Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
zlá krkavčí matka prodává svůj byt co dostala od svých rodičů? výživná diskuze
Milá zakladatelko, byt je její a peníze z jeho prodeje jsou taky její. Pokud je nacpe do plavek gigolovi je ti potom putna. Pokud by to, ale čirou náhodou dala tobě tak podle své vlastní logiky to ulož na účet a dej svým dětem. Protože jim musíš pak taky dopřát ten luxus aby dostly od matky prachy
@Anonymní píše:
Já snad psala že bych se v tom případě o matku ve stáří nestarala? Proboha co to píšete je mi z Vás zle!
No ale kdyz byla tak strasna, vse ti platil otec a ona pro tebe vlastne nic nedelala tak proc bys mela? Proc bys to delala? Uz si se koukla na katastr koho ten byt tedy vlastne je? Pokud se byt neprepsal vyhradne na ni a je tam jeste psan otec tak by s tim slo neco udelat, jinak bohuzel nic ![]()
@LaPaloma píše:
To si myslím, že se stařeně bez peněz stane. Tento scénář vidím jako nejpravděpodobnější a chápu, že zakladatelka nemá zájem, aby matka rozfofrovala všechno. Když hoří stará stodola, to je žár.
Ale i tak si myslím, ač právně neošetřeno, že z ceny rekonstrukce by měla zakladatelka mít 50% podíl, pokud se ho otec vzdal při vyrovnání u rozvodu.Jinak jak tu někdo psal, že si matka něco vydřela v životě - tak na to to opravdu nevypadá.
To jsem psala ja, ze byt asi taky nemela zadarmo…no je vcelku jedno, jak k nemu prisla. Jeji je…vis jak to chodi…lehce nabyl…
Jen je to teda masakr…pokud nekdo tak zblbne, ze vubec nemysli. A je to presne tak…50 % z poloviny hodnoty rekonstrukce. Asi bych zapojila otce. Aby ji naznacil, ze prisel cas sliby plnit, pokud bych nebyla schopna si s ni sednout sama…
Taky si myslim, ze to zakladatelka zprvu blbe vyjadrila. Oc ji vlastne jde. I tak ale nesouhlasim s nekterymi jejimy vyroky…jakoze po rodicich by melo dite vzdycky neco dedit atd. Fakt znam spoustu pripadu, kdy tomu sporadanemu bylo nakaslano a vsechno padlo nekomu, kdo jim cely zivot ani nepomohl…proste tak to chodi.
Milá zakladatelko. Bohužel se otec jen dohodl a neošetřil to právně, což je velká škoda, když do toho dal spoustu peněz a chtěl aby to jednou patřilo tobě. Každopádně ty s tím nic nenaděláš, můžeš požádat matku, jestli ti část peněz dá. Asi bych to řešila tak, že pokud je otec stále naživu, tak bych mu o situaci řekla a ten by mohl na matku zatlačit. Bohužel, vzhledem k tomu že je byt její, tak se může vysmát i jemu. Já osobně, pokud bych na tom byla finančně dobře, tak bych dítěti určitě něco dala. Ale já svou dcerku miluju nade vše. Bohužel všechny matky to tak nemají.
@Anonymní píše:
to sjem napsala špatně, ne zdědit ale dostat nějaké peníze na studium, mě spíš příjdou hnusné nějaké nadávky tady, ale v poho
hele já studuju, platím nájem, živím své děti a máma mi na to nepřispívá. Popravdě by mě to ani nenapadlo. svět je takovej. Co si vybuduju to mám. A co si vydělám to utratím. Moje děti se o sebe taky budou muset starat. Rozhodně jim do pusy zadny peceny holuby neprileti
@arinecka píše:
No ale kdyz byla tak strasna, vse ti platil otec a ona pro tebe vlastne nic nedelala tak proc bys mela? Proc bys to delala? Uz si se koukla na katastr koho ten byt tedy vlastne je? Pokud se byt neprepsal vyhradne na ni a je tam jeste psan otec tak by s tim slo neco udelat, jinak bohuzel nic
Psala, že byt je matky, dostala ho od rodičů. Nepatřil do SJM.
Jen me tak napadlo, ze jedinym relativne bezstarostnym obdobim je ranne detstvi a pak uz jen pozdni stari,za predpokladu, ze vcas nastoupi demence. Protoze pri skole brigady, pak prace,clovek se snazi neco vydelat, rve to do deti, aby se mely lepe nez my a kdyz se deti osamostatni, stejne natahnou ruku,potrebuji pomoct,kdyz si berou hypoteku nebo maji prusvih. Nebo prijde starost o rodice. A pak prijdou vnoucata,takze clovek doprava vnoucatum a kdyz vyrostou, cekaji,az zaklepem backorama,aby mohly dedit ![]()
Kdy si ma clovek vlastne uzit,co vydelal? Asi nikdy.
Nebo kdo z vas uz si sve uziva? A jak/kdy to delate? ![]()
Tobě je 27? Přijde mi jako by ty bylo pět roků. Ve dvaceti sedmi se necháš živit mamkou? Není ty to blbé? ![]()
@bartsch píše:
Psala, že byt je matky, dostala ho od rodičů. Nepatřil do SJM.
Aha, tak to jsem nevidela, necetla jsem celou diskusi. Tak v tom pripade ma zakladatelka smulu.
A proč bys měl mít? Pokud studuješ, tak čistě teoreticky si můžeš nechat soudy nechat nařídit výživné, ale majetek tvých rodičů je jejich a mohou si s sním dělat co chtějí. Pokud něco zbude, tak z toho můžeš něco zdědit. Po jejich smrti.
@Anonymní píše:
Zdravím, mám dotaz s kterým si nevím rady. Matka v listopadu prodá byt svým známým, který měla dohromady s mým otcem než se rozvedli (otec se nenechal vyplatit ani si nic nevzal, jen chtěl ať byt zdědím)
Moje otázka zní, mám já (24 let) právo na nějaké peníze z prodeje?
Upřesňuji že byt prodává za 2.7 milionů a nevypadá to, že by mi něco z toho chtěla dát. Peníze by se mi hodili na další studium, které si po celou dobu platím ze svého.
Děkuji všem za odpovědi.
pokud není Tvůj, nemáš na nic nárok
Takže otec se vzdal vyrovnání SJM výměnou za příslib, že byt bude jednou tvůj? Jak dlouho jsou rozvedeni? Po nějakou dobu po rozvodu se dá soudit o vyrovnání SJM. Jeho podmínka splněna nebyla, tudíž nedošlo k vyrovnání. Je fuk, čí ten byt ve skutečnosti byl, nějaké SJM rozhodně za manželství vzniklo. Tohle se například stává, když i po rozvodu se zjistí, že jeden z manželů „odklonil“ peníze, zpětně se to dohledá a soudně rozdělí. Otázkou je, zda by do toho tvůj otec chtěl jít, bude to vleklý spor.
Takové dohody jsou velkou chybou. Já kupříkladu jasně dětem zdůrazňuji, že nic nedostanou, dům prodám a na stáří pojedu kolem světa, koupím si nové játra a ledviny, ať se koukají postarat samy a nehledí mým směrem.
@Anonymní píše:
Já pokud bych byla v její situaci tak něco dítěti (ještě ke všemu na studium) rozhodně dám. Jak to máte vy ostatní?
Od 18 let se zivim a financuji sama, vcetne vlastniho bydleni. Takze ja to jako ty rozhodne nemam.
nastesti a vypada to, ze moje deti jsem vychovala v podobnem duchu - to partnactilete za dva tydny jde na prvni brigadu
![]()
@krajta píše:
Tobě je 27? Přijde mi jako by ty bylo pět roků. Ve dvaceti sedmi se necháš živit mamkou? Není ty to blbé?
Tak ja nedocetla - ja myslela ze je zakladatelce s bidou dvacet.
Takze vecne studujici - byt matkou nedam ti ani halir. Matka muze vyhodne zainvestovat a penize venovat pripadnemu vnouceti, i kdyz jestli v 27 stale studuje, tak to prvni dite nestihne ani do 35, pokud se dobre nevda…
![]()
@zoidberg píše:
Takže otec se vzdal vyrovnání SJM výměnou za příslib, že byt bude jednou tvůj? Jak dlouho jsou rozvedeni? Po nějakou dobu po rozvodu se dá soudit o vyrovnání SJM. Jeho podmínka splněna nebyla, tudíž nedošlo k vyrovnání. Je fuk, čí ten byt ve skutečnosti byl, nějaké SJM rozhodně za manželství vzniklo. Tohle se například stává, když i po rozvodu se zjistí, že jeden z manželů „odklonil“ peníze, zpětně se to dohledá a soudně rozdělí. Otázkou je, zda by do toho tvůj otec chtěl jít, bude to vleklý spor.
Takové dohody jsou velkou chybou. Já kupříkladu jasně dětem zdůrazňuji, že nic nedostanou, dům prodám a na stáří pojedu kolem světa, koupím si nové játra a ledviny, ať se koukají postarat samy a nehledí mým směrem.
Mam to podobne, uz ted se tesime az zacnem s muzem na stara kolena hezky pohodlne cestovat - zadny batuzek jako za mlada a trada do Jizni Ameriky, ale pekne wellness hotely se zakazem harantu
![]()