Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko, tak s pravdou ven, jak teda často manžel vaří, uklízí, chodí s košem a hraje si s dcerou? To jsou dost podstatná fakta.
@Anonymní píše:
Ahoj.
Jak začít, chlap mě štve a provokuje a drnká na nervy. Neustále mám na talíři, že nevařím, neuklízím, jsem nervní a protivná… On je jinak svěklý, hodně pomáhá co se domácnosti týče, vaří nejčastěji on, nakupuje, vynáší koš. S dcerou si hezky hraje, moc ji miluje a nakupuje ji spoustu krásných hraček. Před známými říká jak mi rád pomáhá a co všechno dělá, že to dělá rád a pak doma do mě ryje, že neuklízím a nevarim jako ostatní ženský… Nejvíc miluji porovnání s ženskými ve Výměně manželekvždycky na mě: „Koukni, ona má 4 děti, barák, zvířata, chodi do práce a vaří a uklízí sama a i něco upece…“ Ještě k tomu vaření, on je vyučený a vaří rád, vždycky si navymyslí, co udělá a pak při vaření nadává, že zase vaří on
já vaření ráda nemám, neumím to a nebaví mě to. Navíc si myslím, že dobře, že oba něco dělají v domácnosti, než to nechat všechno na ženské, to vidím u známých, kde chlap není schopný si ani namazat rohlík…
Pak mi často chlap vyčítá, že jsem nervní a přináším to na něj a že jsem na dceru protivná, to mě mrzí, má pravdu, že to dělám, ale já jsem už prostě vyčerpaná, nevyspalá a do toho když do mě ryje, tak mám chuť bouchnout a utéct. Nedávno hlídal dceru, šla jsem do salónu, tak říkal, že s ní byl taky sám 3h a nervní na ni nebyl, tak jsem se zasmála, že srovnává jendou za uherak 3h verus 24h
on chodí do práce, od toho „rodičovství“ nachvili může vypustit, ale to já ne, jsem s dcerou furt. V noci furt kojím co hodinu, už rok a půl jsem se nevyspala a on se diví, že jsem unavená, ba dokonce ho už i unavuje mě poslouchat, že si pořád stěžuji, že jsem unavená a mám deficit spánku, když si můžu kdykoliv lehnout
Dneska mě fakt naštval, seděla jsem u snídaně a psala mamině ke svátku a hned říkal:" To je panečku mateřská dovolená, já tady vařím večer jdu na noční a ty jsi na mobilu"
Pak jsem dceru kojila, pustila se a už nechtěla, tak jsem ji pomohla dolů z gauče a vrátila jsem do lehosedu, že si dočtu komentář tady a samozřejmě v ten moment přišel a hned začal, že se valím. Když jsem mu řekla, že jsem sotva dokojila tak řekl:" Jo, jasně, bla bla..Epizoda o sexu je taky výživná, když můžeme a dítě nám spí, tak je unavený a nechce. Jakmile chce, tak dcera samozřejmě nespí
![]()
![]()
takže jsme tak na 1× měsíčně a to chceme druhé
Holky, co myslíte, je to normální, nebo si mám pořídit pořádnou panvicku a úkryt tělo v lese?
Děkuji, za dočtete až sem. Potřebovala jsem to že sebe vypustit…
Napřed ho nechej, ať si tu škarpu vykope. Přece si nebudeš dělat mozoly od ryče a lopaty
. Pak ta pánvička. Mám ji teda na vajíčka na šunce pro nás všechny. Ale v Ikee seženeš super velikou
.
@Prostě Vodnář píše:
Vždyť si ho také neudržíte, pak je to v pořádku.
Nikdo nikoho nemá právo ani moc držet. Jste natvrdlý?
Buď jsem s někým protože chci a nebo odchod.
Co si takový chlap o sobě mysli? Že je nenahraditelný? To určitě…
… a může mu obtisknout třeba i parohy.
@Kelsey píše:
Napřed ho nechej, ať si tu škarpu vykope. Přece si nebudeš dělat mozoly od ryče a lopaty. Pak ta pánvička. Mám ji teda na vajíčka na šunce pro nás všechny. Ale v Ikee seženeš super velikou
.
Jenže ten výraz není myšlen doslova, ale obrazně. Do vaší řeči přeloženo: „Mít vůbec důvod s někým takovým být.“ Poslední dobou jsem zaznamenal, že emancipované ženy díky potlačování své ženskosti ztrácejí půdu pod nohama, díky ženám, které ctí tradiční hodnoty. Pochopitelně je to jejich svobodná a dobrovolná volba. A představte si, že ne každá žena, co v kuchyni vyváří v sobě nosí i ten pocit služky. Jsou ženy, které vaří z Lásky a věřte, že je to na tom jídle znát. Takže se obávám, že natvrdlost je úplně někde jinde.
@Uslava píše:
Nikdo nikoho nemá právo ani moc držet. Jste natvrdlý?
Buď jsem s někým protože chci a nebo odchod.
Co si takový chlap o sobě mysli? Že je nenahraditelný? To určitě…
@Janli píše:
Můžeš nám tu pro zajímavost hodit výpis vašich činností….
Dobře.
8:00 vstáváme, malou prebalim, namažu, převleču, zapnu konvici, jdu na WC, zaliji nám čaje, dceři kaši, dám jí do toho ovoce, usadim ji, bašti, pak si dělám snídani sobě, manžel drží stravu, tak si dělá sám, dřív jsem mu normálně dělala. Pak dceru vytáhnu, chvíli si hraje, prevlecu se z pyžama, umyji židličku, dám prát prádlo, sundam prádlo ze sušáku. Vyluxuji byt. Pak připravím na stůl podložku na cvičení, svlecu dceru a cvičíme Vojtovku, 2× na bříšku, mačkam bod na zadečku, obě strany, pak na koleni, zabírám na hlavu a rotuji trup, taky 2× obě strany a znovu první cvik. Pak dceru přebalim, nočník teď chvíli nezkoušíme, sekla se a nechce. Namasiruji ji celé tělo, má AE. Obleču a dám jí svacu, myji u toho nádobí a připravují na vaření pro dceru nebo pro nás. Pak si hraje, pověsim prádlo, dám tam další, pak zůstávám v kuchyni, ale furt mi chodí něco ukazovat. Dovarim dceři oběd a jdeme znovu prebalovat, cvičit, mazat, oblékat, obědvat. Basti sama, pokracuji v jídle pro nás, když dělám, když ne tak vytiram byt, když dcera ještě jí, tak myji nádobí po vaření. Pak ji nakojim a uspim, když je třeba, striham nehty. Povesim prádlo, dám prát další, dojdu si na WC a taky se najím u TV, pak si dám kávu a jdu na koupelnu, většinou jí stihnu celou, než se probudí. Pak se probudí, mazlíme se, povesim prádlo, prebalim jí, jdeme po 3. cvičit a dostane svačinku, při té se já oblékam, abychom pak mohli ven až přijde chlap z ranní směny, ten si da svačinu
Pak přijdeme domů, prebalim, zacvičim, chvíli si hraje, chlap jde do sprchy a da si něco k jídlu. Taky se najim, dcera dostane večeři, domyvam u toho nádobí, nebo jdu do sprchy a chlap je u dcery a neco jí čte. Pak ji vykoupu, namazu, vycistim zuby, nakojim uspim.
1× týdně máme rhb, 1× týdně mateřské centrum a 1× mini kroužek na seznámení děti s knihami.
Scénář je když má chlap ranní, při odpolední chodí s malou dopoledne ven a já v klidu uklidim a pak jdu odpoledne sama s dcerou.
Při noční je to jako při ranní.
Chlapovi mu na jeho vaření připravují zeleninu, maso, nakrájím mu to a myji po jeho vaření nádobí.
@sahrazad1 píše:
@Uslava nefandim feministkam a ano, ženská má umět vařit. Vždyť to nic není - otevřes recept na netu, když ho neznáš, a je to. To jen dnešní doba předěláva chlapy na muzatky, a ti pak nejsou schopni privrtat poličku, hroutí se z každé maličkosti a nejsou schopni nést odpovědnost. Chlap má byt chlap a ne backora a žena má byt ženou a ne chlapem. V tom jsem hodně tradiční.
Nemusí každá žena vařit, ale měli by to mít rozdělené. Nevlastní dcera taky nerada vaří ale její přítel za to rád, ona zase zastane většinu práce na baráku, i za chlapa.
@Prostě Vodnář píše:
Jenže ten výraz není myšlen doslova, ale obrazně. Do vaší řeči přeloženo: „Mít vůbec důvod s někým takovým být.“ Poslední dobou jsem zaznamenal, že emancipované ženy díky potlačování své ženskosti ztrácejí půdu pod nohama, díky ženám, které ctí tradiční hodnoty. Pochopitelně je to jejich svobodná a dobrovolná volba. A představte si, že ne každá žena, co v kuchyni vyváří v sobě nosí i ten pocit služky. Jsou ženy, které vaří z Lásky a věřte, že je to na tom jídle znát. Takže se obávám, že natvrdlost je úplně někde jinde.
To je ale přece úplně v pořádku že jsou šťastné kuchařinky. Dělají to rady, těší je to, nic proti tomu.
Proč by měly mít pocit skutky když dělají něco, co je těší.
A prosím neřešte, co mají pod nohama emancipovane ženy. Nepotlacuji svou ženskost. Chovají se tak, jak jim to vyhovuje. Je mi úplně jasné, že vám vyhovuje tradiční nastavení ženy a muže v rodině. Jen už je to kapánek zastaralý způsob žití. ![]()
@milami píše:
Nevím teda, ale já čtu něco jiného:" Neustále mám na talíři, že nevařím, neuklízím, jsem nervní a protivná… On je jinak svěklý, hodně pomáhá co se domácnosti týče, vaří nejčastěji on, nakupuje, vynáší koš. S dcerou si hezky hraje..."
Plus k tomu všemu ještě chodí do práce, podle totho co psala zakldatelka, tak na směny, což samo o sobě je dost záhul.
Zakladatelko, proč kojíš 1,5r dítě v noci každou hodinu?
To se ti zdá málo?
To mi on vyčítá, že nevarim kompet já. Uklízím podle potřeby, nehroutim se z každého flíčku.
Když je pro mě už z toho deficitu lehčí jí to prso šoupnout, než s ní chodit po bytě a uklidňovat, doufala jsem, že se časem kontaktu nasyti a už ho nebude vyžadovat. Navíc má AE, takže by udrbala do krve, kdybych ji nechala vyrvat.
Modernímu způsobu žití se nedá upřít jeho nepřehlédnutelnost. Stačí nahlédnout do školek a prvních stupňů základních škol.
@Uslava píše:
To je ale přece úplně v pořádku že jsou šťastné kuchařinky. Dělají to rady, těší je to, nic proti tomu.
Proč by měly mít pocit skutky když dělají něco, co je těší.
A prosím neřešte, co mají pod nohama emancipovane ženy. Nepotlacuji svou ženskost. Chovají se tak, jak jim to vyhovuje. Je mi úplně jasné, že vám vyhovuje tradiční nastavení ženy a muže v rodině. Jen už je to kapánek zastaralý způsob žití.
@Stará známá píše: … a v kolik jsi snidala, ze uz varil? On je takove ranni ptace? Nebo…?
Radim ukoncit kojeni, nekoukat na vymeny manzelek, zkus ho vice pochvalit a ocenit.Dojidala jsem snídani. On většinou začne vařit hned, jak vstane.
Na výměnu nekoukam, kouká manžel, mě už to nebaví. Dřív jsme koukali spolu.
Je pravda, že ho chvalim malo
@Anonymní píše:
Dobře.
8:00 vstáváme, malou prebalim, namažu, převleču, zapnu konvici, jdu na WC, zaliji nám čaje, dceři kaši, dám jí do toho ovoce, usadim ji, bašti, pak si dělám snídani sobě, manžel drží stravu, tak si dělá sám, dřív jsem mu normálně dělala. Pak dceru vytáhnu, chvíli si hraje, prevlecu se z pyžama, umyji židličku, dám prát prádlo, sundam prádlo ze sušáku. Vyluxuji byt. Pak připravím na stůl podložku na cvičení, svlecu dceru a cvičíme Vojtovku, 2× na bříšku, mačkam bod na zadečku, obě strany, pak na koleni, zabírám na hlavu a rotuji trup, taky 2× obě strany a znovu první cvik. Pak dceru přebalim, nočník teď chvíli nezkoušíme, sekla se a nechce. Namasiruji ji celé tělo, má AE. Obleču a dám jí svacu, myji u toho nádobí a připravují na vaření pro dceru nebo pro nás. Pak si hraje, pověsim prádlo, dám tam další, pak zůstávám v kuchyni, ale furt mi chodí něco ukazovat. Dovarim dceři oběd a jdeme znovu prebalovat, cvičit, mazat, oblékat, obědvat. Basti sama, pokracuji v jídle pro nás, když dělám, když ne tak vytiram byt, když dcera ještě jí, tak myji nádobí po vaření. Pak ji nakojim a uspim, když je třeba, striham nehty. Povesim prádlo, dám prát další, dojdu si na WC a taky se najím u TV, pak si dám kávu a jdu na koupelnu, většinou jí stihnu celou, než se probudí. Pak se probudí, mazlíme se, povesim prádlo, prebalim jí, jdeme po 3. cvičit a dostane svačinku, při té se já oblékam, abychom pak mohli ven až přijde chlap z ranní směny, ten si da svačinu
Pak přijdeme domů, prebalim, zacvičim, chvíli si hraje, chlap jde do sprchy a da si něco k jídlu. Taky se najim, dcera dostane večeři, domyvam u toho nádobí, nebo jdu do sprchy a chlap je u dcery a neco jí čte. Pak ji vykoupu, namazu, vycistim zuby, nakojim uspim.
1× týdně máme rhb, 1× týdně mateřské centrum a 1× mini kroužek na seznámení děti s knihami.
Scénář je když má chlap ranní, při odpolední chodí s malou dopoledne ven a já v klidu uklidim a pak jdu odpoledne sama s dcerou.
Při noční je to jako při ranní.
Chlapovi mu na jeho vaření připravují zeleninu, maso, nakrájím mu to a myji po jeho vaření nádobí.
Nemáš myčku?
@Midaku píše:
Ne, normální mi to nepřijde. Ale tou panvickou by měl praštit on tebe. Manžel se taky vcelku nadstandardně zapojuje do chodu domácnosti, ale to přece neznena, že já nedělám nic.. musí to být vyvážené. Oba chodíme do práce, oba vaříme, uklizime, vynasime koše, pereme… zapojujeme i deti, dle věku a schopností. Když jsem byla na RD, dělala jsem víc věcí já, logicky, byla jsem víc doma, měla víc času…
A kde jsem psala, že já nic nedělám. Úklid je celý na mě. Manžel vaří víc než já, na nákup chodí on a má veliký společně, prádlo dělám jenom já. Dceru sd snažím zapojovat, vytahuje prádlo s pračky, rve mi to ze sušáku, macka cudlik na pračce. Vysava semnou, každou chvíli ji to musím půjčovat.
@Lojzísek píše:
To si počkej na zdejší kojobijky. Dítě se přece kojí min. do 3 let. Ve dne se sápe do výstřihu každou hodinu včetně noci, kdy se několikrát budí a přisaje. Potřebuje to ke svému harmonickému vývoji
Jinak manželovi zakladatelky doporučuji druhého potomka. S jinou ženou.
To bylo dost hnusný, ten konec od tebe…