Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@luckalatynova píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda někdo máte doma věcné břemeno užívání?
Máme doma věcné břemeno užívání a nechce se mi věřit tomu,
jaké nároky a práva může mít.
S věcným břemenem přímo u sebe doma jsem se nikdy nesetkala.
Moje rada je, podívat se do kupní smlouvy, jak je tam věcné břemeno přesně určeno a od toho se odpíchnout.
Z diskuse jsem pochopila, že paní užívá dva pokoje a máte společnou kuchyni a příslušenství. To společné je pro mě kámen úrazu. Nedovedu si představit, že by mi někdo diktoval, kolikrát denně mohu na záchod a do koupelny a jak dlouho se mohu nebo nemohu zdržovat v kuchyni a jak po sobě udržovat pořádek. Vyprávěla mi mamka, že takto žila s mým taťkou dva tři roky u tchána a jeho nové manželky. Než se jim podařilo byt vyměnit za dva. Abych se vrátila k diskusi - zkontrolovat, co je v kupní smlouvě. A nastavit pravidla a nastavit mantinely - jenže jak je nastavit u 80ti leté seniorky, která má své zvyky a zlozvyky a dosud byla v domě paní a nemá důvod ze svých zvyků slevovat. Zdravit by měla, to ano a uklízet po sobě taky.Jak jsou vyřešeny společné prostory? Úklid schodiště a chodby? Jak s energiemi? Platí paní paušál nebo má na všechno své hodiny? Topí si sama? Nebo je pro celý dům jedno ústřední topení?
Tolik třecích ploch!
Je to se starou paní jako s některými našimi spoluobčany - tj. pouze právo a žádná povinnost?
Nebo zakladatelka očekávala submisivní stařenku, se kterou bude moci manipulovat?
Není mi jasné, proč diskutuje s dcerou a ne se seniorkou.
Kdyby šel vrátit čas, určitě by zakladatelka dům s věcným břemenem nekoupila.
Moje rada - nechat seniorku na pokoji a do oprav - a bohužel i do bydlení v domě - se pustit, až po jejích odchodu.
@a12 píše:
Me i teda prijde divny ze vubec ty predelavky s nekym musite resit kdyz je to vase..
zřejmě předělávali i společné prostory
To by mě zajímalo, co bude až paní přestane být soběstačná. Možná už teď úplně není, proto neuklízí. Postaráte se o ni?
@luckalatynova A ona mela vecne bremeno uz vuci dedovi? Resp. deda vuci ni? Pokud ne, pokud tam jen mela trvaly pobyt, tak proc ho ma ve vztahu k vam? Nemel byt spise sjednany najemni vztah?
Jinak jak uz tady zaznelo, v kupni smlouve musi byt rozsah vecneho bremene jasne vymezen. Pokud to nemate, tak to mate blbe ![]()
@luckalatynova To jsou komentare. Mame doma to same. Je to manzelova teta a pri koupi se chovala jako nej teta na svete a ted, skoda mluvit. Chapu te.
@Anonymní píše:
@luckalatynova To jsou komentare. Mame doma to same. Je to manzelova teta a pri koupi se chovala jako nej teta na svete a ted, skoda mluvit. Chapu te.
Jo, to jsem rada, že se ozval někdo kdo má to samé a také má věcné břemeno užívání? A dává ti zálohy na energie?
@cecetka píše:
@luckalatynova A ona mela vecne bremeno uz vuci dedovi? Resp. deda vuci ni? Pokud ne, pokud tam jen mela trvaly pobyt, tak proc ho ma ve vztahu k vam? Nemel byt spise sjednany najemni vztah?
Jinak jak uz tady zaznelo, v kupni smlouve musi byt rozsah vecneho bremene jasne vymezen. Pokud to nemate, tak to mate blbe
Děda napsal závěť a v ní usnesl věcné břemeno užívání, advokát mi poradil ať žádám nájem, ale já nemám asi to srdce dát 80-ti lete paní nájem i když to není žádná příbuzná.
@pst007 píše:
To by mě zajímalo, co bude až paní přestane být soběstačná. Možná už teď úplně není, proto neuklízí. Postaráte se o ni?
Má dcery 300 km daleko, které ji ani nemají potřebu videt max 1 za měsíc. Nevím co budu dělat…
@EMicina píše:
S věcným břemenem přímo u sebe doma jsem se nikdy nesetkala.
Moje rada je, podívat se do kupní smlouvy, jak je tam věcné břemeno přesně určeno a od toho se odpíchnout.
Z diskuse jsem pochopila, že paní užívá dva pokoje a máte společnou kuchyni a příslušenství. To společné je pro mě kámen úrazu. Nedovedu si představit, že by mi někdo diktoval, kolikrát denně mohu na záchod a do koupelny a jak dlouho se mohu nebo nemohu zdržovat v kuchyni a jak po sobě udržovat pořádek. Vyprávěla mi mamka, že takto žila s mým taťkou dva tři roky u tchána a jeho nové manželky. Než se jim podařilo byt vyměnit za dva. Abych se vrátila k diskusi - zkontrolovat, co je v kupní smlouvě. A nastavit pravidla a nastavit mantinely - jenže jak je nastavit u 80ti leté seniorky, která má své zvyky a zlozvyky a dosud byla v domě paní a nemá důvod ze svých zvyků slevovat. Zdravit by měla, to ano a uklízet po sobě taky.Jak jsou vyřešeny společné prostory? Úklid schodiště a chodby? Jak s energiemi? Platí paní paušál nebo má na všechno své hodiny? Topí si sama? Nebo je pro celý dům jedno ústřední topení?
Tolik třecích ploch!
Je to se starou paní jako s některými našimi spoluobčany - tj. pouze právo a žádná povinnost?
Nebo zakladatelka očekávala submisivní stařenku, se kterou bude moci manipulovat?
Není mi jasné, proč diskutuje s dcerou a ne se seniorkou.
Kdyby šel vrátit čas, určitě by zakladatelka dům s věcným břemenem nekoupila.
Moje rada - nechat seniorku na pokoji a do oprav - a bohužel i do bydlení v domě - se pustit, až po jejích odchodu.
Určitě si ještě jednou prohlednu kupní smlouvu, opravy jsme museli dělat protože do domu zatékalo, neodtekal odpad bylo to potreba a stále je, po dědy smrti tam žila 4 roky sama takže 4 roky žádné opravy vše stalo, chátralo, tak si dokážete představit jak starší dům vypadal a v jakém je stavu.
@Doe_Jane píše:
Kdo chce kam… teď musíš jen čekat až umře, jinak s tím nic neuděláš pokud ji nehodláš přidusit polštářem
No to nehodlám je to hrozná představa, myslela jsem že alespoň dcery projeví uctu ke stari, a pomůžou ji, ale pochopení nemají ani jedna. Chtějí mít od ní klid.
@luckalatynova Nema cenu tady poslouchat ty komentare. Nikdo nepochopi, co stary clovek ve spolecne domacnosti dokaze. Zalohy dava, je to 1000 kc, za to muze byt rada. My do baraku investovali milion, aby se tu dalo bydlet a bylo to bez barierove. Predtim to tu vytapela za 40000. No ale tete je stale zima, co koupime je na hov. o, co opravime, je spatne, i kdyz je zrejme, ze predtim to bylo horsi. Chtela susicku, tak jsme ji koupili a ted v ni nechce susit, ze ma pomackanou nocni kosili. Ma aspon vlastni zachod a denne musim umyvat zem, protoze nedobehne. Je stara, chapu, ale ono to zacina uz na chodbe a mam vzdy strach otevrit zachod. Vsude nas pomlouva. A hlida za oknem. Furt zjistuje, kde je manzel a syn. Chodi nam do pokoju a prohlizi skrine, takze zamykam loznici a pokojicek. No na knihu. Ve smlouve ma uzivani. Nemyslim, ze je moji povinnosti se o ni starat. Jen ji umoznit uzivani. Kdyby se k nam chovala pekne a byla vdecna, ze ji pomahame, nebyl by to problem, ale ona to dela naopak.
@Anonymní píše:… Ve smlouve ma uzivani. Nemyslim, ze je moji povinnosti se o ni starat. Jen ji umoznit uzivani. Kdyby se k nam chovala pekne a byla vdecna, ze ji pomahame, nebyl by to problem, ale ona to dela naopak.Moje další rada pro zakladatelku (když se seniorkou žijí a dům opravují): zjistit si, co znamená „UŽÍVÁNÍ“. Kde neporadím. U právníka? Nebo je výklad pojmu „užívání“ v novém OZ? Nebo v nějakém bytovém podniku? Jaká práva a povinnosti má při "užívání dvou pokojů, záchodu, společné koupelny a společné kuchyně ta 80tiletá paní a jaká práva a povinnosti má při jejím užívání dvou pokojů, záchodu a společné kuchyně a koupelny dle kupní smlouvy zakladatelka (jako majitelka domu).
V žádném případě bych se o seniorku nestarala a nepomáhala jí. Pokud bude potřebovat pomoc, tak oznámit na sociálce, ať si zajistí pečovatelku.
Počuraná chodba - tak to je taky síla.
Vše zamykat a zamykat a zamykat.
To, že paní šmíruje, to se děje i v paneláku.
@luckalatynova píše:
Děda napsal závěť a v ní usnesl věcné břemeno užívání, advokát mi poradil ať žádám nájem, ale já nemám asi to srdce dát 80-ti lete paní nájem i když to není žádná příbuzná.
Další moje rada - poslechnout advokáta. Zjistit, co znamená „užívání“, jestli to znamená bezplatné bydlení nebo ne.
Kdyby paní bydlela kdekoliv, nikde by nebydlela zdarma.
V našem paneláku si důchodci zažádali na ÚP o příspěvek na bydlení a dostávají ho.
Takže paní bydlí za tisícikorunu?
@luckalatynova píše:
Aha, my mame na dome taky VB, ale jsou to moji rodice, se kterymi fungujeme bez problemu. Energie platime na pul, preplatky delime na pul, pri vetsich investicich se na nich financne podileji. Kazdy mame sve patro a tim sve soukromi, i kdyz se spolecnym vchodem. Zakladem je ale fungujici vztah, a ten mame.
@Anonymní píše:
@luckalatynova Nema cenu tady poslouchat ty komentare. Nikdo nepochopi, co stary clovek ve spolecne domacnosti dokaze. Zalohy dava, je to 1000 kc, za to muze byt rada. My do baraku investovali milion, aby se tu dalo bydlet a bylo to bez barierove. Predtim to tu vytapela za 40000. No ale tete je stale zima, co koupime je na hov. o, co opravime, je spatne, i kdyz je zrejme, ze predtim to bylo horsi. Chtela susicku, tak jsme ji koupili a ted v ni nechce susit, ze ma pomackanou nocni kosili. Ma aspon vlastni zachod a denne musim umyvat zem, protoze nedobehne. Je stara, chapu, ale ono to zacina uz na chodbe a mam vzdy strach otevrit zachod. Vsude nas pomlouva. A hlida za oknem. Furt zjistuje, kde je manzel a syn. Chodi nam do pokoju a prohlizi skrine, takze zamykam loznici a pokojicek. No na knihu. Ve smlouve ma uzivani. Nemyslim, ze je moji povinnosti se o ni starat. Jen ji umoznit uzivani. Kdyby se k nam chovala pekne a byla vdecna, ze ji pomahame, nebyl by to problem, ale ona to dela naopak.
Docela drsne ![]()
@luckalatynova píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda někdo máte doma věcné břemeno užívání?
Máme doma věcné břemeno užívání a nechce se mi věřit tomu,
jaké nároky a práva může mít.
máme a je to v pohodě.. zřídili jsme ho sami
problém nevidim, nevim, čemu by to mělo vadit.. mmchdm, naše babi má nejtěžší stádium demence, s tím se pojí spousta starostí, agresiv jednání atd.. a stejně mi to neva, je to naše blízká osoba, i když už je jiná než před léty.. nečekáme až umře, jsme rádi za každý den, kdy tu ještě je. ![]()
Příspěvek upraven 18.11.17 v 12:11