Máte někdo doma věcné břemeno?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22535
25.11.17 16:32
@Borrealis píše:
@EMicina

nedovedu si příliš představit nevlastní tchyni… :think:..jak se přijde k nevlastní tchyni, nějak mi to hlava nebere

Otcova maminka (moje babička) umřela ještě před mým narozením.
Otcův otec (můj dědeček) se znovu oženil.
V bytě žil dědeček s novou manželkou a můj dospělý otec.
Po svatbě si do bytu dovedl mou maminku. Já jsem se do tohoto bytu narodila.
Maminka hospodařila s úplně cizí paní.
Bylo to prý kruté. Ještě s přihlédnutím k tomu, že maminka dělala na směny a její nevlastní tchyně měla pravidelnou pracovní dobu. Prý v kuchyni měly napsaný rozvrh.
Vyřešilo se to výměnou bytu za dva - a to už je jiný příběh. Maminčiny vzpomínky na začátek jejího manželství byly dost trpké vzhledem k soužití s nevlastní tchyní. Po rozstěhování se tyto dvě ženy už nestýkaly, na návštěvy k dědečkovi jsme chodili bez maminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 16:34

@EMicina To je prave to, ze clovek dokud nezazije, nepochopi. Proc v dnesni dobe se uz nezije vicegeneracne, je vse rikajici. Ja jsem opravdu tolerantni clovek, po cizich vecech mi nic neni. Snazim se udrzovat doma cistotu. To, ze stary clovek nedobehne, je normalni, to, ze si neuvari, je normalni, ale ze nas vsude pomlouvam, nesnesu. Treba ted byla situace, kdy spala pres den a vsem vykladala, jak se v noci urcite neusne. Mame loznici naproti sobe. Do 4 ji tam hrala tv(ona uz davno spala), ja v loznici s 3m miminkem, ktere kojim co dve hodiny. Vubec jsem nemohla spat a mala se furt budila. Nakonec v 7 vstala a sla na zachod a vytahla po dlazbe kos do chobdy do cesty, aby manzel ho vynesl do popelnice. Ten uz je jaksi v 7 v praci. No pobudila mi obe deti, ja migrenu z toho cely den a musela se postarat o deti. A ona rekla synovci, co prijel, ze manzel ten kos odmitnul vynest. Takze ten hned volal manzelovi, ze co to ma znamenat… Proste vyklada o nas lzi a opravdu to vypada, ze jsme nejhorsi na svete. Proste se to kupi 7 let a uz to preteklo…

• Citovat
  • Upravit
80475
25.11.17 16:49

No a ted si představ třeba, že by ještě mohla vykládat, že jí v noci pouštíte do pokoje plyn, abyste jí zabili, že jí nedáte najíst, že jí kradete věci - i takoví jsou staří lidé, a musí s nimi někdo žít. daleka ne všichni jsou v ústavu. Tohle je prostě stáří. Že ti nic nepochválí a všechno je na houno - to ti na té chvále záleží? neposlouchej to a je.
K tomu nepouštění cizích do domu - co když jsou to její přátelé, ale pro vás cizí? Smí nebo nesmí je pustit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 17:02

@inkakřivák To s temi navstevami jsem nepsala ja, chodi za ni manzelova rodina. Ale ona jeste dementni (nemocna) neni, je to jeji povaha.

• Citovat
  • Upravit
25.11.17 20:32
@Anonymní píše:
@inkakřivák To s temi navstevami jsem nepsala ja, chodi za ni manzelova rodina. Ale ona jeste dementni (nemocna) neni, je to jeji povaha.

Opravdu jak jsi psala kdo nezazije nepochopí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
25.11.17 20:35

@EMicina
díky moc za osvětlení situace
:palec:

já jsem na tohle hrozně tupá, takže si to pomalu přelouskám, kdo je čí, a určo mi to dojde, díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
25.11.17 20:41

Ne, stejně mi to nedochází

maminka přece nehospodařila s cizí paní, ale s manželkou dědečka?

mě přijde pro tu maminku tchyně stejně cizí paní, jako manželka / nová / dědečka…to není maminky vlastní rodina, jen přivdaná, ne?

hele ale já jsem fakt na tyhlety vztahy úplně tupá, kdo je čí…zkouším si to dosazovat jako by do vlastní rodiny a furt mi vychází že pravá tchyně jako „druhá“ tchyně, oboje jsou cizí paní / pro tu maminku /

kolikrát může bejt nevlastní tchyně lepší než vlastní…že to asi nehraje roli, ne?

ale nevím, nic, neberte mě vážně a díky :kytka:

jinak, s tím jak rostou ceny nemovitostí bude asi model věcného břemene čím dále četnější, a osobně mi nepřijde špatný, ale mělo by to být jasně domluveno předem…a svobodně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
25.11.17 20:45

Dokonce už se začíná mluvit i o zpětných hypotékách…které jsou prý venku běžné…senior dá nemovitost bance, ta jej nechá v ní normálně dožít, má věcné břemeno, ještě mu platí doživotně nějakou rentu, a pak jde nemovitost té bance…myslím že tohle bude čím dále častější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.17 23:58

@Borrealis No moc si to nedokazu predstavit. A kdo se o seniora postara, az bude nesobestacny? Pokud bude mit deti a ty se o nej potom postaraji, pritom nemovitost bude banky.. Nemyslim, ze deti by se o rodice nepostarali, pokud za to nedostanou barak, ale byla by to divna situace..

• Citovat
  • Upravit
22535
26.11.17 05:45
@Borrealis píše:
Ne, stejně mi to nedochází

maminka přece nehospodařila s cizí paní, ale s manželkou dědečka?

mě přijde pro tu maminku tchyně stejně cizí paní, jako manželka / nová / dědečka…to není maminky vlastní rodina, jen přivdaná, ne?

hele ale já jsem fakt na tyhlety vztahy úplně tupá, kdo je čí…zkouším si to dosazovat jako by do vlastní rodiny a furt mi vychází že pravá tchyně jako „druhá“ tchyně, oboje jsou cizí paní / pro tu maminku /

kolikrát může bejt nevlastní tchyně lepší než vlastní…že to asi nehraje roli, ne?

ale nevím, nic, neberte mě vážně a díky :kytka:

jinak, s tím jak rostou ceny nemovitostí bude asi model věcného břemene čím dále četnější, a osobně mi nepřijde špatný, ale mělo by to být jasně domluveno předem…a svobodně

Bylo to za bývalého režimu, kdy získat byt pro normální lidi bylo těžké.
Po babiččině smrti zůstal v bytě dědeček se synem (mým otcem) sám. Dědeček se brzy oženil. Jeho novomanželka, suverénníměstská paní ve středních letech, dědečkova kolegyně z práce, měla na krku nejenom svého obstarožního novomanžela, ale i jeho dospělého syna. Ten se také oženil, ale místo aby šel z bytu pryč, tak si „dotáhl“ ještě svou manželku a brzy i děcko (tj. mou maminku a mě). Vztahy tam byly děsné, znám z vyprávění maminky o tom, jaké může být soužití nevím jestli naspat dvou generací nebo dvou téměř cizích dvojic nebo dvou dvojic. Návrhy, dohody, pokusy o dodržování, pokusy o smír, nedodržování, naschvály. Maminka „mladé tele z venkova“, dědečkova manželka „generál“.Až do smrti to v mamince bylo, začátky jejich manželství a soužití s tchánem a hlavně tchánovou novou manželkou. Vyřešilo se výměnou bytu za dva. Toto je mimo téma diskuse. Chtěla jsem jen přispět tím, jak soužití může být obtížné. Všichni jsou už mrtví, i mí rodiče. Sama jsem nikdy s nikým nežila než s manželem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.11.17 14:21

@advocatus.diaboli Do toho bych nikdy nešla, protože znám vymahatelnost práva u nás. o se stane, když budu ležet, nebudu chtít odejít z domu a dotyčná firma mi bude třeba tři měsíce „shánět“ pečovatelku? Nikdy, tohle mi smrdí podvodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.11.17 14:40

Taky jsem o tom slyšela, ale přijde mi to rizikové. To už raději sepíšu smlouvu s nějakým příbuzným, o tom, že se o mne bude starat a po mé smrti mu nemovitost připadne. Jistě se to dá právně ošetřit. Ale prodat si střechu nad hlavou bych měla strach. To už spíš prodat a za prachy si zaplatit nějaký dobrý pečovatelák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.17 14:50

@advocatus.diaboli A jak je to s opravami?

• Citovat
  • Upravit
80475
26.11.17 17:14

No a taky riziko, že to stát nějakým způsobem zruší - kupříkladu už ted vyskakují, že tyto firmy nemají oprávnění poskytovat sociální službu, takže vlastně by byli jen zprostředkovateli - a to už je potíž. A kdoví, jakým způsobem by si to mohli naši zákonodárci ještě přebrat. Jinak myšlenku chápu, nakonec proč by měly ty nemovitosti propadat třeba státu - ale prostě bála bych se. Doufám, že tenhle problém nebudu řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.17 16:14

.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat