Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lenny0 Jistě, podle toho co píšu se jim asi vysmívám. Tím že píši, že ty co nevěděly do čeho jdou, myslím ty které se vdaly po jedné nebo dvou návštěvách turistického letoviska…
V Čechách jsme dva roky, předtím jsme žili v Egyptě.
@Menora ale samozřejmě, že podcenila situaci, ale nicméně si nemyslím, že by ve své knize přeháněla jen pro to, aby se prodávala.
@Rishley ty se v tom světě pohybuješ já ne, možná jsi více znalá poměrů, ale stejně si nemyslím, že většina žen co se tam vdá jsou takové, že se vdaly po jedné či dvou návštěvách. Nicméně, stejně si myslím, že i kdyby to byla pravda, tak to co tam prožily by si nepřibarvovali jen aby byly zajímavé. Ani tady nemůžeš říci jak se k sobě ten pár chová za zavřenými dveřmi. Je spousta případů, kdy navenek spokojené manželství je ve skutečnosti plné domácího násilí. Proto mi tvé tvrzení, že je to všechno přibarvené, připadá kruté vůči těm co to prožily. Za každou takovou knihou je člověk (žena), která to prožila na vlastní kůži. Ano, můžeme tady poukazovat na chyby jež ve své naivitě udělala, ale nic to nemění na tom, že když byla bita tak ji to sakra bolelo ať byl důvod jakýkoliv.
@gaas píše:
@Rishley presne jak rikas.. kazda to vnima jinak… stejne jako pojem statne manzelstvi, a spravny manzel, muze pro kazdou znamenat uplne neco jineho…
stejne jako SVOBODA, muze mit ruzne podoby…
ano, pan Zdimera se snazil holky odradit a delal spravne. Ikdyz konecne rozhodnuti je potom na kazde holcine.kniha se pise tak, aby byla ctiva.. to nic nemeni na tom, ze udalosti a zazitky a pribehy, ktere zeny prozivaji, jsou pravdive a kdyz bych nekdy se rozhodla napsat knihu, tak nebudu vubec prehanet a spadne brada vsem… naopak.. realita je jeste o dost horsi, protoze do knihy preci jenom nemuzes zachytit uplne vsechno, kazdy detail, kazdou malickost… treba vuni, zapach, pocity… napisi. Mela jsem strach.. ale uz jenom ona hrdinka vi, jake to je, se opravdu trast strachy a bat se o zivot vlastni a zivot vlastnich deti…
nebo se bat kazdou noc usnout, aby rano deti nasla v pokojicku…
muze to prenest v pismenkach na papir, ale realita je o moc horsi.
Muze to byt uzasne svobodmyslny, vzdelany muz, ktery je na urovni, a ne zadny domorodec z vesnice, a i presto muze po dvaceti letech prekvapit.. i takovy pribeh znam.
Bud popira on sam svoji vlastni kulturu a svoje nabozensvi a svoje zvyky a hodnoty, a nevadi mu to… a nebo se jednou ke vsemu navrati… a nebo tak zije standartne a pro zenu je to potom hodne neprijemne prekvapeni…
pro vsechny zeny, ktere maji muslima.. kolik z vasich manzelu se prave posti a drzi Ramadan? ze to nedela ted, neznamena, ze to nebude delat za 10 let a nebo ze to nebude vyzadovat jednou po svych detech…
a je to uplne prirozeny a normalni.. asi jako kdyz ja, jako evropanka vyzaduji, aby si deti kazdy den po jidle vycistili zuby… pro Egyptanku spanelska vesnice a jeste se tomu smeje…
Gaas naprosto přesně napsané… jen k tomu ještě dodám, že zásadní obrat v jinak spokojeného manželství, tedy smíšeného pravděpodobně nastane po narození dítěte. Tím spíš, že matka nepřijme stejné náboženství nebo se otec nevzdá svého, což se nestane… přinese to velmi zásadní problémy at už ve vzdělání, oblékání, výživě atd. je toho moc. Do té doby se dá užívat si spokojené manželství, tomu bych věřila…
@Rishley píše:
@Menora Vzhledem k tomu, že muslim nejsem, tak ať je tu klidně polární denJinak jsem samozřejmě tolerantní k různým zvykům… občas
At ti to dlouho vydrží ![]()
@Menora píše:
Jenže ona Betty Mahmoody si nesjpíš myslela, že si vzala Američana a nějak jí unikl fakt, že si vzala Íránce, který v USA žil a pracoval. Nemohla ani trochu očekávat, že nepodlehne tlaku, který na něj byl rodinou vyvíjený a nejen rodinou, ale i celou tehdejší íránskou společností. Podcenila realitu, ve které žila. Nijak nechci její příběh zlehčovat, ale udělala velkou chybu tím, že nedomyslela, že člověk si vždy ponese svoje kořeny s sebou, i kdyby žil 20 let někde jinde a velice snadno se do nich zase navrátí.
podle toho co pises, by tedy kazda, KAZDA, ktera ma za manzela muslima mela predvidat, a nic nepodcenovat a pocitat s tim, ze se jednou muze stat COKOLIV, co situaci zasadne zmeni, a ze super tolerantniho manzela co zil 20 let v CR, se muze stat praktikujici muslim, se SPRAVNYMI PRINCIPY (dle jejich smysleni a viry), a to nemyslim rozhodne jenom modlitbu ci dodrzovani pustu.. a pro jeho ceskou manzelku to muze byt velmi kruta a zasadni zmena, a v pripade ze s takovym muzem ma deti a on bude vyzadovat aby vyrustali a dospivali v jeho zemi a v jeho vire, musi pocitat s tim, ze o deti muze jednou take prijit ci bojovat…
stejne jako Betty Mahmoudy nepredvidala a verila a plne duverovala svemu manzelovi, tvrdila ze je JINY, ze ho zna na 100% a nakonec se dostala do situace jake dostala a tim zmenila navzdy zivot jeji i Mahtob, tak se to muze stat kazde z nas (vas), ktera to ted popira… muze ho znat 100 let.
takze se k tomu dostavame oklikou, co jsem jiz psala. KAZDA s tim musi pocitat, ze to muze dopadnou i jinak, nez se momentalne jevi.. prijde to jako blesk z cisteho nebe, a ta zmena je o 360 stupnu a dali by jste ruku do ohne za to, ze toho vas muz neni schopen, takoveho jednani… ale opak je pravdou.
ano, existuji uzasni arabove, uzasni muslimove, a jsou ted uzasni manzele.. at to vsem vydrzi jak dlouho to pujde a nemusi resit zadne krize a zvraty..
ale napsala jsi to spravne.. ZREJME JI UNIKLO ZE SI VZALA IRANCE CO V AMERICE POUZE ZIL A PRACOVAL…A UDELALA VELKOU CHYBU TIM, ZE NEDOMYSLELA, ZE CLOVEK SI PONESE VZDYCKY SVOJE KORENY SEBOU A IKDYBY ZIL NEKDE JINDE, VELMI SNADNO SE K NIM ZASE NAVRATI.. s tim musim na 100% souhlasit, a to je to, o cem se tady snazim psat.
@gaas já k tomu ještě dodám, že s přibývajím věkem muže se volání po jeho kořenech bude zvětšovat. Ty která má zapuštěné zde, ty budou křehké vždy i když se to jeví jinak…
@MagdaSara píše:
@gaas já k tomu ještě dodám, že s přibývajím věkem muže se volání po jeho kořenech bude zvětšovat. Ty která má zapuštěné zde, ty budou křehké vždy i když se to jeví jinak…
vidim to z druhe strany take… ziji tady uz dost dlouho na to, abych tu koreny mela, jevi se vsem, ze jsem naprosto vyrovnana s mistnim prostredim, zivotnim stylem atd.. strcila bych kdejakou egyptanku do kapsy.. ale moje koreny jsou v Evrope.. a to se nikdy nezmeni.. ani za dalsich 10 let.
@gaas ale tak třeba existují takové co ted žijí tady s manželem a pak se seberou a s klidným svědomím odjedou žít do jeho země, až bude manžel chtít a tam budou šířit svou křestanskou neochvějnou víru a zase budou žít štastným životem dál a celá arabsko muslimká společnost k nim bude tolerantní a manžel ji bude vynášet do nebe… a dál se bude baštit vepřový…
@gaas
Samozřejmě, že každá by měla předvídat, že se dotyčný může změnit. Mění se přeci lidé i ze stejné kultury, o co je větší šance u člověka z jiné kultury, že se do ní navrátí a ty rozdíly budou veliké. Opakuji znova a vím, že jsi se mnou souhlasila, že svoje kořeny člověk nikdy neztratí, ať je to muž nebo žena. Takže taková, že se z evropsky žijícího „muslima“ stane hodně ortodoxní muslim, tady bude existovat vždy. A děje se to, i když se dotyčný do své země nevrátí.
@Lenny0 Poněvadž tyhle knížky nečtu, tak se do této diskuze můžu pouštět jen okrajově. Jen se zeptám, jsi nebo někdo koho znáš kdo se zajímá o tuhle problematiku v nějaké organizaci která těmto ženám pomáhá? Protože jinak se tady mele prázdná sláma. Toť můj názor jako laika na tuto věc. Já se můžu bavit leda tak o ochraně přírody, ne lidí, tam mám praxi.
Mám jen jednu zkušenost s pomocí Egypťanům a můžu říct, že už nikdy více. Z jejich problémů pak byl náš a my byli ti nejhorší. A chtěli víc a víc. Podáš jim prst a urvou ti celou ruku.
Pak si taky myslím, a vím že mě za to odsoudíte, že v té problematice žen, si ony v jejich zemi musí chtít pomoci také samy s pomocí nějaké velké organizace co se tím zabývá. Ale musí se jich konečně ozvat stovky nebo i tisíce, aby se něco stalo.
To že jich deset napíše nějakou knihu je sice hezká věc, upozorní se tím na to že takový problém existuje, ale co se děje pak?
Přečetla jsem celou diskuzi a z některých příběhů mi běhá mráz po zádech
![]()
@MUFICE píše:
Přečetla jsem celou diskuzi a z některých příběhů mi běhá mráz po zádech![]()
Tys to vážně přečetla celé
?
@Menora píše:
Tys to vážně přečetla celé![]()
?
Četla jsem to v noci, byla jsem z toho v šoku, tak jsem to musela už dočíst.
@Menora píše:
Tys to vážně přečetla celé![]()
?
jsem to taky cetla cele, to je napinavejsi nez roman
a taky teda hledim co se vsechno deje
![]()
Jenže ona Betty Mahmoody si nesjpíš myslela, že si vzala Američana a nějak jí unikl fakt, že si vzala Íránce, který v USA žil a pracoval. Nemohla ani trochu očekávat, že nepodlehne tlaku, který na něj byl rodinou vyvíjený a nejen rodinou, ale i celou tehdejší íránskou společností. Podcenila realitu, ve které žila. Nijak nechci její příběh zlehčovat, ale udělala velkou chybu tím, že nedomyslela, že člověk si vždy ponese svoje kořeny s sebou, i kdyby žil 20 let někde jinde a velice snadno se do nich zase navrátí.