Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pudloslava píše:
A nesouhlasim, ze dneska se ma kazdy starat sam o sebe a od nikoho nic necekat. Jsme lidska spolecnost a nas uspech jako druhu je zalozen na vzajemne spolupraci a pomoci. Myslim si, ze je normali pomoc predpokladat a umet si o ni pozadat, stejne tak jako pomoc neodmitat a ocekavat vdek. V rodine by to melo platit dvojnasob.
Nemam rada takove to uvazovani „mam narok - tak mi to navalte/nemam narok, tak radeji zgebnu, nez bych si si rekla“.
Chápu, jak to myslíš a v podstatě souhlasím - až na první část té věty. Nemyslím si, že „je normální pomoc předpokládat“. Je spousta věcí, které se v životě „přitrefí“, aniž by je člověk mohl ovlivnit - ale ty, které se plánují (a které změní život celé rodiny), ty by dospělí lidé měli dělat s plným vědomím vlastní zodpovědnosti, vlastních sil, možností, schopností. Bez předpokládání nebo dokonce očekávání něčí pomoci.
@analoja píše:
Já teda nevím, proč se tu furt operuje s únavou - jsem asi tak stejně unavená ze vstávání k prckovi teď, ve 46-ti, jako jsem byla ve 26-ti s prvním dítkem. Fyzicky je to teda horší, protože současnej prcek měl v roce 13 kilo a chodit se mu nechtělo, kdežto první začala běhat v deseti měsících. Ale už se mi to chýlí ke konci, Do tří let ho snad nosit a zvedat nebudu.
A koníčky mám taky, lepší zázemí, jsem trpělivější…
Ano, objektivně, otěhotnění je asi složitější (u mně to neplatilo), riziko VVV větší, ale diagnostika hodně odhalí předem, ale to je tak všechno. Že někomu připadám na dítě stará, že by se sám na dítko necítil, že chce mít svůj život,… je jeho problém, důležitej je můj pocit.
ahoj ty si mala babo po 45?
Neriskovala bych to. Tehotenstvi uz muze ohrozovat Tebe, nehlede na zvysene riziko gen. vady. A kdyz bude diteti 15, Tobe pres 60, je to MOC.
Ale no ták, holkyyyyý. Vždyť by to malé mělo ještě tátu. A je výrazně mladší. Tak o nic nejde. No ni. ![]()
@Nairol píše:
Mit mimino ve 45 mi neprijde jeste tak hrozny, ale mit pubertaka v 60? To tedy jo.
No chudák potom ten chlap, když bude mít doma puberťáka a ženskou v přechodu ![]()
A k dotazu - prvně jsem si myslela, že těhotná jsi (nechtěně) a řešíš, jestli si ho nechat, tak bych poradila, že ano… Ale záměrně bych do toho asi už nešla, taky bych se bála vývojových vad… Ale stejně rozhodnutí záleží na tobě a když se ženský vzbouří hormony, tak jí to stejně nikdo nevymluví
![]()
Za me tedy uz take ne.
Jako predstava, ze prvnacka vede do skolky 53leta maminka je pro me dost desiva ![]()
Samozrejme chapu lidi, co se jim miminko zadari neplanovane, ze si ho nechaji.
To je jina situace.
Ale planovat dite v tomto veku mi prijde nerozum.
@havedka mozne to jeste je, ale hooodne nepravdepodobne.
Doporucuju cviceni podle Ludmily Mojzisove. Moje kolegyne z prace prave pred mesicem porodila a je ji 45. Cvicila ty cviky a do pul roku se zadarilo.
Pokud penize nejsou problem, tak jeste muzete zkusit IVF s darcovkskym jajuchem a manzel prispeje plavecka. Tak bude mit sve vlastni geneticke dite a ty uz deti mas.
@histep To je právě to, že může být právě problém s donošením. Vajíčko může v sobě obsahovat špatnou genetickou informaci a vývoj se zastaví. Nebo se třeba narodí dítě s vvv, či s Downovým a jiným syndromem. Nelíbí se mi pak ta prenatální selekce nemocných a postižených dětí, kdy jsou ženy nuceny porodit/potratit děti s různými vadami. Právě v tom je to riziko vyššího věku. Může se to stát i u mladších žen, ale bohužel u starších maminek je to častější. Pro psychiku ženy asi není úplně ideální, když několikrát spontánně potratí nebo musí jít na revizi dělohy kvůli ZT či se děsí, zda se neobjeví nějaké vady a nebude muset podstoupit potrat.
@Luca82 mne by teda 53 leta maminka byla komplet sumak. Nechapu, proc to nekdo proziva.
@samá práce Ani to nemusí být záruka. Mamka si vzala taky mladšího muže a v 41 mu porodila krásného kluka. Bráchovi bylo 19, když přišel o tátu. Takže o to bych se zvlášť v dnešní době neopírala.
@havedka píše:
Ahojte maminy, nemamminky, viem ze podobne temy uz su tu, potrebujem od vas ale naozaj uprimne vas nazor, mam 45 a s partnerom by sme este chceli spolocne dietatko, on nema ziadne, ma 38,ja uz mam 3 deti, dve dospele a jedno 15rocne, po zdravotnej stranke sme v poriadku, pred rokom sme boli aj na kompletnom vysetreni, menzes mam pravidelny, snazime sa uz viac ako rok a nic, moj doktor mi vravi ze uz mi usiel vlak a ze neotehotniem, vraj moje 45rocne vajicka su uz stare, nechcem nic nasilu tak sa este naposledy pytam na vas nazor, mam dat tomu este sancu alebo to zabalit?uzivala som aj inofolic a nic, alchemikovy caj a nic
Sama jsem rodila 2. Dite přesně ve 40, dala jsem si tenkrát podmínku, ze jestli se mu nepodaří přirozeně otěhotnět do roka, o dítě uz usilovat nebudu. Všechno proběhlo OK, ted je mi 44, nam 2 malé deti, uz chodím zase do práce a je toho všeho tak akorát, co jsem schopna zvládnout, další dítě bych uz nezvládla. V 45 bych teda otěhotnět uz nechtěla.
@Luca82 píše:
Za me tedy uz take ne.
Jako predstava, ze prvnacka vede do skolky 53leta maminka je pro me dost desivaSamozrejme chapu lidi, co se jim miminko zadari neplanovane, ze si ho nechaji.
To je jina situace.
Ale planovat dite v tomto veku mi prijde nerozum.
to je u nás ve školce..chodí tam 5tiletý chlapeček a ze začátku jsme si mysleli s manželem že ho tam vodí a vyzvedává babi s dědou..nakonec teda jsme pochopili že to jsou rodiče..kolik jim je nevím, ale řekla bych že kolem padesáti určitě..
Jako mě osobně by to bylo fuk..nijak na ně nekoukám přes prsty nebo tak..je to jejich život..ale jen doufám že dítě jednou nenarazí na typ dětí, kteří se mu budou posmívat, případně nezůstane na život brzo samo..
( ano, u mladí umírají, nehody se stávají takže neryjte, že se může stát že ráno vás srazí autobus..ano to nepopírám )..ovšem zůstat v pubertě sám na život, protože mi umřel rodič ( vlivem stáří, infarktu, atd ).. ![]()
@havedka píše:
ahoj ty si mala babo po 45?
těsně před, malej se narodil měsíc a půl před mýma pětačtyřicátinama
@smurfka píše:
opět raegauji, že zakladatelka chtěla upřímný názor..je to MŮJ názor..nemluvím obecně, mluvím za sebe..také ji neříkám co má dělat, také jsem říkala, že se nakonec stejně rozhodne sama a ne podle toho co ji kdo píše na soc. sítích..ale chtěla názor, tak jsem ho napsala..takže asi tak
přesně tak, tady se to zvrtlo v debatu přestárlých matek, které se tady plácají navzájem po zádech jak jsou úžasné že mají ve 45 letech dítě a zvládají to…
povíme si za pár let
Mě je 44, dost jsem zhubla, začala běhat a jsem v lepší kondici než ve 30 před prvním dítětěm. Ale fakt by mě nenapadlo začít teď plánovat další miminko, to už mám uzavřené a připadalo by mi to jako naprostý nerozum a nestojím o to, aby na mé ditě ve školce volali kamarádi, že pro něj přišla babička