Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Portál Malý tyran?
Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran@elinka90 píše:
Myslím, že i tvá dcera je nadprůměrně inteligentní
Jo to bohužel nepochybně, pokud si už v tomhle věku dá dohromady, že běžným trucováním maminku a tety „nepřemůže“, takže přistoupí k sebepoškozování, aby si něco vynutila ![]()
Takže fajn, konstatování o tom, že holka „to vyhmátla“ je celkem fajn, ale co dál? Je potřeba to nějak řešit - když nic jiného, tak právě proto, že tím sama sobě ubližuje… ![]()
Moje rada by taky zněla řešit to s odborníkem, tohle fakt není standardní.
Určitě bych se neobviňovala z neschopnosti, taky nedala na kecy „chudák dítě“
Ale to řešení už bych fakt neodkládala ![]()
@vertunka píše:
Ty nezvladnes oblict 3letacku? Tak to mas bud problem ty a nebo ona.Jak to budes delat az budes mit buben a pak navic miminko??
tak já tomu věřím. Však píše, že ji nezvládne oblíct ani manžel, učitelky.. Asi má holčička takový amok, že si to nedovedeme ani představit.
Kdybych měla problém s oblékáním jen já, klidně bych přiznala, že je to nejspíš mou malou silou a tělesnou konstitucí (156 cm, 45 kg). Ale on to nedává ani můj manžel, který má bezmála metr devadesát. Tuhle byl s dcerou celý den doma, já ve škole a na otázku: „Co celý den dělali?“ mi odpověděl:„Venku jsme nebyli, chtěl jsem ji oblíct, ale to bych ji asi přelámal všechny kosti. Nešlo to.“
Stejně tak učitelka ve školce mi řekla, že když se jednou počůrala a chtěla jí převlíct, nedalo se to. Museli mě zavolat, abych si pro ni přišla dřív.
Byli jsme s ní u psycholožky, když měla necelé 2 roky - už jsem to psala, ale asi jsem se překlikla a neodeslalo se to nebo to nemůžu najít. Tehdy nám bylo řečeno, že je veliký paličák, ale zároveň citlivka, takže se na ni musí opatrně, pozvolna. Ve stresu se sekne. Nicméně žádné podezření na autismus ani jinou poruchu nepadlo. Prý že to přejde s věkem…Myslíte tedy, že je čas objednat se znova? Už jsem o tom uvažovala a asi to i udělám, akorát objednací doba je tam zhruba půl až třičtvrtě roku - tehdy jsme se dostali dřív celkem po haluzi.
L+L+miminko
@hanka.br. píše:
Takové dítě především potřebuje pevné hranice a rodiče, který jim umí díky nim poskytnout i pocit bezpečí. Láska a trpělivost sama o sobě nejsou dost.
To už je na jinou diskuzi. Jen chci podotknout, že ne každý rodič to umí, a pokud neumí, není potřeba posměchu a shazování jak se tady v diskuzi ukázalo, ale zavést rodiče na správnou cestu, aby dítěti ty hranice a bezpečí byli schopni zajistit. To je celé. Kéž zakladatelka najde dobrého odborníka, který jim pomůže a žijí v míru a spokojenosti. A kéž se setká s pochopením okolí.
Jak už bylo řečeno, určitě ji objednej k dětskému psychologovi. Mezitím bych prostě nastolila pevný režim, každý den skoro stejný. Důslednost v tom, že když se neobleče, nejde nikam, když si vyhodí misku s jídlem, nic jiného nedostane a může třeba stát na hlavě. S tím zvracením z afektu mám taky zkušenosti, u nás stačí pohrozit, že dostane na p.del a sní to, ustupuju s tím, že nemusí všechno, ale musí aspon ochutnat. Prostě pevná ruka a důslednost. Díky tomu dítě přežilo a já taky, kolem těch tří let to bylo nejhorší a pak se to začalo obracet. Držím palce ![]()
Zdravim, se zajmem jsem si precetla tvuj prispevek a rovnez se musim priklonit k nazoru, ze navsteva psychologa je nezbytnosti. sama mam nadprumerne inteligentniho syna, ktery od mala si „sel za svym“, sceny sice nikdy neudelal, ale mel jine vrtochy. v tomto veku jsem i ja uvazovala o navsteve psychologa s obavou o autismus, adhd. nastesti se mi do toho narodila dcerka a u syna doslo k vyrazne zmene chovani k lepsimu. takze uzivatelky, ktery ti spilaji, ze sis poridila druhe dite, melou uplne nesmysli a vedi o tom uplne prd. a ver, tva vychova za tuto situaci muze tak z 10%, ostatni je na povaze bo malou vychovavam uplne stejne a je to nejhodnejsi dite na svete! u meho syna se osvedcilo i odpoledni navstevy krouzku, jeden rok (kolem 4 roku) jich mel 7 tydne! kde se mohl realizovat. nejvice nam pomohl krouzek kresleni. ntb. z prispevku, kde ti uzivatelky pisi jak jsi neschopna, muzes za to sama, si nic nedelejte, ukazuje to pouze na jejich malou inteligenci bo o problematice techto deti vedi uplne h..o a opet se zde ukazalo, ze cim hloupejsi clovek, tim „konstruktivnejsi“ jednoznacna odpoved ![]()
@Šarlota4 píše:
@hanka.br. Tak zkusena pedagozka muze snad rodici DOPORUCIT jinou peci nebo navstevu odbornika. Prave proto, ze vam proslo pod rukama stovky/tisice deti. Tady nepadlo nic o tom, ze to ma resit nekdo za rodice.
Tak jde třeba o to, že zkušená pedagožka vyhodnotila, že je to akorát způsobeno výchovou.
Jak jsem většinou pro to, že takhle rozmazlené dítě je třeba seřezat, tady vsadím boty, že jde o disfunkci. Připomíná mi to autismus. To jak je chytrá, ale když není po jejím, tak se i sebepoškozuje, jeden puding ke svačině… autíci vyžadují rituály… Urychleně kvůli tobě, ní i mimču
držím palec
@Anonymní píše:
Kdybych měla problém s oblékáním jen já, klidně bych přiznala, že je to nejspíš mou malou silou a tělesnou konstitucí (156 cm, 45 kg). Ale on to nedává ani můj manžel, který má bezmála metr devadesát. Tuhle byl s dcerou celý den doma, já ve škole a na otázku: „Co celý den dělali?“ mi odpověděl:„Venku jsme nebyli, chtěl jsem ji oblíct, ale to bych ji asi přelámal všechny kosti. Nešlo to.“
Stejně tak učitelka ve školce mi řekla, že když se jednou počůrala a chtěla jí převlíct, nedalo se to. Museli mě zavolat, abych si pro ni přišla dřív.Byli jsme s ní u psycholožky, když měla necelé 2 roky - už jsem to psala, ale asi jsem se překlikla a neodeslalo se to nebo to nemůžu najít. Tehdy nám bylo řečeno, že je veliký paličák, ale zároveň citlivka, takže se na ni musí opatrně, pozvolna. Ve stresu se sekne. Nicméně žádné podezření na autismus ani jinou poruchu nepadlo. Prý že to přejde s věkem…Myslíte tedy, že je čas objednat se znova? Už jsem o tom uvažovala a asi to i udělám, akorát objednací doba je tam zhruba půl až třičtvrtě roku - tehdy jsme se dostali dřív celkem po haluzi.
L+L+miminko
ja bych se objednala a zkusila apelovat na drivejsi termin. (kvuli porodu).Minimalne ti mohou pomoci najit zpusob, jak to po narozeni miminka zvladat a nezblaznit se.
@Pipilota Citrónie
Rozhodně se nenech vydeptat, zde dokonalýma matkama. Ono poradit od stolu zvládne každý blbec, ale pomoc, byť dobrou radou, to tu už málokdo umí.
První bych si domluvila setkání s učitelkou ve školce. Ať poví, jaký má na chování dcery sama názor, jestli to takto graduje jen v tvé přítpmnosti, nebo i když tam nejsi. Školka může napsat doporučení do psychologické poradny. Kde jsou ženské na svém místě a rozhodně tě nebudou hned takto lynčovat, jako tady na tom fóru…
Začni to řešit, ať ti to nepřeroste přes hlavu, dcera evidentně potřebuje pomoc.
@blobfish píše:
Já jsem to pochopila spíš jako obdiv těm učitelkám, že se s ní pořád crcají… protože v tomto případě by bylo pochopitelné, kdyby ji nechtěly mít ve třídě.
Ony si nemohou vybírat, které děti chtějí nebo nechtějí mít ve třídě. Źe se dítě vzteká, nespolupracuje nebo se počůrá, to ještě není důvod k tomu, aby bylo vyloučeno. Otázka je, do jaké míry se tahle holčička chová nestandardně ve školce, to nevíme. Ani nevíme, zda nějaká doporučení proběhla nebo neproběhla. Souhlasím, že pranýřovat zakladatelku nemá smysl, pokud si uvědomí, že situaci je třeba řešit - čím dřív, tím lépe. Ono opravdu hrozí nebezpečí, že by vzhledem k popisovaným projevům mohla holčička sourozenci ubližovat. Chytrá je dost, aby brzy pochopila, že nové dítě jí ubere pozornost rodičů a že pro ni představuje v tomto smyslu nevítaného vetřelce.
@cverunka píše:
Chybí ji pevná ruka. To je vše. Ty už jsi toho otroka děláš. Jen jednou by hodila jídlem a to co by následovalo ještě nezažila. Promiň, ale fakt si „výchováváš“ tyrana.
Myslím si to samé, plus ta holka má jediný problém, když to řeknu tvrdě, je chytřejší než její máma. Už je to ale zacyklené a chce to pomoc zvenčí. Co na otce, také si tak dovolí?
Smazal se mi prispevek, bud rada.
A kdyz hodi miskou pres celou kuchyn, tak co? Jake nasleduji tresty? Krome mirneho placnuti? Zabavujes veci? Uklidi ai to sama? Pudink by nevidela minimalne tyden ne-li dele.
Mne neprijde jako nejake dite se syndromem, jen vychcanek, protoze vi, ze vseho dosahne revem a vzpouzenim.
Kazdopadne se nekam objednejte co nejdriv, po porodu bude hur.
@Janina81 píše:
Tak jde třeba o to, že zkušená pedagožka vyhodnotila, že je to akorát způsobeno výchovou.
Treba, ale to uz je jen nase domnenka.