Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mango_Lassi píše:
Tak statisticky to vychazi tak, ze cim vajicek odeberou a oplodni, tim vyssi je sance na to, ze se z toho vyvine kvalitni embryo. Bylo by samozrejme uplne idealni, kdyby zeny nemusely nic stimulovat a z toho jednoho vajicka jim vyrobili kvalitni embryo a vratili ho zpatky do delohy. Zeny by nemusely brat tolik hormonu. Na to jak to udelat, ale jeste nikdo neprisel.
Ale i tam to jde hodne kupredu. Proste vic embryi je bohuzel dani za to, ze zena bude mit treba aspon jedno dite. Samozrejme, ze to hodne lidi, co podstupuje IVF, resi a muzou se rozhodnout, ze to embryo venuji treba na vyzkum. To jsou pochopitelne stinne stranky IVF, ale presto pro mnohe je to jedina moznost, jak mit dite.
Co se tyce tech redukci u IVF, tak tam to zas tak casty neni. Davaji se snad 3 embrya? Ty 2 ale vetsina zen akceptuje a zpravidla donosi.
A to je presne to, co ja z etickeho hlediska neprekousnu. Radeji bych se smirila s tim, ze treba dite nekdy mit nebudu, nez pri tom procesu nechat umrit dalsich nekolik zarodku kvuli zvyseni statisticke pravdepodobnosti. Na to bych proste nemela.. Nikoho nesoudim. Umelko neodsuzuju, ale zachazeni s jiz vzniklymi embryi mi proste vadi.
Ach jo, tady se to zase zvrtlo.
nejhorší je, že nejvíc tu řvou ty, které o problematice a postupech IVF vědí lauter ho… Ehm nic.
Zeptej se muže, co konkrétně mu vadí.
Jak už tu padlo, zkusila bych „profouknout“ vejcovod.
Jestli má o tebe starost, tak je to hezké. Hormonální zátěž velkého IVF tu bezesporu je. Ale existují i tzv. nativy nebo minimálky. Prostě, umělé oplodnění není jen o hormonech.
Pokud se bojí, že diltě nebude jeho, tak to je úsměvné. Statistiky říkají, že určité % mužů vychovává kukačky. U umělého, pokud nejdete do dárce, je jistota, že je embryo jen vás dvou.
@Svandu píše:
A to je presne to, co ja z etickeho hlediska neprekousnu. Radeji bych se smirila s tim, ze treba dite nekdy mit nebudu, nez pri tom procesu nechat umrit dalsich nekolik zarodku kvuli zvyseni statisticke pravdepodobnosti.Na to bych proste nemela.. Nikoho nesoudim. Umelko neodsuzuju, ale zachazeni s jiz vzniklymi embryi mi proste vadi.
To je hezky, kdyz o tom tak hypoteticky uvazujes, a nejsi na miste tech zen, co to podstupuji. Mne je 36, letos bude 37 a otehotneni mi trvalo 3 mesice, cili s tim nemam vubec problem. Ale zase nevim, jak bych uvazovala, kdyby mi to taky neslo. Jestli bych to takhle suverenne prohlasila.
@Capelucita No zvrtlo, udělaly ze mě paranoidní, iracionální stvoření toužící po druhém dítěti. Nějak to s ním zkusím probrat. ![]()
jj, to je na této diskuzi nejvtipnější, že když vidíš ty nicky, tak ty, co tu posuzují a odsuzují IVF jsou vesměs holky, co mají přirozenou cestou kupu dětí…
@Marcam Mam dve deti a druhe jsem chtela. A budu chtit i dalsi. Je mi 28. A na zactku jsem psala, ze tvou touhu po diteti chapu. Ale musis si uvedomit, ze na to musi byt dva. Kdyby mi muz rekl, ze uz dalsi dite nechce, respektovala bych to, i kdyz by me to mrzelo. Ano, zkusila bych si s nim o tom treba cas od casu promluvit, ale rozhodne bych ho dotoho netlacila. A sceny typu „jestli si ho za par let udelas s jinou, tak si me neprej“, fakt nic nevyresi…
@Svandu můžeš jít na nativ. Odeberou ti 1 zralý folikul, pokud je v něm vajíčko, které se oplodní, máš 1 embryo, které ti zavedou. Tuto metodiku používají ženy, které mají nízké AMH, které vyčerpaly pokusy na pojišťovnu, které nechtějí hormonální zátěž apod.
A já jsem jedna z nich. Dcera je ze 7. pokusu, 2 byly stimulované, 5 nativů.
@Mango_Lassi ja vim, ze je to tezke, ale verim, ze kazdy clovek ma svoje hranice, pres ktere nejde. Moje je tady ![]()
@Capelucita proti tomu nic nemam, jak jsem psala
asi bych to nepodstoupila, ale pokud tam nedojde k likvidaci zarodku, tak mi to osobne prijde v poradku.. Chapu ale, ze tlak na ekonomicnost a efektivnost je velky..
@Svandu on jí neřekl, že dtě nechce, ale že nechce přes IVF. Asi toho o IVF ví jako ty.
@Marcam tak s nim o tom normalne mluv, ale nezasekavej se, bud trpeliva, nechtej to hned a jine zenske vubec nezminuj, to je hrozne protivny.. ![]()