Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No když já ten byt měla ještě před naším vztahem,ale on by domek kupoval už ve vztahu,ne?
Ale jinak proti tomu nic nemám,klidně bych na něj půlku svýho bytu přepsala,ale vím,že on by s tím nesouhlasil.Jen řeším,proč mě by se měla zhoršit finanční situace apod.jen kvůli tomu,že on si chce jet vydělat na svůj barák? ![]()
mahdalka píše:
No když já ten byt měla ještě před naším vztahem,ale on by domek kupoval už ve vztahu,ne?Ale jinak proti tomu nic nemám,klidně bych na něj půlku svýho bytu přepsala,ale vím,že on by s tím nesouhlasil.Jen řeším,proč mě by se měla zhoršit finanční situace apod.jen kvůli tomu,že on si chce jet vydělat na svůj barák?
mahdalko ale manželé nejste né?
Fér by asi bylo kdyby ti něco málo přispíval aby si to tady utáhla,ale já osobně bych ho nikam nepouštěla.U nás by to byl zabiják vztahu i když už trvá 10 let tak vim že to by byl konec.Člověk si rychle zvykne že je sám a taky těch nástrach kolem ![]()
Tak se vemte.Ten byt si chceš nechat?
Co pak vložit ty peníze do baráku a je to vyřešeno.Bude váš společnej a nikdo nebude mít nic stranou
Ne,manželé nejsme,ale ve vztahu skoro 3roky.člověk si zvykne a ted to má být na rok jinak.Taky jsem začala mítpochybnosti,jak to ustojim,že mi bude smutno atd.Kdybych věděla,že to dělá pro nás,ale on jen pro sebe
Já mu ted do tel.říkala,že do toho domku dám třeba taky nějaký úspory na rekonstrukci,že tam třeba koupím nábytek apod.jemu se něco stane a ze zákona to zdědí rodiče.Na to mi řek,že by napsal závět,ale jak ho znám… ![]()
Jinak on nechce abych byt prodala,říká,že majetek se má rozšiřovat,ne se ho zbavovat
Mě to od něj přijde trochu sobecký ![]()
mahdalka píše:ugluk píše:Tak nějak.Jen že tady ten rok co on si bude vydělávat na svůj domek budu sama,bude mi smutno,odcizíme se a byla jsem zvyklá,že jsme se o náklady dělili-ted je potáhnu sama a ani si díky tomu nic neušetřim.Takže on bude mít domek a já v kapse ani vyndru
No, jestli to dobře chápu, doteď bydlí v jejím bytě a veškeré výdaje táhnou napůl. Pak by on odjel a její výdaje v jejím bytě by platila ona, on by si své platil v cizině. Po návratu by si on za své peníze koupil domek, kde by bydleli oba a společné provozní výdaje platili napůl, do rekonstrukce domku by dával peníze on. To mi přijde naprosto OK.Je to sobecký od něj nebo ode mě?
Holky,ted mi volal,já mu nastínila situaci a on mi řek,že mi jde vlastně jen o prachy,když jsem mu řekla,že já z toho nic mít nebuduKdyž já to tak prostě cítím.
no tak jestli se k tomu stavis takhle, tak pak asi nemusis nic resit, pac se ten vztah rozpadne
. ty mas byt , mela jsi ho i predtim, nez jste se seznamili a naklady sis hradila sama. pak nejakou dobu napul s pritelem a ted zase zama a najednou je to problem ? podle mas spis strach o sebe ![]()
ted nechci byt jizliva, jen jak to vidim ja. ![]()
souhlasim s tim, co napsala ‚ugluk‘ , prijde mi to z jeho strany logicke, sobecke spis od tebe.
. vzdyt prece ten domecek bude pro vas pro oba, kdovi, jak to dopadne s koupi a napsanim na koho za ten rok nebo dva
. navic, vzij se do jeho situace, kdybys na jeho miste byla ty, taky by ses asi snazila nebyt na partnerovi az tak zavisla.
ber to, ze ten rok pro vas/tebe bude treba posledni rok predtim, nez oba budete mit ‚opravdove‘ zavazky. a jestli je vztah pevny a ma vydrzet, tak vydrzi . jestli ne, tak asi jenom dobre. ber to jako novou zkusenost a poznani pro vas pro oba.
nakonec urcite nejede na konec sveta, kdyz domu jezdit bude a pri dnesni technologii clovek nezustane jen u dopisu
.
hlavu vzhuru a trosku nadhledu ![]()
jo .. taky bych asi nebyla nadsena, kdyby mi mel nekdo takhle odejit, ale zase bych nedelala sceny. sama jsem se taky takhle parkrat vydala ‚do sveta‘ ![]()
mahdalka píše:
No když já ten byt měla ještě před naším vztahem,ale on by domek kupoval už ve vztahu,ne?Ale jinak proti tomu nic nemám,klidně bych na něj půlku svýho bytu přepsala,ale vím,že on by s tím nesouhlasil.Jen řeším,proč mě by se měla zhoršit finanční situace apod.jen kvůli tomu,že on si chce jet vydělat na svůj barák?
Tak mi přijde, že to berete víc „kdo z koho“ než jak to spolu zvládnout.
To, že ty jsi kupovala byt před vztahem a on by kupoval domek až ve vztahu je snad jedno, ne? To je jen o tom, že někdo měl příležitost si vydělat dřív, někdo později.
On si bude platit náklady na bydlení a jídlo svou prací, takže oba si budete hradit toto za sebe, akorát ty tady penězi, on venku prací, ale vyjde to na stejno. Takže chtít po něm peníze za to, že tu zůstaneš sama, mi přijde nelogické. On by ti je mohl nabídnout, pokud je bude mít, ale nevidím v tom povinnost, spíš to, že tak to chodí v dobře fungujícím vztahu, kde spolu lidi žijí, ne jen chodí. Žijí myšleno ve svazku, ne nutně na jednom fleku.
on mi prostě nějakýho půl roku tvrdil,že to dělá pro nás.Jak spolu budeme mít společnej domek a ted tohle
Nechápu.Asi to beru podle sebe,protože kdyby to bylo obráceně,tak mě by to přišlo jako samozřejmost.A ted najednou se mě na nic neptá a jede si vydělat do ciziny na svůj barák.
mahdalka píše:
on mi prostě nějakýho půl roku tvrdil,že to dělá pro nás.Jak spolu budeme mít společnej domek a ted tohleNechápu.Asi to beru podle sebe,protože kdyby to bylo obráceně,tak mě by to přišlo jako samozřejmost.A ted najednou se mě na nic neptá a jede si vydělat do ciziny na svůj barák.
Asi si taky s někým popovídal, jako ty tady.
Přijde mi nejlepší si to vyříkat co nejdřív, dokud nic společnýho nemáte - ujasnit si svůj vztah k majetku a jeden k druhýmu, zkusit se na to podívat těma očima toho druhýho. Taky myslím, že řešíte vlastně dva problémy - jestli on má vyjet ven a nechat tě tu samotnou a potom jak budete do budoucna řešit svůj majetek, jestli všecko dohromady nebo každej budete mít bydlení na sebe. Tady není dobře a špatně, tady je to o tom, abyste s tím byli svolný oba.
K problému jedna - co ten rok přinese - jemu i vám oběma. Pokud on to vidí tak, že - JÁ chci vyjet, abych si vydělal na SVŮJ dům, kde pak budeš moct bydlet, ty mě jen a jen omezuješ - pak je to blbě. Pokud odjede, asi půjde vztah do háje, pokud ne, budeš to mít denně na talíři a stejně si nepomůžeš.
Pokud k tomu přistupuje - chci odjet do ciziny, abych vydělal na domek, kde spolu budeme bydlet (a je zcela jedno, na koho bude psanej), vychovávat děti, pro rodinu je současný byt malý a já bych s tebou rodinu mít chtěl, je lepší vyjet teď než tě jednou nechávat s dětma doma, no a tady na ten domek nikdy nenašetříme - pak bych to brala jako zdravej a zodpovědnej přístup, zatnula zuby a ten rok zkusila zvládnout. Zdravý vztah to ustojí.
Co se týče peněz, každýmu to vyhovuje jinak. Nevidím vůbec nic špatnýho na tom, když platí partneři společné věci napůl a zbytek peněz mají každý pro sebe - pokud jim to OBĚMA vyhovuje. Taky je to samozřejmě zcela jiný v manželství, kde funguje SJM a ať koupí kdokoliv cokoliv, je to obou. Dokud nejste manželé, tak to samozřejmě nefunguje, no a co si pořídíte před svatbou, to je napořád jen a jen vaše. Ale opravdu lepší si to vyříkat teď, než za pár let zjistit, že zatímco ty funguješ stylem „vše napůl“, on smýšlí „co si vydělám, to je moje“.
Byt bych určitě neprodávala, ani na něj nepřepisovala - proč? Já taky do manželství vstupovala s bytem, který byl můj, a takový i zůstal - ani jeden jsme neviděli důvod, proč to měnit. Dokud jsme manželé, bydlíme tu oba, snad tu i vychováme děti. Kdybych umřela, zdědil by ho manžel (a případné děti). Kdyby se nedejbože něco stalo a my se rozešli, byt zůstává pořád na mě. Tys byt koupila za své peníze, on domek taky za své, v případě rozchodu (i rozvodu) by to bylo docela jednoduché a ani jeden byste neskončili na dlažbě. Pokud byste měli vše napůl, byly by z toho jen zbytečné tahanice.
mahdalka píše:
Ne,manželé nejsme,ale ve vztahu skoro 3roky.člověk si zvykne a ted to má být na rok jinak.Taky jsem začala mítpochybnosti,jak to ustojim,že mi bude smutno atd.Kdybych věděla,že to dělá pro nás,ale on jen pro sebeJá mu ted do tel.říkala,že do toho domku dám třeba taky nějaký úspory na rekonstrukci,že tam třeba koupím nábytek apod.jemu se něco stane a ze zákona to zdědí rodiče.Na to mi řek,že by napsal závět,ale jak ho znám…
Jinak on nechce abych byt prodala,říká,že majetek se má rozšiřovat,ne se ho zbavovatMě to od něj přijde trochu sobecký
Mahdalko, sobecký to není… Podporuj ho, lepší než mít doma nějakýho povaleče na gauči. Nejste ještě manželé a jestli si koupí za svoje peníze dům a bude pouze v jeho vlastnictví je jen jeho věc. Ty máš také svůj byt, který je pouze tvůj. Já osobně bych se bydlení také nezbavovala, můžeš ho v budoucnu pronajmout a vždy¨se máš kam vrátit. Když bych se do domku měla stěhovat s ním, potom si teprve vážně promluvím o podílech a o případných mých investicích do něj. Když by se „cukal“, tak bych tam prostě bydlet nešla. To by se mi taky nelíbilo. Ale dokud jste svobodní, nevidím důvod, proč by si ho zatím nekoupil jen na sebe.
mahdalka píše:
on mi prostě nějakýho půl roku tvrdil,že to dělá pro nás.Jak spolu budeme mít společnej domek a ted tohleNechápu.Asi to beru podle sebe,protože kdyby to bylo obráceně,tak mě by to přišlo jako samozřejmost.A ted najednou se mě na nic neptá a jede si vydělat do ciziny na svůj barák.
No prostě mu došlo, že ty budeš mít celý byt plus půl baráku a on zas jen půl baráku..
Jedině, že bys byt před rekonstrukcí baráku prodala a investovala s ním , pak bych chápala, že chceš půlku..
Ale vzhelem k tomu, že nejste manželé nechápu , že chceš půlku..
Holky, já myslím, že to Mahdalka myslela jinak - né že chce půlku baráku, na kterej přítel vydělal, ale že původní plán byl, že budou žít spolu (jako doteď), ona bude platit veškeré výdaje a on svůj celý plat ušetří na barák. Tím pádem by to byla investice obou, tím, že by ona platila všechno mu umnožní celý plat ušetřit na dům, jinak by se musel na výdajích podílet a našetřil by míň. Pokud to dobře chápu, tak poté přítel přišel s tím, že pojede do ciziny a na dům si vydělá tam - sám a tím pádem bude psaný na něj. Těžko říct, co ho k tomu vedlo, o tom si fakt musíte promluvit spolu. Chápala bych taky, že chce být nezávislý a tudíž mít dům, když má Mahdalka byt. Na druhou stranu to není moc „týmový“, už i ten rok pryč atd.
Asi jako skoro u všech problémů tu pomůže jen promluvit si s ním, jak to bere on, nastínit, co vadí tobě a zkusit se nějak dohodnout, no… Já jeho postoj chápu, ale upřímě - taky by mě to mrzelo.
mahdalko a co tak byt ihned pronajat a jet do ty ciziny s nim? za prve bys byla s nim,za druhe by jste meli penize za pronajem a treba bys tam i nejakou praci nasla!
Falko, jaký by mělo význam žít z jednoho platu a šetřit celý druhý? Nebylo by v tom případě (pokud do té doby vše hradili spolu) hradit výdaje i nadále společně a šetřit z obou platů, z každého kus, aby byla výsledná částka stejná? To by bylo daleko spravedlivější (i pokud by byly platy dost nerovnoměrné).
Maltik, jo, odjet spolu by bylo dobré řešení, ale to chce ty správné okolnosti (třeba ona tu má super práci, třeba neumí patřičný jazyk, třeba v jejím oboru by nic nesehnala, třeba je jí prostě cizina hodně proti srsti…). Ale jinak odjet spolu a vydělat na domek spolu by bylo dobré řešení, ale museli by oba chtít ![]()
Určitě ne!!!
Já bych to na něj nenapsala,na oba a taky oba platit!
Ted jsi možná zamilovaná ale co když se chlap zakouká jinde a pak nebudeš mít kde bydlet,protože fůrie kterou si nabrkne bude chtít váš barák a co si budeme povídat,zamilovanej chlap je všeho schopnej,kolikrát ani děti je nezastaví.
Bude mít kde bydlet, má byt. Pokud ten barák zaplatí sám, bude to jeho barák. Pokud by na jeho placení měli v současné situaci oba, asi tohle neřeší ![]()