Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A maminka nema zadnou kamaradku, ktera by s ni jela na vikend nekam do zahranici?
A jak je to dlouho, co se rada napije?
@Monikap3 píše:
@Jana525 No to rozhodně nebere a nadhodit to by se rovnalo sebevraždě. To bych v žádným případě nemohla ani naznačit, že je v přechodu. Už takhle furt říká, jak je stará a padesátka na krku…
To je skoda, je to velke tabu a spousta zen si pod pojmem prechod predstavi maximalne navaly a nebo nepravidelnou menstruaci.
Ale ty problemy mohou byt mnohem vetsi a zbytecne zeny konci na alkoholu, opustene a nebo dokonce to vyresi sebevrazdou.
Vyhoreni, uzkosti, vztek, deprese, nespavost, to vse muze zpusobovat menopauza a brani bud predepsanych hormonu nebo prirodnich prostredku muze hodne pomoci.
@Anonymní píše:
Tak ať je nafučená, to je její problém. Ty jsi přeci nic neudělalajestli se umí napučet jako malej harant, tak má problém hlavně ona. Ale já to znám… mě bylo vyčteno že taky věčně nemám čas, na ní samozřejmě a že mi manžel musí dávat povolenky abych vůbec někam mohla. Přitom to vůbec není pravda, s manželem máme skvělý vztah, máme své přátelé a pak ty společné, stejně tak i zájmy a když někam jdu tak mi jen nabídne že pro mě zajede abych nejezdila někde v centru sama a když nechci, tak nechci, prostě nám to klape. Jenže když už nevěděla kudy, tak začala nasazovat i na něj a to hodně narazila. V tu chvíli mě začínal opouštět ten přehnaný soucit, protože se dotkla velmi citlivého místa. Proti mému muži totiž nemohla říct křivého slova. Akorát ho využívala, když potřebovala mužskou sílu, tak jí vše hned spravil, udělal, případně zařídil, do toho jí ještě bránil a v životě proti ní neřek ani fň. A jeden den to bylo zlatíčko a další den už to asi nebyl vhodný partner pro mě nebo nevim, tak to opravdu nepochodila, protože já si do tohodle kecat nenechám a už vůbec ne od ní. Vzhlížela jsem k ní v mnoha ohledech, byla pro mne modlou, ale co se týká jí a jejich vztahů, tak jsem věděla že takhle přesně dopadnout nechci a že potřebuju chlapa, který je pro rodinu a má smysl pro zodpovědnost, to ty její šamstři nikdy neměli. Vždycky to byli jen takový pochybný existence, který měli na prvním místě sebe, pak dlouho nic… a pak zase sebe.
No, jako bych četla svůj příběh
Přehlídka mých partnerů teda není úplně nic moc, nicméně na každém si vždycky našla něco, co nesnášela od začátku. Pokud po něm něco nechtěla. Toho současného taky nemusí, což je teda zase jiný příběh, ale když chtěla pomoci s vymalováním, to se ptala, proč nedorazil. Jednoduše- protože jsem mu neřekla. Jinak samozřejmě také lítám, jak on píská, jsem jeho poskok, proto nemám čas na ní, jsem bez mozku, když s ním jsem atd…Když se ohradím, je mi vyčteno, že se mi nesmí nic říct. Pak slyším že všichni chlapi stojí stejně za h…o a jak je lepší být sama, než se kvůli někomu omezovat a dělat služku, protože tě stejně každej chlap nakonec nechá. Ano, měla smůlu na partnery, mým otcem počínaje. Ale tohle je hroznej názor, který nesdílím.
@Regina Hero @Kačus82 Spíš bych potřebovala vědět, kde vzít odvahu na to vymezení se. Protože mi to nějak nejde. Ano, k bráchovi si to nedovolí, protože on jí měl vždycky na háku, ačkoli to byl odjakživa její mazlík. Taky teď poslouchám, jak je nevděčnej a všechnu její péči vrací tím, že na ní kašle. Jeho to mrzí, ale sám řekl, že prostě chce žít svůj život a nebude se řídit podle mámy. Sice je za sobce, ale má klid a netrápí ho to, jako mě. Já nechci dovolit, aby máma měla pocit, že je úplně sama. Udělala toho pro nás hrozně moc, sama zkusila dost. Ale je čím dál těžší s ní vycházet a bojím se, že bude hůř. Hlavně mám strach o její zdraví. Nehledě na to, že poslouchat řeči, jak jí nebaví život a že se těší, až bude u dědy (zemřel), je pro dceru strašný a upřímně nebýt to moje máma, tak jí dám snad pár facek, aby se probrala.
@Jana525 Dlouho, asi to nejsem schopna definovat přesně. Ale třeba nějakých pět let to pozoruju intenzivněji, jen jsem si říkala, že o nic nejde. To byly ty zábavy, festivaly, chodívala jsem s ní na koncerty taky já. Ale teď jsou k tomu ty nálady, urážení, psychická nevyrovnanost, urážení se, deprese,… Bojím se.
@Monikap3 píše:
@Jana525 Dlouho, asi to nejsem schopna definovat přesně. Ale třeba nějakých pět let to pozoruju intenzivněji, jen jsem si říkala, že o nic nejde. To byly ty zábavy, festivaly, chodívala jsem s ní na koncerty taky já. Ale teď jsou k tomu ty nálady, urážení, psychická nevyrovnanost, urážení se, deprese,… Bojím se.
Mohla by to byt prave ta menopauza. Tretina zen ani nevi, ze ji prochazi, tretina ma slabe priznaky a tretina zen ma proste uplne sileny prubeh. Ja patrim do te posledni skupiny a kdybych nebrala suplement s prirodnima hormonama, tak uz bych asi byla mrtva. a nebo ti okolo me. Kdo nezazil, nepochopi. A to je mi teprve 44, takze mozne to je a je mozne, ze trpi uplne zbytecne a spolu s ni i jeji blizci.
@Monikap3 píše:
No, jako bych četla svůj příběhPřehlídka mých partnerů teda není úplně nic moc, nicméně na každém si vždycky našla něco, co nesnášela od začátku. Pokud po něm něco nechtěla. Toho současného taky nemusí, což je teda zase jiný příběh, ale když chtěla pomoci s vymalováním, to se ptala, proč nedorazil. Jednoduše- protože jsem mu neřekla. Jinak samozřejmě také lítám, jak on píská, jsem jeho poskok, proto nemám čas na ní, jsem bez mozku, když s ním jsem atd…Když se ohradím, je mi vyčteno, že se mi nesmí nic říct. Pak slyším že všichni chlapi stojí stejně za h…o a jak je lepší být sama, než se kvůli někomu omezovat a dělat služku, protože tě stejně každej chlap nakonec nechá. Ano, měla smůlu na partnery, mým otcem počínaje. Ale tohle je hroznej názor, který nesdílím.
Je frustrovana a zrejme trpi i komplexy. Take ho nesdilim. Odvahu naleznes ve chvili, kdy prekroci nejakou tvou mez, nebo ti to nejak prepne v hlave. Jinak se tezko hleda tak aby se clovek neklepal jak ratlik. Mozna po porade s nejakym odbornikem jak na to.
Zakladatelko jeste me napadlo, co rodinna terapie? Myslis ze by mamce pomohla a ze by souhlasila? Ze by tam nesla sama, ale byli byste v tom vsichni.
@Jana525 Nemůžu za ní ale jít s tím, že má menopauzu. To bych fakt nepřežila…
@Anonymní píše:
Zakladatelko jeste me napadlo, co rodinna terapie? Myslis ze by mamce pomohla a ze by souhlasila? Ze by tam nesla sama, ale byli byste v tom vsichni.
Je hrozně frustrovaná. Teď psala bráchovi, že je nešťastná a ani neví proč. Předtím se s ním snažila prý pohádat, ale nedal se. Jen mi psal, že už neví, co s ní. Na žádnou terapii by v životě nešla. Musíme jí asi vzít třeba na oběd a nějak ostřeji si popovídat. Tohle dál nejde.
@Monikap3 píše:
@Jana525 Nemůžu za ní ale jít s tím, že má menopauzu. To bych fakt nepřežila…
Zkuste neco chytreho vymyslet. Treba ji prevypravet nejaky pribeh nekoho jineho na tohle tema, ja nevim…Je to tezke
@Monikap3 píše:
@stinga To je fakt hrozný…Když se to napíše takhle narovinu. Že je moje máma alkoholička. On člověk když jí slyší, jak se obhajuje, že když se denně neopíjí a funguje, tak není alkoholik, tak jí věří…
Máš tak trochu spoluzávislost.
@Monikap3 píše:
Je hrozně frustrovaná. Teď psala bráchovi, že je nešťastná a ani neví proč. Předtím se s ním snažila prý pohádat, ale nedal se. Jen mi psal, že už neví, co s ní. Na žádnou terapii by v životě nešla. Musíme jí asi vzít třeba na oběd a nějak ostřeji si popovídat. Tohle dál nejde.
Nebo jí naopak telefon nezvedat.
@Russet Spoluzávislost? Je to moje máma, nemůžu se na ní vykašlat.
@Monikap3 píše:
@Russet Spoluzávislost? Je to moje máma, nemůžu se na ní vykašlat.
Ale můžeš. Ona je za svůj život zodpovědná. Jestli se chce upít, nezabráníš tomu.