipa Daipa pastelky, ty Katyv jsou i mnohem příjemnější na dotyk.
@JanduleD Koukni na fotku (2. fotka), kvůli těm patentkám vepředu, první je rozeplá, ostatní jsou zacvaklé, abys měla představu ![]()
PL sio je novinka od prosince. Já mám celou výbavu od Bamboolika a ačkoliv se některé vkládačky kroutí tak s nimi žádný problém nemám. Sají výborně a schnou mi akorát.
@Daniela Bamboolik No, Bamboolik je ale poměrně drahý, moc se nehodí do tématu „Látkování levně“ ![]()
@Fjodorka a tak jo, ale zas když to vezmeš do důsledku, tak kde je ta hranice co je ještě levný a co už drahý, to má asi každá jinak (byť samozřejmě chápu jak jsi to myslela), nicméně jednak i Bamboolik (a další moderní systémy hlavně typu AIO a SIO, který vyjdou bez debat nejdráž) lze pořídit po bazarech za výrazně snížené ceny, takže se vlastně i s nima dá „látkovat levně“ a za druhý asi skoro každá látkařka, i ta co jede výhradně ve čč, doma nějakou tu AIO/SIO plenku vlastní, tak myslím že jejich recenze i sem patří.
ale to je samozřejmě jen můj názor, jen jsem se ozvala coby potrefená husa, neb jsem tu pochválila ten PL SIO systém a ten je taky drahej a tak sem vlastně taky nepatří ![]()
@elanaa Ale tak jasně, jen jsem koukala na jejich svrchňáky a jsou dražší, než je průměr kvalitních (jejich svrchňáky jsou nad 350, běžně se použitelné kvalitní PULky prodávají spíš kolem 280 Kč), porovnávám spíš s průměrem.
Navíc vzhledem k nicku mi to přijde jako reklama, což mi nepřijde jako objektivní recenze ![]()