Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@gothmog píše:
Zajímavé reakce. Samozřejmě právně zakladatelka na nic nemá nárok. Ale pokud matka otci slíbila, že byt připadne dceři nebo s ní nějak vyrovná tak moc nechápu, proč se jí zastáváte. Já bych se tedy taky ozval, drahé mamince stav připoměl a to co dělá chápal jako podraz. Na mě rodiče nechali napsat byt po prarodičích. Ale zaplatili ho rodiče já tam byl zejm. důvodu, že jsem byl na VŠ a v té době tam bydlel, přebíral poštu, chodil na domovní schůze atd. Tedy beru to tak, že byt je jejich a neřeknu haha nazdar, byt prodám, prachy si nechám, se*u na vás a na ostatní sourozence, právně je to moje.A pro rodičě, kteří rozforují dědictví po svých rodičích a svým dětem z dědictví po prarodičích nenechají nic si taky myslím své.
Tak byt byl jen a pouze matky. Hádám, že si stále člověk může dělat se svým majetkem co chce. Co já vím, třeba ji nevyhovoval, byl moc velký, malý, musel by se rekonstruovat. Jako dospělá vydělávající dcera (stejně jako zakladatelka) bych byla ráda, že se má mamka dobře, je to její byt a její peníze, tak ať si jede třeba kolem světa.........na svůj byt jsem si schopná vydělat sama, maminka mě vychovala a nechala studovat a své peníze/majetek si sama vydřela, tak ať si to užije......
Tak za prvé byt je matky, protože porušila dohodu (byť nevynutitelnou) s otcem. Můžeme se domýšlet, ale matka ho neprodává, protože chce jiný vyhovující byt, ale protože chce prachy rozforovat (s přítelem). Pokud by matka kupovala jiný vyhovující byt bylo by fér, aby dceři řekla, dráhá dceruško kupuji si jiný byt, ale hodlám dodržet dohodu s otcem takže ti tento byt dokážu nebo alespoň otcovou polovinu odkazuji (nebo ho napíšu na tebe a zřídím si věcné břemeno užívání). Já jsem asi z jiné planety. Je mi 40 a u nás v rodině prarodiče hospodaří a akumulují majetek s tím, že ho jednou zdědí děti/vnoučata. Stejně tak já nerozhazuji a pokud se nestane něco neočekávaného tak můj majetek připadne mým dětem. Nehodlám nic na stáří rozhazovat, jezdit kolem světa nebo si kupovat hodinky s vodotryskem. Jasně každý si může dělat se svým co chce, děti na to nemají automatický nárok. Ale aby se rodiče potom moc nedivili až budou potřebovat finanční pomoc ve stáří nebo budou ve vlastních výkalech umírat na LNDce a děti/vnoučata za nimi nepáchnou. Na to aby se děti starali o nemohoucí rodiče totiž naky žádný právní nárok není.
@gothmog No promiň, ale péče o rodiče snad nezávisí na tom, zda rodiče dali svým dětem či vnoučatum dostatečně velký majetek nebo si nedej bože na staří užili to, na co nezbýval dříve čas. Žasnu nad tím, jak tu pro mnohé je jaksi samozřejmostí, že o své rodiče se na stáří budou starat jenom ve chvíli, kdy z nich budou něco mít. Hnus tohle.
Samozřejmě nezáleží, ani to nepíšu. Třeba ani majetek nemají a to je OK. Ale když se chovají vůči dětem hnusně, jako třeba matka zakladatelky, které jí v podstatě vyfoukla a rozfofrovala byt (nebo alespoň jeho půlku od otce) tak podle mě může jedině čekat jenom stejné chování. Já bych teda na takovou matku s*al z vysoka.
@gothmog Ale to je zase domněnka, že ona chce ty peníze rozfofrovat. Třeba si je uloží, třeba si koupí nějakou garsonku, co my víme? Nic, stejně jako zakladatelka.
Domněnka, nedomněka, tak to vyznělo od zakladatelky. Pokud si kupuje garsonku tak aby to spravedlivé má přebytek dát dceři a garsonku si nechat pro sebe nebo pokud má být dohoda dodržena do puntíku tak bude půlka garsonky odkázána dceři a rozdíl v ceně rozdělen stejným dílem mezi dotyčné.
@gothmog blbost, byt je matky, protože byl její už před manželstvím
takže žádná půlka po rozvodu od otce
otec nemůže slibovat něco, co nemá, takže kdo ví, co přesně řekl a jak to zakladatelka pochopila. Teda já fakt doufám, že mě moje dítka budou mít ráda proto, jak jsem je vychovala a jak je milovala a pak mi nevyčtou, když na důchod prodáme dům, abychom se zajistili ![]()
Ctete to vubec? Byt byl v Sjm a pri rozvodu otec rekl ze svoji pulku nechce akorat chce aby jednou byt pripadl dceri. Jenze to pravne neupravil a maminka uz nejak zapomela.
@gothmog píše:
Ctete to vubec? Byt byl v Sjm a pri rozvodu otec rekl ze svoji pulku nechce akorat chce aby jednou byt pripadl dceri. Jenze to pravne neupravil a maminka uz nejak zapomela.
ty nečteš,byt nebyl SJM dostala ho darem od prarodičů…
@gothmog píše:
my to na rozdíl od tebe čteme
matka vlastnila byt už před manželstvím, takže žádné vypořádání SJM se bytu vůbec netýkalo ![]()
Na zacatku pise neco jineho ze byt byl rodicu a otec si pri rozvodu vyminil… jestli to pak nekde meni…OK tak v tom pripade je to polovocni svinarna..pak plati to o tech rodicich co prosustruji majetek po prarodicich
Svinarna to neni…kazdy by mel pocitat s tim, ze se ma o sebe postarat sam a ne spolehat na to, co ktery predek nastradal…a pokud nahodou neco dostane, tak to prijmout s pokorou a ne jako narokovou cast.....
Pokud se týká majetku o který dotyčný zasloužil vlastními silami tak morálně asi ok, že si to třeba na stáří rozfofruje. Když ale rozfofruje dědictví/dar po prarodičích aniž by se třeba částečně rozdělil s vlastními dětmi (ke kterým třeba prarodiče měli dobrý vztah) tak je to minimálně sobecké. Nj, kupodivu v „normalních“ rodinách to problém obvykle není. V sockoidních polorozpadlých rodinách, kde každý myslí jen na sebe,a jak si užít s novým nabíječem/nabíječkou, kam jet na luxusní dovolenou nebo jaký fajnový hadry koupit se to děje.
@gothmog Třeba, třeba , třeba. A co když ona ten byt dostala, protože se do smrti o babičku starala? A co když prostě ta dcera žádnou velkou lásku ani k matce ani k babce nedávala najevo? Dávat jenom proto, že s tím dospělá dcérenka počítá? Tak to ne. Osobně si myslím, že je sice pěkné dětem pomáhat, ale pokud začnou děti, dospělé děti, na pomoc rodičů spoléhat a začnou si ji nárokovat, tak je chyba a konec. At si matka s těmi penězmi udělá co chce.
Snad jsem to pochopila, zkusím to zrekapitulovat. Žila jsi s mámou, ta s tebou měla dost práce, s otcem jsi nežila, ten platil. Je fuk, jestli i jídlo. Ono starat se o dítě, a být jistým způsobem omezen, není sranda. Takže fifty-fifty. Tví rodiče se nějak dohodli, do toho nevidíš. Je to cos slyšela nebo ti někdo z nich řekl. Muselo by to vadit otci. Ale proč by mu to vadilo, nemusel se o tebe starat, a byl volný. Možná proto to neřeší. Ani bych se mu nedivila.
Také jsem část dětství byla jen s mámou, nerozumím tomu, proč by ona měla na mě něco platit. Vždyť mě vychovávala. A ještě aby mi něco dávala. Bože, víš kolik stojí dítě? Blbá výbava do školy?
Je vyživovací povinnost, je do 26 let, když studuješ. To je jediné, o co je můžeš žádat.
A o dědictví? No FUJ. Nevážím si lidí, kteří jen pomýšlejí na dědictví, když ještě jejich rodiče žijí. Nedávno mi někdo něco podobného svěřil a měla jsem chuť jí obejmout, když žije a ví, že dětem jde jen o prachy. Máš jí vůbec ráda?
Kolik je ti? A jak dlouho to studuješ? Nepřerušila jsi náhodou školu? Protože to by vše vysvětlovalo. Pokud ne, samozřejmě je možné si s mámou sednout a požádat jí o ty peníze na školu. Ale nedostaneš víc než 3 tisíce, pokud není milionář.
uff ![]()
Samozřejmě nečetla jsem úplně vše. Klidně mi prosím něco, co jsem přeskočila v klidu zopakuj. Úplně bych ale nevěřila, že když táta dával peníze do rekonstrukce, tak máma seděla se založenýma rukama a koukala na něj. Ne vše se dá přepočítat na peníze.