Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Falka píše:
Holky, já myslím, že to Mahdalka myslela jinak - né že chce půlku baráku, na kterej přítel vydělal, ale že původní plán byl, že budou žít spolu (jako doteď), ona bude platit veškeré výdaje a on svůj celý plat ušetří na barák. Tím pádem by to byla investice obou, tím, že by ona platila všechno mu umnožní celý plat ušetřit na dům, jinak by se musel na výdajích podílet a našetřil by míň. Pokud to dobře chápu, tak poté přítel přišel s tím, že pojede do ciziny a na dům si vydělá tam - sám a tím pádem bude psaný na něj. Těžko říct, co ho k tomu vedlo, o tom si fakt musíte promluvit spolu. Chápala bych taky, že chce být nezávislý a tudíž mít dům, když má Mahdalka byt. Na druhou stranu to není moc „týmový“, už i ten rok pryč atd.
Asi jako skoro u všech problémů tu pomůže jen promluvit si s ním, jak to bere on, nastínit, co vadí tobě a zkusit se nějak dohodnout, no… Já jeho postoj chápu, ale upřímě - taky by mě to mrzelo.
Falko
To jsi vystihla přesně!
Ano,takhle jsem to myslela a asi se jen špatně vyjádřila
Maltik,taky jsem to ze začátku navrhla,že bychom jeli do tý ciziny společně,ale za prvé mám pejska,za druhé tu mám práci a navíc anglicky neumím ani slovo.Ani přítelovi se to nelíbilo,oponoval,že by na mě musel brát ohledy,věnovat se mi tam a zdržovala bych ho od práce - navíc bude bydlet na nějaký ubytovně,třeba i s ukrajincema apod.
On prostě zatne zuby,bude makat a večer se jen přijde na tu ubytovnu vyspat,ale já bych tohle nedala.Mě jde asi možná o to gesto,protože v případě rozchodu bych odešla do svýho bytu a nic natož půlku domu bych po partnerovi samozřejmně nechtěla!
No tak když bys to po něm nechtěla, tak je jedno, že by to na tebe nebylo psaný, ne? V tomto ohledu zase chlapa chápu, při pohledu z druhé strany jeden nikdy neví, co se může stát. I když jsi teď přesvědčená, že bys to po něm nechtěla, tak potenciálně by tě dokázal nas*at natolik, že bysis řekla - hajzle jeden, tak moc jsi mi ublížil, tak já ti aspoň půlku toho baráku seberu! A technicky by to bylo snadné. Teda ne, že bych tě z něčeho podezírala, ale když už potenciálně předpokládáme, že se jako hajzl může zachovat on, není nic divného na tom, že i druhá strana by mohla smýšlet opačně ![]()
Ale nelíbí se mi tvrzení - nechci tě s sebou, protože bys mě omezovala. A nelíbí se mi ani představa, že byste tu bydleli spolu (nikam by nejel) a tys ho plně živila, zatímco jeho komplet plat by šel na jeho komplet domek, to je nesmysl. Pokud by byl v cizině a tys ho živit nemusela a on by si tam své náklady platil sám a ty svoje tady taky sama, tak je to zcela jiná situace.
No on by tam měl ubytování i stravu zdarma.Myslel to tak,že by šel třeba po nějaký době pracovat jinam,za lepší peníze do jinýho města,země a musel by na mě brát ohledy.A taky mi vysvětloval,že by nechtěl,abych spala na nějaký špinavý ubytovně,že jemu je to jako chlapovi jedno,že po stavbách už zažil lecos.Tohle asi myslel v dobrý víře.Ale mě to prostě tak nějak pořád šrotuje v hlavě.Změní se mi životní situace,budu muset lecos překousnout a říkám si"proč vlastně?"Jak už tady od někoho zaznělo - co ten ztracený rok přinese mě?Holky,já jsem asi vážně hroznej sobec,co ![]()
Taky se do toho vložím..
Představ si:
Budeš chodit do práce, sama si vyděláš na baráček, sama ho zaplatíš, sama ho zrekonstruuješ. Přítel bydlí jinde, své náklady si logicky hradí sám, a chce po Tobě aby si na něj napsala půlku baráku, na který sis vydělala sama. Kdo je tu sobecký ???
Chápu Tě, že chceš mít jistotu společného něčeho, ale on pojede do ciziny aby něco vydělal a měl by ti z toho napsat ještě půlku baráku a nejlíp ti navíc platit Tvé výdaje ?? Asi jsem jiná ![]()
Pokud máš velký byt, vem si podnájemníka, pomůže Ti s nájmem.
JINÁ SITUACE by byla kdyby jste byli manželé a měli děti - tam by bylo logické aby on přispíval i na Tvé/Vaše náklady. Ale takhle ?? To do té ciziny nemusí jezdit, když si spočítá co ho to tam bude stát (zadarmo to určitě nebude), plus bude muset živit Tebe tak jak chceš (normálního zdravého pracujícího člověka).. protože to budou Tvoje výdaje, za Tvůj byt, Tvoje jídlo, ne jeho..
Hele, já do toho zas tak moc nevidím. Jestli myslíš, že ti to nepřinese absolutně nic, tak mu to na rovinu řekni. Nech si vyjmenovat jeho důvody - co to přinese tobě nebo vám dvěma. Pokud budou důvody pouze takové, že to něco přinese pouze jemu, není to dobře ![]()
Ještě jsem si vzpomněla - úplně nejdřív mi přítel sám navrhnul,že by celý domek nechal napsat na mě a to z jednoho jedinýho důvodu - je to trochu nezodpovědnej flink a 3 roky neměl zaplacený zdr.a soc.poj.ani daně(jako podnikatel).Samozřejmně dokud nic nemá,nemůžou mu nic zabavit,exekučně.A já se tak trochu obávala,jestli je přítel schopnej PRAVIDELNE platit cokoli.Když bude mít domek,někde něco zapomene zaplatit a malér je na světě.Vím,že kdyby se nedej bože něco takovýho stalo,neunes by to
Vymlouvat mu to nebudu,ale znám ho,všechny platby,složenky apod.musím mít pod kontrolou já
kocko,
bud jste „ja a ja“ nebo „my do konce zivota“.
pokud „my“, tak pak jo, vsechno ma byt spolecne: byt, domek a nemusi se tolik prihlizet na to kolik kdo dava.
pokud jste „ja a ja“, tak v tom pripade tak jak psali holky. bud pulka domu na tebe a pulka bytu na nej, nebo dum jeho a byt tvuj. (zda koupeny behem vztahu nebo pred je jedno).samozrejme, pkud budes prispivat na rekontrukci, to je jina vec ale o pises ze nebudes.
nevdim duvod proc by ti mel prispvat na tvuj sngle zivot , ty mu taky nebudes prispivat na zivot v anglii.
jestli nechces aby jel, rekni mu to. ale netvrd ze je sobecky, to je stejne jakoby ti on zacal tvrdit ze sobecka si ty, ze ho nechces pustit vydelat si na vysneny domek.
uvidis za pul roku, to jak bude domek napsany, staci resit az se opravdu koupi. ted bych vyresila, jak to bude vypada mezi vami..
neprihl píše:
kocko,bud jste „ja a ja“ nebo „my do konce zivota“.
pokud „my“, tak pak jo, vsechno ma byt spolecne: byt, domek a nemusi se tolik prihlizet na to kolik kdo dava.
pokud jste „ja a ja“, tak v tom pripade tak jak psali holky. bud pulka domu na tebe a pulka bytu na nej, nebo dum jeho a byt tvuj. (zda koupeny behem vztahu nebo pred je jedno).samozrejme, pkud budes prispivat na rekontrukci, to je jina vec ale o pises ze nebudes.
nevdim duvod proc by ti mel prispvat na tvuj sngle zivot , ty mu taky nebudes prispivat na zivot v anglii.jestli nechces aby jel, rekni mu to. ale netvrd ze je sobecky, to je stejne jakoby ti on zacal tvrdit ze sobecka si ty, ze ho nechces pustit vydelat si na vysneny domek.
uvidis za pul roku, to jak bude domek napsany, staci resit az se opravdu koupi. ted bych vyresila, jak to bude vypada mezi vami..
tak pod tohle se klidne podepisu ![]()
jinak pokud mas takovyhle majetkovy „starosti“ jeste pred spolecnymi vydaji za zivot, deti atd a nejsi si jista co kdo proc dela.. tak vam vztah stejne nevydrzi… pac se budete dohadovat o vlastnictvi kazdyho hrebicku ![]()
Taky v mým bytě přítel nehnul prstem,třeba je potřeba vymalovat,ale na to bych si musela vzít malíře
Pak si nahlas plánoval,jak bych mu já pomáhala s rekonstrukcí(doslova otloukat kladívkem cihly)a jak mi koupí montérky.Ale nevim,asi bych tam nedřela,když se může stát cokoli
beruska2× píše:neprihl píše:
kocko,bud jste „ja a ja“ nebo „my do konce zivota“.
nevdim duvod proc by ti mel prispvat na tvuj sngle zivot , ty mu taky nebudes prispivat na zivot v anglii.jestli nechces aby jel, rekni mu to. ale netvrd ze je sobecky, to je stejne jakoby ti on zacal tvrdit ze sobecka si ty, ze ho nechces pustit vydelat si na vysneny domek.
uvidis za pul roku, to jak bude domek napsany, staci resit az se opravdu koupi. ted bych vyresila, jak to bude vypada mezi vami..tak pod tohle se klidne podepisu
jinak pokud mas takovyhle majetkovy „starosti“ jeste pred spolecnymi vydaji za zivot, deti atd a nejsi si jista co kdo proc dela.. tak vam vztah stejne nevydrzi… pac se budete dohadovat o vlastnictvi kazdyho hrebicku
Majetkový starosti teda mám,to je pravda,ale s výdaji během společnýho života teda ne,na tom jsme se domluvili na začátku vztahu,hned co se přítel nastěhoval a funguje to
mahdalka píše:
Taky v mým bytě přítel nehnul prstem,třeba je potřeba vymalovat,ale na to bych si musela vzít malířePak si nahlas plánoval,jak bych mu já pomáhala s rekonstrukcí(doslova otloukat kladívkem cihly)a jak mi koupí montérky.Ale nevim,asi bych tam nedřela,když se může stát cokoli
Tak pokud ted nic delat nebudes, protoze se JEDNOU muzete rozejit, tak se rozejdete asi hned
pac to neni - podle me normalni…
pokud mate v domku spolecne bydlet, vychovavat deti, tak mi to prijde ok..
svuj byt muzes pronajmout a penize z toho treba dat detem na sporeni nebo z nich spolecne jezdit na dovcu - proste jako prilepseni..
ale je to o vasi dohode, pokud vazne tohle uz ted.. jeste nez neco poradne spolecnyho mate
tak to by me asi nebralo neco resit do budoucna… ![]()
V tom domku by jsme možná i nějakou dobu bydleli,ale přítelho kupuje proto,že na tom chce vydělat.Jako že koupí nějakou ruinu např.za 800 tis.(nebo víc,já
),zrekonstruuje to a pak to prodá,např.za 3 mil.já nevim co je reálnýa jestli vůbec.A pak by si do budoucna postavil barák někde v jižních čechách,protože odtud pochází a chce tam žít.Mě zas před nedávnem napadlo,že bych si vzala hypotéku a pořídila ještě jeden byt - jako investici do budoucna.A jeden byt by se pronajímal a zaplatil by(aspon třeba z části)hypoteční poplatky.No a třeba někdy by se mohli pronajmout oba ![]()
mahdalka píše:
V tom domku by jsme možná i nějakou dobu bydleli,ale přítelho kupuje proto,že na tom chce vydělat.Jako že koupí nějakou ruinu např.za 800 tis.(nebo víc,já),zrekonstruuje to a pak to prodá,např.za 3 mil.já nevim co je reálnýa jestli vůbec.A pak by si do budoucna postavil barák někde v jižních čechách,protože odtud pochází a chce tam žít.Mě zas před nedávnem napadlo,že bych si vzala hypotéku a pořídila ještě jeden byt - jako investici do budoucna.A jeden byt by se pronajímal a zaplatil by(aspon třeba z části)hypoteční poplatky.No a třeba někdy by se mohli pronajmout oba
tak se na to vykaslete, kupovat ruinu a prodavat se nevyplati - krizi sly nemovitosti dolu a za 3 miliony si radis kazdy postavi svuj, novy podle svych predstav nez rekonstruovany kde nevis co se kdy posere…navic v tom dome musi mit 2 roky trvale bydliste, nebo dudes platit po prodeji 15% dan z prijmu statu..a co vis co bude za 2 roky…muzes bejte tehotna a budete penize potrebovat nebo uz spolu nemusite byt…
tak si promluvte, vemte si spolecny hypo a stavte spolu, tvuj byt pak pronajmete a z toho platte hypo - treba castecne a je to..
ono pak kdyz se hypo plati, do toho deti tak to pak je uplne jiny…
pokud bys teda ze sveho prijmu utahla hypo na druhy byt nechapu proc po nem chces prispevek na zivobyti
kdyz by byl pryc…
No já původně myslela,že by jsme v tom novym bytě bydleli,ten bych chtěla větší a ten kde bydlíme ted by se pronajmul a platili by jsme z toho tu hypotéku
Přítel má svojí hlavu,je tvrdohlavej a do hypotéky by nikdy nešel,protože prej nechce bejt celej život zadluženej
On si vždycky něco vezme do hlavy a nikdo s nim nehne,tak se jen bojim aby mu ty jeho plány vyšly - má hlavu v oblacích.Nakonec bude rád,že máme byt.
No já mu přímo na rovinu neřekla,že po něm chci peníze na nájem,když bude pryč.Ale pořád tu bydlí,i když tu nebude - má tu ve skříních věci a celej sklep si zabral jako sklad,pomalu tu má víc věcí než já.Já to brala tak nějak podle sebe,že kdybych někde s někým bydlela a narok se zdekovala,ale neodstěhovala,tak bych dotyčnýmu pořád nějakým dílem přispívala
Ale já jsem asi hloupá