Matky s epilepsií

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4961
9.7.12 19:37

No hlavně ať vy se dočkáte miminka :hug: :hug:,vše bude dobré, kdyby něco, jsem na příjmu :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vejina
9.7.12 19:40

Jinak jsem ráda že nejsem jediná vyplašená :) a brala jste v těhotenství nějaké léky? říkají že se dají nasadit v nějaké jemné míře ale to jsem opět i tuho aby náhodou mimčo nemělo nějaké následky :)

• Citovat
  • Upravit
vejina
9.7.12 19:41

Doufám že dočkám :) určitě se ještě ozvu, počítejte se mnou:)
:mavam:

• Citovat
  • Upravit
9847
9.7.12 19:47

Vejino, já mám epi farmakorezistentní = mám záchvaty +/- furt, tím myslím ať jsem nebo nejsem těhu… Tak GM mám cca 1-2× do měsíce… jak to kdy vyjde… někdy míň, jindy víc, třeba i po týdnu… Absence jsem mívala pořád, několikrát za den, ale co mám vagový stimulátor (VNS), tak je to o moc lepší ;) to na úvod, teď k těhu…
Miminko je v děloze dobře chráněno, víc než třeba pád mu vadí pokud je záchvat dlouhý a je dlouho bez kyslíku (co mi říkali doktoři, tak do minuty je to úplně bez problémů, 2 minuty už je na zváženou a je pak dobré mimi zkontrolovat na UZ + ve třetím trimestru i monitor) tu myslím tu dobu po kterou trvají křeče a člověk je v bezvědomí a nemůže se nadechnout… U mě dle manžela trvají vždy kolem 40-50sec. takže to je „v pohodě“… Co může být dalším rizikem jsou léky, ale o jejich vhodnosti a dávkování musí rozhodnout neurolog společně s gynekologem… U mě to při prvním těhu probíhalo tak, že v 1.trimestru jsem neměla ani jeden GM, to až ve 2.trimestru a asi tak 2× do měsíce :think: už si přesně nepamatuji, ve 3.trimestru se frekvence trochu snížila a měsíc před porodem jsem neměla ani jeden… Tenkrát jsem se fakt bála a moc nevěděla, tak jsem si po každém záchvatu volala záchranku a většinou si mě pak na gynekologii nechali pár dní na pozorování… Rodila jsem normálně, přirozený porod, a vše bylo v pohodě, při porodu ani těsně po něm jsem záchvat nedostala, až 4 dny po porodu, ale tam se to dalo víceméně u mě očekávat i tím, že jsem byla cca 6 týdnů bez záchvatu, čili bych neřekla že to bylo ovlivněno porodem či únavou, spíš stresem z nemocničního prostředí…
Teď jsem těhotná podruhé a průběh je podobný, v prvním trimestru ani jeden záchvat, začali mi až s druhým trimestrem, měla jsem je cca po 2 týdnech, s příchodem 3.trimestru se to zase zlepšilo, ale to bude asi i tím, že mi neurolog sleduje hladinu léků v krvi a zvýšili jsme dávkování páč těhotenské hormony hodně ovlivňují hladinu antiepileptik v krvi… Rodit se chystám taky přirozeně, císařský řez zatím nikdo neplánuje a pokud by byl třeba, tak je doporučován jen v epidurální analgezii…
Jo ještě u toho prvního porodu jsem si nechala dát epidurál, ale myslím že bych to bez problémů zvládla i bez něj, šlo spíš o mé psychické „pohodlí“… Možná kdyby mi ho sami v nemocnici nenabídli, tak o něm ani neuvažuji :-)

Myslím si, že těhotensví jistě zvládnete a fakt bych se toho nebála ;-) Chce to „jen“ gynekologa, ale i neurologa, kterému budete plně důvěřovat a nebát se ptát i na úplné „blbosti“… Já se taky ptám vždy na vše i na úplné prkotinky :D :D :D Držím palečky ať se těhu podaří a brzy se těšíte z miminka ;-)

P. S. Malou jsem kojila 22měsíců, přestala jsem vlastně až ve chvíli kdy jsem zjistila že jsem podruhé těhotná (dost mě to bolelo), jinak bych asi kojila déle :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
9.7.12 19:52
@vejina píše:
Jinak jsem ráda že nejsem jediná vyplašená :) a brala jste v těhotenství nějaké léky? říkají že se dají nasadit v nějaké jemné míře ale to jsem opět i tuho aby náhodou mimčo nemělo nějaké následky :)

Vejino, já beru Lamictal a Frisium… na začátku těhu jsem měla Lamictal 150-0-100, pak se to postupně zvyšovalo a teď mám 250-0-200mg po porodu budeme zase postupně snižovat… Frisium jsem brala 1/2-0-1/2 a teď mám 1/2-0-1… Při záchvatu nebo auře beru 10mg Diazepamu… Zvýšené riziko vrozených vývojových vad tam je, ale není to o tolik jako u normální populace… u kombinace co beru je vyšší riziko rozštěpu rtu a patra, ale asi jen o půl % než u „zdravých“ maminek… To třeba cukrovka je daleko rizikovější… takže fakt se není čeho bát a směle do toho ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
9.7.12 19:57

Já beru Lamictal 150-0-200,je nejmírnější z léků. Jinak Mysicko obdivuju tě, s takovou frekvencí bych to asi nedala. Jsi silná, přeju jen vše dobré. :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vejina
9.7.12 19:58

:D :D je úžasné číst vaše odpovědi docela mi vléváte optimismu do žil :) já mívám záchvaty kolem 30 sekund.. a je pravda že po nich jsem schopná fungovat normálně, nepotřebuji ležet ani žádný jiný odpočinek…
Myšičko i vy máte můj obdiv asi bych se vážně bála toho že se něco zlého během porodu stane, jste šikula že jste to takhle skvěle zvládla… A o to víc že máte zřejmě daleko horší formu než já ( v dětství 1-4 záchvaty za sebou za 3roky, j, ve 12 letech útlum a recidiva po 13letech ted jsem už 9 měsíců ok) a já jsem při tom vyplašená…
Moc děkuji!!! :potlesk: :*

• Citovat
  • Upravit
4961
9.7.12 20:00

No ještě mi řekni, jak jsi to zvládala s kojením, držením, nebo víš kdy to přijde? Je někdo „po ruce“???Já teda žádnou auru nikdy nemám, akorát se mi začnou dělat mžitky, točím se do prava a víc nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
9.7.12 20:02
@vejina píše: :D :D je úžasné číst vaše odpovědi docela mi vléváte optimismu do žil :) já mívám záchvaty kolem 30 sekund.. a je pravda že po nich jsem schopná fungovat normálně, nepotřebuji ležet ani žádný jiný odpočinek…
Myšičko i vy máte můj obdiv asi bych se vážně bála toho že se něco zlého během porodu stane, jste šikula že jste to takhle skvěle zvládla… A o to víc že máte zřejmě daleko horší formu než já ( v dětství 1-4 záchvaty za sebou za 3roky, j, ve 12 letech útlum a recidiva po 13letech ted jsem už 9 měsíců ok) a já jsem při tom vyplašená…
Moc děkuji!!! :potlesk: :*

Co to teda máš za záchvaty, normální GM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vejina
9.7.12 20:03

I já užívám Lamictal, ale je pravda že jsem s ním ze začátku měla nějaké potíže plus nějaké doplňkové vitamíny, takže medikace by se teoreticky měnit nemusela i když je pravda že bych se mnohem radši obešla bez léků, vzhledem k tomu že díky lamictalu mám zakázané i dárcovství krve…

• Citovat
  • Upravit
vejina
9.7.12 20:04

Jj, normální GM.. mám pourazovou epilepsii takže jedna z lehčích forem…

• Citovat
  • Upravit
4961
9.7.12 20:05

Já už bych bez nich nemohla existovat, jsem už závislák. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
9.7.12 20:07

Buď v klidu, těš se na těhulkování :hug: :hug: :hug: Z „ní“ si nic nedělej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vejina
9.7.12 20:08

Já se přiznám že občas i zapomenu, takže mám ověřeno že nejsou až takovou nutností ale to může být i z pr. ele klika :D závyslák snad ne :) spíš bych řekla že jt o nějakém pocitu bezpečí, ne :)
:)

• Citovat
  • Upravit
vejina
9.7.12 20:09
@Jůlinka T. píše:
Buď v klidu, těš se na těhulkování :hug: :hug: :hug: Z „ní“ si nic nedělej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:) určitě se budu snažit těšit se a hlavně si to užít :)
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová