Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Je mi 35 let. Snazim se mamku odpalkovat uz od 12ti. Ver mi, ze s temito lidmi to proste nejde. Tam nefunguji zadna logika, slusnost. Kdyz maji blbou naladu, rypou rypou, az te vystavej. Mam i jine pribuzne, kteri s ni maji tu cest a kazdy si to uzavrel. s tim, ze se s ni proste clovek dobre citit nemuze. Ale jak rikam, je to jinak vlastne hodna zenska, z dlouhodobeho meritka.
Hodná ženská?! ![]()
Nechápu to setrvávání v toxických vztazích. Normálně bych podala žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. Přerušila kontakt a začala žít vlastní život. Problémy si děláš v podstatě sama. Druzí si k tobě dovolí jen tolik, kolik jim sama dovolíš.
@Anonymní píše:
Je mi 35 let. Snazim se mamku odpalkovat uz od 12ti. Ver mi, ze s temito lidmi to proste nejde. Tam nefunguji zadna logika, slusnost. Kdyz maji blbou naladu, rypou rypou, az te vystavej. Mam i jine pribuzne, kteri s ni maji tu cest a kazdy si to uzavrel. s tim, ze se s ni proste clovek dobre citit nemuze. Ale jak rikam, je to jinak vlastne hodna zenska, z dlouhodobeho meritka.
Znám. Taky mám podobně laděné příbuzné. Buď se budeš muset kousnout a opravdu jí neustoupit ani o píď nebo se na celý vztah s matkou vykašlat a přerušit kontakt. Jiné možnosti nejsou. Takové to řešení „napůl“ - vydržím to, ať je klid - tě akorát psychicky odrovná.
Taky můžeš praktikovat:
3. Až tě bude zase prudit, prvně řekni, ať toho nechá. Nenechá-li, sbal se i s dětma, suše oznam, že tebe ani děti neuvidí, dokud se za svoje chování neomluví, a pak to musíš vydržet. Tím necháš „přerušení kontaktu“ na ní.
Už ti není 12, abys to musela tolerovat. Jste obě dospělé ženské a tvoje matka moc dobře ví, jak se chovat - k cizím jí to jde hezky.
@nonina píše:
Prostě musíš najít způsob, jak ji „odstřihnout“ z co největšího času. Nevím, zda spolu navíc ještě bydlíte, když píšeš, že nedodržuje ani to co má být doma? Snad to jenom špatně chápu, ale pokud ne a opravdu bydlíte spolu, tak prvotně řešit toto - každá své bydlení.Nechceš ji odstřihnout, tak se musíš naučit - a to můžeš udělat jenom a pouze Ty sama, jak „neposlouchat“ její komentáře. Naprosto je ignorovat, protože dle popisu Tvé matce velmi vyhovuje, že má Tebe na hádky.
Já osobně jsem matku odstřihla, ale ta mne deptala fakt hodně. Vídáme se jednou za čtvrt - půl roku, protože nechci dceru ochudit o babičku. I když mi v tomto ohledu moc pomáhá, že dcerka spoustu věcí nechápe a nikdy nepochopí.
Asi je sama a prostě potřebuje ventil - což je ale její problém. Pokud by od Tebe nedostala obvyklou reakci (hádku, ublíženost) tak toho po čase nechá a bude hledat jiného obětního beránka.
Pokud nemůže vyplatit matka Tebe z chalupy, tak vyplať Ty ji a pokud ani to nejde, tak plánuj víkedny bez ní.
A taky se nauč nepřemýšlet o tom, co si o Tobě myslí cizí, jiní lidé. Ty moc dobře víš, jak to doma máš, děti časem uvidí jak to opravdu je, pokud to dělá i před nima, tak ji nebudou mít moc rády časem.
Hele ja vetsinu casu nereaguju ublizene nebo hadkou, ona jinde nehleda jineho beranka, pritvrduje a pritvrduje. Kdyz nereagujes, tak pak zkousi jine metody, treba schvalne ztrati neco tveho, odejde beze slova i s detma a den o sobe neda vedet, „omylem me zamkne“, sjede s autem do prikopu a podobne.:-D Ja se tomu kolikrat i zasmeju, ale posledni dobou si rikam, ze uz jsem asi na to moc stara. Asi i diky rozvodu. Jiank ne, bydlim jinde od 17ti let, byly doby kdy jsem s ni nebyla vubec v kontaktu, ale to bych do budoucna nerada, je to moje mama. Jine deti nema. Zkusim ten cas traveny s ni eliminovat. jinak me ani tak nevadi, comsi o me ostatni myslim, ale ty pomluvy prinaseji realne dusledky, ale ucim se si rikat presne to, co pises, deti casem pochopi, jaka je, a lide kolem treba take, Jedine co mohu si uchovat ja sama za sebe cisty stit. A mas pravdu, ma me jako ventil. Protoze aktualne uz nikoho jineho, kdo by ji tuto sluzbu posytoval nema a s detmi si chce uchovat hezky vztah. I idyz uz tam to probleskuje, podle me az si je omota a zahackuje, tak je take zacne dusit. A nebo pojede dal taktiku mama je konfliktni, hrozna, nesnasi me a vy jste na me moc hodni, milackove.
@Dena12 píše:To jsem driv delala, ale ono te to pak omrzi, kdyz z poloviny vikendu odjizdis. A aby deti plakali, ze musej domu, to nechci. Mozna ze napul to fakt nejde. Ale je to tezke, je to mama, a jak rikam, v mnoha ohledech mi pomohla a je tu pro me. Zkusim ted striktne trvat na cestovani oddelene a na chate se budeme vpodstate stridat, chci taky oddelit naprikld ktera kytka ve skleniku je moje, ktera stara deka a podobne, z toho je take hodne problemu, otazk je, jestli si nenajde jiny nastroj nez spolecne vlastnictvi:-D a uvidim, co bude.
Znám. Taky mám podobně laděné příbuzné. Buď se budeš muset kousnout a opravdu jí neustoupit ani o píď nebo se na celý vztah s matkou vykašlat a přerušit kontakt. Jiné možnosti nejsou. Takové to řešení „napůl“ - vydržím to, ať je klid - tě akorát psychicky odrovná.Taky můžeš praktikovat:
Už ti není 12, abys to musela tolerovat. Jste obě dospělé ženské a tvoje matka moc dobře ví, jak se chovat - k cizím jí to jde hezky.
3. Až tě bude zase prudit, prvně řekni, ať toho nechá. Nenechá-li, sbal se i s dětma, suše oznam, že tebe ani děti neuvidí, dokud se za svoje chování neomluví, a pak to musíš vydržet. Tím necháš „přerušení kontaktu“ na ní.
@Caboverde píše:
Nechápu to setrvávání v toxických vztazích. Normálně bych podala žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. Přerušila kontakt a začala žít vlastní život. Problémy si děláš v podstatě sama. Druzí si k tobě dovolí jen tolik, kolik jim sama dovolíš.
A pak co? Nabidnu pulku chaty k prodeji?
Jinak mas pravdu, ale ja zase treba nechapu lidi, kteri prerusili uplne kontakt se svymi rodici, partnery se kterymi maji deti, to podle me ne neni spravne. Nkteri lide jsou toxictejsi nekteri mene, ale nikdo neni svaty. A kilikrat pak Franta nemluvi s Bohousem a nikdo uz ani nevi proc. Nakonec nebude nikdo mluvit a nikym, to se me taky nelibi. Ale je fakt, ze si musis lepe chranit, aby na me nemohla. A do budoucna se nezapletat do nejakych spolecnych majetku a podobne.
Jestli je to s matkou fakt tak zlé, že si musíš vytyčovat, která kytka ve skleníku je tvoje, nebo která deka, tak nebuď hloupá a tu chatu prostě pusť, jinak tě úplně zničí. Tohle není „trochu toxickej“ člověk ![]()
@Russet píše:
Hodná ženská?!
Ano, pomohla mi financne, kdykoliv jsem potrebovala, hlida deti, kdyz chodim do skoly, pomaha mi dohodit doktory, kdyz je treba, pokazde se snazi pomoct, pokud je nejaka situace k reseni. Vis co, to asi clovek, co to nezazil nepochopi. To je prave ten problem s temito lidmi, nejsou to v podstate zly lide. Asi nejaka porucha osobnosti, nevim ![]()
No a když jsi odjela z chaty po hádce. Vydržela jsi, až se matka ozvala sama, omluvila se a řekla, že to přehnala? Nebo jste se za tři dny začaly nuceně bavit o tom, jak se kdo má a kdy se zas uvidíte?
@Dena12 píše:
No a když jsi odjela z chaty po hádce. Vydržela jsi, až se matka ozvala sama, omluvila se a řekla, že to přehnala? Nebo jste se za tři dny začaly nuceně bavit o tom, jak se kdo má a kdy se zas uvidíte?
Ano, i tak jsem to zkousela. Vysledek byl, ze jeste vice pleticharila a citila se ukrivdena. Ona vyjmecne vidi chybu na sve strane. Jako opravdu. I ve zcela zjevnych situacich. My se treba nevidely i rok. K omluve z jeji strany proste nedojde. Treba prijde po case s tim, ze ji mrzi, jak se k ni chovam. To je boj s vetrnymi mlyny. Mene vycerpavajici je ignore mode a jit si po svem. Ale holt clovek musi pocitat s tim, ze jednou cca za tri dny prijde asi tak denni dvoudeni blba nalada uz od rana a stavi a stavi a stavo az vystavi. Nekdy to ustojis s cisym stitem, nekdy ne, ale pokazde budes zdeptana na kost. Ver mi, mam i zkusenost ze vztahu s manzelem. To je stejny prototyp. To je proste nejaka nemoc. Normalni clovek to nechape. Maji svuj svet, svoje pravidla a asi lzou i sami sobe. S jinymi lidmi take dlouho nevydrzi. Mama treba jezdi na tydeni pobyt s nekym a pokazde se vrati totalne vycerpana s tim, ze ji ten druhy deptal a choval se hrozne. Casto se odtrhne a jde si po svem. Ale predpokladam, ze neni hnusna, protoze by s ni nikdo priste nikam nejel. Zvladne tak vikend, ale i tak se vraci zahorkla, ze ji tam nekdo deptal a podobne a ze je rada, ze uz je doma. A pak treba v hadce me rekne, ze ona nema s nikym s nikym problem a ja jsem hrozna rejpava. No v hadce, ona jeci, je hnusna a ja ji rikam, prosimte uz toho nech, nebudeme si kazit den. Tomu ona rika nade hadka:-D A manzel je uplne stejne s tim, ze jeste mi hrozil pesti a kdyz me tim rozzuril, tak me i parkrat flaknul. Jinak ona samozrejme nechce, abychom se rozvedli, ze je chyba na obou stranach:D Je to problem no. Ja jsem proste smirena s tim, ze to s ni bude stale stejne. Manzel uz brzo bude byvaly, obklopim se pohodarema a snad jednou za cas mamu pak pretrpim.
@Anonymní píše:
A pak co? Nabidnu pulku chaty k prodeji?Jinak mas pravdu, ale ja zase treba nechapu lidi, kteri prerusili uplne kontakt se svymi rodici, partnery se kterymi maji deti, to podle me ne neni spravne. Nkteri lide jsou toxictejsi nekteri mene, ale nikdo neni svaty. A kilikrat pak Franta nemluvi s Bohousem a nikdo uz ani nevi proc. Nakonec nebude nikdo mluvit a nikym, to se me taky nelibi. Ale je fakt, ze si musis lepe chranit, aby na me nemohla. A do budoucna se nezapletat do nejakych spolecnych majetku a podobne.
Děvče, nejprve si pořádně zjisti, co je vypořádání podílového spoluvlastnictví, řešila jsem osobně soudní cestou. Nejde o žádný prodej poloviny nemovitosti. Jedná se o prodej celé nemovitosti ve veřejné dražbě a následné rozdělení výtěžku mezi spoluvlastníky. Vše pod dohledem soudu. A pokud jsou vztahy opravdu špatné, nezbývá člověku nic jiného, než je definitivně přerušit, aby nedošlo k vlastní sebezáhubě. Tobě zdá se celá ta situace, kdy můžeš neustále dokolečka brečet, vyhovuje. Do změny se ti jít nechce, pak ale nechápu, proč zakládáš diskusi.
@Anonymní píše:
Ano, pomohla mi financne, kdykoliv jsem potrebovala, hlida deti, kdyz chodim do skoly, pomaha mi dohodit doktory, kdyz je treba, pokazde se snazi pomoct, pokud je nejaka situace k reseni. Vis co, to asi clovek, co to nezazil nepochopi. To je prave ten problem s temito lidmi, nejsou to v podstate zly lide. Asi nejaka porucha osobnosti, nevim
Takže jsi na ní závislá a neschopná se o sebe a svoje děti postarat bez pomoci. Pak si ale budeš muset ujasnit, co je tvoje priorita.
@Anonymní píše:
Ano, i tak jsem to zkousela. Vysledek byl, ze jeste vice pleticharila a citila se ukrivdena. Ona vyjmecne vidi chybu na sve strane. Jako opravdu. I ve zcela zjevnych situacich. My se treba nevidely i rok. K omluve z jeji strany proste nedojde. Treba prijde po case s tim, ze ji mrzi, jak se k ni chovam. To je boj s vetrnymi mlyny.
Tady nebojuješ s větrnými mlýny, ale sama se sebou. Děláš si to mimo jiné svojí nedůsledností. Pokud jsi jí výslovně řekla, ať se po nějakém výstupu omluví (o čemž mám docela pochybnosti) a pak ses s ní po nějaké době začala bavit „jakože nic“, tak se pak nemůžeš divit, že to hnusné chování zkouší znova. A už vůbec nechápu, co by tě mělo deptat, když se spolu nebavíte.
Možná by nebylo od věci v takové situaci vyhledat odbornou pomoc (psycholog), protože i když si uvedomuješ, jak se k tobě chová, máš ji zároveň tendenci bránit, a s takovým přístupem se s tím nikdy nevypořádáš.
@Dena12 píše:
Já si myslím, že úplně stačí to, jak se k ní matka chová teď. To by si nikdo k dospělému člověku neměl dovolovat, a je úplně jedno, co je „pravda“
jaké chování si dospělá osoba nechá od jiné dospělé osoby líbit, je čistě na té údajně „týrané“
@Anonymní píše:
Ano, pomohla mi financne, kdykoliv jsem potrebovala, hlida deti, kdyz chodim do skoly, pomaha mi dohodit doktory, kdyz je treba, pokazde se snazi pomoct, pokud je nejaka situace k reseni. Vis co, to asi clovek, co to nezazil nepochopi. To je prave ten problem s temito lidmi, nejsou to v podstate zly lide. Asi nejaka porucha osobnosti, nevim
aha, takže v podstatě se bez ní nedokážeš obejít, a to je to týrání?
Já se obávám, že nejde o žádné týrání, ale o obyčejnou neurotizaci, které se mnohdy i nechtěně, dopustí každý rodič. Neříkám, že v tomto případě jde o tu nechtěnou variantu. Kdyby byla zakladatelka skutečně týraná, po čase by byla schopná náhled změnit a pohnout se z místa.