Máte nějaké nadání?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.12.19 10:56
@yocheved píše:
A k otázce, jak to poznáš… No, já vlastně nevím. Asi záleží jaký si rodič. Já většinou rodičům po nějaké době říkám, jak se mi dítě jeví a na čem je třeba zamakat, třeba:,,Má dobrý sluch, ale horší rytmus, je třeba dělat to a to, abychom na tom trochu mákli"… Pak jsou rodiče, kde oba víme, že to dítě prostě nemá vlohy, a samozřejmě, když to ví i ten rodič, je to ta lepší varianta. Tam se s maminkou buď shodneme, že je to zbytečný trápení a nebo, že jsme si toho vědomi - ona s ním ale musí doma víc zabrat a já pak případně mohu nad něčím přimhouřit oko. Do nějaký míry, samozřejmě. Horší je to s rodiči, co jsou trochu zaslepení svým miláčkem, tam to servíruju hodně opatrně a snažím se hodně vyvažovat chválou :mrgreen:. A poslední jsou rodiče, co zájem nemají, je jim to celkem jedno, tak tam se ani já nezaobírám, jak jim to říct a prostě natvrdo řeknu, jak se dítě jeví nám. Buď začne makat a nebo pápá :mavam:.

Nevím, do kterého typu rodiče spadám. Tak asi o tom, že vím, že tam to je o té píli. No a jelikož moje dítě potřebuje některé věci vysvětlovat opravdu hodněkrát i ve škole, tak tady to bude to samé. Ale kdy je to považováno za zbytečné trápení? Po jak dlouhé době? Zatím si paní učitelka nestěžuje, dítě chce chodit, ale doma moc netrénuje. Paní učitelka si nestěžovala, že by bylo vidět, že necvičí. Někdy cvičí chvilku každý den. Když to hlídám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.12.19 10:58
@Anonymní píše:
Zrejme mam nejaky dar literarni, mela jsem obdobi, kdy jsem zaznamenala nekolik uspechu, neco mi vyslo v dobrem nakladatelstvi. Pak to vyhaslo, usnulo, nevim, ted to proste uz nejde a chybi mi to.

To je škoda. Co zkusit to znovu?

• Citovat
  • Upravit
32124
1.12.19 11:01

@lachtanice86 tak v tomhle bych mohla na olympiádu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
1.12.19 14:00
@Anonymní píše:
Nevím, do kterého typu rodiče spadám. Tak asi o tom, že vím, že tam to je o té píli. No a jelikož moje dítě potřebuje některé věci vysvětlovat opravdu hodněkrát i ve škole, tak tady to bude to samé. Ale kdy je to považováno za zbytečné trápení? Po jak dlouhé době? Zatím si paní učitelka nestěžuje, dítě chce chodit, ale doma moc netrénuje. Paní učitelka si nestěžovala, že by bylo vidět, že necvičí. Někdy cvičí chvilku každý den. Když to hlídám.

To těžko říct, co je považováno za zbytečné trápení. Pro každého asi něco jinýho :lol:. Jako znám učitelky, co by s nějakým dítětem už vůbec nebabraly a neztrácely čas, a naopk jiné jsou ochotné a schopné s ním nějak pracovat. Já to většinou tak nějak dokážu zhodnotit po půl roce. Jako vrozený dispozice - sluch, rytmus, apod., to samozřejmě hned, ale kam je možný a jak rychle to ještě posunout, nějakou schopnost věci pobrat, rychlost, pohotovost, to se vidí tak během půl roku. Ale těch faktorů je milion - věk, kam to směřujeme (hrát si pro radost/konzervatoř/příprava na hudební gymnázium/pajďak). Určitě je ale potřeba splnit alespoň to minimum. Jak jsem psala výš - jsou hudebky, kde to minimum je nepřípustné, kde se chtějí výkony, a pak zas hudebky, které bojují za každého žáka a minimum je prostě minimum, takže to stačí. Co se cvičení týče, já dávám rodičům na začátku „studia“ takovou brožuru, kde je to vše popsaný, jak v obecný rovině, tak na konkrétní nástroj. Cvičit by se mělo samozřejmě každý den, alespoň třeba 20 minut (zas záleží - nástroj, věk, cíl), ale když vidím, že třeba dva dny prcek nahrál, toleruji to. My zapisujeme do té brožurky i cvičení - den, čas a co. Ono totiž hraní je z velký části, a to hlavně ze začátku, o svalový paměti. Přirovnává se to k plavání, když půjde jednou plavat, taky si to jeho svaly nezapamatují, aby za 14 dní byl schopný plavat znovu.

Paní učitelka zatím chválí. Ona je fakt hodná. Doma makat spolu nemůžeme, protože já tomu vůec nerozumím, takže nemám s čím poradit. Nevím, kdy je ideální začít hrát na nějaký nástroj?

Já myslím doma makat, jako cvičit s dítětem, hlídat ho, zda cvičí, jak cvičí, do ŽK jsem vždy rozepisovala přesně co a jak cvičit. U malých dětí jsem byla ráda, když přišli rodiče ze začátku na hodinu/dvě, kdy se jim vysvětlí, co hlídat, protože to malý dítě to samo často nepobírá vše najednou. Je třeba hlídat např. posez/postoj/jak má ruce/jak dýchá, to samozřejmě podle konkrétního nástroje. Nemyslím makat na úrovni hlídání rytmických nuancí na hranici virtuozity :mrgreen:. Ale třeba dohlídnout, když napíšu s metronomem, že to skutečně s tím metronomem cvičil, apod. A kdy začít hrát na nástroj? Tak do hudebek se teď snad bere od 5 do přípravky. To buď flétna nebo klavír, ale spíš jde o hraní si a rozvíjení hudebnosti. Samozřejmě, když někdo projevuje extra talent je potřeba podchytit to, co nejdřív, začíná se ním pracovat třeba kolem 4 let - speciálně klavír a smyčce. Za mě je u těch běžných dětí ideální těch 5-6 let přípravka a pak pokračovat. Zas záleží na co, třeba na žesťové nástroje se doporučuje hrát až od 9 let, s druhými zuby a plně vyvinutými plícemi, třeba na tubu samozřejmě nikdo 5 letýho prcka nevezme, to ani neunese :lol:. A jinak záleži na cíli, když si chci hrát pro radost, můžu začít třeba ve 30. Nic proti ničemu. Na druhou stranu nemůžu začít v 16 a čekat, že ze mě bude virtuoz, když lidi, co na to aspirují, už v tomto věku jsou na konzervatoři, jezdí po soutěžích a pořádají recitály :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová