Manžel sebral dětem peníze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
6.1.22 15:06
@Anonymní píše:
@Bábrdl
Ne, já to v žádném případě neobhajuju, model braní peněz dětem mi přijde špatný, jako dítěti a mladé mi vadil, a je to přesně jak píšeš - my máme s manželem totální komunismus protože jsme tak dohodnutí a spokojení. Já bych to na děti nikdy neaplikovala, ale přijde mi, jestli to tak manžel zakladatelky nebere, tím pádem by to vůbec jako nějakou krádež nebo půjčení nevnímal, nechápal by, co má za problém. Což nepovažuju za správné, ale možné vysvětlení jeho chování.

O Vánocích u příbuzných, pokrevně mých příbuzných :mrgreen:, jsme dostali asi tři tisícovky. Co se s nima stalo, nevím. Manžel si je dal do peněženky. Beru to tak, že je použije na nějaké rodinné výdaje. On dělá velké nákupy, stará se o auto, platí bydlení. Nějaké tři tisícovky to snadno spolkne. Já mám svůj plat víceméně pro sebe a aktivity dítěte.

Ale kdybychom to měli nastavené tak, že se dají do nějaké „obálky“, očekávala bych, že budou v obálce. Kdybychom se na tom dohodli. V tom je ten rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pan Dan
6.1.22 15:07
@ludmilaadamkova píše:
V tom případě se ale bavíš úplně o něřem jiném, než je problém zakladatelky. :nevim:

Přesně. Manžel zakladatelky ty peníze normálně ukradl, s úmyslem už je nevrátit. Celá věda. Dětem odmalička necháváme peníze od babiček, akorát do jisté míry ovlivňujeme a radíme, za co je utratí. A když na něco nemají, tak musí počkat až na to našetří. To aby byly finančně gramotné a aby se v dospělosti nedostaly do situace jako manžel zakladatelky. :)

• Citovat
  • Upravit
Cizinka1
6.1.22 15:07
@zoidberg píše:
Dělám to běžně a děláme to oba. Když přijde neočekávaná platba v hotovosti, hrábneme dětem do obálek. Stejně tam jen tak leží. Většinou to zapomeneme vrátit, tak potom nějak odhadneme chybějící částku a jednou za čas dorovnáme. Nevidím v tom žádný problém.
No já nevidím problém v půjčování ale s tím že nevíte kolik možná jim vrátíte více,anebo taky min
@zoidberg píše:
Za prvé ty děti ani neví, kolik peněz tam mají. Za druhé, důležité platby mají prostě přednost před nákupem žvýkaček či čokolád. A za třetí, děti u nás o financích nerozhodují, od toho jsme my dva. Ne, nevidím v tom problém.

To jsou ale jejich peníze, ne tvoje!!!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.1.22 15:08

@BohunkaP
Odůvodnit snadno, moje máma by ti na to řekla, že než aby se se mnou hádala, tak mi nic nebude vysvětlovat. Víc lidí radši zalže, než se postavit za svůj odlišný názor a poslouchat od druhého, že s tím nesouhlasí. Omluvit ne, to ničím.

• Citovat
  • Upravit
36556
6.1.22 15:09
@Arboretka píše:
třeba moje děti dostávají kapesné, ano, jsou to moje peníze, co jim dávám, ale jednou jim je dám, jsou tedy jejich. Plus od babičky a dědy dostávají třeba za vysvědčení nebo k svátku nebo na narozeniny. Teď na Vánoce babička i děda mi dali tisícovku, ať jim něco koupím, tak jsem jim koupila, ale na narozky dostanou peníze, ať si něco koupí samotní. A děti si ty peníze šetří, mají je u nás v trezoru každá ve své peněžence. Jsou to jejich peníze, já na ně nemám žádný nárok. Chvílema tam mají hezkou sumu, dcera teď přišla, že by chtěla nový telefon a koupí si ho za své našetřené, jestli může. Na to mají děti peníze, tak si prostě za desítku koupila telefon. A začíná spořit od začátku. Takže škudlit 5-10000 od babiček pro dítě smysl má.

Nemá to smysl u nás.
Ale jasně jsem psala, že v rodinách, kde jim to pomáhá spořit, to smysl má.

A nebo pak, když už jsou děti starší a učí je to finanční gramotnosti. Pak to smysl má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.22 15:18

@zoidberg
Akorát že pak nastává problém s tím určováním důležitosti. Pokud rodina všechno základní má, může být důsledkem jen zklamání dítěte, které třeba na něco šetří, co si moc přeje, rodiče místo toho peníze vezmou a koupí, třeba i tomu dítěti, něco úplně jiného, co nechtělo. Dodnes si pamatuju probrečené vánoce, kdy jsem si šetřila na nějakou hračku, která tehdy letěla, z kapesných a dárků, bylo mi řečeno, že když část ušetřím, dostanu ji. Nakonec místo hračky pod stromkem ponožky, čepice a rukavice na lyže, drahé, nepromokavé. To dopadlo jen scénou jak jsem nevděčná, protože to byl mnohem lepší a praktičtější dárek. To je blbost, o nic nejde. Ale znám rodinu, kde počítač pro dítě je zbytečný, oni jako děti ho taky k ničemu nepotřebovali, ale rybářské pruty pro tátu jsou základ. Takže by bylo v pořádku, kdyby dítě mělo peníze od jiných příbuzných, a rodiče mu je vybrali na tátův koníček, protože oni jsou dospělí a považují to za důležitější než něco po dítě? Extrémy pak jsou, když jsou důležitější cigarety a chlast…taky jsou ti rodiče dospělí, tak mohou rozhodnout, že to je pro ně důležitější, tak smůla?

• Citovat
  • Upravit
6.1.22 15:20

Nechce se mi to celé číst

Už sem zakladatelka napsala pokračování? Jestli jo, na jaký stránce ho najdu, prosím? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
6.1.22 15:24
@Bábrdl píše:
Nemá to smysl u nás.
Ale jasně jsem psala, že v rodinách, kde jim to pomáhá spořit, to smysl má.A nebo pak, když už jsou děti starší a učí je to finanční gramotnosti. Pak to smysl má.

jo, já nevím, jk velké dítě máš ty, ale u nás škudlí i ta malá, asi od sedmi let. Dostává také kapesné, v mnohem menší částce než ta velká. A škudlí si to, dá si to do peněženky, připíše k lístečku, aby věděla. A pak si z toho nakupuje, teď dárky na Vánoce, tuhle i tu čokoládu. To vzala, a utratila si s kámoškama dvouměsíční kapesné. Tak to byla pěkná škola života, rychle pochopila, že takhle asi ne.

Ale vím, jak to asi myslíš, že vás nevytrhne, aby mělo dítě někde na spořícím účtu 3000. Já to dětem nedávám na spořící účty, oni s těmi penězi prostě v průběhu roku samy hospodaří. Ale když dostaneme pro děti peníze do babičky, a já za ně nekoupím vyloženě pro ně, že místo peněz dostanou tu věc, tak jim je dávám. Nehodím to do peněženky a neudělám za to nákup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3600
6.1.22 15:25
@Žižkovská žena píše:
Už sem zakladatelka napsala pokračování? Jestli jo, na jaký stránce ho najdu, prosím? :D

nenapsala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2564
6.1.22 15:26

Nepročítala jsem celou diskuzi, ale já bych v tom třeba tak velký problém hned neviděla. :nevim: spíše v té komunikaci, že nemáte nastavená pravidla, že pokud potřebuji hotovost můžu to z těch peněz v obálkách půjčit, ale musím tam napsat kolik jsem si půjčil a třeba vždy po výplatě to doplnit. A nebo teda mít jednu pro rodiče, do které se může a na ty dětem striktně zákaz sahat.

U nás si rodiče taky vždy brali z našich kasiček když potřebovali narychlo hotovost, kde jsme měli peníze od babiček, ale vždy nám o tom řekli a nebo sami napsali na papírek kolik si půjčili - myslím, že to psali i kvůli sobě, protože často by se stalo, že by nechtěně zapomněli. Teď s manželem jsem taky založila obálku, kde dáváme peníze co dostaneme od příbuzných na vánoce atd., jednak se mi nechce vždy s těmi pár tisíci běhat do vkladomatu a jednak mám aspoň doma vlastní “bankomat” když potřebujeme hotovost.

U nás teda vždy rodiče i babičky dětem pravidelně spoří na nějakém stavebku či jiném spoření, které dostanou po studiu. To co dávají během roku je vždy spíš aby si dítko třeba mohlo koupit hračku, která rodičům přijde zbytečná, mohli si přidat na dražší věc, čímž se i od nízkého věku naučí hospodařit s penězi a poznat jejich hodnotu. Takže v kasičce je vždy max pár stovek až tisíc. Nic závratného co by bylo potřeba ukládat někam na účet, kde na to dítě nemůže minimálně do 15 sáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.1.22 15:37
@Arboretka píše:
jo, já nevím, jk velké dítě máš ty, ale u nás škudlí i ta malá, asi od sedmi let. Dostává také kapesné, v mnohem menší částce než ta velká. A škudlí si to, dá si to do peněženky, připíše k lístečku, aby věděla. A pak si z toho nakupuje, teď dárky na Vánoce, tuhle i tu čokoládu. To vzala, a utratila si s kámoškama dvouměsíční kapesné. Tak to byla pěkná škola života, rychle pochopila, že takhle asi ne.Ale vím, jak to asi myslíš, že vás nevytrhne, aby mělo dítě někde na spořícím účtu 3000. Já to dětem nedávám na spořící účty, oni s těmi penězi prostě v průběhu roku samy hospodaří. Ale když dostaneme pro děti peníze do babičky, a já za ně nekoupím vyloženě pro ně, že místo peněz dostanou tu věc, tak jim je dávám. Nehodím to do peněženky a neudělám za to nákup.

Jenomže tohle je jiný typ škudlení. Dcera taky škudlí, má i účet, což mi teda přijde brzo, ale manžel chtěl.

Ale zakladatelka to tam chtěla mít pro nějaké větší vydání spojené s dětmi, ne aby si o tom děti rozhodovaly samy a samy si hospodařily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33537
6.1.22 16:10

Zakladatelko, četla jsem jen pár prvnich a posledních příspěvků, možná to už zaznělo.
Nemá problémy s podnikáním? Zmiňuješ, že potřeboval zaplatit organizací nějakých akci a po nich to vrátil, ale jen částečně. V dnešní době by to nebylo nic divného.
Zařídila bych klidný večer a v dobrém, bez výčitek důkladně promluvila s manzelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
6.1.22 16:17

Když přejdu to, že to byly peníze dětí, tak mě by vadilo, i kdyby manžel utratil větší obnost svych/našich peněz a já nevěděla kde a za co.

Pokud někdo utratí pár stovek nebo to jde na domácnost ok. Ale větší položky by si měli manželé sdělovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
6.1.22 16:23

Když přejdu to, že to byly peníze dětí, tak mě by vadilo, i kdyby manžel utratil větší obnost svych/našich peněz a já nevěděla kde a za co.

Pokud někdo utratí pár stovek nebo to jde na domácnost ok. Ale větší položky by si měli manželé sdělovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9337
6.1.22 16:24
@Lil Kitkatt píše:
Je vidět, že si to neumíš představit, mluvíš úplně z cesty. Taky jsi dostala příspěvek na kočárek a utratila ho. No a někdo holt dostane peníze na kočárek a už ho koupený má, takže ty peníze dá stranou a koupí za ně později třeba autosedačku nebo větší postel, než aby to utratil jen tak. Na tom přece nic není, děláš z toho kovbojku.

Ty z toho děláš kovbojku. Už jsem to tady vysvětlovala a je mi to vcelku jedno, jak to kdo má. Já bych prachy nepožadovala a ani bych se na nikoho neskládala, to je celý. Jediná vyjímka je to stavebko pro děti. V rodinným rozpočtu se prachy rozpustěj, když se uložej na potom, nebo se dají do obálky „pro děti“ ať už jsou to prachy za větší postel, nebo autosedačku, nebo třeba na nájem. Tu větší postel, jak ty říkáš, by koupili tak jako tak. To zas v tomhle konkrétním případě dali taky peníze stranou a tatínek z toho koupil… (nevimco, třeba taky velkou postel, nebo zimní gumy na auto) Prachy jako prachy. A dětem je to taky jedno, pochopila jsem, že jsou ještě malé, ty z těch peněz rozum nemají, tak neoceněj, jestli kolo, autosedačka či něco jinýho šlo z obálky, nebo přímo z peněz od tety Blážy, nebo jestli to koupil tatínek ze svýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí