Malý tyran aneb tohle už se nedá vydržet

Máte zkušenost s Portál Malý tyran?

Přidejte zkušenost s Portál Malý tyran
Napsat příspěvek
Velikost písma:
7478
3.2.18 12:00

@hanka.br. Jelikož se v tom projevu dost poznávám :think: Tak jsem si hlavně uvědomila, že je potřeba ji naučit, JAK řešit situace. Prostě opakuje to, co z jejího pohledu funguje, to co poznala doma. Její povaha je v tomhle to, že třeba jiné dítě by z toho bylo zakřiknuté, bálo by se říct si o věci, uhlo by, vzdalo se hračky, aby nebyl problém. Takže je jí třeba tohle chování blízké a má k němu sklony, ale problém je v tom, že já ji ukázala, že je v pořádku to používat. Takže teď v takových situacích si uvědomuji, že jí musím jít příkladem - musím dělat něco především se sebou. Jasně, klidně, důsledně… ale klidně. Že ona se takhle nebude chovat „jen“ doma a venku si to nedovolí, jako já (je to vlastně takové pokrytecké), ale prostě v případě problému pojede. A v případě, že mi to ujede, tak následně o tom mluvíme, že tohle a tohle z mého chování nebylo v pořádku, přestože jsem reagovala na to a to, co zase udělala špatně ona.
EDIT: Jo a to nemá nic společného s tím, že bych jí uhla. To vůbec. To je cesta do pekel… Ale vyhrát jen díky fyzické převaze, zastrašení… to je prostě špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
3.2.18 12:08
@anupati píše:
@hanka.br. Jelikož se v tom projevu dost poznávám :think: Tak jsem si hlavně uvědomila, že je potřeba ji naučit, JAK řešit situace. Prostě opakuje to, co z jejího pohledu funguje, to co poznala doma. Její povaha je v tomhle to, že třeba jiné dítě by z toho bylo zakřiknuté, bálo by se říct si o věci, uhlo by, vzdalo se hračky, aby nebyl problém. Takže je jí třeba tohle chování blízké a má k němu sklony, ale problém je v tom, že já ji ukázala, že je v pořádku to používat. Takže teď v takových situacích si uvědomuji, že jí musím jít příkladem - musím dělat něco především se sebou. Jasně, klidně, důsledně… ale klidně. Že ona se takhle nebude chovat „jen“ doma a venku si to nedovolí, jako já (je to vlastně takové pokrytecké), ale prostě v případě problému pojede. A v případě, že mi to ujede, tak následně o tom mluvíme, že tohle a tohle z mého chování nebylo v pořádku, přestože jsem reagovala na to a to, co zase udělala špatně ona.
EDIT: Jo a to nemá nic společného s tím, že bych jí uhla. To vůbec. To je cesta do pekel… Ale vyhrát jen díky fyzické převaze, zastrašení…to je prostě špatně.

Souhlasím. Jenže nelze čekat tady v diskuzi nějaké rozumné řešení, opět to vyústilo jako dva nemožný extrémy proti sobě. Buď děti mlátit, nebo je nechat jako dříví v lese a diagnostikovat jim případně autismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
3.2.18 12:15

@hanka.br. Jj, ale dočte se tady člověk i něco mezi tím. Pro mě je třeba přínos, že jsem ti to sem musela napsat do slov, jasně to vyjádřit. Znovu jsem si to uvědomila a mám motivaci. Jinak moje dcera moc dobře ví a já ji to pakuji, že pokud to jde, tak se domluvíme, pokud to nejde, tak rozhoduji já. Tečka. Ale samozřejmě to zkouší. A já zase hledám tu nejlepší cestu, aby měla volnost, mezi jasně danými hranicemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11699
3.2.18 12:59
@anupati píše:
EDIT: Jo a to nemá nic společného s tím, že bych jí uhla. To vůbec. To je cesta do pekel… Ale vyhrát jen díky fyzické převaze, zastrašení… to je prostě špatně.

Pekne napsano.Deti nas pekne skoli a nastavuji zrcadlo.Ja se taky vidim v jejich chovani.Ale pak potesi kdyz je pozoruju jak si hrajou a reknou, hele, tak co kdyz se domluvime takhle?(Bohuzel casto pozoruju jak se tahaji o hracku a jsou velice nediplomaticke :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4505
3.2.18 13:03
@blobfish píše:
Nezlob se, ale nevíš, o čem mluvíš. Moje dítě taky jednou zahodilo talíř, tak jsem ho vzala od stolu a pak už to nedělalo. Žádné třískání, normální ukázání hranic, dítě to zkusilo, bylo poučeno, pochopilo, neopakovalo. Takhle funguje výchova dětí s „normálními“ vzorci chování. Dítě, které ty vzorce má nějak posunuté, na klasickou výchovu reagovat nebude (a je úplně jedno, jestli ho navíc ztřískáš nebo seřveš), udělá to znovu, protože si prostě nemůže pomoct. A v takovém případě je důležité zjistit, kde je problém, a podle toho stanovit, jak k dítěti přistupovat.Děti, které jejich rodiče fyzicky trestají nebo jim dělají scény, a ony na tuhle „výchovu“ reagují, by buď byly vychovatelné i za použití méně drastických metod (a pak je škoda se k těm drastičtějším vůbec uchylovat), nebo jsou zlomené, rezignované, nikoli vychované (a to jim přinese problémy v budoucnu).

Já jsem někde snad napsala, že má někdo třískat děti? Pokud jo, tak mi to prosím odcituj, pač se tady čílíš na půl strany nad něčím, co mi vkládáš do pusy ty sama :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
3.2.18 13:10
@jita22 píše:
Pekne napsano.Deti nas pekne skoli a nastavuji zrcadlo.Ja se taky vidim v jejich chovani.Ale pak potesi kdyz je pozoruju jak si hrajou a reknou, hele, tak co kdyz se domluvime takhle?(Bohuzel casto pozoruju jak se tahaji o hracku a jsou velice nediplomaticke :mrgreen: )

Ano, zrcadlo. Hodně jsem si uvědomila, jak vlastně já řeším konfliktní situace mimo domov, doma apod. A že pokud jí chci jít příkladem, mám co dělat :lol: A s vytučněným jako bys psala o nás :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
3.2.18 13:12
@cverunka píše:
Já jsem někde snad napsala, že má někdo třískat děti? Pokud jo, tak mi to prosím odcituj, pač se tady čílíš na půl strany nad něčím, co mi vkládáš do pusy ty sama :mrgreen:

Já už třeba nevím, co tady kdo psal…ale opakovalo se tady To by mi udělala jednou. Ovšem nikdo konkrétně nenapsal, CO přesně by udělal. Jak by docílil toho, že by se to neopakovalo? Např. v situaci s hozenou miskou. Reakce zakladatelky, kterou popsala, mi přišla naprosto odpovídající. Na moje dítě by zabrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
3.2.18 13:15
@cverunka píše:
Já jsem někde snad napsala, že má někdo třískat děti? Pokud jo, tak mi to prosím odcituj, pač se tady čílíš na půl strany nad něčím, co mi vkládáš do pusy ty sama :mrgreen:

Asi nenapsala, když to říkáš, tak promiň :kytka: Napsaly to jiné, tak jsem z toho byla vytočená a podle toho jsem napsala i ten citovaný příspěvek. Nemyslím si, že se dá každý výchovný problém vyřešit tím, že dítě musí mít pevnou ruku a nazdar. Na některé děti neplatí ani ta pevná ruka. A na některé by platila, ale rodiče toho prostě nejsou schopní. V obou případech se hodí pomoc odborníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4505
3.2.18 14:05
@blobfish píše:
Asi nenapsala, když to říkáš, tak promiň :kytka: Napsaly to jiné, tak jsem z toho byla vytočená a podle toho jsem napsala i ten citovaný příspěvek. Nemyslím si, že se dá každý výchovný problém vyřešit tím, že dítě musí mít pevnou ruku a nazdar. Na některé děti neplatí ani ta pevná ruka. A na některé by platila, ale rodiče toho prostě nejsou schopní. V obou případech se hodí pomoc odborníka.

Pomoc odborníka se určitě hodí, sama bych v takové situaci neotálela, ale ta pevná ruka také není k zahození. Neříkám, že holčička nemůže mít nějakou diagnózu, ale myslím, že stejně s maminkou pěkně cvičí. Třeba s tou hozenou miskou. Hodila by miskou a prostě už by nedostala puding žádný a zdar. U nás by do večeře teda nedostala vůbec nic. Ne že bych si lámala lavu, zda mám doma její oblíbený druh. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí