Lhala jsem o svém vzdělání a nevím, jak mu to říct

Anonymní
1.4.24 11:53

Lhala jsem o svém vzdělání a nevím, jak mu to říct

Ahoj, potřebuji se někde vypsat nebo se utrápím. S partnerem jsme spolu už 8 let, máme rodinu a krásný šťastný vztah. V 18 jsem musela ukončit školu, protože jsem to kvůli problémům doma nedávala psychicky a od rodičů jsem nedostávala vůbec žádnou podporu, spíš naopak, bylo jim to úplně jedno a ještě mi přidávali. Hned co to šlo, odstěhovala jsem se od nich, našla si práci a měla v plánu si školu dodělat, jenže jsem stále řešila rodiče, táta hodně pil (asi pije dodnes, nestýkáme se) a máma se vykašlala na práci a nechala se živit, takže se doma neustále hádali kvůli penězům a kdo ví co všechno a mě do toho zatahovali. Po pár letech jsem potkala mého současného přítele a vůbec mě nenapadlo, že z toho bude dlouhotrvající vztah. Po pár měsících co jsme spolu byli jsme se nějak bavili a on mi říká „ty máš maturitu viď“ a já zazmatkovala a řekla jsem že jo :,( chtěla jsem mu pak říct pravdu, jenže on už to všem rozkecal a mně už přišlo že z toho není cesty ven a navíc jsem měla strach, že by se semnou rozešel, takže od té doby, když na to dojde řeč, vždycky rychle začnu mluvit o něčem jiném a odvedu řeč jinam. Chceme se brát a já už to prostě nedávám, hrozně mě to trápí, každý den na to myslím a je mi ze mě zle. Navíc si hrozně moc tu školu chci dodělat, ale v současnosti to prostě nejde. S mými rodiči se nestýkám, moji novou rodinu neznají, protože to prostě vnímám tak, že mi zničili život, nikdy jsem u nich neměla podporu, spíš naopak. Partner něco málo o rodičích ví, ale já o tom nerada mluvím, takže je plno věcí, které vůbec neví. Vím, že kdybych tenkrát kontakt s rodinou neutla, tak bych dnes byla na prášcích a psychicky totálně na dně. Jak byste na něco takového reagovali? Byl by to pro vás důvod k rozchodu, kdyby vám partner lhal o vzdělání? :(
Prosím o anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13319
1.4.24 12:02

8 let nebyla příležitost mu to říct? Pro mne by to bylo velké zklamání. Možná i důvod k rozchodu… hlavně z obavy, v čem dalším jsi ještě lhala…
Přečti si to po sobě - dle tebe můžou za to všichni okolo jen ty ne. To je taky k zamyšlení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
1.4.24 12:08

Zapeklitá situace :think: jako na jednu stranu by to asi důvod k rozchodu nebyl, na druhou, tohle dlouhodobe opakovane lhani je naprd, partner muze začít vymýšlet, v cem dalsim lžeš, nebo co zamlčuješ.
Blby je to, ze si nerekla jak to je, kdyz jste to tema nakousli znovu. Takze mas jen základní vzdělání? Jak to mas s prací? Nikdy se te na to nikdo neptal? Co když budes casem menit práci a praskne to pak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
281
1.4.24 12:09

Za mě velká lež, takový partner by pro mě ztratil důvěru. Jste spolu 8 let a nedokázalas to říct? Navíc, kdybys chtěla, maturitu by sis dodělala. Připadá mi, že se vymlouváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9757
1.4.24 12:10
@Anonymní píše: Více

Důvod k rozchodu ne. Ale řekni mu to a dodělej si maturitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
1.4.24 12:13

Ano jednoznačně byl! Ale to posuzuju ze situace kdy v ní nejsem. Obecně jsem velmi háklivá na to když mi partner lže. A tím spíše o věcech, které jsou pro společné soužití podstatné. Nejvíc by mi ale vadilo, že jsi lhala dlouhé roky. Takže bych si automaticky řekla, že vůbec nevím s kým to vlastně žiju. A v čem všem mi ještě takto lhal. Posuzuju podle sebe. Já bych na to takto dlouho lhát nejbližšímu člověku neměla ani náhodou!
Jinak máš proto proč jsi si školu nedokončila pochopitelné důvody. To zas ano takže za to bych tě rozhodně neodsoudila. Já bych ti třeba na místě tvého partnera byla oporou k dosažení vzdělání. A on by ti třeba též byl kdyby to věděl.
No teď už ti zbývá jít buďto s pravdou ven a uvidíte jestli to překonáte. Máte jak chápu děti, takže i to je velký důvod. Jen ta důvěra bude možná narušena. No a nebo čekej kdy a jak to praskne. A to potom ten rozchod bude víc než pravděpodobný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
1.4.24 12:14

Že bys v tu chvíli zalhala, to mi nepřijde jako takový problém jako to, žes v tom pokračovala tolik let.
Další věc je, že já znám pár lidí, kteří rozhodně na to, aby dodělali střední vzdělání, mají, ale díky rodinným problémům ho ukončili předčasně a mají tedy to základní.
A problém vidím v tom, že ačkoli jsou prokazatelně inteligentní a někdy i v určitém směru talentovaní, nebyli schopni třeba za 10 let vzdělání dálkově dodělat, protože by jim to trošku organizačně komplikovalo život a omezovalo je to v daném okamžiku víc, než jejich okolí, které má prostě práci, a pak klid po ní.
A to mi přijde jako taky dost velký problém, nepožaduji od partnera kariérismus, ale smysl pro realitu a myšlení do budoucna ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.24 12:15
@Mar__tanka1983 píše: Více

Ano základní, pracuji jako recepční, nastupovala jsem tam ještě, když jsem chodila do školy a původně to bylo jen brigádně. Pak jsem jen přešla na hpp a nikdo se na nic neptal. Já vím, je to celý blbý, už jsem si i kolikrát říkala, že třeba něco tuší, když vždycky změním téma a když už se mě na něco kolem školy zeptá, tak odpovím, že nevím :( ale to je fakt jednou za rok a až poslední dobou mi to začalo šrotovat v hlavě a myslím na to víc a víc. Zároveň jsem hroznej introvert a nedokážu o tom jen tak začít mluvit.

• Citovat
  • Upravit
5593
1.4.24 12:16

V současnosti to prostě nejde :think:…a celých 8 let to z nějakých určitě pádných důvodů taky nešlo, že? Celou tu dobu neděláš vůbec nic pro nápravu situace jenom se „nervuješ“ a kňouráš na netu.
Věřím, že rodiče byli/ jsou jací jsou, ale to Tě absolutně neomlouvá. Být na místě Tvého partnera, tak nevím zda bych volila rozchod, každopádně naštvaná bych byla pořádně a dost by to přehodnotilo pohled na Tebe jako člověka i partnerku.
A vůbec nejde o dosažené vzdělání, ale o princip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
1.4.24 12:18

Jinak proč ted nejde vzdelani doplnit? Kdyz chces, jde vse. Za me nejlíp si vse pripravit, obvolat moznosti, pripravit/podat přihlášku, a pak prostě jit s pravdou ven. Ze si byla pitoma, zes měla strach, ze v jeho ocich klesnes, ze te to trápí a ze s tim chces neco delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.24 12:20
@smile_xxx píše: Více

Tak například kamarádi, ale to by mi bylo i jedno, ale hlavně rodině jeho. Pokud by se teď všichni z jeho rodiny dozvěděli, že jsem lhala, tak opravdu nevím :( mám je hrozně ráda, vím že oni mě a jsou jako moje druhá rodina. Těžko by se mi povedlo utajit, že si dodělávám školu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.4.24 12:21
@prokr píše: Více

Nejde to právě z toho důvodu, že partner neví pravdu, jinak bych šla hned.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.4.24 12:21
@Mar__tanka1983 píše: Více

Myslela jsem to tak, že to v současnosti nejde proto, že on o tom neví, jinak samozřejmě bych šla hned.

• Citovat
  • Upravit
2673
1.4.24 12:26
@Anonymní píše: Více

To není znakem introverze. To je prostě strach. Nedivím se ti, ale ty bys to měla řešit nejen kvůli partnerovi. Ale taky kvůli sobě! Co budeš dělat až bude třeba změnit práci? Se základním vzděláním budeš mít dost problém. Maturitu by si to chtělo dodělat. Navíc tyhle věci se rádi dostanou na povrch v tu nejhorší možnou dobu. Tak aby jsi potom neřešila najednou problém najít novou práci a rozvod k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí