Matkou na "stará kolena"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Larr
17.2.14 19:53
@Haku píše:
Ja jsem mela prvni dceru ve 23 letech a druhou ve 38 letech. Nemenila bych a to myslim uprimne.Ja jsem nikdy nebyla na kopani si balonem a litani sem a tam po venku a nebo zahrade. Vzdycky jsem si rada na zahrade posedela u kavy. A takova jsem byla i v tech 23 letech. Takze u me to neni o sile.Te mam dost.Ted mam, oproti tenkrat, vice trpelivosti a soudnosti. Muzeme s malou vice cestovat a jezdit na vylety, to tenkrat neslo finanacne.Ted uz ale ano, kazdy rok dovolena v lete v zime, vylety, plavani atd…O druhou jsme se snazili 8 let.No,snazili…Vysadila jsem antikoncepci a myslela si, ze otehotnenim jako poprve - hned.Omyl.Ano,byla bych rada kdyby to tenkrat klaplo hned, to nepopiram.Ale zase na druhou stranu nebyla by to VIKI, navic jsme postavili dum, nasetrili penize, vypracovali se v praci ( manzel), ja si udelala dalsi skolu a roky plynuly a nase nadeje na druhe dite pomalu mizela. Nakonec to klaplo. Jestli bych byla rada aby to uz neklaplo vubec? Ne! Jsem stastna, ze Viki mame. Snazim se zit zdrave, kvalitni potraviny, sport a optimismus je soucasti naseho zivota. A nedelam to proto, abych nevypadala brzy jako Vikcina babicka, ale protoze to jsem proste ja. Nikdo mi nehada, ze je mi 41 let. Doufam, ze budu vzdycky vypadat mladsi :lol: A kdyz ji bude 20 let tak me bude 58. Boze, vzdyt to neni zadna katastrofa a dite uz bude dospele. Predpokladam, ze tu budu aspon do 80 let. Jiste to nemohu vedet, ale nechci a nebudu si lamat hlavu tim, ze mozna zemru brzy.To bych nedelala ani kdybych mela obe dcery do 25 let tak proc si malovat takove scenare ted?
Dulezite je, aby to dite bylo chtene a milovane.Mit dite kolem 40 let a nechtit ho, utapet se pak v nestesti, ze takhle jsem to nechtela atd…je na prd, to se potom starne rychle, protoze clovek neni stastny, ale ustarany a negativista. Takovy by to dite v tom veku mit opravdu nemeli.Ale pokud to vsechny okolo cini stastnym tak proc ne? My jsme byli stastni uz pred tim, ale s Viki prislo stesti jeste vetsi. Muzete si klidne mysliet, ze to je pateticky blabol, ale je to proste tak. U nas.
Kazdemu to svoje :srdce:

A mám tě.

• Citovat
  • Upravit
21911
17.2.14 20:07
@Larr píše:
A mám tě.

Jsem to vedela :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
17.2.14 20:39

Neodsuzuji, ale jen píšu svůj názor:

moje kamarádka je dítko narozené rodičům v pozdějším věku a ano nic to nemění na lásce k nim, ale je to pro ni v mnoha situacích velmi složité.

Momentálně je dospělá, má svoji rodinu, ale rodič, kterému je přes 70 nemá sílu, chuť ani náladu na její děti, na příp. pomoc jim.
Celý život se docela trápila stářím rodičů a vím, že to neměla jednoduché.

Takže ano, ve 40 letech jsou ženské na vrcholu sil a miminko zvládaj, v 50 letech může začít sil ubývat a v 60 letech mohu být ráda, že ještě nějak zvládám práci, abych se uživila a pak si jdu lehnout.
Proto bych zvážila jestli touha po dítěti je jen moje a opravdu obohatí celou rodinu a vše co si pro dítě představuji zmáknu nebo ne.

Chci mít ještě děti, ale dát si pauzu - nyní mám dvě po sobě a jsem podle mého mladou maminkou - porody v 25 a 27 letech, ale tam max. do 36 let, pak už mi to přijde opravdu hodně na vážkách a k zamyšlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
17.2.14 20:43
@jopo píše:
@krtek7489 Nezlob se na mě, ale 33 a 40 je sakra velkej rozdíl. V 25 jsem ještě pomalu studovala a můj partner taky, aby jsme byli všichni zabezpečení. To zanmená, že oba jsme si našetřili na svoje byty, teď bydlíme v jednom, druhý pronajímáme, oba jsme projeli polovinu světa a užili si aniž bychom si museli někdy říci, škoda, to jsme nestihli a ve 30ti jsme se pustili do dětí, takže v 31 1 a ve 33 druhé. Jinak já o vás ostatních nepíšu jako o starých matkách, napsala jsem jen svůj názor a to slušně, na rozdíl od tebe. A s takovu jízlivkou, jako jsi ty, si rozhodně takovej krásnej slnečnej den na horách kazit nenechám.

Napsala jsi o nás, že jsme sobecké, což mě slušné nepřijde a hlavně si to nemyslím ;) A jsi stará matka, stejně jako my, protože za pár let se to srovná. Fakt nevidím rozdíl v tom, když našim dcerám bude 20,mě bude 58,tobě 53. Ty v tom vidíš nějaký rozdíl? Já tedy žádný. Obě si budeme říkat mládí v čudu a do důchodu daleko. Mladá maminka je ta, které ve 20 letech její dcery bude 40,max. 45. My si to dokážeme přiznat. Takže vítej v klubu starých matek ;) A kromě toho já už mám jednoho syna velkého. To jsem byla mladá mamina :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
17.2.14 20:44

@Navli moje tchyne ma 71 let a s tchanem vyzvedavaji malou ze skolky, uz u nich i 2× spala.Jsou cupr a uzivaji to naplno. Nerikam, ze jsou vsichni takovy, ale i moji rodice, tata 67 a mamka 63 jsou stale jeste dost vitalni a vnoucat si uzivaji naplno ;) Tohle nejde generalizovat, kazdy je jiny a kazdy to jiny zvlada ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
17.2.14 20:46
@Haku píše:
@Navli moje tchyne ma 71 let a s tchanem vyzvedavaji malou ze skolky, uz u nich i 2× spala.Jsou cupr a uzivaji to naplno. Nerikam, ze jsou vsichni takovy, ale i moji rodice, tata 67 a mamka 63 jsou stale jeste dost vitalni a vnoucat si uzivaji naplno ;) Tohle nejde generalizovat, kazdy je jiny a kazdy to jiny zvlada ;)

Dost lidí už ale čupr, zdraví ani čiperní nejsou.To je třeba taky v rámci objektivity říci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
17.2.14 20:48

@Haku, ale já nepíšu, že to takhle musí na 100% být. Jen píšu, že je potřeba zvážit naprosto vše.

Pro mě je to zase dostatečným vykřičníkem, proč dítka do určitého věku a dost.

Na druhou stranu - pokud to někomu nejde, nemůže je mi jasný, že si dítě pořídí třeba ve 42 letech, aby nějaký měl a netrápil se, že nepřišlo.

Ale pokud tohle dělám vědomě a plánuji to takhle tak mi to přijde vůči těm dětem bezohledné v určitých situacích.

Mám mámu, které bude 50 let a vidím, že si ráda s vnuky pohraje, pomůže, ale kdyby se měla starar dlouhodobě byla by to pro ni extra zátěž. Moji prarodiče - je jim lehce přes 70 let už na tohle nemají vůbec. Ano návštěva, na dvě hodiny, třii, ale tím to končí. Mají rádi svůj klid a sílý není taky nazbyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
17.2.14 20:49
@Burj Chalifa píše:
Dost lidí už ale čupr, zdraví ani čiperní nejsou.To je třeba taky v rámci objektivity říci.

Přesně tohle chci říct, může to být moc fajn a taky to může drhnout až hrůza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
17.2.14 20:50
@Burj Chalifa píše:
Dost lidí už ale čupr, zdraví ani čiperní nejsou.To je třeba taky v rámci objektivity říci.

Proto taky pisu, ze se to neda generalizovat, ze to kazdy jnak zvlada. A snazit se nam namluvit, ze se budeme sourat za detmi, s berlemi, hrbetem na zadech a strasnymi chorobami mi prijde prinejmensim jako lehce prehnane ;) Ano, je to ted treba super se starsi, kdyz si kazdy mysli, ze jsme sestry. A ji je 18 a me 41 takze si skvele rozumime.Ale prece neznamena, ze si nebudu rozumet i s mladsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
17.2.14 20:51
@Navli píše:
Neodsuzuji, ale jen píšu svůj názor:

moje kamarádka je dítko narozené rodičům v pozdějším věku a ano nic to nemění na lásce k nim, ale je to pro ni v mnoha situacích velmi složité.

Momentálně je dospělá, má svoji rodinu, ale rodič, kterému je přes 70 nemá sílu, chuť ani náladu na její děti, na příp. pomoc jim.
Celý život se docela trápila stářím rodičů a vím, že to neměla jednoduché.

Takže ano, ve 40 letech jsou ženské na vrcholu sil a miminko zvládaj, v 50 letech může začít sil ubývat a v 60 letech mohu být ráda, že ještě nějak zvládám práci, abych se uživila a pak si jdu lehnout.
Proto bych zvážila jestli touha po dítěti je jen moje a opravdu obohatí celou rodinu a vše co si pro dítě představuji zmáknu nebo ne.

Chci mít ještě děti, ale dát si pauzu - nyní mám dvě po sobě a jsem podle mého mladou maminkou - porody v 25 a 27 letech, ale tam max. do 36 let, pak už mi to přijde opravdu hodně na vážkách a k zamyšlení.

Máme tedy plánování svých dětí postavit na tom, jestli moji stařičtí rodiče budou schopni mi s nimi pomáhat? Nějak nechápu obohacení celé rodiny - představuješ si snad, že mě bude zajímat, jestli je odvázaná taky švagrová? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
17.2.14 20:52

@Navli Ale ono je uplne jine kdyz je to tve dite a nebo tve vnouce ;) Ty s tim ditetem " rostes" a „dospivas“.
Samozrejme uznavam, ze na to nema kazdy. A vylozene bych dite taky neplanovala takhle pozde. Vzdyt jsem psala, ze nam to 8 let trvalo :) Ja mela hranici 35 let.pak jsem ji posunula na 38. Nastesti jsem otehotnela :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
17.2.14 20:55

@hanka.br. potrefená husa nejvíc kejhá co? :roll:

Opravdu jsem se snažila popsat svoje pocity se zkušenosti kamarádky, která tenhle život žije a to ještě tak abych neurazila, ale tady se vždy někdo najde.

Kdo chtěl ten si z toho co jsem napsala svoje vzal ten zbytek je jedno. S láskou a klidem :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
17.2.14 20:56

Jak to tady pročítám, tak všechny maminky, které mají dítko v pozdějším věku, jsou spokojené. Není tu žádná, co by napsala, že se jí narodilo dítě po 40 a že udělala chybu, že to nějak nezvládá. Ba naopak ze všech těch příspěvků starších mamin na mě dýchá pravé nefalšované, nehrané štěstí. A ty příspěvky, co jsou proti, jsou od maminek mladších, které vědí nějak z doslechu, od kamarádek apod. že mít staré rodiče není nic moc. Tak myslím, že věrohodnější jsou ty skutečně prožívané emoce a ne doslechové. O co jde holky, nějak to nechápu, proč udělovat rady, že není dobré mít dítě v pozdějším věku, když sami nemáte zkušenost? Je to jen o myslím si, že… kdežto my to prožíváme. Já navíc mám i celkem starého tatínka a nikdy jsem to ani trošku nepocítila, že je cca o deset let starší, než tátové jiných dětí, byl skvělý, nejlepší táta na světě a pořád je, i když mi je čtyřicet a jemu skoro osmdesát. A nikdy ani v nejhlubší pubertě by mě nenapadlo se za něj stydět a ani by nebylo za co a jsem na 100% přesvědčená, že ani za nás se nikdy naše děti stydět nebudou. Takže nedělejme hloupé závěry, každý ať dělá to, na co se cítí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
17.2.14 20:57
@Haku píše:
@Navli Ale ono je uplne jine kdyz je to tve dite a nebo tve vnouce ;) Ty s tim ditetem " rostes" a „dospivas“.
Samozrejme uznavam, ze na to nema kazdy. A vylozene bych dite taky neplanovala takhle pozde. Vzdyt jsem psala, ze nam to 8 let trvalo :) Ja mela hranici 35 let.pak jsem ji posunula na 38. Nastesti jsem otehotnela :mrgreen:

Ale nenamluvíš mi, že pokud dítě je tvoje tak máš víc sil jak když tvoje není a jen jej příležitostně hlídáš. Buď síly máš a nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16631
17.2.14 20:59

@Zazenitem Pokud vím, nikdo tu neuděluje rady, ale dává náhled ze strany dětí…snad o ty tu jde především. A žádná z mamin co tu jsou nemá 60 a víc let, aby Vám popravdě řekla, fakt na to občas nemám a dřu hubou zem… však píšeme, ve 40 to všechny zvládaj v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí